Tur med bobilen med Strømstad-Sandefjord ferga til Nevlunghavn, Mølen og Helgeroa

Den første helga i november fristet det med en tur med Color Line fra Strømstad til Sandefjord for å handle litt på ferga og selvfølgelig ta turen over på den andre siden av fjorden! I tillegg er det en fin tur i seg selv, og med prisene Color Line opererte med for bobilpakke i fjor, var det faktisk billigere enn å ta Bastøferga fra Moss til Horten også. Men uansett pris, Bastøferga er bare en transportetappe, Strømstad-Sandefjord blir det brått en tur ut av. Derfor booka jeg 20.00 avgangen fra Strømstad til Sandefjord fredag kveld og med retur fra Sandefjord til Strømstad på søndag klokka 17.30. 336 kroner tur/retur for en bobil (med inntil fem ombord om man ønsker) på inntil 6 meter! Derfor ble det noen turer med Color Line i fjor. Akkurat denne helgen var det også salgsstart på juleølet om bord! Dette var forøvrig også første tur med vinterdekkene på denne sesongen!

Strømstad-Sandefjord

Jeg var forholdvis tidlig ferdig på jobb denne fredagen, men innen jeg hadde vært hjemme og pakket, hentet bobilen, fylt opp vanntanken og fått handlet litt på Kiwi Greåker, var klokka 18.30 før jeg var på vei i retning Strømstad. Men det er jo mer enn god nok tid. Ferga skulle ikke legge fra kai før klokka 20.00, men man må være på kaia en halvtime før for å være garantert at man kommer med. Og siden jeg var på plass på kaia i Strømstad til klokka 19.14, gikk jo det med grei margin. Når jeg skal være med Strømstad-Sandefjord-ferga må jeg stenge av gassflaskene i bobilen, så da er det ingen varme (når det er nødvendig) eller noe kjøling i kjøleskapet i løpet av overfarten. 2,5 time uten kjøling i kjøleskapet går greit, så lenge det er kaldt fra før. Men jeg foretrekker å ikke ha f.eks is i fryseren, da den har en tendens til å bli litt “myk”. Det kjøper jeg heller når jeg kommer over på den andre siden av fjorden. Men alt annet i kjøleskapet er det ikke noe problem med.

Nevlunghavn

Vel ombord i ferga var det bare å finne seg et sted man kunne sette seg ned så lenge. Når Taxfree-butikken ombord åpnet ble det selvfølgelig en tur innom. Selv om det ikke er så mye man kan handle fra Sverige til Norge, så hadde jeg tenkt til å ta med meg noe i hvertfall, deriblant en sixpack med Aas Premium juleøl som jeg aldri hadde smakt før, men som jeg lurte på å kjøpe litt mer av på vei tilbake til Sverige. Tuborg juleøl glimret med sitt fravær, men jeg tror den dukka opp litt senere. Men før man vet ordet av det er man fremme i Sandefjord, klokka var nå 22.30 på kvelden, og da er det ikke så langt jeg ønsker å kjøre før jeg parkerer for kvelden. Nevlunghavn er et perfekt sted i så måte! Det tar ca en halvtime! Men siden jeg også var en tur innom Kiwi Farriseidet, var jeg fremme på parkeringsplassen i Nevlunghavn ved Omrestranda klokka 23.18 fredag kveld.

Det ble faktisk en mildt sagt litt sen middag før jeg tok kvelden i Nevlunghavn. Tror jeg bør vurdere andre løsninger senere, spise før jeg drar, spise på ferga eller bare ta noe brødmat når jeg kommer frem. Sistnevnte hadde uansett blitt veldig kranglete, siden jeg faktisk hadde glemt å kjøpe med meg Polarbrød som jeg pleier å ha med meg når jeg er på tur med bobilen. Men jeg får heller ta turen innom en butikk på lørdag før lunsj. Ingen krise med andre ord. Men det tok ikke så lang tid før jeg tok kvelden og gikk til sengs bakerst i dobbeltsenga i bobilen! Det er uten tvil den beste senga jeg har med meg. Sittegruppa kan også bygges om til en form for en seng. Men det er ikke noe jeg ville ha brukt selv. Det er isåfall bare en kriseløsning for en natt eller noe hvis man skulle ha med seg noen.

Etter en god natts søvn ble det en forfriskende dusj og frokost før jeg tok turen til Meny Helgeroa for å kjøpe Polarbrød. Da var lunsjen sikra denne helgen! Det var heldigvis ikke så veldig langt til nærmeste butikk, og selv om jeg tok turen tilbake til Nevlunghavn igjen, tok det ikke mer enn toppen en halvtime! Det er ikke de helt store avstandene vi snakker om her! Nå hadde jeg kjørt litt videre inn i Nevlunghavn og tatt turen ned til Nevlunghavn brygge! Utrolig idyllisk her synes jeg. Og jeg tror faktisk ikke det hadde vært noe problem å tatt en natt i bobilen her heller. Det ser ihvertfall ikke ut til å være noen parkeringsavgift her på denne tiden av året! Men så fort sommeren er her, vil det nok være noe helt annet. Både når det gjelder betaling og ikke minst at jeg ser for meg at det vil være mye mer aktivitet!

Min første tur til Nevlunghavn var den første natten når jeg var på vei til Sørlandet i september. Da var jeg bare på gjennomreise, selv om jeg valgte å bli til været lettet dagen etter for å få tatt litt bilder før jeg reiste videre. Denne helgen var planen å være i området hele helgen, så da var det ihvertfall ikke noe stress. Jeg måtte selvfølgelig gå meg en liten tur på Nevlunghavn brygge og i båthavna også. Og da fant jeg faktisk litt militærhistorisk betong faktisk. En nærforsvarstilling på en liten høyde rett ved båthavna. En liten stilling man kunne sikkert både bruke til observasjon og ikke minst til skytevåpen, enten det var snakk om ordinære rifler eller et maskingevær. Her stod man, ihvertfall fra sjøsiden, beskyttet bak et brystvern i forkant av stillingen. Det er utrolig mange slike stillinger rundt i landet langs kysten! Det er jo et større fort i nettopp Nevlunghavn, nemlig Oddane fort. Men dette er et fort som fortsatt ikke er åpnet for offentligheten. Det er ingen militær aktivitet der, fortet er fredet, men det er ikke kommet til noen enighet hvordan dette skal “tilrettelegges” for publikum. Hvem som skal ha ansvaret for den daglige driften, vedlikehold osv. Det er selvfølgelig mulig at det er ting som har blitt besluttet, men som jeg ikke kjenner til enda. Det har vært “lukkede” omvisninger på fortet fra tid til annen, men da med streng beskjed om at man ikke får lov til å publisere bildene på internett. Hva skal jeg med bilder som jeg ikke kan publisere på internett? Jeg lever i håpet at muligheten byr seg på et eller annet tidspunkt.

   

Mølen

Deretter gikk turen til Mølen, det var et sted jeg hadde fått beskjed om at jeg bare MÅTTE ta en tur til. Så det gjorde jeg, enkelt og greit. Det er en ganske stor parkeringsplass på stedet, så det er ikke noe problem å få seg en plass. Men før jeg tok beina fatt, ble det lunsj i bobilen. Greit å få litt mer mat i magen før man skal ut og gå en litt lengre tur synes jeg. Og en lengre tur ble det, det føltes kanskje at den var litt lengre enn det den egentlig var, for veldig stor del av Mølen er stein og det er litt ulendt å gå på ganske mange steder. Det er ihvertfall veldig viktig å se hvor man går, hvis ikke risikerer man å gå på snørra ganske fort. Mølen består av bokstavelig talt en hel haug med gravrøyser. Det skal være 230 av dem tilsammen. Ikke alle like store, men det skal være 16 store og resten skal være av mindre art. Her er litt informasjon om gravrøysene på Mølen fra wikipedia:

Gravrøysene på Mølen

Kulturlandskapet på Mølen, med sine i alt 230 gravrøyser, er et av de mest storslagne i Norge. Her begravdes høvdinger og tjenere under små og store steinrøyser. Den imponerende samlingen av gravrøyser og den betagende beliggenheten i Nevlunghavn ut mot havet gjør oldtidslandskapet på Mølen til et nasjonalklenodium.

Feltet inneholder 16 større gravrøyser, fire av dem er storrøyser med diameter 25-35 meter. Dessuten er det 192 små røyser, som ligger på åtte rekker parallelle med strandlinjen, og en enkelt skipsformet steinlegning. I skipslegningen er det funnet brannskadet stein som sannsynligvis stammer fra en branngrav datert til 80-350 e.Kr. De mindre røysene er kanskje symboler for krigere som falt i sjøslag eller forliste sammen med sine høvdinger.

Det antas at røysene lengst ned mot havet er fra yngre jernalder og vikingtid. Tidligere ble det antatt at røysene som ligger høyere og lengre fra stranden kunne være fra slutten av bronsealderen. Nyere forskning viser dog at disse røysene også, med stor sannsynlighet, er fra jernalderen.

Nesten alle røysene har en eller flere fordypninger fra plyndring eller såkalt haugbrot. Haugbrot innebærer at man utførte en rituell fjerning av den døde, usikkert av hvilken grunn.

Røysene, som var lett synlige fra sjøveien, markerte ikke bare velstand, men kan nok ha fungert som sjømerker langs skipsledene mellom ulike handelssentra. Spørsmålet er om Mølen og bukta innenfor kan ha vært en av flere transittplasser på Østlandet, og at det herfra ble byttet og formidlet varer spredt utover de omliggende bygdene.

Jeg må si at dette var et utrolig fint område. Opplevelsen ble selvfølgelig toppet med utrolig fine skyer og en solnedgang, ihvertfall en sol som var på vei nedover mot horisonten, som ga ekstra farger til fargepaletten. Men selv om det ikke var full vinter enda, så var det ganske guffent og friskt i lufta. Vinterjakke og lua trukket godt ned over ørene var derfor en nødvendighet! Området er ganske stort også, så her kan man nesten gå og gå til man ikke gidder noe mer. Jeg hadde kanskje ikke valgt det beste fottøyet for denne turen, her burde jeg nok hatt noe med litt mer “demping” og aller helst en del sidestøtte også. For her kan det være fort gjort å vrikke foten hvis man tråkker litt feil. Men da vet jeg hva jeg skal satse på neste gang jeg drar til Mølen. For dette er uten tvil ikke siste gang jeg tar turen innom denne kanten av landet!

Man finner også en utstilling av en rekke steiner/steinarter i området. Her kan man ta på, føle og se hvordan de forskjellige steinartene ser ut og hvordan de er å ta på. Hvor glatte mange av dem er og det er også litt informasjon om hver enkelt stein, også hvor gamle de er. Her er det steiner som er 1147 til 1500 millioner år gamle! Man kan vel trygt si at man ikke trenger å oppdatere den informasjonen med det første. Noen tiår eller hundre år fra eller til, spiller nok ingen rolle. Jeg var i området i litt over to timer, men kunne nok ha tilbragt mye mer tid på Mølen hvis jeg hadde hatt litt mer dagslys å ta av. Men det var november og kvelden starter ganske tidlig. Men etter å ha ruslet tilbake mot parkeringsplassen ble jeg sittende på en stein og bare nyte utsikten av .. stein en stund før jeg gikk tilbake til bobilen. Det hadde nok heller ikke vært noe problem å tatt en natt på parkeringsplassen her, men siden det er så små avstander å snakke om, så hadde jeg andre planer for lørdag kveld.

   

Helgeroa

Jeg tok derfor turen videre til Helgeroa marina. Det er en kjøretur på bare 10 minutter fra Mølen. Jeg visste ikke det på forhånd selvfølgelig, men jeg håpte at det skulle være mulig å overnatte i båthavna et eller annet sted. Når jeg studerte satellittbildene på Google maps var det ihvertfall ikke mangel av parkeringsmuligheter i marinaen. Den første parkeringsplassen var det fortsatt parkeringsavgift på, her var det også maks 8 timer parkering mener jeg det var. Det kan gå til kun en overnatting, men jeg foretrekker å ha litt bedre tid på meg. Men litt lengre “inn” i båthavna var det ingen parkeringsavgift og heller ingen begrensning på antall timer. Her stod det forøvrig bare en parkert bil i starten av november. Så det var ikke akkurat noe trengsel om plassen. Jeg fant meg til slutt en plass som jeg kunne tenke meg å bruke. Her stod ihvertfall bobilen i vater fra side til side, men jeg hadde fall fremover. Så hvis jeg skulle overnatte her, så ville jeg nok ta frem nivåklossene og få den opp i vater på langs også.

Men jeg tok meg ikke tid til det nå med en gang, for jeg  ville ut og ta litt bilder før sola gikk helt ned. Det ble en tur rundt i mer eller mindre hele båthavna faktisk. Og den er ganske stor når man stå i den ene enden og skal rundt hele. Selv om det nå var den andre november, var det fortsatt ganske mange båter på vannet. Men veldig mange hadde nok fått opp båten fra vannet for lengst. Etter en stund gikk sola ned og det ble ganske fort mørkt. Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle jeg stå for kvelden og overnatte til søndag. Så da var det bare å få frem nivåklossene og få bobilen i vater. Jeg foretrekker uten tvil å få den i så vater som mulig, alt fungerer mye bedre da synes jeg. I tillegg synes jeg ikke noe særlig om å hele tiden føle at du sitter “skeivt”. Da renner vannet unna i dusjen som det skal, vannet renner ut av oppvaskkummen på kjøkkenet og man føler ikke at man triller ut av senga. Men hvis jeg først skal akseptere litt fall, så kan jeg akseptere litt fall bakover i bobilen og/eller litt fall mot fotenden av senga. Jeg ønsker ikke å ha fall enten fremover i bobilen eller mot hodeenden av senga.

Etter å spist litt og kost meg i bobilen utover kvelden, hadde jeg lyst til å prøve å ta noen “nattbilder” med mitt Sony RX100 III kompaktkamera. Jeg hadde også med meg mitt Gorillapod-stativ. Som er et trebeinet fleksibelt (lite) stativ som man kan sette fra seg eller surre/feste fast til nesten hva som helst. Hvis man ikke har muliget til å surre det fast til en stolpe, gjerde eller lignende, så blir det ofte til at jeg setter det fra meg på bakken. Da får man veldig froskeperspektiv selvfølgelig, men det kan også gi noen morsomme bilder. Men det aller beste er å finne noe høyere å feste det til, slik at man får et litt mer normalt perspektiv. Av de bildene jeg tok denne kvelden, så er to av bildene tatt med Gorillapod’en stående på bakken, mens de andre er stativet festet til en av stolpene langs brygga. Så lenge det ikke blåser kraftig, så fungerer dette utmerket! For når man skal ta bilder som går over flere sekunder, er man avhengig av at kameraet står 100% i ro. Hvis ikke går bildene i vasken. Disse bildene ble tatt med en lukkertid på 6-8 sekunder, men det var jo litt lys tilstede fra før, så det var jo ikke helt beksvart. Så da var det nok.

   

Jeg fikk en god natts søvn her i Helgeroa natt til søndag. Her var det utrolig stille og fredelig. Det var litt turgåere på søndag, da det var ganske fint vær. Fortsatt en del skyer, men sola titta frem og det ble ganske fint! Jeg hadde ikke noen store planer for hva jeg skulle gjøre på søndag, så jeg tok livet helt med ro i Helgeroa marina frem til ettermiddagen! Kan ikke si at jeg hadde noe å klage på når det gjaldt utsikten fra bobilen her i Helgeroa heller! Men etterhvert var det greit å rusle pent og pyntelig i retning Sandefjord. Det er jo bare en kjøretur på en halvtimes tid. Men jeg synes det er greit å ikke stresse og var på plass på kaia i Sandefjord i god tid før avreise klokka 17.30. Her valgte jeg også å lage meg litt middag før jeg skulle ombord i ferga litt før avgang! I tillegg må det jo vaskes opp og gjøres litt slike praktiske ting. Jeg velger også å pakke sammen tingene mine for at det skal være mest mulig klart til å bare bære sakene mine ut av bobilen når jeg kommer hjem.

Turen hjem med Color Hybrid gikk bra denne gangen også. Det er en veldig fin ferge synes jeg. Siden jeg hadde kjøpt med meg noen “smaksprøver” på vei til Sandefjord, og disse falt i smak, så tenkte jeg å kjøpe med meg to brett av dette juleølet for å ha med meg hjem. I tillegg ble det jo selvfølgelig også en flaske med sprit. På vei hjem fra Strømstad ble det en liten tur innom tømmestasjonen ved Gamle Svinesund rasteplass før bobilen ble parkert hjemme hos foreldrene mine og jeg var hjemme i min egen leilighet klokka 22.29 på kvelden. Denne turen ble på 209,1 kilometer med en gjennomsnittlig hastighet på 52 km/t og jeg satt og kjørte bobilen i 3 timer og 58 minutter. Mens dieselforbruket hadde vært på 0,75 når jeg kom til Nevlunghavn og 0,80 når jeg dro fra Helgeroa, endte forbruket til slutt på 0,82 liter per mil.

                                                                                                                                                                     

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/03/09/tur-med-bobilen-med-stromstad-sandefjord-ferga-til-nevlunghavn-molen-og-helgeroa/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.