Ny tur til Møvik fort i Kristiansand

Jeg har vært på ny tur til Møvik fort i Kristiansand sammen med en kompis av meg. Siden jeg allerede har lagt ut historikken til Møvik fort som tyskerne kalte Batterie Vara, ser jeg ingen grunn til å gjenta meg selv. Men noe må nevnes. Møvik fort har verdenst nest største landmonterte kanoner med en kaliber på hele 38 cm! Den eneste kanona som slår dette er Adolfkanonen med en kaliber på 40,6 cm som man finner på Trondenes fort utenfor Harstad! Jeg må få til en tur dit en gang også! Men i motsetning til Trondenes fort, var en av kanonene tiltekt plassert i en enorm kasematte. Kanonen kom aldri på plass da kanonløpet ble senket på vei til Norge. Men noe annet som er unikt med Trondenes fort, er at de har alle fire kanonene på plass på fortet fortsatt. På Møvik fort er det bare kanon 2 som fortsatt står igjen, etter at kanon 3 og 4 ble solgt som skrapjern etter krigen.

Første gang jeg var på Møvik fort i februar var det mildt sagt en som «rakettur» å regne. Solnedgang var allerede i 17-tiden og jeg dro hjemmefra kl 8 om morgenen. Det gjorde jeg dene gangen også, men solnedgang ville ikke være før langt på kveld. Men denne gangen hadde vi også planlagt en natt på hotell i Kristiansand, så da hadde vi automatisk mer tid til rådighet. Planen var derfor å få med seg litt mer enn bare Møvik fort også. Men selv om vi tilbragte nærmere 4,5 time på Møvik fort, er vi fortsatt ikke ferdig med fortet. Det er stort, det er spredt ut over et større område og det er ikke minst masse detaljer å utforske! Noe av anlegget er det jo også mulig å komme seg inn i, da tenker jeg ikke på museumsbunkeren til kanon 2, som jeg fortsatt ikke har vært inne i. Det får jeg ta ved en senere anledning, jeg skal garantert tilbake!

Sist rakk vi bare å utforske kanon 1 (kasematten) og kanon 2, denne gangen fikk vi med oss litt mer. Vi startet med kanon 2 som sist og så kanon 1 (kasematten) som vi selvfølgelig også var en tur oppå for å ta oversikts/utsiktsbilder fra. Vi fikk også tatt bilder av kasematten rundt og på baksiden, noe vi ikke rakk sist. Neste stopp var forbi sambandsbunkeren og så videre til kanon 3. I utgangspunktet hadde jeg bare forventet å finne en kanonbrønn, for selve kanonen ble som sagt solgt som skrapjern rett etter krigen. Men selve bunkeren i sammenheng med kanon 3 er også der fortsatt, og den store overraskelsen var at den var åpen! Den ene (den innerste) inngangen var riktignok støpt igjen, men man kom inn det som tilsynelatende var hovedinngangen til bunkeren. Nå er det mye penere, velholdt og restaurert i museumsbunkeren i sammenheng med kanon 2, men jeg synes det var utrolig kult å komme inn i denne bunkeren som det ikke har blitt gjort noe med på veldig mange år. Se forfallet, rusten og hvordan metall og betall tåler tidens tand.

Vi fant også flere vegger med tekst og motiver fra tyskerne, deriblant en stor ørn. Det ser ut som det har vært forsøkt malt over med hvitmaling eller noe, og fremstår derfor ikke slik som det gjorde under krigen. Men i museumsbunkeren i sammenheng med kanon 2 er all tekst og «veggmalerier» blitt restaurert. Det skal bli spennende å se dette ved et senere besøk på Møvik fort! Og jeg skal love deg at man blir fort forvirra når man går rundt inne i disse bunkerne med bare en hodelykt som lyskilde. Men selv hvor mye jeg gikk rundt og frem og tilbake i bunkeren, var det ikke mulig å komme seg ut i selve kanonbrønnen. De hadde murt igjen alle inngangene/utgangene, avhengig av hvilken side man befinner seg. Det synes jeg tross alt er litt merkelig, når man kan spasere rett inn hovedinngangen til bunkeren? Men ut til kanonbrønnen ønsker tydeligvis ikke Kristiansand kommune at vi skal gå.

Den siste runden vi tok på Møvik fort denne gangen var en tur til kanon 4 og et par mannskapsbrakker i nærheten. Det skulle også være en luftvernstilling med tilhørende bunker, men jeg må innrømme at jeg sleit litt med å definere de forskjellige tingene, siden det bare er grunnmurer som står igjen. Mannskapsbrakkene er greit, men luftvernstillingen med tilhørende bunker aner jeg ikke om jeg fant. Kanon 4 var det forresten ikke mulig å komme inn i bunkeren til, så her har tydeligvis forfallet  vært såpass stort at de har murt igjen alle innganger. Det er heller ikke mulig å komme seg ned i kanonbrønnen fra «oversiden» uten at man har med seg en stige av et eller annet slag. Så da må man nøye seg med å ta bilder ovenfra.

Møvik fort er og blir et enormt fort med enorme dimensjoner! Det er en utrolig heftig opplevelse å se størrelsen på kanona, kasematta og denne gangen å komme inn i bunkeren til kanon 3! Det var ekstremt varmt i Kristiansand denne lørdagen, så det var utrolig hett og svetten rant. Det luftet overhodet ikke, så det ble veldig varmt i sola. Men heldigvis kunne man stikke seg bort litt i skogen, kasematten og bunkeren for å «overleve». Men luftfuktigheten er tydeligvis veldig høy i bunkeren i sammenheng med kanon 3, for svetten rant enda mer der inne enn ute i sola.

Neste gang jeg skal til Kristiansand og utforske Møvik fort enda mer, så må jeg få komme meg inn i museumsbunkeren til kanon 2, en tur og se reservekommandoplassen og kompassrosa fra tidligere tider (flere hundre år før krigen) som begge ligger nedenfor kanon 2. I tillegg kunne jeg tenke meg å ta en tur ut på Flekkerøy og ta en titt på noen fort, kommandoplassen til Møvik fort og et fyr der ute. Så lenge man har tid og gidder å kjøre, så er det utrolig hvor mye spennende man finner hvis man bare leter litt! Men jeg har nok mer eller mindre støvsugd Østfold og Vestfold for interessante militærhistoriske anlegg. Det er riktignok ikke helt støvsugd i Telemark og Agder-fylkene enda. Skal man lengre enn dette, så snakker vi ihvertfall om overnatting.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/06/29/ny-tur-til-movik-fort-i-kristiansand/

2 kommentarer

  • Kjell-Morten29 juni, 2014 kl 22:49

  Ja dette var svære greier….litt større kanoner enn på Oscarsborg og Kopås 😉

  • kak29 juni, 2014 kl 22:52
   Forfatter

  Ja dette er imponerende SVÆRE greier! Men både Oscarsborg og Kopås er også imponerende, alt må jo settes i perspektiv til bruken! Men vi skal faktisk ikke lengre enn til Vardås fort på Nøtterøy for å se et fort med samme dimensjoner på kanonene som på Møvik fort! Ingen av kanonene er dog igjen på Vardås fort, men det er 2 kanonbrønner der! Men en tur til Møvik fort vil jeg anbefale alle som har et snev av interesse for militærhistoriske anlegg! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.