Støttepunkt ved Oddesund i Danmark

Siste stopp på vei tilbake til Blokhus var Oddesund. Det var derfor det var så viktig for meg å rekke brua før kl 20 den kvelden, siden den skulle stenges for vedlikehold. På vei ned til Bovbjerg fyr, Ferring kirke og Thyborøn festning, hadde jeg selvfølgelig fått med meg at det lå opptil flere bunkere ved Oddesundbroen. Ellers hadde det nok vært mer interessant å tilbragt mer tid i Thyborøn og tatt ferga over. Ved Oddesundbroen bygde tyskerne luftvernbatteri for å beskytte den meget viktige broa Oddesundbroen over Limfjorden. Kommandobunkeren for Luftwaffes luftvernbatteri ved Oddesund var en Regelbau L410A. Dette er en en bunker av typen åpen kanonstilling (på toppen av bunkeren) og var utstyrt med en 2 cm flak / antiluftskyts. Det var plassert en slik bunker både ved Oddesund nord (som jeg var) og Oddesund (syd).

Det var i tillegg to stykk Regelbau L409A bunkere både ved Oddesund nord og Oddesund syd. Disse var også utstyrt med 2 cm flak / antiluftskyts. Disse åpne kanonbunkerne kunne også utstyres med 3,7 cm flak / antiluftskyts, men ved Oddesund var det 3 stk 2 cm på hver side av Oddesundbroen. I tillegg var det Regelbau L411A til 60 cm lyskaster for antiluftskyts og Regelbau L413A ammunisjonsbunkere på begge sider. I tillegg kan det nevnes at Oddesund nord hadde Regelbau R634, R629, R622 (2 stk), R621 (hæren) og Oddesund syd hadde Regelbau R610, R622 (3 stk), R621, R634 og R629 (hæren). Regelbau R622 er enkelt og greit en mannskapsbunker for 20 mann. Det skulle bli 22 bunkere, en annen kilde mener at det var 27 bunkere ved Oddesund riktignok. Jeg for min del har kun tatt bilder av 4 av de bunkerne som ligger ved Oddesund nord. Neste gang jeg er forbi Oddesund får jeg lete litt mer etter resten av bunkerne, også ved Oddesund syd. Ifølge boka German Bunkers in Denmark er riktignok fire av de opprinnelige bunkerne ved Oddesund blitt revet.

Dette var kanskje litt mer detaljert og spesifikk enn hva jeg normalt skriver. Men jeg har litt trøbbel med å finne adekvat informasjon om de forskjellige militærhistoriske anleggene i Danmark. Det er som regel aldri noe problem å finne slik informasjon om militærhistoriske anlegg i Norge på wikiepdia eller lokalhistoriewiki. Men for anleggene i Danmark er slik informasjon enten helt fraværende eller veldig mangelfull. Derfor blir det til at jeg må snekre sammen noe basert på mange forskjellige kilder. Derfor kan nok informasjonen jeg kommer med være litt varierende, men jeg prøver å finne noe fornuftig som jeg kan skrive.

Den første bunkeren jeg kom til som ligger rett ved siden av Oddesundbroen (nord) har jeg sett bilder av på nett med «BUNKER MUSEUM» på den ene veggen. Men det hadde blitt fjernet når jeg var der i sommer. Man ser også ut ifra bildene mine at det er vann inne i bunkeren, så hvis man vil gå inn, bør man sørge for at man har på seg gummistøvler. Jeg for min del burde ha et par gummistøvler stående bak i bilen. Etter å ha vært på såpass mange militærhistoriske anlegg, skulle man nesten tro at man hadde lært? Det er vel bare det at «hjemme» er det ikke uvanlig at jeg drar ut skodd med nettopp gummistøvler. Men når man er på ferie og på en litt mer generell tur, er det kanskje ikke førstevalget.

På bilder har jeg også sett at det har vært montert en stige som har gjort det mulig å komme opp på denne kommandobunkeren av typen Regelbal L410A. Men dette har også blit fjernet. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor dette har blitt gjort, men bunkeren som ligger litt bortenfor, en Regelbau L409A er det montert en stige slik at man kan komme opp på toppen av bunkeren for å se hvor 2 cm flak / antiluftskytskanonen var montert. Derfra har man også ganske god sikt i 360 grader! Men jeg skal love dere at det er ganske trangt å komme seg opp denne trappa (med sikring rund) med fotoutstyr. Det er ihvertfall bare å glemme å ha med seg ryggsekken. Den bør legges igjen nede eller aller helst i bilen.

Den siste bunkeren jeg tok bilder av var også av typen Regelbau L409A for 2 cm flak / antiluftskyts. Det offisielle navnet på denne militære installasjonen ved Oddesundbroen var Stützpunktgruppe Oddesund. Det vil si at det var et støttepunkt av en litt mindre karakter enn hærkystbatteriene (HKB), marinekystbatteriene (MKB) og marineflakbatteriene (MFlB). Helt på tampen mens jeg tok bilder stengte de Oddesundbroen for trafikk, men rett før kom det et tog som skulle over. Etter at Oddesundbroen var stengt, dukket det faktisk opp et par biler som måtte dra slukøret i motsatt retning. Og det er mildt sagt en ganske lang omvei å måtte kjøre tilbake og ta ferga over fra Agger til Thyborøn. Jeg er glad at jeg ikke missa stengingen av brua og hadde måttet bruke enda lengre tid på å komme meg tilbake til Blokhus. Det ble en ganske sen nok kveld fra før av. Det tar ca 1 time og 45 minutter å kjøre fra Oddesundbroen til Blokhus. Men denne dagen bestod mye mer av kjøring enn gåing i forhold til turen til Hanstholm festning dagen før. Denne dagen gikk jeg tilsammen 7.155 skritt. Ikke værst fangst med Bovbjerg fyr, Ferring kirke, Thyborøn festning og Støttepunkt Oddesund på en dagstur!

                                                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/08/23/stottepunkt-ved-oddesund-i-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.