Tur med bobilen med Strømstad-Sandefjord ferga til Nevlunghavn

Etter en helg hjemme og dermed to uker siden siste tur med bobilen, var det på tide å kaste loss igjen. Eller ihvertfall pakke bobilen for tur og legge avgårde! På grunn av litt forskjellige omstendigheter så hadde jeg gått glipp av julebordet på jobben, så da valgte jeg å ta en liten “julebordtur” på egenhånd med Color-Line og Strømstad-Sandefjord ferga den  siste helgen i november! Man får ikke mer morro enn man lager selv, ikke sant? Litt småstressa må jeg innrømme at jeg ble når det viste seg at jeg hadde glemt å ta med nytt rent sengetøy til bobilen. Jeg hadde tatt av sengetøyet etter forrige tur. Jeg måtte derfor kjøre en liten tur hjemom på vei til Strømstad. Men det gikk heldigvis greit, jeg var på plass på kaia i Strømstad klokka 19.17 på kvelden. Color Hybrid skulle seile klokka 20.00, men man skal jo være på plass en halvtime før.

Buffet ombord i Color Hybrid

Denne gangen hadde jeg derfor kostet på meg julebordbuffet ombord i Color Hybrid! Det skulle bli utrolig digg å spise og kose seg ombord og dermed være “ferdigspist” når man kommer frem på den andre siden av Oslofjorden! Jeg har egentlig aldri hatt noe å klage på når jeg har vært med Color Line og spist buffet, uansett hvilket av fergene jeg har vært med. Men jeg må si at det er utrolig fint ombord i Color Hybrid. Men denne ferga er jo helt ny, så det er ikke så rart at det er nytt og fint overalt. Jeg hadde forøvrig ventet litt med å gå til buffetrestauranten ombord for å slippe å stå i den vanlige køen. Og når jeg ruslet til restauranten var det ikke noe kø i det hele tatt, og man bare scannet boardingkortet sitt i en strekkodeleser og fikk tildelt bord og skrevet ut et bevis på at man faktisk hadde betalt for buffeten ombord.  Utrolig lettvint.

Her var det bare å høgge inn med deilig julemat! Men er det noe jeg skal sette fingeren på, så var det den utrolig merkelige tallerkenen de hadde til middagen. Liten, det er forsåvidt greit nok, men den hadde en veldig liten kant på siden, så det var stor fare for at det rant litt over hvis man hadde vært litt raus med sausen. Så litt klin ble det, men steike som det smakte med julemat nå etter en lang dag! Ikke noe stress heller, for man hadde mer eller mindre hele overfarten til å sitte og kose seg. Minus et kvarter i hver ende er det vel, i tillegg skulle jeg en liten tur innom taxfree-butikken før vi var i land for å sikre meg noen godsaker. Men det ble to bordsettinger av julemat og jeg avslutta med en dessert til slutt. Litt lett blanding på tallerkenen og høydepunktet var uten tvil brownies’ene til Color Line! De er så utrolig gode! De har jeg smakt mang en gang tidligere, så de vet jeg er en sikker vinner hver gang! Men de er veldig mektige, så er man advart!

I tillegg til at man kan kose seg med god mat, drikke og dessert i buffetrestauranten, så har man også muligheten til å bruke dette bordet på hele overfarten. Så selv om jeg tok en tur i taxfree-butikken etter at jeg hadde spist, returnerte jeg til bordet “mitt” og satt der til vi nærmet oss Sandefjord! Det må forøvrig nevnes at siden jeg skulle kjøre bobilen så fort vi kom i land i Sandefjord, måtte jeg selvfølgelig holde meg til brus under middagen! Når jeg kom ned til bildekk i Color Hybrid var det gledelig å se at all snøen som var på bobilen når jeg parkerte den 2,5 time tidligere hadde smeltet. Det hadde kommet et tynt snølag før jeg skulle ut på tur denne helgen, men jeg hadde ikke sett noen vits i å bruke energi på å feie av denne snøen fra taket på bobilen. Jeg regnet med at den ville smelte så fort jeg satt på vamen. Men det var først etter 2,5 time ombord i Color Hybrid at den hadde smeltet bort. Bildene av bobilen på bildekk er tatt rett etter at jeg kjørte ombord i Strømstad.

Dette er forøvrig fjerde tur med Strømstad-Sandefjord-ferga med bobilen hittil, og den tredje som går til Nevlunghavn. Og dette er første gang jeg har spist buffet ombord på ferga. Dermed slipper jeg å styre med middag og vaske opp sent fredag kveld når jeg kommer frem til Nevlunghavn! Det er uten tvil en stor fordel! Enten om man spiser ombord eller har spist allerede før man reiser med ferga, er nok å foretrekke. Turen fra Sandefjord til tar normalt sett bare litt over en halvtime. Men siden vi var litt forsinket i land i Sandefjord, valgte jeg å ta en tur til Kiwi i Kilgata i Sandefjord for å kjøpe inn de siste tingene jeg trengte. Opprinnelig hadde jeg tenkt til å ta en natt i Helgeroa marina, siden jeg tilbragte hele helgen i Nevlunghavn sist jeg var over fjorden. Men på parkeringsplassen i Helgeroa marina var det speilblank is og det var bare å glemme å prøve å få bobilen opp på nivåklossene. Jeg prøvde, bare for at ingenting skulle være uprøvd, men det viste seg å være fånyttes.

Omrestranda – Nevlunghavn

Jeg endte derfor opp med å kjøre til parkeringsplassen ved Omrestranda i Nevlunghavn isteden, slik som på de to foregående turene til Nevlunghavn. Det var vinterføre her også, men her kan jeg parkere uten å måtte styre med nivåklossene for å få bobilen i vater. Det er uansett ikke de helt store avstandene vi snakker om her i Nevlunghavn og Helgeroa. Turen fra Helgeroa marina til Nevlunghavn var bare på 8 minutter. Jeg var fremme 5 minutter over midnatt, så det var jaggu godt at jeg ikke skulle begynne å styre med middag på denne tiden av døgnet! Men det var liksom ikke helt aktuelt å gå rett og legge seg med en gang heller. Så jeg ble oppe litt før jeg til slutt dro ned rullegardina, bokstavelig talt. For å være nøyaktig drar jeg faktisk rullegardinene opp i bobilen for å få det mørkt. Det skulle bli utrolig godt med en god natts søvn i bobilen nå!

Værutsiktene denne helgen var strålende vær på lørdag og overskyet men oppholdsvær på søndag. Så det var uten tvil lørdagen man måtte utnytte! Lørdagen i Nevlunghavn tenkte jeg å gå meg en tur i Omrestranda i sola og se om jeg kunne finne noen fine motiver jeg kunne ta bilder av. Det var kjølig, så det var vinterjakke og lua tredd godt ned over øra som gjaldt! Siden jeg skulle gå en tur i strandkanten var det ikke dumt å ta på seg gummistøvler med et ekstra par tykke sokker oppi. Så man ikke skulle fryse på beina. Jeg tok også med meg noe å drikke hvis jeg skulle bli tørst på veien. Nå er det riktignok ikke så langt å gå rundt Omrestranda i Nevlunghavn. Men jeg måtte være litt forsiktig på parkeringsplassen, for her var det virkelig glatt å gå i gummistøvler. Men så lenge jeg kom meg helskinna over parkeringsplassen, så var det ikke noe problem på resten av veien.

Man kan forøvrig se på bildene av bobilen på parkeringsplassen at det har rent litt vann ned fra taket på høyre side av bobilen, og dette har fryst. Jeg tok dessverre ikke noe bilde av det, men under “pipa” til Truma’en på venstre side av bobilen hadde det fryst på ganske mye vann på hjulbuen. “Eksosen” fra Truma’en ledes ut av denne pipa, det samme med fuktigheten som genereres når man brenner av propan. Det er i grunn ganske store mengder med vann, og dette renner derfor nedover siden av bobilen og ned langs hjulbuen. Er det kuldegrader, fryser dette ganske fort. Men det er ikke noe å bry seg om, det smelter tidsnok når jeg er tilbake på Color Hybrid-ferga på søndag.

Jeg hadde en utrolig fin tur i Omrestranda i Nevlunghavn, og fikk tatt ganske mye bilder. Mye av sola på vei ned mot horisonten i vannkanten. Men også av is, båter, en rusten “øyeskrue” i en av steinene, sikkert brukt til fortøyning eller lignende og til slutt også solnedgangen! Jeg må si at det var utrolig deilig å få se sola og ha en slik dag og ettermiddag i Nevlunghavn! Det er som balsam for sjelen, både å få godvær, solnedgangen og ha en så flott utsikt! Det var jaggu ikke mye aktiviteter i båthavna på motsatt side av Omrestranda, her lå det bare tre båter nå i slutten av november! Tipper det er yrende liv og masse båter her i høysesongen! Det er jo bare å se på hvor mange båter det var i den andre båthavna når jeg var i Nevlunghavn i september når jeg var på vei til Sørlandet!

På vei tilbake mot parkeringsplassen til Omrestranda gikk jeg ikke langs vannet, men langs veien. Og da gikk jeg og titta litt på isen som var på alle “pyttene” langs veien. Og da fant jeg noen interessante mønster som jeg tok bilder av. Og jaggu fant jeg etterhvert et lite hjerte der i isen også! Sannsynligheten for å finne dette lille hjertet er jo ganske liten, med mindre man går og studerer alle mulige former og fasonger langs veien! Men det var et lite, men artig funn! Enda mer gøy synes jeg kanskje det var å finne formen i isen som kan se ut som en sædcelle. Riktignok med litt godvilje til, men det var ihvertfall det første jeg tenkte på når jeg så denne “formen” eller mønsteret i isen!

Etter at sola hadde gått ned under horisonten fikk jeg et fantastisk lys over Omrestranda i Nevlunghavn! Med litt skyer på himmelen kunne man fått en helt fantastisk solnedgang og fargespill, men det var jaggu ikke dumt dette heller! Men det blir fort kaldere når sola har gått ned og ikke gir litt ekstra tiltrengt varme! Så det tok ikke så lang tid før jeg var tilbake i bobilen igjen. Men ikke uten å ta noen flere bilder av bobilen i det fine lyset. Riktignok veldig møkkete på denne turen, så det er ikke noen tvil om at den kunne virkelig trege en god vask snart. Men her kan man også se litt av isen som samlet seg på venstre side av bobilen fra “eksosen” til Truma’en.

Som nevnt tidligere har jeg hatt litt problemer med strømmen denne vinteren, altså at jeg ikke har like mye strøm eller klarer meg ikke like lenge som jeg var vant med den første vintersesongen med bobilen. Men det hører også med at jeg har hatt litt annet reisemønster. For det første har jeg vært mye mer ute på tur med bobilen denne vinteren en jeg var den første, og for det andre så stod jeg aldri mer enn en natt av gangen den første sesongen. Da kjørte jeg en tur mellom disse to nettene og fikk dermed ladet opp batteriene litt. Jeg var derfor litt spent på hvordan det ville gå å stå begge nettene her i Nevlunghavn. Men foreløpig så det ihvertfall bra ut. Selv om sola var fremme på lørdagen, så er det begrenset med hvor mye hjelp jeg får fra solcellepanelet på denne tiden av året. Både fordi sola er så lav, ikke er fremme så mange timene per dag og selvfølgelig fordi forbruket (av strøm) er mye høyere enn den er utenfor fyringssesongen. Vifta til Truma’en trekker ganske så mye strøm har det vist seg.

Derfor er jeg litt ekstra forsiktig med strømmen, bruker ikke så mye lys, ihvertfall ikke “flombelysning”, men bruker litt “lanterner” som jeg har hatt i bobilen siden starten isteden. De er det bare å bytte batterier i når det begynner å bli lite lys. Jeg har med meg noen ekstra batterier for å være på den sikre siden. Nå kan man kanskje si at det ikke er så mye strøm LED-belysningen i bobilen trekker, men alt strømforbruk er med på å tappe batteriet tomt for strøm. Å kutte ut å fyre er umulig, så der er det ikke så mye å spare. Foruten at jeg senker temperaturen om natta, men det er av flere grunner. Jeg bruker mindre gass, jeg bruker mindre strøm og ikke minst jeg sover mye bedre når det ikke er så varmt. I tillegg dannes det mindre kondens på vinduene foran i bobilen (de som er enkle glassruter og ikke doble) når forskjellen i temperaturen ute og inne er “minst mulig”. Jeg pleier å senke temperaturen om natta til en 10-12 grader. Det tar uansett ikke så lang tid å få opp temperaturen igjen når jeg våkner dagen etter.

   

Sandefjord

Det var derfor egentlig ikke så veldig overraskende når jeg våknet opp etter en god natt søvn i Nevlunghavn at det begynte virkelig å skrante på strømmen på bodelsbatteriet. Det var derfor jeg valgte på formiddagen å kjøre fra Nevlunghavn i retning Sandefjord for å få ladet batteriene litt. Jeg håpte å finne et “fint sted” jeg kunne stå så lenge mens jeg ventet på hjemreise med Color Hybrid klokka 17.00. Rett før man kommer til Color Line er det en fin mulighet til å parkere langs veien og dermed ha utsikt til havna, men her var det rimelig fullpakket når jeg kom til Sandefjord. Jeg kjørte derfor rund og over på motsatt side og kjørte ned på parkeringsplassen ved Framnes eller hva det heter for noe. Her hadde jeg utrolig fin utsikt over havna og innseilinga til Sandefjord. Her tenkte jeg å tilbringe de neste timene, blant annet for å lage meg litt middag.

Mens jeg stod parkert her la Color Viking fra kai og Fjord Line sin Oslofjord var også inne til kai. Så da ble det noen ekstra bilder av dette også, spesielt Color Viking. Fjord Line sin ferge Oslofjord kom midt i middagen, så da ble det bare et par bilder gjennom “kjøkkenvinduet” på bobilen! Her ser man også virkelig hvor mye vann som har fryst på hjulbuen som har kommet fra “eksosen” til Truma’en! Men det var jeg ikke spesielt bekymra for, det kom til å smelte under overfarten fra Sandefjord til Strømstad uansett. Fra å egentlig ha veldig god tid, jeg var jo i Sandefjord litt over klokka 13.00 på formiddagen, så fikk jeg plutselig dårlig tid. Det tar tid å vaske opp, pakke og gjøre bobilen klar for avreise. Men jeg var på plass på kaia sånn ca klokka 16.30, så da var det innafor.

Turen hjemover over fjorden gikk bra, ikke noen julebordsbuffet denne gangen. Jeg hadde jo allerede spist på kaia i Sandefjord. Men jeg fikk handlet litt i taxfree-butikken ombord, både litt juleøl og den obligatoriske flaska med sprit. Vel hjemme i Greåkerdalen hadde klokka rukket å bli nærmere 21.30 allerede. Denne “julebordturen” var på 199,9 kilometer og jeg hadde kjørt bobilen i 3 timer og 51 minutter med en gjennomsnittlig hastighet på 51 kilometer. Når jeg kom frem til Nevlunghavn hadde forbruket vært på 0,75 liter diesel per mil, men når jeg parkerte bobilen etter å ha kommet hjem endte forbruket på 0,78 liter diesel per mil.

Jeg hadde i grunn en veldig fin tur og helg med Strømstad-Sandefjord-ferga og ikke minst i Nevlunghavn! Etter veldig mye gråvær og regn var det utrolig deilig å endelig få se sola på lørdagen! Det varmer godt, for å si det sånn! Jeg har egentlig ikke noen store problemer med gråvær eller regn, men selv jeg synes det er utrolig godt med sol og flott vær innimellom! Det varmer! Det aller viktigste er egentlig at man får oppholdsvær og at det ikke plasker ned hele tiden. Når jeg var på turen til Sørlandet i september regnet det hver eneste dag. Men jeg hadde heldigvis opphold nå og da, slik at det var mulig å få gått litt turer og tatt litt bilder. Men selv når det regnet var jeg ute og gikk turer i løpet av denne turen da. Regntøyet fra Aalesund Oljeklede og gummistøvlene fra Hunter ble flittig brukt! Nå som det hadde blitt 1. desember, var det jo heller ikke så lenge til “sola snur” og dagene blir lengre og lengre. Ihvertfall dagslyset. Vintersolverv i 2019 på den nordlige halvkule var 22. desember klokka 05.19.

                                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/04/01/tur-med-bobilen-med-stromstad-sandefjord-ferga-til-nevlunghavn/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.