Åpen kanonbunker på Kjøkøy fort

Når jeg var i Kosovo i april, så fikk jeg med meg en invitasjon til «Åpen kanonbunker dag» på Kjøkøy fort på Facebook. Det skjedde dagen etter at jeg kom hjem fra Kosovo, så da fikk jeg tatt meg en tur ut til Kjøkøy fort! Jeg var riktignok forkjøla og sliten som fy, men jeg bare måtte komme meg en tur ut til Kjøkøy fort når de inviterte til åpen kanonbunker før første gang til alle som måtte ønske å ta en tur! Jeg har forsåvidt vært innom kanonbunkeren på Kjøkøy fort før, men nå har jeg sett at de også har fjernet skjoldene foran kanona, så da var jeg over pari interessert med en gang! Været var strålende og det hadde blitt annonsert at tønnegrillen ville bli tent opp og man kunne ta med den grillmaten man ønsket å spise.

Jeg for min del var ikke i noe særlig form til noe annet enn å få tatt litt bilder, men de andre koste seg med grillmat i sola på Kjøkøy fort denne søndagen! Jeg hadde som sagt aldri sett kanonbunkeren på Kjøkøy fort uten skjold noen gang, foruten på bilder da. Men aldri med egne øyne der og da. Jeg trodde heller ikke at det var mulig å ta vekk skjoldene uten å måtte ødelegge festeanordningen som sørget for at disse ikke var mulig å fjerne fra utsiden. Den opprinnelige måten å feste skjoldene på, var ikke laget slik at det var så vanskelig å fjerne dem. Det var jo et lukket militært område, så det er ikke slik at det var uvedkommende folk der i tide og utide. Men etter at Kjøkøy fort ble åpnet for allmenn ferdsel, så måtte selvfølgelig dette sikres på en bedre måte.

Det var utrolig kult å se kanonbunkeren og den tyske 10,5 cm SKC/32 kanona med serienummer 773 åpen, slik den ville ha sett ut når den var i bruk under den kalde krigen! Nå var riktignok aldri denne kanona løsnet noen skudd mens den har stått på Kjøkøy fort siden 1967. Jeg fikk tatt bilder både inne i selve kanonbunkeren og utenfra selvfølgelig. Jeg tok litt bilder med både 18 mm og 10 mm, som gjør at bilden får litt annet inntrykk. For ikke å snakke om at man får med seg MYE mer på ett og samme bilde når man er inne i kanonbunkeren! Det var utrolig kult å få med både kanona og granat i granatluka fra rommet ved siden av på ett og samme bilde! Mer eller mindre HELE rommet som kanona står i, med unntak av det som er bak meg selvfølgelig. Men siden jeg stod helt opptil veggen, så var det ikke stort mer jeg kunne fått med!

Jeg kom også i prat med han som hadde tatt initiativ til dette på facebook. Han dro kjensel på meg etter at jeg har lagt ut ganske mye bilder fra en rekke forskjellige fort det siste året! Bare gøy at man blir lagt merke til på denne måten, det er jo bare positivt! Jeg ble også fortalt at det var flere planer for kanonbunkeren på Kjøkøy fort fremover og at det vil bli invitert til tilsvarende dager med aktiviteter! Jeg synes det er utrolig kult at det blir litt arrangerte aktiviteter på Kjøkøy fort! Kjøkøy fort er så stort og spennende at det er synd at det ikke er omvisninger eller noe organisert! Nå er riktignok mesteparten av Kjøkøy fort blitt murt igjen og hermetisk lukket, men det er fortsatt masse å se igjen ute på fortet! For ikke å snakke om kanonbunkeren til «nedre fort» som alle bildene i dette innlegget er fra! Ungene som var tilstede syntes det var utrolig gøy med kanona og klatret inn og ut, opp og ned i ett sett, så man måtte være litt tålmodig for å få bilder med minst mulig mennesker på. Men jeg er en tålmodig sjel, selv om jeg ikke var helt i ess den søndagen.

                                                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/05/12/apen-kanonbunker-pa-kjokoy-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.