Strømtangen og Foten i strålende sol

Jeg var egentlig en tur til Dammen som ligger mellom Foten og Strømtangen, men før jeg visste ordet av det var jeg på vei ut til Strømtangen. Jeg skal ikke påstå at det er en lang gåtur, men det er ihvertfall en lengre gåtur enn jeg hadde planlagt. Ute på Strømtangen, eller rettere sagt på landsiden av Strømtangen, har jeg aldri vært før. Skal man ut til selve Strømtangen, må man enten legge på svøm eller ha båt. Og jeg har ingen båt og det er helt uaktuelt å legge på svøm. Så da blir det til at man holder seg på land. Men selve Dammen er jeg ikke ferdig med enda, for jeg kom ikke til de stedene jeg hadde håpet på denne gangen. Så jeg får komme tilbake og se om jeg finner ut av det. Denne turen var fredag 1. mai og vi hadde utrolig strålende vær. For meg som går mer eller mindre hele tiden, va det perfekt temperatur også!

Men når man er på tur til et sted for første gang, vet man ikke nødvendigvis helt hvor man skal gå. En ting er å følge «stien» utover korteste vei til Strømtangen, en annen ting er det for meg som skal hit og dit for å ta bilder. Da er det sjeldent at man går i snorrett. Sannheten er nok nærmere at man går ganske mye sikk sakk og ikke minst frem og tilbake. For man støter stadig på hindringer. Være seg kløfter, vann eller hytter. Nå er det ikke noe stort problem å gå forbi ei hytte, men jeg kvier meg nok litt til å gjøre det hvis det er folk på hytta. Da prøver jeg så langt det lar seg gjøre å gå rundt. Og på en slik dag som dette, går man gjerne litt ekstra for å få de motivene man ønsker! Det startet med ganske bra lys og skyer, og så ble det bare bedre og bedre i løpet av denne turen! Fra første til siste bilde gikk det nesten fire timer.

Med unntak av at jeg møtte på en familie som var ute og gikk tur, var jeg i grunn ganske alene denne kvelden. Det var litt aktivitet ved sjøbuene på selve Strømtangen bare. Hadde jeg visst at jeg skulle ut til Strømtangen og ikke bare til Foten og Dammen denne kvelden, hadde jeg nok sørget for å ta med meg 70-300 mm objektivet mitt. Men det lå igjen hjemme. Rett og slett for å ikke dra på alt jeg har, det blir ganske tungt, og jeg har ikke nødvendigvis plass til absolutt alle objektivene mine heller. For å få litt nærbilder av Strømtangen fyr, trenger man litt tele, for fyret ligger selvfølgelig ute på Strømtangen. I motsetning til f.eks Homlungen fyr, ser man bare baksiden av fyret dessverre. Men det hadde vært interessant å få tatt noen bilder med 300 mm uansett. Så jeg måtte nøye meg med 120 mm denne gangen. Men kjenner jeg meg rett, var ikke dette første gang jeg drar ut til Strømtangen!

Det som var viktigst denne dagen, var å ta min aller første runde med mitt nye Sigma 24 mm 1.4 Art objektiv. Derfor ble nesten alle bildene tatt med dette objektivet, med unntak av når jeg trengte litt ekstra vidvinkel, da ble Nikon 16-35 mm objektivet brukt, og nevnte Nikon 24-120 mm for å få litt nærbilder av Strømtangen fyr. Jeg må si at Sigma 24 mm 1.4 Art objektivet var en fryd å jobbe med. Når jeg ute på min første runde med et objektiv, prøver jeg å teste ganske mye forskjellige «håpløse» oppgaver, som f.eks motlys, blender ned maks og ser hvordan resultatet blir. Og jeg må si at jeg er veldig imponert over motlysegenskapene til Sigma 24 mm 1.4 Art objektivet! Jeg må si at dette objektivet er noe av det beste jeg har vært borti, selv når jeg blendet ned til minste blender som er f16 på dette objektivet. Jeg har heller ingen problemer med å bruke blender f16 på dette objektivet, da diffraksjonen er minimal i forhold til hva jeg ser på enkelte andre objektiver. Men mer støv vil selvfølgelig bli synlig i bildene med en så liten blender.

Ellers er objektivet skarpt og fint, helt fra blender f1.4 og nedover. Når det gjelder vignettering er det litt (noen vil si en del, men jeg synes ikke det var så mye) vignettering fra blender f1.4 og er nesten helt borte på f2.8 og helt borte på f4. Men når jeg testet motlysegenskapene til objektivet, som jeg synes er veldig bra, klarte jeg tydeligvis å fremprovosere noe jeg aldri har sett noen av de andre objektivene mine klart å produsere, nemlig en halo helt ytterst i bildekanten ved å ha veldig sterk sol (når den kom frem bak fra skyene) sentrert midt i bildet. Nå har jeg vel riktignok ikke utsatt noen av de andre objektivene mine for en like forferdelig «stresstest» heller, da man som regel unngår sola uten noen form for «filter» foran rett i objektivet. Så lenge sola befinner seg bak skyene, så er det overhodet ikke noe problem.

Til syvende og sist vil jeg si at jeg er veldig fornøyd med objektivet! Og ikke minst denne turen til Strømtangen! Det er uten tvil en tur som frister til gjentagelse, nå er det ikke så lett å få like fantastiske lysforhold hver gang man drar ut på tur riktignok. Jeg kunne selvfølgelig ha tenkt meg en tur ut til selve Strømtangen også, slik at jeg kunne fått tatt bilder av Strømtangen fyr fra «riktig» side. Kanskje en mulighet byr seg ved en senere anledning? Det er uansett noen utrolig fine muligheter for å ta bilder i dette området, Foten, Øyenkilen, Dammen, Dypeklo, Strømtangen og ikke minst Torgauten fort!

                                                                                                                                                                                                                           

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/05/25/stromtangen-og-foten-i-stralende-sol/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.