Fantastisk stemning på Foten

Den siste dagen i mars tok jeg en tur ut til Foten for første gang på veldig lenge. Sist jeg besøkte Foten var i januar 2016 med et utrolig fargespill over Dammen på Foten. Det betyr også at det er første gang jeg ser det “nye” stupetårnet. Nå skal man være rimelig kjent med hvordan det gamle stupetårnet så ut, ned til minste detalj, for å se noen forskjell tror jeg. Er det noen forskjell i det hele tatt? Jeg har tatt en titt på noen bilder av det gamle tårnet, og det er bare småforskjeller vi snakker om. Den største forskjellen er nok betongfundamentet som går vannrett bak selve tårnet. Det hadde ikke det gamle tårnet. Utover det er det nye og det gamle tårnet mer eller mindre likt. Jeg vet at det var noen store planer om nytt og fancy stupetårn på Foten, men de planene ble skrotet til fordel å sette opp et tårn som var identisk med det gamle. Tipper det har noe med kostnadene å gjøre.

Det hører forøvrig med at det gamle stupetårnet ble stengt med umiddelbar virkning i mai 2016 da det ble oppdaget sprekker i betongkonstruksjonen. Underveis var det en designkonkurranse på nytt stupetårn, designet som ble valgt skulle koste 2 millioner kroner, men etter en stund viser det seg at det i realiteten vil koste utrolige 5,2 millioner kroner. Det gamle tårnet hadde to trinn, det øverste var på fem meter og jeg antar at det lavere trinnet var på tre meter. Det nye tårnet skulle ha både tre, fem og ti meters høyde. Men jeg må si meg helt enig i å bruke mer enn 5 millioner på et stupetårn er galskap. Derfor valgte de for en billigere løsning som er identisk med det gamle stupetårnet på Foten. Byggingen av det nye tårnet startet i mai 2020 og stod ferdig i månedsskiftet juni/juli samme år. Personlig synes jeg det nye tårnet ble fint, det er med andre ord som det alltid har vært, ihvertfall så lenge som jeg kan huske.

Det var en tidlig kveld den siste dagen i mars og jeg hadde fantastiske skyer på himmelen. Man skal ikke lest mye av det jeg har skrevet før man har fått med seg at jeg overhodet ikke er glad i sol fra skyfri blå himmel. Joda det er pent vær og ofte varmt osv, men fotomessig er det noe av det mest tragiske som finnes. Nå er selvfølgelig alt bedre enn når det plasker ned i strie strømme, men jeg er utrolig glad i skyer på himmelen. Da blir himmelen og skyene i seg selv et fotomotiv, i motsetning til en intetsigende blå himmel. Det er også utrolig stor fare for at man enten har utrolig harde skygger (på bakken) og/eller at man får sola rett i trynet, noe som ofte er en utfordring når man skal ta bilder med sola enten i bildet eller rett utenfor. Siden dette var første tur til Foten etter at det nye stupetårnet ble satt opp, så var det aldri noen tvil om at jeg skulle ta bilder av stupetårnet.

Men jeg hadde også en løs plan om å rusle litt lengre utover i retning Strømtangen. Nå kommer man jo ikke ut til selve Strømtangen og Strømtangen fyr uten å bli våt på beina, eller hele kroppen for den saks skyld. Med mindre man har båt selvfølgelig. Men det har jeg ikke. Men det er en fin gåtur, det er også en del fine fotomotiver der ute hvis skyene er på min side, noe de uten tvil var denne kvelden. Men av årsaker som jeg kan komme tilbake til senere, så ble jeg fortere sliten enn jeg normalt sett ville blitt, så det ble med tanken. Men jeg fikk meg en liten tur med kameraet og fikk sett både det nye stupetårnet og ikke minst det nye kafèbygget på Foten. Det ligner ihvertfall ikke noe på det gamle bygget i det hele tatt. Dette ble påbegynt høsten 2017 og begynte å reise seg vinteren 2017/2018 og ble åpnet 1. juni 2018. Det har med andre ord skjedd mye på Foten siden jeg var der sist!

                                                                                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/06/21/fantastisk-stemning-pa-foten/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.