Kortreist tur med bobilen til Høysand

Den første helgen i mars var planen for en bobiltur enkel; Været skulle være ganske grått og jeg kunne tenke meg å kjøre en skikkelig test av hva jeg kan få ut av et 96 Ah lithiumbatteri i løpet av en helg. Som jo flesteparten av mine turer med bobilen består av. Og hvis man står stille i 48 timer så får man ikke annen lading enn hva solcellepanelet på taket eventuelt klarer å bidra med. Etter mine beregninger på bakgrunn av turene jeg har hatt med det nye Skanbatt HEAT 96 Ah-batteriet hittil, skulle ikke det være noe problem. Dette batteriet skal ifølge databladet være på minimum 96 Ah, mitt eksemplar er på 101,4 Ah. Jeg bestemte meg derfor for å dra til et av de fineste stedene å stå med bobil i Sarpsborg kommune, nemlig Høysand! Dette ville bli min fjerde tur til Høysand, men det ville være første gang jeg tilbringer hele helgen i Høysand.

Jeg hadde sørget for å laste ned en masse innhold fra Netflix på min iPad, så jeg skulle ha litt underholdning i løpet av helgen. Jeg forventet å tilbringe en del tid i bobilen. Det var starten av mars og kveldene var fortsatt ganske lange. I tillegg til at det skulle være ganske grått denne helgen. Etter at jeg fant og fikk testet at det fungerte perfekt å se nedlastet innhold i Netflix-appen på min iPad speilet med Apple sitt eget AV-adapter til TV’en i bobilen, har det blitt utrolig mye lettere å få sett film i bobilen! Jeg slipper å dra på mine gamle DVD-filmer, jeg kan se mye nyere filmer enn jeg har hatt mulighet til hittil, jeg kan også se tv-serier og alt annet de har tilgjengelig på Netflix. Det eneste jeg må huske på er å faktisk å ha lastet ned noe innhold på forhånd. Hvis ikke er man jo like langt, da må man streame over mobildata og det krever rimelig mye mobildata er min erfaring.

Høysand

Jeg hadde pakket det meste med unntak av kjøl/frys-varer og hadde med meg på jobb på morgenkvisten. I deltskiftpausa mi gikk turen hjem for å hente det jeg trengte av kjøl/frys og hente bobilen hjemme hos foreldrene mine. Ferskvanntanken fylte jeg opp på jobben. Vips så var bobilen klar for tur så fort jeg var ferdig med andre del av skiftet mitt! Når jeg var ferdig på jobb i 16-tiden gikk turen innom Kiwi Borgarveien for å handle inn det siste jeg trengte og en tur innom Biltema for å kjøpe to oppbevaringsbokser for matvarer som jeg tenkte å bruke til rester. Jeg fant en ganske fin type boks med lokk som jeg kjøpte to stykk av. Nå har jeg forsåvidt en del slike bokser hjemme, men de bruker jeg hjemme. Greit å ha eget “utstyr” i bobilen som bare brukes der.

Jeg er fremme på parkeringsplassen i Høysand klokka 17.30 og parkerer på nøyaktig den samme plassen som jeg har gjort de tre siste gangene jeg har vært i Høysand. Liker meg aller best når jeg står parkert på langs i bakre rekke på parkeringsplassen. Da har jeg bredsiden mot vannet og har veldig god utsikt til vannet, solnedgangen osv. Jeg må ut med nivåklossene for å få bobilen i vater på parkeringsplassen og opp på nivå tre, det vil si helt til topps. Men da står bobilen i perfekt vater alle veier! Jeg synes rett og slett at ting fungerer bedre når jeg får bobilen i vater. Altså, litt avvik er ikke noe stort problem, men å stå helt på skeiva blir bare helt feil for meg. Du sitter og føler at du heller hit eller dit, du føler at du triller ut av senga og ikke minst så sliter man med at vannet ikke renner ned i sluket/avløpet. Så da bruker jeg enten litt tid på å finne en plass hvor jeg står i vater uten nivåklosser eller så tyr jeg til nivåklossene når det ikke er mulig. Bildene av solnedgangen ble tatt en halvtime etter at jeg kom frem til Høysand.

Denne helgen hadde jeg med meg pulled chicken på tur som jeg tenkte å bruke i gryteretter fra Toro. Og erfaringen min hittil er at det har blitt litt vel my mat til bare ett måltid når jeg lager dette. Det er derfor jeg var innom for å kjøpe meg noen oppbevaringsbokser for matrester. Planen var å lage middag fredag og lørdag og spise restene fra disse to dagene på søndag. Fredag ettermiddag lagde jeg en Bali kyllinggryte med pulled pork. Men for å sprite opp Bali kyllinggryta litt ekstra, hadde jeg fersk champignon, løk og paprika oppi i tillegg. Fløte er jo en selvfølge, det står jo også i “oppskriften” bakpå. Men selv om det ikke hadde stått at man skulle ha fløte i gryta bakpå, så løfter det retten ganske mye å tilsette fløte spør du meg. Retten smakte fantastisk på tur i bobilen, jeg kokte selvfølgelig ris å ha til ved siden av. Da bruker jeg boil-in-bag for enkelthetens skyld. Hjemme er det en riskoker og 4-5 kilos sekker med ris som gjelder. Restene av middagen gikk i en av de nye oppbevaringsboksene jeg hadde kjøpt på Biltema og inn i kjøleskapet.

Filmkveld

Jeg hadde sørget for å laste ned litt Netflix-innhold til min iPad på forhånd, så da var det duket for en filmkveld i bobilen fredag. Jeg startet med filmen “Escape Plan” fra 2013 med Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger. Og da er det jo ganske naturlig å fortsette filmkvelden med “Escape Plan: Hades” fra 2018 med Sylvester Stallone og Dave Bautista etterpå. Det kom en tredje film i 2019 som heter “Escape Plan: The Extractors” med de to samme skuespillerne, men den er ikke tilgjengelig på Netflix enda. Men den dukker vel opp før eller siden. Til filmene koser jeg meg med Coop is med sjokolade som jeg kjøpte på den siste turen jeg hadde over grensa for to uker siden når jeg tok turen med bobilen til Tanum, Tjurpannan, Havstenssund og Svinesund.

Utsikten

Etter en god natts søvn etter fredagens filmkveld er det alltid deilig med en forfriskende dusj, litt frokost og etterhvert lunsj. Jeg hadde brukt ca 10 Ah strøm i løpet av natta og når jeg gikk ut for å gå en tur litt over klokka 13 hadde jeg 68% igjen på batteriet. Jeg går i retning Høysand-stranda og så opp til Utsikten. Denne gangen var det overhodet ingen der oppe. Så da var det null problem å ta bilder. Jeg satt meg også ned og ble sittende en liten stund før jeg valgt å rusle videre. Siden det var litt tørrere denne gangen, tenkte jeg å se på om det var mulig å gå ned på motsatt side av den siden jeg hadde gått opp. Det var egentlig ikke noe stort problem, men jeg ville aldri ha tatt denne turen hvis det var vått eller lå snø for den saks skyld. Da hadde jeg nok ikke tatt turen opp til Utsikten i første omgang heller.

Turen ned fra Utsikten i retning nord får deg rett ned til campingen. Videre ble det en liten tur bort til ISI bar og der båtene står i opplag. Det er en båt som heter Tinnitus der, og det får meg til å tenke på en kollega hver gang jeg ser den båten. Så da måtte jeg ta en tur bortom for å ta et bilde og sende avgårde på Messenger. Jeg hadde nemlig fortalt om denne båten med navn Tinnitus tidligere, men jeg hadde ikke noe bilde å vise til. Bakken opp til campingen heter forresten Olabakken. Det får meg selvfølgelig til å tenke på Olabakken på Spjærøy. Bakken som går opp fra kirken mot Sand. En snarvei vi bruker på Hvaler, men den snarveien er off limits så fort det begynner å bli glatt. Den er smal, ganske  bratt og ikke minst med en 90 graders sving mitt i. Se for deg å komme nedover med en buss der og det er så glatt at du ikke får bremset ned og kommet deg rundt svingen. Som sagt, det er ikke et tema en gang.

Selv om dette ikke er en veldig lang tur, så hadde jeg faktisk vært ute i 1,5 time før jeg var tilbake til bobilen igjen. Men kan man vel ikke akkurat si at jeg stresset eller holdt et tempo som kunne klassifiseres som trening eller mosjon for den saks skyld. Ikke det, alt er jo bedre enn ingenting. Når jeg forlot bobilen med 68% igjen på batteriet hadde jeg en lading fra solcellepanelet i gråværet på 0,7 til 0,8 Ah. Det er ikke rare ladingen, så batteriet hadde bare gått opp fra 68% til 69% Men ladingen vil nok ta seg opp betraktelig når det blir mer sol og ikke minst sola henger høyere på himmelen. Solcellepanelet lader dårligere jo mer skrått solstrålene kommer inn på panelet. Det mest optimale er når sola henger høyest på himmelen og skinner rett ned på panelet. Det er det jo ikke så ofte man opplever, men det er mye mer av det om sommeren. Så fort man har kommet seg ut av fyringssesongen går jo strømbehovet også dramatisk ned.

Lørdag stod det Tandoori kyllinggryte fra Toro på menyen. Den skulle jeg også ha pulled chicken i, i tillegg til at jeg også spritet opp denne med fersk champignon, løk og paprika. Dette ble servert med ris til. Dette er en av de nye grytene til Toro, og den må jeg si at jeg synes smaker veldig godt! Jeg har i grunn likt en del av grytene til Toro. Synes de er veldig fin basis til noe mer spennende. De fungerer uten å gjøre noe særlig ekstra med dem også, men de blir løftet en del hvis man tilsetter litt egne ingredienser. Det står jo også på de forskjellige posene hva de anbefaler å tilsette ekstra. Her kan man også justere det litt slik man selv ønsker, om dette skal være ett måltid, litt mer enn ett måltid eller om det skal holde til to måltider. Her ligger jeg nok litt midt imellom og restene endte opp i den samme matboksen med restene fra fredag. Aner ikke hvordan disse to gryterettene vil smake sammen, men det finner jeg ut på søndag.

Filmkveld

Etterpå var det duket for en ny filmkveld i bobilen! Jeg hadde lastet ned mer enn nok å se på, så jeg gønna på med tre filmer lørdag ettermiddag og kveld! Etter et døgn var forresten batteriet nede på 64%. Den første filmen jeg startet med var “Taken” fra 2008 med Liam Neeson. Og da er det selvfølgelig helt naturlig å fortsette denne trilogien med “Taken 2” fra 2012 og “Taken 3” fra 2014! Tre fantastiske actionfilmer med action fra første stund!  Jeg har sett dem flere ganger, men det er første gang jeg har sett alle tre i løpet av en kveld! Ratingen på imdb.com har falt fra 7,8 på den første filmen, 6,3 på den andre filmen og 6,0 på den tredje og siste filmen. Brukerne mener at de to oppfølgerne på ingen måte er like gode som den første. Men det skal vel nesten mye til for at man klarer å opprettholde nivået på alle tre filmene. Jeg for min del tror også at forventningene er enda større til film nummer to og tre enn den første, så da må de neste overgå den første filmen for at de skal få tilsvarende tilbakemeldinger. Jeg for min del synes disse tre filmene sitter som et skudd! Bokstavelig talt.

Søndag i bobilen

Søndagen tilbragt jeg i bobilen. En stille og rolig dag uten det beste været. Skrevet på en annen måte, det regnet! Men jeg hadde lagt opp til en stille og rolig helg i bobilen og jeg hadde med meg plenty med underholdning! På søndag hadde jeg derfor et gjensyn med “Love Actually” fra 2003 med  blant annet Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Emma Thompson, Bill Nighy, Alan Rickman og Rowan Atkinson. Jeg så faktisk denne filmen, som det virker som alle andre har sett x antall ganger siden 2003, for aller første gang i jula 2019. Da streamet jeg den via mobildata på absolutt dårligste kvalitet. Det fungerte helt greit, men man la merke til at det var en ganske kraftig komprimering av bildekvaliteten. Nå hadde jeg lastet den ned på forhånd og alt var tipp topp! Etter filmen som varer i 2 timer og 15 minutter laget jeg meg middag av fredagens og lørdagens rester. Det bestod i bunn og grunn av å koke ris og varme opp de nevnte restene. Jeg var litt spent på hvordan det ville bli å blande disse to gryterettene sammen. Det smakte selvfølgelig litt annerledes, men det fungerte veldig bra spør du meg! Det ble et i likhet med filmen et tipp topp måltid!

Etterpå “snurret” jeg i gang filmen “Assassin’s Creed” fra 2016 med Michael Fassbender! Jeg har spilt spillet litt, så jeg var litt spent på hva dette ville være for noe. Og den har fått litt “pepper” hadde jeg fått med meg. Det var litt annerledes enn jeg kanskje hadde sett for meg. Men jeg synes det fungerte bra! Filmen har en rating på 5,7 på imdb.com, så det er jo litt “så som så”. Men det er liksom ikke bånn i bøtta heller. For at lyden skal være så bra som mulig når jeg ser film i bobilen, så bruker jeg ikke lyden fra høyttalerne på TV’en i bobilen. Det blir litt tamt synes jeg. Jeg er vant til å se film med surround hjemme. Det blir ikke helt det samme, men når jeg er i bobilen bruker jeg NAD hodetelefonene mine til dette. Tidligere når jeg har sett DVD-filmer så har jeg koblet hodetelefonene til hodetelefonutgangen på TV’en. Men nå som min iPad er kilden til filmene, kobler jeg hodetelefonen like godt direkte i min iPad. Da er det behov for en mye kortere ledning. I tillegg til at lydkvaliteten blir mye bedre, kan man også gønne på med et mye høyere lydnivå hvis man ønsker det. Skulle man ha naboer, noe jeg sjeldent har, så er det ingen andre som blir forstyrret av det heller.

Strøm, strøm og strøm

Når jeg utpå kvelden velger å pakke og gjøre klar for å reise hjemover, regner det fortsatt og jeg ser derfor ikke noe problem i å tømme ferskvannstanken mens jeg kjører. Det er jo tross alt helt rent vann. Gråvannet og toalettet tømmes selvfølgelig på dertil egnet sted. Jeg benyttet også anledningen til å få spylt av bobilen litt av møkka fra de siste turene. Selv om det faktisk regnet fortsatt. Bobilen var tross alt renere enn den var i utgangspunktet når jeg parkerte den hjemme hos foreldrene mine! Når jeg dro fra Høysand etter 48 timer og 10 minutter klokka 17.40 var det 18% igjen på batteriet. Når jeg i løpet av helgen hadde sett 7 filmer og dermed hatt på TV’en i ca 14 timer, så synes jeg ikke det var så værst! TV’en er noe av det man har i bobilen som bruker mest strøm. Selvfølgelig slått av sirkulasjonsvifta til Truma’en, men når man ikke fyrer, er nok TV’en det som bruker mest strøm.

Jeg hadde brukt strøm som jeg ellers ville ha gjort. Ikke spart på noe, men ikke gått inn for å sløse heller. Hvis man ser bort fra å se 7 filmer i løpet av 48 timer da. Det har jeg vel aldri gjort når jeg har vært på tur med bobilen tidligere! Men det gir en ett bilde av hva man faktisk kan få ut av etter lithiumbatteri på 101,4 Ah! Fortsatt hadde jeg 18% igjen. Jeg hadde ikke fått et døgn til ut av disse 18 prosentene, men uten TV-titting f.eks, hadde det nok ikke vært noe problem å stått i 3 døgn. Med det forbruket jeg hadde denne helgen, lå forbruket i snitt per døgn på 41 Ah. Det er ikke ulikt hva jeg leser at andre bruker av strøm, ihvertfall de som bruker bobilen som normalt og ikke er i et strømsparingsmodus. Når jeg skulle starte opp bobilen med bare 18% igjen på batteriet, var jeg litt spent på hva jeg kunne forvente av lading. Hittil har jeg opplevd at jeg får ca 25 Ah på tomgang og rundt 30 Ah ved kjøring. Jeg hadde sett litt over 30 Ah under kjøring.

Nå med bare 18% igjen på batteriet skvatt lading rett opp i 42 Ah når jeg startet opp! Det må jeg si er rimelig bra! Jeg hadde på forhånd ikke forventet å få noe særlig mer enn 20 Ah under kjøring. Så dette er veldig bra! I ettertid har jeg lest igjennom spesifikasjonene på laderen jeg har i bobilen, og den skal kunne levere inntil 50 Ah. Men det er nok litt avhengig av hvor mye strøm som er på batteriet og hvilke andre forbrukere man har kjørende. Hvor mye lading som går til startbatteriet og ikke minst om jeg drifter kjøleskapet på 12 volt under kjøring. Da har jeg lagt merke til at ladingen som blir igjen til bodelsbatteriet blir betraktelig redusert. Men det gir fortsatt mer enn nok lading. Jeg må si at jeg er kjempefornøyd med hva jeg har fått ut av å bytte til lithiumbatteri og hva de standardmonterte laderne faktisk leverer! Jeg ser ingen grunn til å bytte ut noe slik som det ser ut nå.

Det eneste jeg lurer litt på er laderegulatoren til solcellepanelet. Det er en, såvidt jeg har skjønt, enkel solcelleregulator av typen PWM. MPPT-regulatorene skal være bedre og kunne gi mer lading enn hva en PWM-regulator klarer, opp mot 30% Men det er nok litt avhengig av hvor bra/dårlig PWM-regulatoren er i utgangspunktet. Men siden jeg klarte meg fint med PWM-regulatoren og det gamle batteriet i sommersesongen, så regner jeg ikke med at det vil være det helt store behovet for en bedre regulator i den sesongen. Men det vil kanskje være mer merkbart i den sesongen med litt dårligere lading og ikke minst når strømforbruket er mye høyere? Det er bare noen tanker jeg har ihvertfall. Så får vi se hva jeg finner på etterhvert.

I motsetning til før, kan jeg jo nå faktisk følge med på hva som går inn og ut av batteriet til enhver tid med appen til Skanbatt. Jeg ser ikke nødvendigvis nøyaktig hva som går inn og ut til enhver tid, det jeg ser er hvor mye som netto går ut eller inn. Hvis det ikke er noe forbruk ser jeg nøyaktig hvor mye som går inn og hvis jeg ikke har noe lading ser jeg nøyaktig hvor mye som går ut. Men hvis det er både lading og forbruk samtidig, ser jeg bare det som er netto i den ene eller den andre retningen. Man får jo nå solcelleregulatorer som også man kan koble seg til med en app via bluetooth. Da vil man til enhver tid se hva solcellepanelet og regulatoren leverer. Men min “gamle” solcelleregulator har ikke noen slik funksjonalitet eller kommunikasjonsmuligheter. Har man litt interesse av dette, kan man overvåke alt av det elektriske i bobilen, så lenge man sørger for å bare montere utstyr som er “smarte”. Per i dag fungerer det utmerket for meg å se hva som netto går inn/ut av batteriet.

Det viktigste er uansett å så hvor mye strøm man har på batteriet. Det panelet i bobilen som viser status på bodelsbatteriet er ihvertfall null verdt etter at jeg installert lithium. Det panelet viser fullt batteri hele tiden. Så man er avhengig av å bruke appen. Derfor var det for meg helt utenkelig å kjøpe et batteri uten bluetooth. Da måtte man isåfall ha lagt de pengene i en batterimonitor. Noe man selvfølgelig kan gjøre selv om man har bluetooth på batteriet. En slik batterimonitor vil gi deg mye bedre oversikt, statistikk over forbruk, hvor lenge man kan forvente å klare seg med den strømmen man har på batteriet til enhver tid osv. Det er utrolig mange spennende og interessante muligheter hvis man er litt interessert i slike ting. Og om man har noe nytte av det selvfølgelig. Kjører man fra strømstolpe til strømstolpe har man ikke noe nytte av dette. Da er det overhodet ikke noe vits å bruke penger på et lithiumbatteri heller. Men hvis man så og si bare fricamper, er dette veldig nyttig! Et must, spør du meg!

Når jeg parkerte bobilen hjemme hos foreldrene mine hadde jeg klart å lade opp litt og det var dermed 45% strøm på batteriet. Denne turen var på bare 88,9 kilometer, snitthastighet på 45 km/t i løpet av 1 time og 57 minutter med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,78 liter per mil. To dager senere, på tirsdag var jeg en tur innom for å fylle diesel på bobilen. Batteriet var på 50% etter å fått litt lading fra solcellepanelet. Etter å ha fylt diesel var det 57% strøm på batteriet. Planen var å dra på tur igjen til helgen, så jeg valgte å koble til strøm for å få ladet opp både startbatteriet og bodelsbatteriet innen neste tur. I tillegg startet jeg opp kjøleskapet og fylte opp med brus. Dette var den samme uka som norske myndigheter innførte de strengeste tiltakene og restriksjonene Norge har sett etter andre verdenskrig. Dette ble offentliggjort på en pressekonferanse tordag den 12. mars klokka 14.00. Så fra å være 100% klar for å dra på tur, ble det derfor ingen tur den helgen. Hvor lang tid tok det før jeg kom meg avgårde på tur igjen mon tro? Det gjenstår å se.

                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/06/30/kortreist-tur-med-bobilen-til-hoysand/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.