Søndagsåpen kanonbunker på Kjøkøy fort

Første gang jeg kom inn i kanonbunkeren til nedre kanon på Kjøkøy fort var etter å ha blitt kontaktet av Erik Dreyer i august 2013. Det var utrolig gøy å få se hvordan det faktisk så ut inne i bunkeren og ikke minst 10,5 cm SKC/32-kanonen som står der. Neste gang anledningen var når Bjørn Espen inviterte til åpen kanonbunkerdag på Kjøkøy fort i april 2014. Da fikk jeg også for første gang se kanonbunkeren på Kjøkøy fort uten skjoldene montert. For litt over to uker siden bød anledningen seg igjen, Bjørn Espen hadde låst opp kanonbunkeren, satt på kaffen og her var det bare å møte opp for en bunkerprat! Jeg oppdaget dette litt sent på facebook, men sendte avgårde en melding og «åpningstiden» ble utvidet litt for at jeg skulle komme en tur utover.

Og det ble en veldig hyggelig prat ute ved kanonbunkeren til nedre kanon på Kjøkøy fort! Det var 2,5 år siden sist, så det var ikke mangel på ting å prate om. I tillegg til at det selvfølgelig ble en del prat om Kjøkøy fort, var vi også innom andre fort og festninger i nærheten og litt lengre unna. Det kom også andre innom nå og da mens jeg var på Kjøkøy fort. Jeg tror nok spesielt at ungene syntes det var veldig spennende å ta turen inn i bunkeren og ta en nærmere titt på kanona! Jeg måtte jo selvfølgelig også benytte anledningen til å ta noen bilder av den åpne kanonbunkeren på Kjøkøy fort. Denne gangen fikk jeg også tatt en titt på aggregatrommet som ligger på motsatt side av hovedinngangen til bunkeren.

Men mesteparten av tiden gikk uten tvil til å skravle med en likesinnede om bunkere og betong generelt sett! Jeg fikk blant annet vite et par ting som jeg ikke var klar over. Jeg har hele tiden oppfattet kanonbunkeren til nedre kanon på Kjøkøy fort som en ny norsk stilling og ikke bygget oppi den opprinnelige tyske åpne kanstillingen som er veldig tydelig for øvre kanon. Men nedre kanon er faktisk bygget på samme sted som tyskerne hadde en åpen kanonstilling på Kjøkøy fort. Det er bare ikke så synlig som med øvre kanon. Der er jo bunkeren bare plassert midt oppi den åpne kanonstillingen. Men etter hva jeg har forstått, er mye av den opprinnelige kanonstillingen der som nedre kanon er plassert, tatt vekk. Men det er litt små rester her og der,men jeg har aldri koblet alle disse tingene sammen og konkludert med at det har vært en tysk kanonstilling der tidligere. Jeg forstod det slik også at deler av betongen og armeringsjernet fra den gamle tyske kanonstillingen ligger nede i Ekebukt. Det skal være synlig ved lavvann.

En annen ting jeg heller ikke var klar over, var at de to 10,5 cm SKC/32-kanonene som ble montert i frittliggende bunkere i 1967 kom fra Danmark. Men hvor disse 10,5 cm SKC/32-kanonene hadde stått i Danmark vet jeg ikke. Nedre kanon på Kjøkøy fort har forøvrig serienummer 773. 10,5 cm SKC/32-kanona ble designet i 1932 og var i tjeneste mellom 1936 og 1945 av Tyskland. Men denne typen kanon har vært flittig brukt også i ettertid, her i Norge har de vært satt opp på en rekke kystfort og skal ha vært i bruk frem til år 2002. Det er to slike kanoner både på Kjøkøy fort og på Torgauten fort. Det står også to slike kanoner på Kopås batteri i Drøbak. Når jeg hadde en større runde på Oscarsborg festning og nærliggende batterier, fikk jeg også anledning til å ta en nærmere titt på en av de to 10,5 cm SKC/32-kanonene som står på Kopås batteri. Kopås batteri ble utstyrt med disse kanonen allerede i 1952. Men i tillegg til de to kanonene i MPLC/30 kasematt, ble det også satt opp to kanoner i brønner. Men disse ble fjernet fra anlegget i 1998. Det er med andre ord mange muligheter til å se denne typen kanon i distriktet!

Når man har masse å prate om, så er det ikke noen tvil om at tiden flyr forferdelig unna. Før jeg visste ordet av det hadde det gått 2,5 time og det var på tide å lukke kanonbunkeren igjen og komme seg avgårde til andre avtaler.

Mer om Kjøkøy fort:

Winter wonderland på Kjøkøy fort (06.02.16)
Nytt og gammelt på Kjøkøy fort (24.05.15)
Kjøkøy fort i varmen (26.07.14)
Åpen kanonbunker på Kjøkøy fort (12.05.14)
Kjøkøy fort i detaljer (13.03.14)
En liten tur til Kjøkøy fort (09.03.14)
Mesteparten av snøen på Kjøkøy fort er borte (05.02.14)
Ny tur til Kjøkøy fort i all snøen (01.02.14)
Mye snø på Kjøkøy fort (30.01.14)
Kanonbunker på Kjøkøy fort (30.08.13)
Kjøkøy fort og Skams klove (27.08.13)
Ny tur til Kjøkøy fort (27.07.13)
En tur til Kjøkøy fort (24.07.13)

                                                     

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/10/12/sondagsapen-kanonbunker-pa-kjokoy-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.