Med bobilen på ferga fra Bognes til Lødingen i Ofoten

Tirsdag var det klart for en liten “transportetappe” fra Beinhusvika i Hamarøy og så langt man kommer nord før man må ta ferga fra Bognes til Lødingen i Ofoten. Jeg hadde tenkt tanken å ta den litt kortere fergeturen fra Bognes til Skarberget hvis jeg skulle ta turen via Narvik. Men det har ihvertfall foreløpig blitt lagt på is, nå skulle jeg raskeste vei opp til Lødingen og videre til Harstad. Jeg hadde egentlig tenkt til å ta denne etappen (og målet i Harstad) over to dager, men etter å gjort litt undersøkelser så det ut til at jeg kunne rekke alt sammen i løpet av tirsdagen. Da ble jeg litt fristet av å “gønne på” nordover og komme meg så fort som mulig til Harstad.

Det resulterte selvfølgelig i at jeg sleit med å sovne mandag kveld, så vekkingen ble utsatt fra 9 til 10 etterhvert, men jeg var avgårde etter dusj, frokost og å klargjøre bobilen for tur videre (alt må lukkes og sikres, ingen løse gjenstander) klokka 11.05. Jeg kom frem til fergekaia i Bognes sånn ca 10 minutter etter forrige avgang, det vil si at det var 20 minutter til neste. Helt kurant egentlig. Det hadde vært litt mer surt å missa en avgang med ett eller to minutter. Jeg hadde uansett sjekket på forhånd at ferga gikk såpass ofte, at det ikke var noen vits å egentlig vite når den gikk. Det var bare komme seg til fergekaia i Bognes og vente på neste avgang.

Allerede før jeg tok turen med bobilen til Hidra, Flekkefjord i påska, hadde jeg sørga for å registrere AutoPASS for ferje (autopassferje.no), for jeg regnet med at jeg kom til å ta litt ferger med bobilen i år. Hvis man forhåndsbetaler 3.500 kroner (for alle kjøretøy opp til 8 meter er det vel) får man 50% rabatt på alle fergeforbindelsene, enten de har innført AutoPASS med brikke eller har tatt i bruk fergekort. Jeg har fergekort også til begge bilene for å være på den sikre siden. Fergekortene koster bare en 50-lapp hver. Nå har jeg faktisk bare tatt en ferge hittil, og det er ferga over til Hidra, den kosta meg svimlende 76 kroner. Full pris er 152 kroner.

Når turen gikk til Vestlandet i mai, hadde jeg regnet med at det kom til å bli minst en ferge, siden jeg skulle starte på Karmøy, videre til Haugesund og så opp til Bergen. Men nå kom jeg meg aldri videre til Bergen, da jeg brukte såpass mye tid og koste meg på Karmøy og rundt Haugesund på hele turen som var på 12 dager. Jeg har med andre ord fortsatt litt innestående på min autopassferje-konto fortsatt. Jeg bør derfor ikke tenke på å gjøre none nye innskudd på den kontoen med det første. Jeg visste ikke helt nøyaktig hva ferga fra Bognes til Lødingen ville koste, men jeg ser nå på autopassferje-kontoen at full pris for en bobil på til og med 6 meter koster 251 kroner.

Jeg har derfor betalt 125,50 kroner. 251 kroner stemmer overens med et kjøretøy til og med 6 meter, men jeg var usikker på om det var inkludert en fører eller om man måtte betale 78 kroner for føreren i tillegg. Men et kjøretøy må jo nødvendigvis ha en fører, så da er det inkludert. Jeg synes det er ganske fantastisk å bare betale 125,50 kroner for en fergetur på en time med bobilen. Selv 251 kroner hadde ikke vært så værst, med tanke på at det koster 184,50 (med AutoPASS-rabatt) fra Moss til Horten. Den fergeforbindelsen er faktisk ikke en del av AutoPASS for ferje-samarbeidet. Men de vil nok være det ved neste anbud/avtale regner jeg med.

Bognes-Lødingen tar som sagt en time og det er ikke tillatt å sitte i bilene under overfarten, så man må opp i “salongen” eller ut på dekk om man vil. Jeg har aldri tatt denne fergeturen noen gang, jeg har jo aldri vært her oppe i Nord-Norge noen gang, så det hadde jo uansett vært uaktuelt å sitte “innelukket” et eller annet sted og ikke se noe som helst. Jeg gikk derfor rett opp på dekke for å titte. Og jeg tok en masse bilder i løpet av overfarten på en time. Masse fjell og utrolig mye å se på, må jeg si!

Kameraet hadde en liten utfordring med å velge fargetemperatur på bildene, da det var mye skygger og mørke partier samtidig som det var lyse partier med sollys. Da blir det ekstremt stor forskjell på fargetemperaturen på høylys (de lyse partiene) og lavlys (de mørke partiene). Da er det i bunn og grunn ingenting som fungerer for begge deler. Så da blir det en kompromiss. I all hovedsak vil det si at bildene blir litt blå og at man må gjøre fargetemperaturen varmere (mer gul). Men man kan samtidig ikke kjøre fargetemperaturen så varm at skyene blir som en påskekylling heller.

Når vi ankom Lødingen og runder det lille fyret ytterst i havna ser man at det er en bobilparkeringa i båthavna her, og det ser uten tvil ganske idyllisk ut. Men nå var det på tide å komme seg ned på bildekk og inn i bobilen. Jeg var kjøretøy nummer to som kjørte ombord i ferga og stod helt fremst på høyre side. Så da hadde det ikke vært noe særlig å vært seint ute så alle de bak meg måtte vente til jeg kom. Når vi hadde lagt til kai og fått ned rampa for å kjøre i land ble jeg vinket først av ferga. Nå var det bare å komme seg raskeste vei opp til Harstad. Følg med på neste oppdatering!

Les mer om turen med bobilen til Nord-Norge her:

To netter og midnattssol ved Beinhusvika i Hamarøy (18.07.19)
Tranøy fyr i Hamarøy (18.07.19)
På vei til Hamarøy med bobilen (17.07.19)
Fantastiske Steigen – men nå går turen videre (16.07.19)
En natt i Nordskot i Steigen (16.07.19)
En natt ved Brennviksanden i Steigen (15.07.19)
Nordfold i Steigen (15.07.19)
Engeløya rundt i Steigen (15.07.19)
Bøsanden på Engeløya i Steigen (14.07.19)
To netter til på Engeløya i Steigen (12.07.19)
Idyllisk i Auvika i Steigen (12.07.19)
Tømmestasjon ved Leinesfjord i Steigen (11.07.19)
Storslått natur på Engeløya i Steigen (11.07.19)
To netter ved Batterie Dietl på Engeløya i Steigen (11.07.19)
Batterie Dietl på Engeløya i Steigen (10.07.19)
Midnattssol over Forsan i Steigen (08.07.19)
Flott rasteplass her på Forsan i Steigen (07.07.19)
Fremme med bobilen på Forsan i Steigen (07.07.19)
På tur med bobilen til Nord-Norge (06.07.19)

                                                                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/07/19/med-bobilen-pa-ferga-fra-bognes-til-lodingen-i-ofoten/

3 kommentarer

  • Ingunn19 juli, 2019 kl 22:28

  Hei. Artig å følge deg på tur, og så fine bilder du tar. Vi drar delvis i fotsporene dine om en ukes tid, kjører nordover og tar Kystriksveien, innom Steigen og så over til Lofoten. Fått masse inspirasjon til turen vår fra bloggen her !! Mvh Ingunn

  • kak19 juli, 2019 kl 22:33
   Forfatter

  Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding Ingunn! Utrolig artig at jeg kan inspirere andre til å reise på tur / reise innom steder som jeg har besøkt!

  Nord-Norge er et helt nytt kapittel for min del, det er første gang jeg er nord for Hegra i Nord-Trøndelag, så ALT er nytt og spennende! Steigen skulle jeg bare innom en tur på Engeløya for å utforske Batterie Dietl, men herregud for en øy (Engeløya) og øyrike Steigen var! Jeg ble like godt litt over en uke!!

  Riktig god tur nordover til Steigen og Lofoten om en ukes tid! Innen den tid har jeg sikkert fått ut enda flere artikler og masse bilder med enda mer inspirasjon! 🙂

  • Ingunn19 juli, 2019 kl 22:39

  Takk for det – skal følge deg videre, og får sikkert mer inspirasjon fra Lofoten. Vi har heller aldri vært i Nord-Norge så dette blir spennende…..

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.