En natt i Nevlunghavn med bobilen

Etter å tatt turen over fra Strømstad til Sandefjord med Color Hybrid hadde jeg funnet frem et sted jeg kunne overnatte i Nevlunghavn i Bobilguiden for Sørlandet og Østlandet. Jeg hadde ikke planlagt noe som helst når det kom til hvor jeg skulle overnatte i løpet av denne turen. Jeg hadde tenkt til å ta alt på sparket fra dag til dag. Null stress, bare være på tur og slappe av, gå litt turer, ta litt bilder, kose meg med mat og drikke og hva det måtte  være. Stedet jeg hadde funnet i Nevlunghavn som jeg kunne parkere og overnatte på var parkeringsplassen til Omrestranda. En stor parkeringsplass uten noen restriksjoner, slik at det var mulig å parkere der med bobilen og overnatte. Det så i Bobilguiden også ganske fint ut ved stranda som jo lå like ved. Så dette  ville være en bra start på turen med bobilen til Sørlandet!

Det regnet ganske mye på vei dit, og det var naturlig nok bek mørkt når jeg kom frem til parkeringsplassen! Det stod allerede to-tre bobiler på plassen, jeg fant meg en plass litt vekk fra de andre hvor jeg også stod i vater uten å benytte nivåklossene. Slik som det regnet, så hadde jeg mest lyst til å klare meg uten å styre med nivåklossene! Det betydde at jeg stod “feil vei” i forhold til utsikten mot stranda, men den var allikevel i motsatt ende av parkeringsplassen, så det spilte ingen stor rolle syntes jeg. Der og da var det også bek mørkt. Det stod to bobiler helt nede i hjørnet på plassen nærmest stranda allerede. Hvis ikke hadde jeg sikkert prøvd å finne meg en plass der nede.

Men det viktigste var nå uansett å få parkert for kvelden, få i seg et måltid og etterhvert få seg en god natts søvn. Det skulle regne til ut på ettermiddagen dagen etter, så det var ikke akkurat noe stress med å komme seg opp og ut. Her var det bare å finne hvilepulsen med en gang. Ikke det, hvis man ser bort fra episoden med styrtregnet utenfor Eurocash i Strømstad tidligere på kvelden, så har jeg tatt det helt med ro hittil på denne turen! Ikke noe å stress med. Ikke noe jeg skal rekke, det eneste jeg skulle rekke var ferga fra Strømstad til Sandefjord, men er jo nå unnagjort. Så da er det bare å ta livet med ro og gjøre som man føler for de neste 10 dagene! Bare å innfinne seg på kaia i Sandefjord den siste søndagen, så var resten fritt frem. Normalt sett er turen ned til Kristiansand unnagjort på 4,5 time. Men nå var det nesten mer spennende å se hvor LANG tid jeg skulle kunne klare å bruke på denne strekningen før jeg omsider kom frem.

Men selv om jeg ikke var fremme i Nevlunghavn før etter klokka 23 på kvelden, vi hadde vært litt forsinka ut fra Strømstad og de hadde ikke akkurat stressa med å få oss av i Sandefjord heller. Det var derfor godt å få i gang et måltid når jeg endelig var fremme. Litt sent, men mat må man ha. Jeg lager middag i bobilen hver dag, og vasker opp hver eneste dag også. Det er mange år siden jeg har vaska opp så mye for hånd som nå etter at jeg kjøpte bobilen. Men det er ikke noen store jobb da, for det må gjøres hver dag. Man kan ikke ha en masse oppvask stående når man skal kjøre avgårde igjen. I tillegg er det selvfølgelig både begrenset med plass og begrenset med service, kopper og kar. Såkalte glass (i plastikk) derimot har jeg ganske mange av. Jeg startet med 6 slike glass kjøpt på Biltema, så utvidet jeg til 8, men nå har jeg 12 av disse. Nå skal det mye til at jeg alene klarer å bruke 12 slike i løpet av en dag, men er man to, så går det med litt hvis man ikke bruker det samme til alt da selvfølgelig. Men hvis man bruker en til f.eks appelsinjuice, en til brus, en til melk, en til tannpuss.. så går det med noen til slutt.

Det jeg egentlig skulle frem til, er at det er bare den første dagen på reisen som jeg synes det er litt “pes”. Men det er enkelt og greit fordi jeg som regel alltid drar avgårde etter jobb, så både middagen og oppvasken blir ganske sent. I grunn ganske tett på når man skal gå og legge seg. Men resten av turen er man mer i rute og både spiser og vasker opp til litt mer normale tider. Når jeg skal vaske opp er det som regel en stekepanne eller wok, kanskje en kjele, en stor tallerken, to små tallerkener, ett glass eller to og litt bestikk. Glasset jeg bruker til brus kan jeg brått finne på å bruke flere dager. Men glasset jeg har hatt appelsinjuice (med fruktkjøtt) i, frister det ikke å bruke flere dager. Det hadde selvfølgelig bare vært å skylt det godt, men det er veldig kjapt å vaske det opp også.

Men etterhvert var det på tide å komme seg i seng etter at oppvasken var tatt og jeg hadde sendt ut litt oppdateringer om hvordan turen hadde utartet seg hittil og ikke minst at jeg hadde det bra. Det er vel unødvendig at jeg sovna som en dupp og fikk meg en god natts søvn. Det regna ikke så voldsomt at det holdt meg våken eller noe. Men det regnet fortsatt og var veldig grått lørdag morgen. Akkurat som forventet. Men siden været skulle lette utpå ettermiddagen, hadde jeg ikke lyst til å bare kjøre videre uten å tatt en nærmere titt på Nevlunghavn. Derfor tok jeg det helt piano på parkeringsplassen til Ormestranda i Nevlunghavn og tenkte å vente ut “drittværet”. Nå er det forsåvidt ikke noe som heter dårlig vær, bare dårlige klær – ifølge ekspertene. Men det må sies at det blir finere bilder når det ikke plasker ned, da slipper man også å bruke et vanntett kamera. Eventuelt kan man selvfølgelig gå rundt med en paraply og holde både seg selv og kameraet tørt.

Jeg hadde som nevnt ikke vært i Nevlunghavn før, og etter å tatt en kjapp titt på Wikipedia, så hadde jeg lyst til å rusle meg en tur, spesielt nede i den gamle fiskebåthavna. Og når ettermiddagen nærmet seg så stoppet det å regne og været viste tegn til å lette litt. Men først tenkte jeg å rusle meg en liten tur i Ormestranda, som jeg tross alt hadde rett utenfor bobilen. Og litt bortover til en båthavn som ligger rett ved siden av. Og jeg må rett og slett bare si at det blir en utrolig fin stemning og bilder når det har vært såkalt “drittvær” som letter og man begynner å se litt blå himmel og sola. Magisk, rett og slett! Man kan si hva man vil om sol og skyfri blå himmel, men det er rett og slett dritkjedelig å ta bilder av! Men sol fra skyfri blå himmel har selvfølgelig sin sjarm og fordeler det også!

Etter rusleturen i Omrestranda kjørte jeg den lille turen det er videre til havna i Nevlunghavn. På folkemunne kalles visst Nevlunghavn for bare “havna” i følge Wikipedia. Og så får man eventuelt bare ta det med en klype salt, hvis det skulle vise seg å være feil. Jeg er ikke innfødt eller vært så mye i Nevlunghavn at jeg kaller det noe annet enn Nevlunghavn. Men jeg vet ikke hva det er med kysten, sjøen, båthavner og fiskebåthavner, men jeg blir rett og slett sjarmert i senk av slike steder! Jeg liker meg veldig godt med vannet, helst kysten, men innsjøer fungerer også. Det er ikke mange turer jeg har med bobilen hvor jeg ikke er ute ved kysten. Aller best trives hvis jeg kan overnatte ute ved kysten også. Men det er ikke hver gang jeg får til. Hvis man f.eks skal legge lista så høyt at Laupsvika, Bleik på Andøya som er minimumskravet, så vil man virkelig slite med å finne steder som kan måle seg med et slikt sted!

Men selv om det ikke regna på dette tidspunktet, valgte jeg å bruke regnjakka for å være på den sikre siden. Med en genser under er det perfekt – både varmt, vindtett og ikke minst vanntett hvis det skulle komme en regnskur! Men forhåpentligvis ikke så mye som utenfor Eurocash. Da burde jeg komme meg så fort som mulig tilbake til bobilen igjen for å få på meg regnbuksa også! Vil ikke risikere å ha begge  buksene hengende til tørk! Nå slapp jeg unna noe mer regn mens jeg var i Nevlunghavn! Men jeg hadde en veldig fin liten gåtur etter at jeg hadde spist lunsj i bobilen først! Jeg hadde parkert bobilen slik at jeg satt og så rett ut i havna! Kan man få det bedre?

Blant en stabel med teiner så jeg faktisk en mink. Etter mitt skjønn må det ha vært en mink ihvertfall. Den stod der og titta på meg og lurte på hva jeg skulle finne på sikkert. Det var ikke mulig å få tatt bilde av den med Sony RX100 III kompaktkameraet jeg hadde i henda, det var for langt unna. Og hvis jeg gikk litt nærmere så forsvant den inn blant teinene selvfølgelig. Men det var et morsomt syn. En annen ting som jeg heller ikke var helt forberedt på, jeg hadde jo ikke gjort noe forhåndsarbeid i  finne ut hva jeg kunne finne av interessante ting i Nevlunghavn, siden jeg på forhånd ikke visste at jeg ville overnatte i nettopp Nevlunghavn. Men jeg fant en nærforsvarstilling oppe på en bitte liten høyde i forbindelse med båthavna! Sånt synes jeg er utrolig gøy å finne!

Nå vet jeg jo at det er et større ex-tysk kystfort i nettopp Nevlunghavn, nemlig Oddane fort. Det er ikke et fort jeg har fått besøkt enda, av den enkle grunn at det fortsatt er avstengt for allmennheten. Det er ikke militært enda, men det ligger på privat grunn og det er ikke satt i gang noe museumsaktivitet der enda. Fortet har blitt fredet og er kanskje det eneste fortet som fortsatt er intakt i sin originale stand? Fortet har blitt brukt av det norske forsvaret etter krigens dager, men ligget i møllpose i lang tid. Håper å få tatt en nærmere titt på Oddane fort en eller annen gang i fremtiden! En nærforsvarstilling får duge inntil videre! Heller en nærforsvarstilling i solnedgang enn en elg i solnedgang, ikke sant? Ikke solnedgang enda riktignok.

Foruten Oddane fort, så er nok Nevlunghavn jeg gjerne kunne tenke meg å komme tilbake til også. I tillegg til parkeringsplassen ved Omrestranda, tror jeg også at det skal være mulig å overnatte i bobilen ved båthavna også, ihvertfall utenfor sesongen. Det var ingen skilter som tilsa at det ikke skulle være mulig. Uansett er det veldig kort vei fra Omrestranda, og der kan man stå hele året. Jeg hadde i grunn en veldig fin start på turen til Sørlandet her i Nevlunghavn! Jaggu fikk jeg ganske pent vær til slutt når regnværet og “drittværet” lettet også! Rett og slett fantastisk! Etter å ruslet litt rundt og tatt litt bilder i Nevlunghavn, riktignok bare rundt båthavna og fiskehavna, så endte jeg opp i bobilen for å lese litt nyheter og ta livet med ro. Denne ferien skal rett og slett være dedikert til å ta livet med ro.

Etter å ha titta litt i Bobilguiden for Sørlandet og Østlandet, hadde jeg flere muligheter til å overnatte på vei nedover til Sørlandet. Null stress og ta korte etapper nedover, masse tid til å rusle og ta litt bilder, kose seg med mat og drikke og være litt “sosial” på sosiale medier, lese nyheter, høre på musikk og slike ting. Det er forsåvidt ting man kan gjøre hvor som helst, også hjemme, men da er man ikke på tur, enkelt og greit. Har jeg ferie, så har jeg mest lyst til å være på tur. Og nå for tiden er det ensbetydende med at jeg er på tur med bobilen! Det har gitt meg en utrolig frihet og ikke minst mulighet til å være på tur “overalt”. Slippe å stresse og planlegge hotellovernattinger og rett og slett bare overnatte der man har lyst – når man har lyst til det!

Hvor gikk ferden videre fra Nevlunghavn i retning Sørlandet? Følg med på neste oppdatering!

Mer om turen med bobilen til Sørlandet her:

Tur med bobilen med Strømstad-Sandefjord ferga til Sørlandet (25.11.19)

                                                                                              

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/11/26/en-natt-i-nevlunghavn-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.