Elgåfossen

Jeg var og tok en nærmere kikk på Elgåfossen i Enningdalen i Halden for en tid tilbake. Elgåfossen er Østfolds høyeste uregulerte fossefall med en fallhøyde på 46 meter. Elgåfossen er riktignok liten i forhold til Vøringsfossen som jeg besøkte i fjor, men det er uansett Østfolds største foss. Nå viste det seg faktisk at jeg hadde vært ved Elgåfossen for ganske mange år siden, men da hadde vi bare vært ved rasteplassen ved Elgåfossen, og ikke gått bort til selve fossen. Når trærne er i full prakt med løvverk og det hele, så ser man mindre av fossen på avstand. Så det eneste jeg husker fra den turen for mange år tilbake, var at jeg hørte bråket fra fossen, men at jeg ikke gikk bort. Vi trodde kanskje at det var mye lengre bort til fossen? En annen ting som kan være en utfordring, er at stien bort til fossen kan være under vann hvis det er veldig stor vannføring i fossen.

Mer om fossen fra wikipedia:

Elgåfossen (svensk: Älgafallet) er Østfolds høyeste uregulerte fossefall med en fallhøyde på 46 meter. Den ligger lengst sør i Østfold, nær Holtet i Enningdalen. Grensen mot Sverige går midt i fossen. Den er derfor også Bohusläns høyeste uregulerte fossefall. Elgåfossen, som er en del av elva Elja (Elgå), renner ut i Enningdalselva.

Ved fossen kan man se rester av gamle Saga husmannsplass (fra 1859), med tømmerdrift, sag og mølle. Rundt fossen kan man se grunnmuren etter mølle, gamle møllesteiner, og stenpilarer fra en tømmerrenne som gikk ned langs fossen. Plassen var bebodd til frampå 60-tallet. Rundt fossen er det nå opparbeidet natursti og det er mulig å krysse elven både ovenfor og nedenfor fossen.

Elgåfossen kan nås via rasteplass ved Fylkesvei 22, ca. 700 meter nord for riksgrensen, på strekningen som kalles den Blå-grønne veien. Det er knapt 400 meter å gå inn til fossen, og der kan grensen krysses på en gangbru rett nedenfor fossefallet.

Jeg kunne tenke meg å ta en ny tur til Elgåfossen senere og ta bilder når alt er grønt og fint!

                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/05/23/elgafossen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.