Nytt og gammelt på Kjøkøy fort

Jeg har vært ganske mange ganger på Kjøkøy fort og tatt bilder nå, men det hindrer meg ikke å ta en ny runde. Jeg hadde to runder for snart en måned siden. Først en tur i pausa mi den ene dagen og etter jobb den andre dagen. Målet denne gangen var å ta bilder av ganske store deler av Kjøkøy fort, kanskje finne noe nytt og ikke minst ta bilder NEF/RAW istedenfor JPG eller HDR som jeg har gjort tidligere på Kjøkøy fort. Det var to utrolig flotte dager jeg var på Kjøkøy fort. Sola strålte fra en himmel delvis dekket av skyer, men det gir en ny dimensjon til bildene, skyene og himmelen blir rett og slett en del av motivet. I motsetning til når den enten bare er helt blå eller grå, for den saks skyld.

Jeg starter som regel oppe ved parkeringsplassen på toppen, da er det bare å gå rett inn til kommandoplassen, radaren, øvre kanon osv. Litt overrasket ble jeg over å finne en bil parkert ved siden av radaren og øvre kanon. Jeg la ikke med en gang merke til noe spesielt med denne bilen, men la fort merke til at panserdøra til kasematten til øvre kanon stod åpen. Så da antok jeg at det var de som var inne i kasematten til øvre kanon som eide den parkerte bilen. Etter å ha tatt litt bilder av øvre kanon og rundt øvre kanon, kom det etterhvert noen ut av kasematten. Jeg er jo nysgjerrig som få, og har hele tiden ønsket å ta bilder inne fra øvre kanon også. Så jeg spør rett og slett om det er overhodet noen mulighet til å komme inn og ta bilder av kanona i kasematten. Jeg spør og graver litt frem og tilbake inntil jeg legger merke til at det faktisk er forsvarets sin bil som stod parkert ved øvre kanon.

Når jeg spør om hva for noe utstyr forsvaret har inne i kasematten, vil de ikke svare på det. Det er kanskje radaren, spør jeg? Nei, den er kystverket sin. Trodde det bare var telenor som hadde utstyr inne i bunkeren, sier jeg. Det visste dem derimot ikke noe om. Når jeg spør om kanona fortsatt befinner seg inne i bunkeren og om det er noen mulighet for å ta bilder av den, får jeg beskjed om å ta kontakt med kystverket. De kunne kanskje ta meg med på en omvisning slik at jeg kan få tatt bilder av den tyske 10,5 cm SKC/32 kanona som befinner seg i kasematten til øvre kanon. Som jeg avslutter med når de er på vei til å gå til bilen, man får ingen svar hvis man ikke stiller noen spørsmål.

Nå er det i for seg ikke noen stor overraskelse man finner inne i kasematten til øvre kanon regner jeg med, siden dette er samme type bunker og kanon som ved nedre kanon, men det hadde jo uansett vært gøy å tatt en titt. Men det er vel en viss fare for at kystverket ikke er så gira på å slippe meg inn der. Spørsmålet er om den delen som kanonen står i er blitt brukt til noe utstyr eller ei. Hvis ikke, burde det vel egentlig ikke være noe problem. Det hadde vært interessant om noen andre hadde fått vært en tur inne i denne kasematten, og om det er noe mer interessant her enn ved nedre kanon. Det eneste jeg ser for meg som kan tilhøre forsvaret ved øvre kanon må være reflektorantennene som står oppe i masta til radaren. Det vil si det som ser ut som en «stortromme» som er montert oppe i masta! Slike reflektorantenner finner man mange forskjellige steder, f.eks ved Ravneberget fort, Vardås fort og oppe på fjellet i Vikane.

Noe av det som gjorde turen på Kjøkøy fort ekstra spennende disse to dagene, var at det hadde blitt ryddet kraftig rundt flere av stillingene, så jeg fikk tatt bedre bilder fra litt andre vinkler enn jeg har gjort tidligere! I tillegg ser man at det begynner å gro igjen en del i andre stillinger. Men jeg regner med at dette blir tatt hånd om etterhvert. Jeg fant også noe nytt på denne turen. Ved siden av og nedenfor øvre kanon fant jeg noe mer betong og ikke minst en hull i bakken for personell. Ved innkommende kan man rett og slett hoppe ned i disse for å søke dekning, hvis man ikke rekker til nærmeste løpegrav eller bunker.

Ved nedre kanon tok jeg ganske mye bilder denne gangen, blant annet fordi jeg brukte 10 mm vidvinkel ganske mye, det startet på «baksiden» av kanonen, siden det er såpass trangt så er det vanskelig å få tatt noen bilder av hele kanona med bare 17 mm. Men med 10 mm kan man virkelig boltre seg! Og da ble det en hel runde rundt hele kanona for å ta bilder med dette objektivet. Ved nedre kanon fant jeg også enda mer betong, på en plass jeg ikke har vært før. Men fordelen med å besøke disse militærhistoriske anleggene før alt løvet og busker og kratt har grodd helt igjen, er at man legger merke til ting man normalt sett ikke ville sett.

Til slutt denne var jeg nede ved MG-stillingen som er på toppen av bunkeren med skyteskår i begge retninger nede ved Ekebukt. Målet med neste dag på Kjøkøy fort  var å gå en runde på de andre kanonstillingene fra andre verdenskrig. Litt lengre ned i veien for kanonstillingen som ligger rett ved veien fant jeg også noe nytt. Et lite oppbevaringsrom av et eller annet slag, og ikke minst løpegraven eller hva jeg skal kalle det på vei inn til et større rom, som ligger rett ved en av husene. Resten av turen var de to siste kanonstillingene, og jeg brukte 10 mm vidvinkel ganske mye her også. Men det er veldig sjeldent at jeg tar bilder med min egen skygge på, men det var et par motiver som jeg bare ville ha, så da måtte det bare bli med min egen skygge. Alternativet var å ikke få det motivet i det hele tatt eller vente til sola forsvant bak en sky. Og det hadde jeg rett og slett ikke tålmodighet til.

Det ble også en del bilder av all viren som fortsatt er intakt ved den ene kanonstillingen. Dette hadde blitt strekt opp fra selve kanonstillingen og ned i fjellsiden for å bruke som oppheng til kamuflasjenett og slikt, nettopp for at kanonstillingen ikke skulle være så godt synlig fra sjøsiden. Nå er det jo ikke noe stort problem å se disse kanonstillingene fra lufta, men på den tiden var det primært fra sjøsiden at man så for seg at fienden ville komme. Det kan ihvetfall virke slik, med tanke på at alle kanonstillingene var åpne og uten noen form for beskyttelse ovenfra. På Møvik fort derimot valgte de til slutt å lage en enorm kasematte over kanon 1, når tyskerne etterhvert innså at de allierte styrkene også kunne komme inn med fly og bombe. De tre andre kanonene stod derimot åpent uten noen form for beskyttelse. Noe av ulempen med å bygge inn kanonen var selvfølgelig at man dermed ikke hadde like stor mulighet til å skyte i «alle retninger». De åpne stillingene kunne skyte rundt i 360 grader uten problem.

Mer om Kjøkøy fort:

Kjøkøy fort i varmen (26.07.14)
Åpen kanonbunker på Kjøkøy fort (12.05.14)
Kjøkøy fort i detaljer (13.03.14)
En liten tur til Kjøkøy fort (09.03.14)
Mesteparten av snøen på Kjøkøy fort er borte (05.02.14)
Ny tur til Kjøkøy fort i all snøen (01.02.14)
Mye snø på Kjøkøy fort (30.01.14)
Kanonbunker på Kjøkøy fort (30.08.13)
Kjøkøy fort og Skams klove (27.08.13)
Ny tur til Kjøkøy fort (27.07.13)
En tur til Kjøkøy fort (24.07.13)

                                                                                                                                                                                                                                                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/05/24/nytt-og-gammelt-pa-kjokoy-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.