Egeskov slott i Danmark

På vei tilbake fra Langelandsfort og alle de merkelige stedsnavnene på Langeland, de to jeg noterte var «Sædballe» og «Illebølle», tok jeg turen innom Egeskov slott på Fyn. Egeskov slott snublet jeg over når jeg satt og lette etter interessante steder å ta en tur innom når jeg først var på Fyn. Egeskov slott stammer fra helt tilbake til 1400-tallet, men bygningene som utgjør slottet i dag er fra 1554 og er bygget av Frands Brockenhuus. Det var bildet av Egeskov slott på wikipedia, hvor det speiler seg i vannet, som uten tvil fanget min interesse. Rene Walt Disney-slottet på det bildet. Jeg hadde dog ikke sett for meg at det var en «familiepark» med rimelig stive priser for å komme inn. Jeg hadde også litt flaks med at jeg tilfeldigvis traff på en av «Open by night» dagene, ellers hadde det vært stengt allerede når jeg kom.

Det er nok også mye mer å se på inne på området til Egeskov slott, hvis man setter av litt tid til det. Det er blant annet en utstilling med klassiske sportsbiler på området. Jeg for min del skulle bare inn for å ta litt bilder av selve slottet før jeg dro videre tilbake til København igjen. Et besøk innom Egeskov slott koster et par hundre danske kroner i høysesongen, litt lavere utenom høysesongen. Hvis man skal innom minst 2 ganger per år, lønner det seg å kjøpe et sesongkort som koster «bare» 300 kroner. Men det blir jo ganske billig, hvis man besøker Egeskov slott minst to ganger i året, kontra å betale 200 kroner per besøk.

Her er litt informasjon om Egeskov slott fra wikipedia:

Egeskov slott ligger i Kværndrup syd for Ringe på Fyn i Danmark og er en borg med vanngrav. Slottet er datert til 1400-tallet, men bygningene som i dag utgjør slottet er datert 1554 og er bygget av Frands Brockenhuus. Slottet står på trestokker av eik i en liten sjø med maksimal dybde på omkring 5 meter. I følge en myte skal det ha blitt felt en hel skog for å få nok tømmer til byggingen, men dette er ikke bekreftet. Selve slottet er bygget av teglstein med karakteristiske runde hjørnetårn. Opprinnelig var det kun adgang via en vindelbro. Slottets riddersal ble restaurert i 1975. I alt er det 66 værelser, 200 vinduer, 2 062 enkelte ruter og ca. 60 skyteskår, der noen er murt igjen i dag.

Til slottet hører Ladegården, en stråtekt bindingsverkbygning, som i dag huser landbruksmuseet og hestekjøretøyene. Omkring slottet er en gammel park på om lag 20 hektar, med hekker fra 1730 og med fuchsiahaven som er enestående, da mange av plantene er mellom 40 og 60 år. Den opprinnelige bøkelabyrint er i dag lukket og ble i 1990 erstattet av en bambuslabyrint, med et kinesisk tårn i midten. Til slottet hører også tre store moderne haller, som huser veteranmuseet. Der finnes biler, motorsykler, knallerter, sykler, fly, helikoptere, brannbiler osv. Museet ble opprettet i 1967.

Til Egeskov hører 1127 hektar, hvorav 223 hektar er skog, med 60 % løvtrær og 40 % nåletrær. Jorden dyrkes, med hvete, bygg, raps, erter og rødsvingel. Selve slottet ble åpnet for turister i 1986 og det ble under Claus og Louisa Ahlefeldt-Laurvig-Bille bygget en tro kopi av hele slottet, som står i Hokkaido, Japan, som ramme om verdens største akvarium.

Slottet har tilhørt slekten Ahlefeldt-Laurvig-Bille siden 1784. De nåværende eierne (1994) er Michael og Margrethe Ahlefeldt-Laurvig-Bille.

Den innesperrede jomfruen

Rigborg Brockenhuus var datter av Egeskovs eier Laurids Brockenhuus. Hun ble sendt til Christian IVs hoff for å tjene i dronning Anna Kathrines Jomfrukammer, som det ble kalt. Her ble hun kjent med Frederik Rosenkrantz og forelsket seg i han. Dette fikk følger i form av et barn og Holger Rosenkrantz ble født i 1599.[1] Rigborgs far ble rasende og fikk Rosenkrantz dømt æresløs og sin datter satte han til fange på slottet på livstid. Hun satt i det samme rommet dag etter dag og fikk servert mat gjennom en luke i døren. Først etter farens død i 1604 fikk hun hjelp av sine søsken til å komme seg ut.

Holger Rosenkrantz ble senere erklært som en ekte Rosenkrantz og ble stamfar til den norske grenen av slekten.

Vannet var dessverre ikke helt blikk stille når jeg kom meg til sånn ca samme sted som fotografen av bildet på wikiepdia stod når han tok sitt fantastiske bilde av Egeskov slott, men sånt er liksom litt vanskelig å planlegge. Man ser også på de første bildene jeg tok, hvor vannet er blikka nærmest meg, men nærmere slottet så er det slutt på «vannspeilet». Jeg må si at det var utrolig fint der inne, det jeg så av parken rundt Egeskov slott ihvertfall. Etter en runde inne på Egeskov slott bar det tilbake til København igjen. Det ble totalt 9.308 skritt tilsammen denne dagen.

                                       

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/09/07/egeskov-slott-i-danmark/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.