Houvig festning i Danmark

Houvig festning er hærkystbatteriet i Stützpunktgruppe Söndervig, kalt HKB 5/180 Söndervig under andre verdenskrig. Stützpunktgruppe Söndervig består i tillegg til hærkystbatteriet av Infanterie-Stützpunkt Södervig som jeg besøkte tidligere på dagen og Luftwaffe-Stützpunkt Ringelnatter. Mens Infanteri-Stützpunkt Södervig bare hadde 5 cm KwK og 7,5 cm PAK var det her på hærkystbatteriet, HKB 5/180 Söndervig og Houvig festning etter krigen, de store kanonene befant seg. De var ihvertfall store i forhold til Infanterie-Stützpunkt-kanonene. Men de var jo småtteri i forhold til 38 cm SKC/34 kanonene i Hanstholm festning og Møvik fort i Norge. Houvig festning, HKB 5/180 Södervig ble etablert i juni 1941 og byggingen av permanente bombesikre bunkere ble påbegynt høsten 1942. HKB 5/180 Söndervig ligger rett nord for Houvig ved et sted som heter Kryle.

For å komme meg til Houvig festning ved Kryle ble jeg litt lurt av å se satellittbildene på Google maps. Det som så ut som en parkeringsplass, viste seg å være et privat område. Det geniale her var at man hadde kommet rett ned til kommandobunkeren. Men jeg endte opp med å parkere på parkeringsplassen til Houvig strand som ligger litt lengre syd. Da er det bare å rusle ned mot stranden og så får man alt servert nordover på stranda! Men først er det en idè å ta en titt på den informasjonen og de bildene som er hengt opp ved parkeringsplassen! Her er det informasjon om både hærkystbatteriet og radarstillingen til Luftwaffe! Det er både litt bilder av bunkerne og av en av de to Würzburg Riese FuMO 214 radarene, en Freya-radar og en 44 meter høy Wassermann S-radar!

Houvig festning

Atlantvolden og 2. verdenskrig i Vestjylland

På stranden og mellem klitterne ved Houvig findes mange spor etter 2. verdenskrig. Houvig blev særligt i årene 1943-45 en vigtig del af Atlantvolden, som den tyske besættelsesmagt byggede langs Europas vestkyst. Målet var at forsvare sig mod en allieret invasion. Her ved Houvig blev der, side om side – men adskilt med landminer og pigtråd – opført to militære anlæg. Den topmoderne og højteknologiske radarstilling “Ringelnatter” og artilleristillingen “Kryle” bemandet med reservister og gamle kanoner.

Radarstillingen “Ringelnatter”

De allierede bombefly brugte Ringkøbing Fjord som landkending på missionerne mod bl.a. nordtyske byer. Tyskerne overvågede alle flyene fra en stor 2-etagers kommandobunker, som i dag er gemt i klitterne. Det eneste synlige i dag er betonfundamenterne fra radarene, der kunne følge fly på ca 100 km afstand. Ringelnatter rapporterede til Karup, hvor de tyske natjagere stod klar – og de ramte ofte plet! 19 allierede fly styrtede ned omkring Ringkøbing Fjord.

Artilleristillingen “Kryle”

Tyskerne frygtede en allieret invasion fra vest. Men de kampklare soldater kæmpede ved østfronten. Massive betonbunkere, bygget på vestkysten i 1943-44, kompenserede for, at de ofte var bemandede med reservister og forældet artilleri. Kryle var komplet med bunkere til observation, kanoner, hospital, køkken mv. En bunker sandede til og med stod uberørt med inventar indtil 2008, som en tidslomme fra krigen.

Kysten rundt Ringkøbing er ikke egnet til en invasjon, landskapet mellom Nymindegab og Nissum fjord består av mange fjorder bløtt landskap og lengre nord var kysten mye brattere. Kun ved Søndervig, mellom Stadil og Ringkøbing fjord var det et to kilometer langt belte hvor grunnen var fast nok til å landsette en invasjon. Derfor ble dette området så kraftig bygget ut med et hærkystbatteri og støttepunkter av den tyske okkupasjonsmakten. Stützpunktgruppe Södervig skulle dekke en kystlinje på seks kilometer De franske 10,5 cm K331 kanonene ble først plassert i åpne stillinger. Det var først når Söndervig ble et Stützpunkt i “Neue Westwall” at byggingen av bunkere av typen Ständig med Baustärke B fikk fart på seg.

Luftwaffe-Stützpunkt ble påbegynt våren 1942 rett sør for hærkystbatteriet. Infanterie-Stützpunkt Söndervig ble etablert rundt veien ned til Søndervig strand sommeren 1942 med feltmessige stillinger. Byggingen av permanente bombesikre bunkere av typen Ständig i Baustärke B-styrke startet i begynnelsen av 1943. Men alt om Infanterie-Stützpunkt Söndervig kan man lese i Støttepunkt Söndervig – Bunkerne på Vestkysten i Danmark! Nå skal jeg primært skrive om Houvig festning, HKB 5/180 Söndervig i Kryle. Og her er det virkelig mye å ta tak i og utforske! Bunkerne ligger på rekke og rad på stranda og noen er delvis dekket av sand. Kommandobunkeren av typen Regelbau R636 som vi har sett så mange ganger før står derimot regelrett og steiler i været. Her har høststormen som var i 2008 både skylt bort en masse sand og i tillegg klart å få deler av kommandobunkeren til å knekke sammen! Det skal virkelig mye til for å ødelegge disse bunkerne fra andre verdenskrig, spesielt Ständig-bunkerne, i dette tilfellet Baustärke B. Det vil si at veggene er på 2 meter. Hadde det vært en Baustärke A, hadde veggene vært på 3,5 meter.

Kommandobunkeren R636 er av de mest vanlige kommandobunkerne som vi ser i Norge og Danmark. R636 ble bygd for første gang i fjerde kvartal 1942 og det gikk med 960 kubikkmeter med betong. Totalt har det blitt bygd 79 kommandobunkere av denne typen, hvor 14 av dem er i Norge og 10 av dem er i Danmark. Det er første gang jeg har opplevd at en kommandobunker har endt opp med å bli stående så høyt i terrenget, i dette tilfellet på Houvig strand. Det var derfor ikke mulig å komme opp og ta en titt inn til observasjons/utkikksposten i kommandobunkeren. Det er også her satt opp noen stokker for at det skal være mulig å komme en tur opp på toppen av kommandobunkeren, men det prøvde jeg meg ikke på en gang. Jeg nøyde meg derfor med å ta bilder fra stranda. Men jeg benyttet også anledningen til å ta noen bilder av kommandobunkeren fra en liten høyde i bakkant av bunkeren. Da får man også et inntrykk av hvordan den ser ut. R636 kommandobunkeren ble forøvrig bygd i 1943.

De franske 10,5 cm K331 kanonene stod opprinnelig i åpne stillinger, men i 1944 ble det bygget R671 kanonbunkere til disse kanonene. Det ble bygget fire slike R671 kanonbunkere, ytterligere to kanoner av samme type stod i åpne stillinger. Dette hærkystbatteriet hadde med andre ord seks slike kanoner som hovedskyts. Det er ikke så mange fort som har så mange kanoner. De fleste har fire. 10,5 cm K331 kanonen heter forøvrig egentlig Canon de 105 mle 1913 Schneider. Denne kanonbunkertypen er også en av de mest vanlige bunkerne som ble bygget. Denne bunkertypen ble bygd for første gang i andre kvartal 1943 og det gikk med 300 kubikkmeter med betong. Totalt ble det bygd 508 eksemplarer av denne bunkertypen, hvor 41 av dem ble bygd i Danmark og 76 av dem ble bygd i Norge. Disse R671 kanonbunkerne står der fortsatt i dag, litt på skakke og litt dekket av sand, noe som er veldig vanlig i  Danmark.

HKB 5/180 Söndervig, Houvig festning, bestod av en rekke bunkere. Fire stykk R501 mannskapsbunkere, to stykk R134 ammunisjonsbunkere, en stykk R607 ammunisjonsbunker, tre stykk R622 mannskapsbunkere, en stykk R635 mannskapsbunker, en stykk R645 bunker for vannlager og kjøkken, en stykk R628 mannskapsbunker, en stykk R638 sanitetsbunker, en stykk R120 observasjonsbunker med pansertårn, to stykk L409A åpen kanonbunker for 3,7 cm FLAK, en stykk Fl277 bunker til maskineri og lyskaster og fire stykk R674 ammunisjonsbunkere. Det var også minst to stykk Vf58c Ringstand og en stykk R69 Ringstand.

Jeg har tatt bilder av alt som ligger ute på stranda, men det er også en del av disse bunkerne som ligger innenfor stranden, deriblant en av de to L409A åpen kanonbunker for 3,7 cm FLAK. Noen av de bunkerne jeg har tatt bilder av tilhører også Luftwaffe-Stützpunkt Ringelnatter, radarstillingen til Luftwaffe som ligger syd for hærkystbatteriet. Ringelnatter bestod av tre stykk R622 mannskapsbunkere, to stykk L409A åpen kanonbunker for 3,7 cm FLAK, en stykk L413 ammunisjonsbunker for 3,7 cm FLAK, en stykk L410 åpen kanonbunker for 3,7 cm FLAK med kommandopost og en stykk L487 kommunikasjonsbunker. Dette er en enorm bunker som det gikk med 2550 kubikkmeter med betong å bygge. Denne bunkertypen ble bygd for første gang i første kvartal 1943 og det ble totalt bygd 9 eksemplarer av denne bunkertypen. Fem av disse ble bygd i Danmark, en ble bygd i Tyskland og tre ble bygd i Nederland. L487 kommunikasjonsbunkeren er 22,1 meter lang, 22,9 meter bred og 8,6 meter høy og er bygget som en Ständig bunker i Baustärke B-utførelse. Kommunikasjonsbunkeren heter Unterstand für Funkmeßgeräte-Auswertung Jafü “Bertha” og Bunker for Night fighter control “Bertha” på engelsk. Det var også minst åtte stykk Vf58c Ringstand bunkere i denne delen av Stützpunktgruppe Söndervig.

Jeg hadde et fantastisk vær denne dagen og jeg hadde utrolige forhold til å ta bilder. Med både skyer på himmelen og ikke minst litt fargerikt mot slutten av dagen. Jeg tok som vanlig masse bilder, og det blir ofte veldig mye bilder av kommandobunkeren og kanonbunkerne. Her ligger dem også såpass tett at man får med flere bunkere samtidig på bildene også. Selv om jeg fikk tatt bilder av en masse på de stedene jeg besøkte i løpet av denne mandagen, ser jeg jo i ettertid at det er en del jeg har gått glipp av. Når man skal besøke et kystbatteri eller et støttepunkt som dette, er det vanskelig å få med seg alt med mindre man har med seg et detaljert kart, på papir eller digitalt. Jeg ser at det spesielt her på Houvig festning på Kryle så er det mange gode grunner til å komme tilbake. Både fordi kystfortet var såpass interessant i seg selv og fordi det er en del bunkere som ligger litt mer inn på land som jeg ikke har tatt bilder av. Spesielt Luftwaffe-Stützpunkt Ringelnatter har jeg mer å hente. Jeg liker meg såpass godt i Danmark, så det blir ikke noe problem å få besøkt flere av de stedene på nytt innen rimelig tid!

Må si at jeg hadde rukket over ganske mye i løpet av en og samme dag, jeg besøkte Støttepunkt Börsmose-Dorf, Nymindegab kystbatteri, Støttepunkt Söndervig – Bunkerne på Vestkysten og til slutt Houvig festning i løpet av mandagen. Det ble tilsammen 15.296 skritt og 251 kilometer med et forbruk på 0,54 liter diesel per mil. Jeg tanket diesel i Nymindegab til 7,99 danske per liter. Må si det var behagelig med de danske dieselprisene når jeg var i Danmark. Nå må man riktignok legge på nesten 30% i kurs, men det er fortsatt godt under de norske prisene. Ellers må jeg si at jeg kom litt ut av tellinga hvor mange ganger jeg måtte tømme skoene for sand denne dagen. Men jeg vet ihvertfall at det var værst på Houvig festning, der måte jeg tømme skoa for sand tre ganger. Og det var noen enorme mengder med sand hver gang. Etterhvert blir det så mye sand i skoene at det blir veldig ubehagelig og man risikerer å gå på seg gnagsår både her og der bare på grunn av all denne sanden. Så da er det greit å få tømt skoa. Det ble forøvrig en lang dag, jeg dro fra innkvarteringen min i Holsted kl 10.30 og var tilbake kl 22.45 på kvelden. Jeg hadde sand fra topp til tå, så det var bare å komme seg rett i dusjen før man gikk i seng. Ny dag og nye muligheter ventet dagen etter!

Les mer om Stützpunktgruppe Söndervig her:

Støttepunkt Söndervig – Bunkerne på Vestkysten i Danmark (26.11.17)

                                                                                                                                                                                                                                                                             

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/11/26/houvig-festning-i-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.