Kveldstur til Møvik fort

Etter å ha vært på Ny-Hellesund kystfort utenfor Søgne var det fortsatt masse igjen av ettermiddagen og kvelden. Jeg var derfor ikke helt klar for å avslutte dagen på hotellet, så jeg kjørte ut til Møvik fort for å slappe av litt i sola i militærhistoriske omgivelser. Jeg hadde med meg noe å spise og drikke og startet med å sette meg på krakken oppe ved kanon 2 for å spise. Det var veldig lite folk på Møvik fort denne kvelden. Med strålende vær var det nok heller andre steder som var mer besøkt i Kristiansandregionen. Jeg vurderte først å ta turen ut til Odderøya fort, men endte som sagt opp på Møvik fort. Jeg hadde overhodet ikke planlagt å ta turen innom Møvik fort denne gangen jeg var i Kristiansand, siden jeg har vært der tre ganger før. Men endte opp, i likhet med Lindesnes fyr, opp med å ta en tur innom allikevel.

Når jeg først var på stedet, klarte jeg selvfølgelig ikke å la være å ta noen bilder. Ikke så mye nytt, men noen nye motiver ble det allikevel faktisk. Når jeg skal ta bilder av kanon 2, tar jeg alltid av det store «karet» de har foran på løpet. For det ser rett og slett bare teit ut med det på løpet på bildene. Men jeg setter «karet» selvfølgelig på plass igjen når jeg er ferdig med å ta bilder. Det var veldig lav sol på denne tiden på kvelden, så jeg fikk ikke nødvendigvis tatt bilder fra de vinklene jeg ville, da skyggen av meg selv ville komme med på bildene. Og det ser ihvertfall veldig teit ut. Da skal det være ekstremt viktig å få tatt akkurat det bildet for at jeg skal ta et slikt bilde. Og det er det uhyre sjeldent. Det kan være ganske tidkrevende å vente på at sola skal forsvinne bak ei sky også, spesielt hvis det er skyfritt.

Kanon 1, det vil si kasematten, fikk dessverre aldri noen kanon under andre verdenskrig. Men kasematten i seg selv er utrolig imponerende! Det er alltid obligatorisk å ta turen opp på kasematten også, nå hadde de «reparert» gjerdet der oppe, så det var ikke like lett å komme seg over gjerdet. Det er med andre ord første gang jeg er på toppen av kasematten til kanon 1 uten å gå ut på den andre siden av gjerdet. Det er mye lettere å få tatt fine bilder når man kommer seg ut til kanten på kasematten. Jeg tror ikke jeg har tatt noen bilder hvor man ser Fredriksholm festning tidligere, men den kom med når jeg tok bilder av en av de tomme kanonbrønnene på Møvik fort. Det var på min andre tur på Møvik fort for 2 år siden jeg hadde en større runde rundt på fortsområdet og blant annet tok bilder av de tomme kanonbrønnene til kanon 3 og kanon 4. Den ene kanonbunkeren står også åpen slik at man kan komme inn i den. Men i motsetning til museumsbunkeren til kanon 2, er ikke denne vedlikeholdt eller pusset opp. Og du er selvfølgelig avhengig av å ha med deg lommelykt!

I motsatt retning tok jeg noen bilder på 300 mm av noe som så ut som en «betongkloss». Er det der Møvikknatten ligger mon tro? Har bare lest om det og sett veldig lite bilder. Har også lest at det er er verdt en tur, men har ikke fått tatt turen dit enda. Har ikke visst hvordan jeg kommer meg dit heller, for den saks skyld. Etter å ha studert satellittbilder fra området vest for Møvik fort, så må dette være Møvikknatten. Det ser ut til å være en del betong der som kunne vært interessant å tatt en nærmere titt på faktisk! Det er på nettopp Møvikknatten det tyngste luftvernskytset til Møvik fort ligger. Der lå et 88 mm luftvernbatteri, på satellittbildene ser det ut til å være tre stillinger for dette på Møvikknatten. Jeg har lest et annet sted at det skal ha vært fire slike, så det er mulig at en av dem ikke er synlig fra luften. I tillegg skal det ha vært omkring 20 luftvernkanoner i ulike kalibre rundt omkring på fortsområdet. Sist men ikke minst skal det også være et stort fjellanlegg i Møvikknatten som man skal kunne komme seg inn i! Dette høres ut som flere gode grunner til å ta turen til Møvikknatten neste gang jeg er i Kristiansand! Alltid bra å ha gode grunner til å komme tilbake!

Det ble 8.955 skritt iløpet av denne dagen på Ny-Hellesund kystfort og Møvik fort.

Mer om Møvik fort:

Møvik fort og Kristiansand kanonmuseum (11.08.15)
Ny tur til Møvik fort i Kristiansand (29.06.14)
Tur til Møvik fort i Kristiansand (23.02.14)

                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/06/05/kveldstur-til-movik-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.