Thyborøn festning i Danmark

Neste stopp var Thyborøn festning som skulle beskytte innseilingen til Limfjorden. Tyskerne kom til Thyborøn få dager etter at de hadde invadert Danmark den 9. april 1940 for å sikre innseilingen til Limfjorden. Da hærkystbatteriet (HKB 4/180 Thyborön) med de fire erobrede franske 10,5 cm K331 høsten 1942, ble det i første omgang bare bygget fire mindre mannskapsbunkere. De fire 10,5 cm K331 kanonene som hadde en rekkevidde på 12.000 meter stod i begynnelsen i åpne støpte stillinger. Rundt dem ble det bygget små rom til ammunisjon. Senere i 1943 ble batteriet utbygget med mange andre bunkere. I begynnelsen av 1944 startet tyskerne den store utbyggingen av Thyborøn festning slik vi kjenner den i dag. Da ble det bygget en kombinert observasjons- og kommandobunker av typen Regelbau R636. Da tyskerne fryktet luftangrep fra de allierte styrkene, ble det bygget syd for kommadobunkeren bygget fire kanonbunkere av typen R671. De fire franske 10,5 cm K331 kanonene ble flyttet inn i disse kanonbunkerne.

Hvis du lurer på hvorfor kommandobunkeren (R636) og de fire kanonbunkerne (R671) ser rare ut i forhold til normalen, så var det fordi den danske arkitekten Poul Morell ble hyret av tyskerne til å tegne hvordan man kunne kamuflere disse bukerne til å se ut som vanlige danske bygninger. Kamufleringen skulle få kommandobunkeren og kanonbunkerne til å se ut som en gård og fire sommerhus ved hjelp av takstein på takene, malede vinduer, piper og verandaer. Det tyskerne derimot ikke visste, var at den danske arkitekten også sendte kopier av tegningene til den danske etterretningstjenesten. Fra sensommeren 1944 samlet Poul Morell kart og tegninger av festningsanleggene fra Thyborøn til Vrist.

Utover bygge- og typenummer og de enkelte anleggs nøyaktige beliggenhet, viste etterretningen også tyske bunkere i området med angivelse av radaranlegg, brakker, skytegraver, pansersperring, milefelt osv. Han laget også skjematiske tegninger av bunkertypene. Etterretningsrapporten som skilpaddespionen laget over alle anlegg fra Thyborøn til Vrist ble utført med stor risiko og betegnes som en av de beste etterretningsrapporter laget i Europa under andre verdenskrig. Poul Morell fikk tilnavnet «Skildpaddespionen» på grunn av sin signatur. Han brukte en liten piperøkende skilpadde som signatur, som antydet den pikerøkende arkitekts sene inntreden i motstandskampen/spionarbeidet.

Thyborøn festning stod ferdig i februar 1944 og bestod da av 66 store og 40 mindre bunkere. Thyborøn festning var på det tidspunktet et av de største anleggene under andre verdenskrig i Danmark! Flere av disse bunkerne har i dag enten forsvunnet ned i sanden eller blitt fjernet. Men det står fortsatt såpass mye bunkere igjen i Thyborøn at det er en festaften for en bunkerjeger. Og selv om jeg fikk tatt bilder av en masse bunkere denne dagen, vier det seg at det fortsatt er en del jeg ikke har fått med meg. De ligger litt lengre unn enn denne «klasen» med bunkere. Men det er i nettopp denne «klasen» at man finner kommandobunkeren (R636) og de fire kanonbunkerne (R671). Men jeg håper å komme en tur tilbake til Thyborøn senere for å ta en ny runde. Jeg gikk blant annet glipp av bunkeren som brukes som utstilling/museum. Men det kan ha noe med å gjøre at dette ble en ganske lang dag, det blåste noe jævlig, det var tungt å gå i sanden og ikke minst hadde jeg litt tidspress på meg med å være tilbake over Oddesundbroen før kl 20 på kvelden. Det siste bildet av Thyborøn festning ble tatt kl 18.21.

                                                                                                                                                                                      

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/08/23/thyboron-festning-i-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.