Strålende vær i Dranske og Bug på Rügen

Jeg pratet litt med nederlenderen under frokosten denne dagen også (torsdag). Han lurte på når jeg skulle dra hjem, og jeg fortalte at jeg skulle dra hjem på mandag. Han fortalte at de skulle dra videre i dag og at de skulle ha to netter i Hamburg. Og så skulle de dra hjem på lørdag. Han lurte på om jeg tok en ferge hjem, og jeg kunne fortelle at jeg tar en ferge til Trelleborg i Sverige. Når de gikk fra frokostsalen ønsket jeg dem god reise til Hamburg og hjem på lørdag. Han lurte på om de kom til å se meg her neste gang. Neste år? Mest sannsynlig, sier han. Det er en avtale sier jeg! Ha en fin dag! Ønsker det samme til det tyske paret når jeg forlater frokostsalen. Sannsynligheten for at vi snubler innom det samme hotellet til samme tid enda en gang er selvfølgelig veldig liten. Da burde jeg vel isåfall snart begynne å levere en LOTTO-kupong eller noe.

Jeg hadde ingen store planer denne dagen, men det var godt og varmt og jeg kunne tenke meg å finne et stille og rolig sted i skyggen. Jeg dro først til en liten plass i Kuhle, det var en restaurant med uteservering rett ved vannet. Men jeg valgte raskt å kjøre videre til Dranske. Jeg kjører som regel på GPS når jeg skal rundt på steder jeg ikke har vært før, men Dranske var jeg en tur i september, så jeg valgte å kjøre uten å legge inn GPS-koordinatene fra sist september. Og jeg fant den samme parkeringsplassen som jeg brukte sist. Jeg trodde det skulle bli problemer med å få en parkeringsplass nå i slutten av juni og med et så bra vær, men parkeringsplassen var faktisk helt tom. Billig parkering er det i Dranske også, det koster bare 50 cent per time.

Jeg satt meg på den samme krakken under det samme treet og tok livet med ro i Dranske. Det var litt mer folk her enn i september. Etter å ha tatt livet med ro her i to timer kjørte jeg videre til Dranske strand og Bug her på Rügen. Det var mye aktivitet inn og ut av den avstengte porten på Bug denne dagen. Det er et elektrikerfirma blant annet som holder til på innsiden av porten. Bug er dessverre ikke tilgjengelig for allmennheten og har ikke vært det på mange år. Jeg fikk meg mildt sagt en overraskelse når jeg kjørte dit første gangen. For jeg hadde ikke lagt merke til porten og at det var avstengt når jeg satt og studerte satellittbilder på Google maps. Det er den ene tingen som er vanskelig å se når man ser bilder rett ovenfra. Men området har blitt brukt til så mangt igjennom årene.

Her er litt info om Bug igjennom flere hundre år fra wikipedia:

Bug is the name both of the westernmost tongue of land (Landzunge) on the peninsula of Wittow on the German island of Rügen, as well as the name of the former village there. Bug begins south of the village of Dranske and belongs territorially to that municipality.

Origin of the name

One theory suggests the name Bug goes back to a landowner, Baronet Antonius de Buge, first mentioned in 1284. Another suggests that the word Bug is derived from the German word Biegung = «bend». It is also possible that it may have come from a Slavic word bug = beech.

Geography

The peninsula of Bug runs in a southwesterly direction from the village of Dranske for a distance of 8 km and has an area of 500 ha. It is only 55 metres wide at its narrowest point in the northeast; in the southwest its maximum width measures about 1,500 metres. To the west of the Bug is the Baltic Sea with the northern part of the island of Hiddensee. To the southwest is the lagoon of Vitter Bodden. A large inlet separates the peninsula from the main body of Rügen itself, comprising the lagoon of Wieker Bodden in the northeast, and the Buger Bodden and the channel of the Rassower Strom in the southeast.

Its southernmost point is the Buger Haken («Hook of Bug»). Other spits on the bodden side, from north to south, are the Blevser Haken, Eckort, Fischer Haken and Neubessin (not to be confused with the nearby Neubessin on the island of Hiddensee).

Geology

The Bug is the largest spit on the island of Rügen, and is still growing. The windwatts of Altbessin and Neubessin in front of the island of Hiddensee to the west are growing towards Bug. Only a regularly dredged shipping channel separates Bug from the island of Hiddensee.

Flora and fauna

The southern part of the Bug belongs to the Western Pomerania Lagoon Area National Park. The Bug was a military out-of-bounds zone for many years. That enabled nature to develop relatively undisturbed.

The Bug has woods, dunes and species-rich wet areas. The woods are mostly laid out as a forest. As in the northeast of the neighbouring island of Hiddensee the formation of new land in the south of Bug provides a habitat for numerous invertebrates, like worms and mussels. This rich source of food draws rare native bird species as well as many migrating birds.

History

1540 – Christoph von der Lancken establishes large fish traps for catching fish.
1615 – the Bug is totally flooded by a storm surge.
1658 – construction of a post station as an intermediate station on the Stralsund to Ystad route
1683 – the post line from Stralsund via Bug to Ystad is opened. The Swedish postal ship, Hiorten, plied this route from 1692 to 1702.
1700 – the Bug is now treeless as a result of clearing and mostly consists of sandy steppe and pastureland.
Between 1806 and 1810 – closure of the post route
1822 – the Bug–Ystad route is opened again, this time with steamships.
1835-1930 – the Bug grew annually by six metres a year thanks to sand deposition.
1865 – construction of a telegraph station at the postal harbour of Bug
1872 – the Bug is cut off from Wittow by the floods of 12/13 November 1872.
1887/1888 – reforestation of Bug
1895 – construction of a forester’s lodge, start of pilot operations
1914-1945 – used as a military air base
1916 – extension for the seaplane base
1931–1937 – clearing of the Bug: demolition of the customs station, eviction notices served on the inhabitants, in Dranske almost all buildings were knocked down
1935–1945 – Bug air base
1946/1947 – the Red Army blow up and dismantle the installations on the Bug. The asphalt airfield was blown up and planted.
1947 – the Bug is uninhabited, in the south nature spreads unhindered.
1954 – a youth hostel is built.
1965 – the NVA opens Dranske/Bug duty station for the 6th Flotilla of the Volksmarine.
to 1990 – the Bug is an out-of-bounds area.
1990/1991 – use of the fast patrol boat base by the Bundesmarine
1991–1999 – concepts of use put forward
since 2001 – renovation of the Bug, demolition of all old buildings and plans for a holiday and leisure centre
since 2003 – project stalls due to lack of sufficient funding from its private investors

Kort fortalt, havn for Ystad – Bug-ruten, militærbase før, under og etter krigen og i privat eie siden.

Det som fanget min interesse i første omgang når jeg satt og studerte satellittbilder på Google maps, var at det så ut som det var noen gamle nedlagte brygger som jeg syntes så ut til å være noen interessante fotomotiver. Skuffelsen var derfor stor første gangen jeg kjørte ut dit og møtte den stengte porten. Nå var jeg jo klar over det, så da var det ingen overraskelse akkurat.Men jeg hadde tenkt til å ta noen bilder av gjerdet nede på stranda også, men der snudde jeg raskt og fikk ikke de bildene jeg ville ha. For der fant jeg igjen noen “uten en tråd”. Mange av dem her nede denne gangen skjønner jeg. Det “problemet” er ikke like stort når man besøker Rügen i september og oktober.

Men neste gang jeg drar til Rügen, for det blir uten tvil flere turer til Rügen, så burde jeg kanskje omsider ta turen ut til Hiddensee? Det er en bilfri øy, så man må ta båt/ferge ut dit og enten ta beina fatt eller leie en sykkel. Men det hadde vært veldig interessant å få til ved en anledning! Men hittil har det vært såpass mye interessant å oppdage på selve Rügen, så jeg har hatt mer enn nok å finne på. Noen dagsturer inn på fastlandet har jeg hatt også. Jeg gikk forøvrig en liten tur på stranda og tok litt  bilder. Det var en til som tok litt bilder på stranda. Det ene motivet jeg tok bilder av kaller jeg rett og slett “ledelinje til Hiddensee”.

Mer om Dranske og Bug her:

Bug (på engelsk)
Bug (på tysk)
Dranske (på tysk)
Dranske på Rügen (04.03.18)

                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/12/23/stralende-var-i-dranske-og-bug-pa-rugen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.