En tur til Møvik fort i Kristiansand med bobilen

Fra Svennevig bru i Lillesand gikk turen først til Homborsund brygge som bare var få minutters kjøring unna, men det var så dårlig vær denne onsdagen at det ikke ble noen bilder eller det fristet ikke å gå noe særlig tur. Det ble derfor bare til at jeg var der i litt over en time og var primært i bobilen. Men turen videre var først innom en Kiwi-butikk for å etterfylle litt i kjøleskapet, før jeg kjørte videre til Kristiansand. Målet i Kristiansand var Møvik fort, fra Homborsund brygge til Møvik tok det ca 45 minutter. Ikke en veldig lang etappe med andre ord! Og selv om det regnet ganske mye på dagen, så visste jeg at været skulle lette utover dagen! Jeg hadde på forhånd tenkt at jeg kunne overnatte på parkeringsplassen til Møvik fort, men det skjønte jeg fort at jeg bare kunne glemme når jeg kom dit i 14.40-tiden denne onsdagen.

Her var det flere “bobilfiendtlige” skilt som jeg velger å kalle det, så man følte seg ikke spesielt velkommen. Dagparkering må jo være lov, men det var ingen åpning for å overnatte i bobilen. Så da måtte jeg heller finne meg et annet alternativ, men det så jeg ikke på som noen stor utfordring. Det er jo bare å dra frem Bobilguiden og lete etter de “grønne tallene”. Det er de stedene man kan fricampe. De oransje tallene er bobilparkering og de blå tallene er campingplasser. Jeg liker meg uten tvil aller best på de stedene man kan fricampe. Både fordi man ofte er mer eller mindre alene, i tillegg er det jo faktisk gratis. Det kan jo ikke være negativt på noen måte! Men det var i grunn godt å “endelig” ha kommet frem til Møvik fort. Selv om været var ganske dårlig når jeg kom frem. Møvik fort var jo faktisk det eneste målet med denne turen som jeg hadde spikret/bestemt meg for på forhånd.

Og bakgrunnen for det, er ikke fordi jeg ikke har besøkt Møvik fort før, for jeg har faktisk vært der fire ganger tidligere! Tur til Møvik fort i Kristiansand i februar 2014, Ny tur til Møvik fort i Kristiansand i mai 2014, Møvik fort og Kristiansand kanonmuseum i juni 2015 og Kveldstur til Møvik fort i mai 2016! Men derimot at 38 cm SKC/34 kanona (kanon 2) hadde blitt pusset opp nylig og hadde fått tilbake de originale fargene fra krigens dager, nærmere bestemt slutten av krigen! Den fungerende museumskanonen på Møvik fort hadde dermed fått tilbake kamuflasjefargene sine! Og det hadde jeg veldig lyst til å se og ikke minst ta bilder av! Så en tur innom Møvik fort når jeg først skulle til Sørlandet, var rett og slett en selvfølge! Noe annet ville vært uhørt, som jeg skrev om å besøke Langesund uten å ta turen til Tangen fort!

Og det tok bare 45 minutter etter at jeg kom til Møvik fort i regnværet før jeg ikke gadd å vente lengre med å komme meg ut. Det regnet fortsatt, men jeg tenkte at jeg kunne gå meg en tur, prøve å ta litt bilder og rett og slett bare nyte ettermiddagen i regnværet i påvente at været skulle lette og jeg kunne ta litt mer “seriøse” bilder. Men det regnet såpass at det var nødvendig å ta på seg regntøy fra topp til tå og gummistøvler selvfølgelig! Så pakket jeg med meg en liten bagg med noe å drikke, mitt Sony RX100 III kompaktkamera og Gorillapod-stativet mitt. Så var jeg klar for en tur på Møvik fort, for første gang siden mai 2016 faktisk! Da var det høyst på tide! En ting jeg faktisk ikke har fått med meg  og opplevd enda, er det nye ammunisjonstoget som de har satt i drift på Møvik fort! Det var ikke i drift denne onsdagen, det er nok bare i sommermånedene regner jeg med. Men det må jeg prøve å få med meg en gang! Jeg har vært med ammunisjonstoget ved Hanstholm festning da jeg var der i juni 2015, men tilsvarende tog ved Møvik fort har jeg gått glipp av!

Jeg startet med å ta turen bort til den sekundære kommandobunkeren for å få noen oversiktsbilder av den nyoppussede kamuflasjefargede kanonen (kanon 2) på Møvik fort med kasematten til kanon 1 i bakgrunnen! Men jeg måtte være ekstra forsiktig nå som fjellet var vått, det blir ganske glatt med gummistøvler! Jeg må si at det var utrolig kult å se Møvik fort, både kasematten til kanon 1 og ikke minst kanon 2 som står i en 360 graders åpen stilling! Jeg går liksom ikke lei av å se de enorme dimensjonene det er på disse kanonene, kanonbrønnene og ikke minst kanonkasematten til kanon 2! Det var det som fanget min enorme interesse til å besøke Møvik for første gang i 2014! Da dro jeg på en dagstur til Kristiansand i “drittværet” i håp om at jeg skulle få litt oppholdsvær før det tross alt ble ganske tidlig mørkt i februar!

Men selv om dette nå var mitt femte besøk på Møvik fort, så har jeg ikke sett alt enda. Jeg har f.eks bare på ett av besøkene tatt turen til en av de andre kanonbunkerne som det også går ann å komme inn i. Denne bunkeren er ikke en del av museet og er derfor ikke satt i stand og står derfor og forfaller. En utrolig interessant bunker, spør du meg! I tillegg har jeg ikke besøkt Møvikknatten enda heller, det er der man befinner luftvernstillingene til Møvik fort. Så det er uten tvil åpning for at jeg kommer til å ta en ny tur til Møvik fort senere! På dette besøket var den nyoppussede kanon 2 uten tvil det aller viktigste! Men jeg klarer jo aldri å la være å ta en tur bort til kasematten også! Det er noen enorme dimensjoner på dette bunkeren! Og det må ha gått med noen enorme mengder med betong!

Etter turen til den sekundære kommandobunkeren for å ta oversiktsbilder av den nyoppussede kanon 2, havnet jeg selvfølgelig oppå kasematten til nettopp kanon 1! Her har man virkelig god utsikt over området og Kristiansand! Her ser man til de andre kanonstillingene, over til kommandobunkeren og bort til Møvikknatten som jeg fortsatt har til gode å besøke! På en ny tur med bobilen til Kristiansand og Møvik fort, kan jeg jo bruke flere dager i området om jeg ønsker det! Jeg må dog overnatte et annet sted enn på parkeringsplassen til fortet. Men det er ikke de veldig store avstandene vi snakker om her heldigvis. Legg forresten merke til at det er onsdag og jeg har fortsatt ikke fått barbert av meg skjegget. Jeg gjør det bare en gang i uka, og det vanligvis på mandager. Men jeg glemte det på mandag, jeg glemte det på tirsdag og jeg glemte det åpenbart på onsdag også. Kanskje jeg husker på å få barbert meg på torsdag? Jeg begynner ihvertfall å bli rimelig skjeggete på dette tidspunktet! Jeg har egentlig ikke noe særlig i mot det, jeg synes i grunn det ser ganske OK ut også, der ser man faktisk også at jeg begynner å bli litt “grå i håret”, eller rettere sagt skjegget. Men av hensyn til cpap-maska mi, så er det en fordel å holde det i sjakk, slik at jeg unngår luftlekkasjer.

Etterpå ble det selvfølgelig en runde ned for å ta litt bilder av kasematten til kanon 1 fra bakkenivå og til slutt selvfølgelig bort til kanon 2 for å ta den nyoppussede kanonen i nærmere øyesyn! Og jeg må si at jeg ble veldig overrasket over at det fortsatt stod stillase i kanonbrønnen. Og at de faktisk var i gang med å flekke / pusse opp kanonen allerede! Alle naglene på den ene siden hadde tydeligvis blitt grunnet/malt opp på nytt og det hadde faktisk også begynt å ruste i bakkant av kanonen. Det må jeg si var veldig overraskende, så kort tid etter at oppussingen av kanon 2 var ferdigstilt! Har man gjort en for dårlig jobb her? Litt kjipt var det også at jeg ikke fikk tatt bilder av kanon 2 med en tom kanonbrønn. Men det er ikke noe jeg fikk gjort noe med. Med stillaset og en trapp som stod i brønnen, hadde det faktisk vært mulig å komme seg ned i kanonbrønnen, men det droppet jeg å gjøre. Det er nok tryggere å besøke Kristiansand kanonmuseum i åpningstiden! Da heter det seg også at man må løse billett til museet for å være i nærheten av selve kanonen! Men så lenge museet er stengt, er det fritt frem å gå som man selv ønsker. Snodig, men sant.

Nå som jeg “bare” brukt mitt Sony RX100 III kompaktkamera som har et objektiv tilsvarende 24-70, var det ikke like lett å få med hele kanonen på en gang, uten å holde litt avstand til den selvfølgelig. Med mitt Nikon D750 speilrefleks har jeg et 16-35 mm vidvinkelobjektiv – og kan dermed få med meg mye mer å en gang. Men planen var å ta en runde med speilrefleksen så fort været lettet litt. I tillegg håpte jeg at jeg ville få et ganske fint vær og stemning for å ta bildene av den nyoppussede kanon 2! Men jeg fikk tatt ganske mange bilder med kompaktkameraet i det lette regnværet også! I tillegg tok jeg nok bilder til å kunne sette sammen et panoramabilde! I mangelen av nok vidvinkel, fungerer det jo fint å ta en masse bilder og sette disse sammen til et panoramabilde!

Til slutt avslutta jeg med å ta noen selfies av meg selv foran kanona! Det må man jo ta når man er her, ikke sant? Med alt skjegget og det hele! Jeg hadde i grunn en veldig fin tur på Møvik fort, selv om jeg ikke gikk over et så veldig stort område. Jeg var ved den sekundære kommandobunkeren, kanon 2 og ved kasematten til kanon 1. Jeg hadde som nevnt både tatt en tur opp på toppen av kasematten og tatt en tur inn i kasematten! Her kan man jo også sitte i ly av både vind og regn og titte ut til kanon 2 og ikke minst været utenfor! Jeg har allerede skrevet det noen ganger, men det er enorme dimensjoner på denne kasematten til kanon 1! Det er en utrolig opplevelse i seg selv! Tenk om det hadde vært en kanon her i tillegg? Men det har faktisk aldri vært noen kanon i kanonbrønnen og kasematten til kanon 1, den ble senket på vei til Norge av allierte styrker. Kanon 3 og 4 har hatt kanoner, men de har blitt til spiker.

   

Etter en halvannen time valgte jeg å rusle pent tilbake til bobilen og få av meg regntøyet! Jeg ble i bobilen en times tid før det var dags for å ta en ny tur! Regnet hadde gitt seg og været var i ferd med å lette. Jeg så derfor frem til at skyene ville bryte opp og kanskje få se både blå himmel og sol! Dette gir en magisk stemning, og det var nettopp denne “åpenbaringen” jeg også fikk på Møvik fort når jeg var der første gang i februar 2014! Tilbake for femte gang i september 2019 fikk jeg en ny “åpenbaring” og det var bare å boltre seg med speilreflekskameraet med 16 mm vidvinkel på! Jeg er mildt sagt utrolig glad i å jobbe med vidvinkel! Det gir meg en utrolig frihet og man får med MASSE selv om man er veldig nærme det man tar bilder av! På mange steder er det ikke mulig å få med seg alt uten at man har ekstremvidvinkel, men andre steder er det bare gøy å bruke det for å få de proporsjonene man ønsker å fremheve i de enorme dimensjonene vi her nå snakker om!

Når museet er åpent er dekselet eller «bøtta” som er plassert på løpet selvfølgelig tatt bort. Men så lenge museet er stengt er denne på for at det ikke skal regne inn i løpet regner jeg med. Hver gang jeg har besøkt Møvik fort utenom åpningstiden har jeg tatt av dette dekselet. Men det må jeg innrømme at jeg glemte helt bort på dette besøket. Og det må jeg innrømme at har irritert meg noe voldsomt. At jeg skulle kunne klare å glemme det liksom. Det er ekstremt viktig, det ser ganske dumt ut med den på når man tar nærbilder av kanona og selvfølgelig løpet. Når man tar bilder av kanona på avstand er det ikke like skjemmende. Dette alene har gjort at jeg må tilbake til Møvik fort for å ta nye bilder av den nyoppussede kanona! Men det kan sikkert la vente litt på seg. For en dagstur er nok ikke aktuelt. Men det er ikke umulig at det blir en ny tur nedover til Sørlandet med bobilen neste år! Jeg har ikke “spikret” hvor noen av ferieukene mine går hen neste år, selv om jeg er ganske sikker på hvor jeg skal i sommerferien! Men det finner jeg tidsnok ut av! Men som dere skjønner, jeg har ganske mye å “ta igjen” på Møvik fort, både ting jeg ønsker å besøke og ta bilder av på nytt og deler av fortet som jeg aldri har besøkt!

Men uavhengig av at jeg var skuffa over meg selv at jeg glemte å ta av dekselet på kanonløpet, så synes jeg at jeg fikk veldig fine bilder av kanon 2 på Møvik fort, den nyoppussede kanona som hadde fått tilbake de originale kamuflasjefargene fra slutten av krigens dager! Utrolig stilig og kult istedenfor den lyseblå/grå fargen som kanona hadde tidligere! Men tro det eller ei, men på noen av motivene kunne jeg tenke meg at jeg hadde enda mer ekstrem vidvinkel enn 16 mm! Til mitt Nikon D7000 speilreflekskamera med DX/APS-C-sensor, har jeg et 10-24 mm objektiv som tilsvarer 15 mm. Så der har jeg faktisk 1 mm ekstra å hente. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er ganske stor forskjell i praksis. Men nå finnes det enda råere objektiver til fullformat. Nikon har en 14-24 mm F.8, Sigma har en 14-24 mm F2.8 og Sigma har en 12-24 mm F4! Så det er uten tvil objektiver å kjøpe der ute! Så vi får se med tiden. Men i all hovedsak er jeg veldig fornøyd med mitt Nikon 16-35 mm F4. Det gir meg masse vidvinkel og er i tillegg et teknisk veldig godt objektiv, selv om det ikke kan helt måle seg med Nikon sin 14-24 mm F2.8! Men noen ting som jeg setter veldig pris på med min 16-36 mm, er at det har VR, at det går helt til 35 mm, det vil si at jeg har enda sjeldnere behov for å skifte objektiv og ikke minst den ganske lette vekten på objektivet. Det veier bare 680 gram, mens f.eks Nikon 14-24 mm F2.8 veier hele 970 gram!

Jeg tok også to sett med bilde som skulle utgjøre to panoramabilder med speilrefleksen! Men gjerdet som står rundt kanona har nok fått en litt uheldig effekt her, men det kan jeg alltids leve med. Jeg gikk også en runde rundt for å få litt oversiktsbilder, og det er virkelig utrolig magisk lys og stemning over Møvik fort denne onsdag kvelden i september! Det ble også en ny runde bort til kasematten til kanon 1, hvor jeg både tok masse bilder utenfra, fra ganske mange vinkler før jeg jeg til slutt selvfølgelig ender oppå bunkeren! Det er så utrolig gøy å leke seg med vidvinkel, man får med så utrolig mye på bildene selv om man står veldig nærme det man tar bilder av! Det er rett og slett magisk!

Og selv om jeg ikke har fått tatt ammunisjonstoget her på Møvik fort, fikk jeg tatt noen bilder av togskinnene utenfor bunkeren til kanon 2! Det ble også en ny tur bort til den sekundære kommandobunkeren, noen flere oversiktsbilder tatt med speilrefleksen og litt bilder av den sekundære kommandobunkeren. For det tok jeg ikke på det første besøket denne ettermiddagen! Når jeg skulle ta oversiktsbildene av kanon 2 fra den sekundære kommandobunkeren, skiftet jeg til mitt Nikon 24-120 mm som dermed ga meg mer tele enn hva jeg hadde til rådighet når jeg brukte kompaktkameraet (24-70 mm). Etter dette ruslet jeg pent nedover mot bobilen igjen, men jeg tok noen bilder av Møvik fort, kanon 2 og kasematten til kanon 1 fra litt andre vinkler enn jeg har tatt tidligere! Både den første og denne andre turen rundt på Møvik fort var på ca 1,5 time hver. Jeg tilbragte med andre ord ca 3 timer på Møvik fort denne ettermiddagen og kvelden for å ta bilder av den nyoppussede kanon 2 og de andre stillingene i nærheten!

Men jeg må si at det var ganske deilig å komme tilbake til bobilen og komme seg ut av regntøyet og gummistøvlene etter tilsammen 3 timer i dette! Det var greit å få hengt det til tørk igjen.  Jeg fikk i meg litt drikke og slappet av litt før det var på tide å komme seg videre til der jeg skulle overnatte, siden det ikke var tillatt å overnatte i bobilen på parkeringsplassen til Møvik fort. Hvor ville jeg havne denne natten mon tro? Langt unna? Like i nærheten? Følg med!

Mer om Møvik fort her:

Kveldstur til Møvik fort (05.06.16)
Møvik fort og Kristiansand kaonmuseum (11.08.15)
Ny tur til Møvik fort i Kristiansand (29.06.14)
Tur til Møvik fort i Kristiansand (23.02.14)

Mer om turen med bobilen til Sørlandet her:

En natt ved Svennevig bru i Lillesand med bobilen (04.12.19)
En natt ved Storesand utenfor Fevik med bobilen (03.12.19)
En natt ved Østerholtheia med bobilen (02.12.19)
En tur til Tangen fort med bobilen (29.11.19)
En natt i Langesund med bobilen (28.11.19)
En natt i Nevlunghavn med bobilen (26.11.19)
Tur med bobilen med Strømstad-Sandefjord ferga til Sørlandet (25.11.19)

Første runde med Sony RX100 III kompaktkamera:

                                                                       

Andre runde med Nikon D750 speilreflekskamera:

                                                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/12/05/en-tur-til-movik-fort-i-kristiansand-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.