Ett år som bussjåfør

I dag er det nøyaktig ett år siden jeg satt meg bak rattet på en av rutebussene i Fredrikstad for første gang. Det var for å være nøyaktig Glommaringen riksvei 109 til Sarpsborg. I løpet av de første to månedene fikk jeg opplæring på alle rutene til Borg Buss i Fredrikstad, med unntak av minibussen og Vesterøy. Etter at jeg fikk opplæring på Skjærhalden i begynnelsen av desember, har det blitt veldig mye kjøring til Skjærhalden og Hvaler generelt sett. De fleste som har tittet litt innom min blogg har nok fått med seg at det er Hvaler-kjøring jeg liker aller best. Derfor var det midt i blinken at jeg havnet på Vesterøy-planen som fast ansatt.

Min første dag som fast ansatt på Vesterøy-planen var i går, men jeg tjuvstartet med å kjøre på Vesterøy for 2 uker siden. Jeg har ikke hatt noen opplæring på Vesterøy-planen, men ble i sommer «kastet» ut i ett Vesterøy-skift med kjøring til både Papperhavn og Bukta (Papper). Jeg hadde ikke vært på noen av disse stedene tidligere, men jeg hadde fått en forklaring på hvor jeg skulle svinge av hovedveien, og da var det i grunn bare å kjøre så langt som mulig og snu. Mandag forrige uke var jeg nede på Spjær for første gang, og det er i grunn også bare å svinge av på rett sted fra riksveien og kjøre så langt det er mulig å kjøre. Samme dag var jeg på Bernhardsmyra med minibussen for første gang, og på onsdag var jeg på Sydengen for første gang. Såvidt meg bekjent har jeg da vært på alle de plassene man kjører på Vesterøy-planen og kan derfor erklære meg selv som opplært på Vesterøy-planen! 🙂

Når jeg begynte hos Borg Buss den 26. september 2006, hadde jeg blitt forespeilet at det ville ta 2-2,5 år å bli fast ansatt bussjåfør. Det var derfor veldig gledelig at det bare tok ett år. Kjøringen jeg har hatt på Vesterøy-planen hittil har vært veldig ok, og det er i grunn en ganske normal arbeidstid. Vi begynner i hovedsak kl 06:50, men noe 5:30 og 12:45. Med unntak av når vi begynner kl 12:45 er vi ferdig mellom 14:55 og 16:45. Når vi begynner 12:45 er vi ikke ferdig før kl 18:25. I tillegg har vi fri en torsdag hver 5. uke og har fri hver lørdag og søndag. Såvidt meg bekjent er det ingen andre planer som har så normal arbeidstid, og fri hver eneste helg! Det er nok litt mindre sosialt enn når jeg var stasjonert i Fredrikstad, siden oppmøte er på Vesterøy, lunsjen er 2 av 5 skift i garasjen på Østsiden, de resterende skiftene har lunsj på Hvaler. Vi er i tillegg ikke så mye inne på bussterminalen som de som er stasjonert i Fredrikstad, siden vi har mye «intern» kjøring på Hvaler i tillegg til skolekjøringen.

Forløpig løser vi det faktum at vi bare har en bil med at jeg blir kjørt ut til Nesset/Bratte Bakke om morgenen. Når jeg er ferdig for dagen, hopper jeg på første og beste buss til Fredrikstad sentrum, og så blir jeg hentet der. Når jeg begynner 12:45 tar jeg bussen ut til Bratte Bakke. Når jeg er ferdig kl 18:25 blir jeg hentet i Bratte Bakke. Når jeg kjørte delt skift på torsdag hoppet jeg på første og beste buss til byen. Men det er bare 1 av 6 delt skift (i løpet av en 5 ukers periode) som starter og slutter i Bratte Bakke. De andre 5 delte skiftene starter og slutter på Nesset, og da er det litt mer komplisert å komme seg til og fra uten bil. Vi kommer derfor til å se hvordan det fungerer fremover, og se om det er behov for en bil til eller ikke. Det er spesielt når jeg har de delte skiftene at behovet er størst, men det hadde også vært ok å slippe å bruke 2,5 timer på å komme seg på jobb med buss når jeg begynner kl 12:45. Jeg må ta 10:30 bussen herfra til sentrum, 11:50 ut til Bratte Bakke. Ett alternativ til å kjøpe en bil til er at jeg har bilen de 6 dagene i løpet av en 5 ukers periode hvor jeg har delt skift. Men forløpig fungerer det greit med en bil!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/10/02/ett-ar-som-bussjafor/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.