Dramatiske skyer over Torgauten fort

I slutten av mars tok jeg en tur til Torgauten fort som ligger i Øyenkilen i Fredrikstad. Jeg hadde selvfølgelig med meg kameraet, så målet var å ta bilder. Jeg parkerer på motsatt side av veien for porten inn til området og får med meg fotobaggen over skuldra og kameraet i hånda. Det første jeg kommer til er selvfølgelig den røde bygning 4 som man får på høyre side med en gang man går inn porten. For første gang på flere år ruslet jeg også bort til bunkeren som ligger inne i skogen hvis man fortsetter å rusle inn i skogen etter bygning 4. Denne mener jeg at jeg faktisk bare har tatt bilder av en gang tidligere. Så da var det høyst på tide å ta noen nye. Ikke det at bunkeren har endret seg siden sist. Jeg hadde også tatt med meg blitzen for å kunne ta bilder inne i de åpne bunkerne jeg kunne finne på Torgauten fort. Men jeg fikk dessverre litt dårlig tid med utrolig truende skyer som varslet dårlig vær.

Men jeg fikk tatt en fin runde på Torgauten fort før himmelen åpnet seg, nærmere bestemt før skyene lettet på trykket. På vei opp bakken har vi den grønne bygning 16 på venstre side og ikke minst en mine på høyre side og en bunker liggende litt bortenfor veien. Før jeg tok turen inn til “indre fort” tok jeg turen bort til høyre til luftverntårnet som er bygget opp av betong og stein. Jeg tok dog ikke turen opp stigen denne gangen som jeg gjorde første gangen jeg besøkte Torgauten fort. Men det er muligheter for det fortsatt for dem som ønsker et høyere utsiktspunkt! På den mildt sagt litt merkelig utformede kommandobunkeren kommer det stadig nye antenner fra både Telenor og Telia går jeg ut ifra. Jeg har til dags dato ikke tatt turen opp stigen på nordsiden (baksiden om du vil) av kommandobunkeren, men det skal være fullt mulig. Inn i selve kommandobunkeren får man nok ikke lov til å komme, der er det nok en masse utstyr fra nevne Telenor og Telia. Men jeg fikk en liten tur ned i kjelleren på kommandobunkeren på den første omvisningen jeg hadde på Torgauten fort.

Det ble jaggu mange bilder av kommandobunkeren denne gangen, fra nesten alle mulige vinkler. Og da lurer kanskje none på hvorfor jeg tok så forferdelig mange bilder av kommandobunkeren denne gangen? Jeg syntes det var så fine skyer på himmelen. Blant annet. Fint lys rett og slett. Og man ser stor forskjell på hvordan grønnfargen på kommandobunkeren “popper frem” i bildet når jeg har sola bak meg og ikke tar bilder av kommandobunkeren i motlys. Det ser jo mer eller mindre ut som kommandobunkeren er malt i to helt forskjellige farger. Denne kommandobunkeren er noe av det mer spesielle jeg har sett noen gang på et militærhistorisk anlegg. Det er den bygningen som ruver høyest i terrenget og er ekstremt synlig fra mange mils avstand. Men den tyske okkupasjonsmakten har prøvd å kamuflere den så godt de kunne med å forsøke å få den til å se ut som en hytte. Fremsiden er buet i håp om at et direkte treff, ihvertfall litt på siden av senter skal få granaten til å treffe men endre retning på grunn av den buede formen. Det er ihvertfall tanken bak den litt spesielle formen på denne kommandobunkeren. Om det ville fungere i praksis, på den tiden kommandobunkeren ble bygget, kan vi bare spekulere om.

Det er flere åpne kanonstillinger her, tre av dem er veldig godt synlige, mens den fjerde, nummer tre fra vest til øst, har blitt bygget om til et annet formål og er i dag dekket til med planker. Det er spesielt synlig hvis man tar en titt på Torgauten fort på satellitt- eller flyfoto på f.eks Google maps, to av de åpne kanonstillinger er ikke runde i formen som man er vant til å se disse kanonstillingene. Det vil si at man ikke kunne rotere kanonene helt rundt i 360 graders vinkel og hadde derfor en mer begrenset skuddvinkel. Både den helt til vest (og lengst nord) og den helt til øst (og lengst syd) er avgrenset slik at de ikke kan roteres 360 grader. Kanonstilling nummer to (fra vest) er derimot trill rund og denne kunne benyttes til å også beskyte mål innover i landet. Siden kanonstilling nummer tre ikke er i original stand kan jeg ikke med 100% sikkerhet si hvordan den så ut, men jeg regner med at den også, etter dagens tilstand å dømme, også var helt rund og kunne roteres 360 grader.

   

Det vil si at to av kanonene kunne roteres 360 grader og også beskyte landmål, mens alle fire kanonene kunne beskyte sjømål. Som jo var hovedformålet til et kystfort. Det er selvfølgelig mulig at jeg husker feil, men det er sjelden kost å se slike begrensninger i åpne kanonstillinger fra denne tiden. På Kjøkøy fort har det norske forsvaret laget en luftvernstilling i det ene hjørnet på en av de åpne kanonstillingene og dermed begrenset skuddvinkelen på kanonen i den åpne stillingen. Men i likhet med Torgauten fort ble de gamle 10 cm K17/04 kanonene utfaset og erstattet av 10,5 cm SKC/32 kanoner i egne kasematter på 1960-tallet. Så denne begrensningen var ingen begrensning i praksis. Det er kasematten i seg selv som begrenser skuddvidden til de nye kanonene på disse fortene. På Kjøkøy fort er begge de to 10,5 cm SKC/32 kanonene bygget inn i egne kasematter oppi de opprinnelige åpne kanonstillingene, mens her på Torgauten fort er de to 10,5 cm SKC/32 kanonene bygget i egne kasematter i egne stillinger. Den ene rett vest og ved siden av kanon fire og den andre ganske mye lengre syd i ytterkant av fortsområdet. Rett syd for kanon tre når man studerer posisjonen fra satellitt- eller flyfoto på f.eks Google maps. Det er ikke noen tvil om at disse to nye kanonene skulle ene og alene sikre innseilingen til Fredrikstad.

   

10,5 cm SKC/32 kanonen som ligger rett ved siden av kanon fire er en del av omvisningen på Torgauten fort, så den har jeg fått vært inne og tatt en nærmere titt på to ganger. Den andre som ligger mer i ytterkant av fortet har jeg ikke fått noen klare svar på hva som har skjedd med når jeg har prøvd å stille spørsmål ved en omvisning. Det er ihvertfall ikke noen tvil om at metallskjoldet som dekket til åpningen i bunkeren der kanonen står er fjernet og man har murt igjen hele bunkeren. Jeg regner med at kanonen står der som den gjør i den andre kasematten, men at man har valgt å mure igjen åpningen permanent med løpet stikkende ut av betongen. Det samme gjelder inngangen til denne kasematten som er bak og på sydsiden av bunkeren. Jeg kjenner ikke til om denne bunkeren hadde en annen inngang i form av en tunell fra resten av fortet. Men med tanke på avstanden det er fra de andre kanonstillingene til denne, så tror jeg at denne bunkeren var en selvstendig bunker som man måtte ut i det “frie” for å komme seg bort til. Men det er i utgangspunktet bare mine antagelser. Men den antagelsen kan nok også underbygges med det faktum at det var en løpegrav frem til denne kanonstillingen. Løpegraven er dog fylt igjen i dag, men det er ikke noe problem å se hvor den var.

I likhet med sist jeg besøkte Torgauten fort som var midtvinters, var dessverre 10 cm K17/04 kanonen som står i stillingen til kanon to dekket til med presenning. Det begynner derfor å bli noen år siden jeg så den sist i sin fulle prakt. Det var i september 2019. Men selv om det er litt nedtur å ta bilder av en kanon som er dekket til av en heller sliten presenning, ble det selvfølgelig noen bilder av både kanonstillingen og kanonen allikevel. Man kan trygt si at skyene begynner å se virkelig truende og “spennende” ut fotomessig på dette tidspunktet! De mørke og tunge skyene kom inn fra nord. Den andre 10,5 cm SKC/32 kanonen som ligger rett ved siden av kanon fire er som nevnt en del av omvisningen her på Torgauten fort. Det koniske skjoldet som er montert når kanonen ikke er i bruk er fortsatt på plass her. Originalt er dette skjoldet bare festet med enkle fester som man f.eks skjer på skjul, utedo og slik, altså en metallstang som skyves inn i en metallbøye. Disse to skjoldene var for å beskytte mot vær og vind og skulle være mulig å fjerne i full fart når alarmen gikk. Nå er de derimot sikret med virer festet på flere steder på innsiden slik at de ikke kan fjernes fra utsiden lengre. Av naturlige årsaker.

Hvis man ønsker å ta en titt på hvordan 10,5 cm SKC/32 kanonen og kasematten ser ut fra innsiden, ta en titt på disse to omvisningene jeg har vært med på:

Omvisning på Torgauten fort (29.07.13)
Ny omvisning på Torgauten fort (27.05.15)

Det er samme type kanon og kasematt på Kjøkøy fort:

Kanonbunker på Kjøkøy fort (30.08.13)
Åpen kanonbunker på Kjøkøy fort (12.05.14)
Søndagsåpen kanonbunker på Kjøkøy fort (12.10.16)

Det er ikke noen tvil om at det mye  se på Kjøkøy fort, spesielt interessant er det hvis man har gleden av å kunne være med på en omvisning også, da får man også tatt en titt inne i anlegget. Ute kan man jo se når som helst, men det er uten tvil nyttig å ha en runde med en guide som kan fortelle om fortet! Men hvis man vil se og utforske stillingene som er utenfor det “indre fort”, må man gjøre dette på egenhånd, det er ikke en del av omvisningen av Torgauten fort. På min første omvisning på Torgauten fort stilte jeg spørsmål ved noen stillinger i ytterkant av fortet, og etter at selve omvisningen var ferdig tok guiden med meg både til kjelleren av kommandobunkeren og ut til den aktuelle bunkeren i ytterkant av fortet. Denne bunkeren er murt igjen for lengst, så jeg fikk dessverre ikke gleden av å ta en titt inne i bunkeren. Men det er hyggelig å se at de var villig til å gjøre litt ekstra for en som var litt mer interessert i fortet enn de andre som hadde møtt opp til omvisning den aktuelle søndagen!

Nå har det dessverre vært litt kranglete å få til omvisninger på Torgauten fort de siste årene på grunn av sykdom. Og når de først åpnet opp igjen for omvisninger, så var det kun for større grupper. Det har derfor ikke vært faste dager man bare kan møte opp med en 50-lapp i hånda og få seg en omvisning, uavhengig av hvor få som valgte å møte opp den aktuelle søndagen. Men jeg har forstått det slik at det er muligheter så lenge det er mange nok som er interessert i å få seg en omvisning. Er man interessert nok, kan man jo betale for hele gruppa selv, eller hvis man skulle mangle noen for å nå kvoten som er satt. Dette er ikke noe jeg har testet ut i praksis selv, da jeg ikke har vært på omvisning på Torgauten fort siden 2013 og 2015.

Etter at jeg hadde tatt en runde ved begge de to 10,5 cm SKC/32 kanonene og deres kasematter,  begynte det virkelig å bli dramatisk over Torgauten! Temperaturen falt også dramatisk og jeg var oppriktig bekymret for at det skulle begynne å regne hvert øyeblikk! Jeg fikk derfor litt hastverk med å få tatt alle de bildene jeg hadde lyst til å ta. Skyene i seg selv var jo et utrolig fint og dramatisk fotomotiv, derfor ble det noen flere bilder av både 10 cm K17/04 kanonen, dessverre tildekket av nevnte presenning, kasematten og de andre stillingene som er en del av det indre fort. Det er ikke noen tvil om når man tar en nærmere titt på himmelen på skyene på disse bildene at det allerede har begynt å regne “i det fjerne”. Men hvor lang tid er det snakk om før det starter å regne her også?

På vei ut av området fikk jeg et mye bedre bilde av kommandobunkeren på baksiden enn det jeg hadde gjort når jeg ankom Torgauten fort. Enkelt og greit fordi jeg nå ikke tok bilder av kommandobunkeren i motlys men sola var var bak de dramatiske skyene og laget et mye mer spennende bilde enn bildet jeg tok litt over en time tidligere. Jeg rakk både å komme meg ned til bilen og faktisk komme meg til Gressvik før himmelen åpnet seg og nedbøren kom. Det som overrasket meg, var at det var ikke regn som kom, men derimot SNØ! Men heldigvis ikke noen store mengder som la seg. Selv om det bare var 1,5 time fra mitt første til siste bilde av Torgauten fort, fikk jeg vært over en større del av fortet på lenge. Og tatt en masse bilder. Men det ble ærlig talt litt mer “stress” enn jeg hadde sett for meg når jeg dro ut til Torgauten fort.

Er du interessert i enda mer om Torgauten fort, ta en titt her:

Kortreist tur med bobilen til Øyenkilen og Torgauten fort (24.02.22)
Kortreist tur med bobilen til Øyenkilen, Skjæløy og Saltholmen (28.01.20)
Klart for omvisning på Torgauten fort igjen (25.04.16)
Første vintertur til Torgauten fort (10.02.16)
Ny omvisning på Torgauten fort (27.05.15)
Nytt og gammelt på Torgauten fort (14.05.15)
Solnedgang over Torgauten fort (27.07.14)
Ny bunkers på Torgauten fort (19.02.14)
Torgauten fort i HDR (18.02.14)
Fototur til Torgauten fort (12.10.13)
Ny tur til Torgauten fort (30.08.13)
Omvisning på Torgauten fort (29.07.13)
En liten tur til Torgauten fort (25.07.13)

                                                                                                                                                                                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/06/08/dramatiske-skyer-over-torgauten-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.