Tur med bobilen til Kongsten fort og Høysand

Den første helga i desember var ikke noe unntak, jeg skulle ut på bobiltur! Denne helgen ble det også litt praktisk bruk av bobilen. For på fredag skulle jeg på juleavslutning/julebord med jobben. I fjor valgte jeg å dra rett fra jobb til juleavslutningen og ble hjemme resten av helgen. Det vil også si at det gikk i brus den kvelden. Denne gangen derimot, hadde jeg sørget for å hente bobilen før jeg dro på jobb og var dermed klar for det meste! Jeg hadde også fått fri de to siste turene denne ettermiddagen, slik at jeg ikke skulle komme “heseblesende” rett fra jobb. Alt lå derfor rette for en fin helg med juleavslutning og hva jeg måtte ønske å finne på resten av helgen!

Kongsten fort

Etter jobb kjører jeg innom en Kiwi for å handle inn de siste tingene jeg trenger i løpet av helgen. Så kjører jeg og parkerer bobilen ved Kongsten fort. Her tenkte jeg å ha den stående mens jeg skulle på juleavslutning i sentrum av Fredrikstad! Jeg hadde også tatt med meg noen “penklær” slik at jeg ikke måtte møte opp i arbeidsklær. Litt må man jo pynte seg, ikke sant? Rett i forkant av denne turen hadde jeg fått med meg at det hadde kommet en ny Coca Cola med kanelsmak, men jeg hadde ikke vært i stand til å oppdrive den noe sted enda. Men Spar ute på Kongsten hadde den faktisk inne! Så da fikk jeg kjøpt meg ei flaske for å teste. Jeg tenkte derfor å “varme opp” til juleavslutningen med en halvliter med Coca Cola kanel! For at det ikke skal misforstås, det er bare en flaske med Coca Cola vi snakker om, det skulle ikke brukes som blandevann. Jeg er usikker på hvordan f.eks Coca Cola med kanelsmak hadde blitt med rom oppi.

Det var forøvrig regnvær denne fredagen, så det var greit å kle seg varmt og ikke minst har jeg selvfølgelig en paraply i bobilen. Mens jeg i utgangspunktet hadde ganske god tid fra jeg var ferdig på jobb til jeg skulle være på plass på Quality hotel i Fredrikstad sentrum, er det utrolig hvor dårlig tid man skal få plutselig når det nærmer seg. Man skulle få på seg finklærne og gå bort til busstoppet. Busstoppet var heldigvis ikke så langt unna, det var ikke helt tilfeldig at jeg hadde valgt Kongsten fort, for å si det sånn. Busstoppet var i krysset Heibergs gate og W. Blakstads gate som jeg stod parkert helt i enden av, rett ved Kongsten fort. Men heldigvis var bussen litt forsinka, hvis ikke hadde det vært på nippen at jeg missa bussen er jeg redd. Jeg hadde muligens blitt reddet av at det stod noen andre og ventet på bussen fra før.

Juleavslutning

Juleavslutningen jeg skulle på var på Quality hotel i Fredrikstad sentrum. Først skulle vi spise og så skulle vi på julebordshow etterpå. Guttane & Monica het det vel. Jeg var på dette for aller første gang året før, og det var ganske morsomt. Jeg hadde blitt fortalt at tilføringen av Monica til Guttane hadde vært et positivt tilskudd. Jeg vet ikke hvordan Guttane fungerte alene, så det kan jeg ikke uttale meg om. Sist kom jeg nesten løpende rett inn til bords, denne gangen var jeg tidlig ute. Jeg hadde ikke tatt sjansen på å ta en buss som skulle være der rett før, så jeg tok en buss en halvtime tidligere. Derfor endte jeg faktisk opp med å bli den første som var på plass. Så da var det bare å sette seg ned og vente litt til resten av gjengen kom. Og det gjorde de i tur og orden.

Julematen ble servert som buffet i restauranten på hotellet. Og jeg må si at det smakte rett og slett fantastisk! Det må sies at denne julematen var bedre enn den jeg hadde fått ombord på Color Line. Nå sier jeg ikke at den på Color Line var dårlig, bare at denne var bedre. For ikke å snakke om medisterkakene! De fremstod som hjemmelaget og var sinnsykt gode. De var dog veldig store, så det var helt uaktuelt å ta noe mer enn EN medisterkake på tallerkenen av gangen! Til maten ba jeg om å få juleøl. Jeg må innrømme nå at jeg er litt usikker på hvilken type det var. Det var ikke noe å velge mellom uansett. Men det smakte godt, veldig godt!

Det ble noen slike juløl til maten, og etterhvert også en irish coffee og en rom & cola. Etter maten hadde vi det veldig hyggelig rundt bordet og før vi visste ordet av det var det dags å rusle videre til Speilet for å få med seg julebordshowet Guttane & Monica. Og jeg må si at de skuffet ikke. Det var enkelte deler av showet som kanskje ikke var like morsomt, men det var aldri kjedelig. Andre deler derimot var veldig morsomt! Latteren satt løst og det var i grunn en veldig hyggelig kveld! Med god mat, godt drikke, god stemning og ikke minst bra julebordshow på Speilet! Etter showet er det litt forskjellig hva deltagerne gjør, men jeg har inntrykk av at de fleste reiser hjemover. Jeg for min del måtte vente litt bussen (linje 8) skulle få meg fra sentrum og over til Kongsten fort igjen. Jeg stod derfor rett utenfor hotellet og ventet så lenge. Når avgangstiden nærmet seg, var det greit å rusle bort til busstoppet Nygata.

Jeg må si at dette var utrolig praktisk bruk av bobilen! Bobilen stod og ventet på meg, god og varm og jeg var ikke helt klar for å avslutte kvelden enda. Så jeg ble sittende oppe en stund til og koste meg med rom og Pepsi Max. Men etterhvert var det greit å komme seg i seng og få seg en god natts søvn. Siden jeg hadde vært litt sent i seng, så var jeg tilsvarende sent oppe på lørdagen. Men det er jo ikke noe stress. Jeg våknet til en flott dag på Kongsten og hadde forstått det slik at det var nettopp lørdagen som ville ha det beste været denne helgen. På søndagen skulle jeg mer eller mindre regne bort. Så da måtte jeg benytte anledningen til å ta litt bilder på lørdag. Jeg har jo vært på Kongsten fort før, så det var ikke nødvendig å ta så mange bilder her. Men noen bilder ble det allikevel.

Høysand

Videre skulle turen gå til Høysand med bobilen for aller første gang. Jeg har jo vært i Høysand før, men ikke med bobilen. Men det ble en liten tur hjemom for å hente noen forsyninger på veien, eller det må vel mildt sagt å anses som en omvei. Men det er ikke de store strekningene vi snakker om her uansett. Når jeg kom frem til Høysand var det faktisk to bobiler her fra før. Jeg har lest at Høysand er ganske populært for de med bobil, men jeg regnet ikke med at det skulle være noen der den første helgen i desember. Men det er plenty med parkeringsplasser i Høysand, så det var ikke noe problem. De to hadde parkert på langs i bakkant på de oppmerkede plassene der. Mens jeg parkerte på tvers med fronten ut mot vannet på en av de første plassene man kommer til på parkeringsplassen. Etter å studert et av bildene jeg tok, så ser det ut til at jeg står på parkeringsplass nummer 6 eller 7. Det var plass foran (innenfor om du vil) de to bobilene som allerede stod der. Men så frekk er jeg ikke. Da ville jeg tatt utsikten til den fremste bobilen.

På denne tiden av året tok det ikke så lang tid før sola var på vei ned mot horisonten. Og det var en ganske fin solnedgang jeg fikk denne ettermiddagen i Høysand! Og enda finere ble det etter at sola nettopp hadde gått ned under horisonten synes jeg. Jeg må si at det var utrolig fint her ved vannet i Høysand! Jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor Høysand er populært blant mange bobileiere! Man finner også Høysand camping rett bortenfor her. Men det ser det ut til at det bare er for “fastliggere” i campingvogn? På hjemmesiden deres står det at de tar imot både campingvogner og bobiler. Men når man studerer satellittbildene på Google maps, lurer jeg fælt på hvor de skal gjøre av dem isåfall? Her er det nemlig campingvogner og spikertelt overalt. Men det er mulig det er noe jeg ikke har fått med meg. For meg som ikke trenger noen fasiliteter utover de jeg har ombord, fungerer parkeringsplassen utmerket! Det hører også med at Høysand camping åpner 1. mai og strenger i slutten av september. Nå viste derimot kalenderen 7. desember.

Siden jeg eksperimenterte litt med å ta noen “nattbilder” med mitt Sony RX100 III kompaktkamera på et lite Gorillapod-stativ når jeg var i Helgeroa marina for noen uker tilbake, hadde jeg lyst til å prøve meg litt her i Høysand også. Jeg kledde meg derfor godt og tok med kameraet påmontert Gorillapod-stativet. Hvis man ikke har noe å sette fra seg eller feste stativet til litt opp i høyden ender man opp med å plassere stativet på bakken, og da blir det litt froskeperspektiv. Men det kan gi noen fine bilder det også. Jeg hadde enda ikke funnet ut at jeg kunne ta eksponeringer på mer enn 8 sekunder, så jeg måtte kompensere med litt høyere ISO for å få tatt de bildene jeg ville ta. I ettertid har jeg googlet litt og funnet ut at jeg må velge et annet program for å kunne ta eksponeringer inntil 30 sekunder. Og da hjelper det betraktelig og slipper å måtte justere opp ISO-verdien. Men 30 sekunder er ganske lenge, man er selvfølgelig avhengig av at kameraet står i ro, og når man bruker et lite stativ som en Gorillapod, skal det ikke blåse mye før det byr på problemer.

Men her i Høysand er altså bildene tatt med maks en lukkertid på 8 sekunder.  Og jeg gikk litt “berserk” med kameraet i kveldsmørket og månen som lyste igjennom det tynne skylaget på himmelen. Jeg må si at det var utrolig gøy å ta slike bilder igjen, men det begynner å bli mange år siden sist. Og sist var det selvfølgelig med speilrefleksen. Jeg har mer kontroll på resultatet da. For jeg sliter litt med å få kameraet til å fokusere og finne fokus innimellom. Men hva skal man kunne forvente under disse forholdene? Men det er en ting jeg ikke tenkte på, og det var å sjekke om LENR stod på. Altså, Long Exposure Noise Reduction. For på eksponeringer over ett sekund er det fort gjort å få bildene fulle av “hot pixels”.

Som ved første øyekast kanskje kan se ut som stjerner, hvis det er stjerneklart ute. Men det er det absolutt ikke. Men derimot pixler som blir “varme” og lyser opp der det egentlig skulle vært helt mørkt. Resultatet av at LENR ikke var aktivert gjorde at jeg fikk så og si alle bildene fulle av hot pixels. Det var mildt sagt en forferdelig jobb å redigere bort. Men det var så mye av det at jeg bare redigerte bort “mesteparten”. Så noen av dem er nok fortsatt synlig på bildene. Heldigvis har jeg nå aktivert LENR og slipper det problemet neste gang jeg skal ta denne typen bilder. Ulempen er dog at det tar dobbelt så lang tid å ta bildene. For i tillegg til å ta selve bildet, så tas det også et bilde med lukkeren lukket, slik at kameraet kan oppdage hvor disse varme pixlene befinner seg og dermed eliminere dem i det endelige bildet. Men det skal jeg love deg at det er verdt! For å sitte og redigere dem bort i ettertid er mye mye mer tidkrevende og møysommelig arbeid!

Slike “nattbilder” av stedene jeg besøker med bobilen syntes jeg var såpass fint, og ikke minst annerledes i forhold til de bildene jeg vanligvis har tatt, så dette er nok noe jeg kommer til å gjøre fra tid til annen for å variere litt i bildene mine! Men jeg vurderer å ta med en av speilrefleksene å bruke til dette! Men vi får se fremover hva jeg velger å gjøre. Uansett syntes jeg dette var gøy og så synes jeg resultatet ble veldig bra. Hvis man ser bort fra bommerten med de varme pixlene da. Et motiv jeg lekte meg kanskje litt ekstra med var søppeldunken som det står Høysand med grafitti på. Her brukte jeg også en lommelykt til å lyse opp deler av motivet. Synes det var ganske virkningsfull og spennende!

   

Ellers virket det som bobilene som stod bortenfor meg hadde enda litt større problemer med strømmen ombord i bobilen enn det jeg hadde, for de startet opp og stod på tomgang for å lade nå og da. Men før eller siden ville vel jeg kanskje også komme dit. For batteriene blir jo ikke bedre med åra. Jeg er ikke helt sikker på når de forsvant på søndagen, for de klarte å kjøre avgårde uten at jeg la merke til det. De så kanskje ikke vitsen med å stå i Høysand på søndagen, for den skulle mer eller mindre regne bort. Jeg for min del hadde ikke noe hastverk. Og utpå ettermiddagen lysnet det plutselig opp og sola brøt igjennom skylaget! Og jeg fikk tatt noen utrolig fine bilder! Men det må sies at det var litt vær denne dagen! Men gøy å få litt bonus i form av slike bilder når man står han over og ikke har det travelt med å komme seg videre!

Litt praktisk bruk av bobilen denne helgen. Gøy å kunne kombinere å være på tur, gå på juleavslutning og i tillegg faktisk ha mulighet til å ta seg noe å drikke til maten uten å måtte sørge for enten drosje eller å bli henta av kjentfolk. Men fikse det sjæl med å ha “hytta på hjul” parkert bare en liten busstur unna. Denne turen ville jeg i utgangspunktet ansett som en kortreist tur, men med litt kjøring frem og tilbake mellom jobben og hjemme underveis, så ble den faktisk på 116,1 kilometer til slutt. Gjennomsnittshastigheten var på 40 km/t i løpet av 2 timer og 54 minutter. Dieselforbruket var på 0,78 liter per mil denne helgen.

                                                                                          

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/04/04/tur-med-bobilen-til-kongsten-fort-og-hoysand/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.