Tur med bobilen til Hafslundsøy og Høysand

Etter å ha vært hjemme en helg for at familien kunne komme på besøk i forbindelse med bursdagen min helga før, er jeg nå klar for ny tur med bobilen! Siden jeg bare hadde en kort deltskiftpause denne dagen, måtte jeg sørge for å pakke med meg mesteparten av det jeg trengte allerede før jeg dro på jobb på morgenkvisten. Men jeg klarte å glemme å ta med meg ris og noen rene håndklær, deriblant det svarte håndkleet jeg har brukt på gulvet rett på innsiden av bodelsdøra i det siste. Normalt sett er det ikke noe behov for å ha dette på gulvet i tillegg til de små teppene/dørmattene som ligger der, men hvis det er litt vått og klinete er det greit å ha litt ekstra beskyttelse på gulvet. Som også trekker til seg fuktigheten man har en tendens til å dra med seg inn med sko eller gummistøvler.

Jeg måtte derfor ta en liten tur hjemom for å hente dette før jeg kjører hjem til foreldrene mine for å hente bobilen. Jeg får flytta over alt til bobilen og ikke minst fått i gang varmen i bobilen. Jeg får fylt opp vanntanken og hadde faktisk fått opp såpass med varme innen jeg var på jobb at jeg også fikk fylt opp varmtvannstanken uten at frostsikringsventilen slo ut! Men denne gangen hadde jeg også sørga for å guffe på skikkelig med varmen fra start! Det viste seg å gi resultater! For selv om man oppnår en ganske behagelig temperatur i selve bobilen, så forutsetter det også at det er varmt nok bak i lasterommet på bobilen for at frostsikringsventilen ikke skal løse ut. For det er nettopp der den er plassert. Da hjelper det jo ikke stort om det fortsatt er kjølig der.

Etter jobb står jeg og prater litt med en kollega som er veldig interessert i å kjøpe seg bobil. Kollegaen er ihvertfall veldig nysgjerrig og tent på idèen med bobil og den friheten det gir! Jeg fulgte ikke det rådet selv, men har heldigvis ikke gått på noen store smeller, men jeg har videreformidlet det rådet som mange kommer med – nemlig å leie en bobil først for å se hvordan det fungerer, for på den første turen lærer man sinnssykt mye om hva man trenger, hvordan ting fungerer og ikke minst om dette er noe for en eller ei. Etterpå var det bare å rusle opp i bobilen og gjøre seg klar for avreise. Jeg hadde ikke tenkt meg så veldig langt denne helgen, jeg hadde funnet meg en liten plass på Hafslundsøy rett ved Nipa bru som jeg tenkte å benytte meg av den første natten!

Hafslundsøy – Nipa bru

Men først måtte jeg en tur innom Kiwi for å kjøpe de siste tingene jeg trengte. Siden jeg hadde hatt med meg mesteparten av det jeg trengte på denne turen i bilen siden morgenkvisten, så sier det seg selv at det var noen ting jeg ikke kunne ta med meg. Så da ble det kjøpt på Kiwi. Deretter gikk turen direkte til Nipa bru. Det var mørkt allerede og jeg brukte litt tid på å finne den rette plassen å stå slik at bobilen stod i vater uten at jeg måtte styre med nivåklossene. Dette var ikke store plassen, men mer enn stor nok for min del nå langt utenfor sesongen. Det er nok litt mer trafikk her når båtene er på vannet tenker jeg. Det er en rampe for å kjøre båten på vannet og ikke minst få den opp fra vannet igjen.

Jeg lager meg middag, marinert ytrefilet med red curry saus med ris til. Til dessert hadde jeg kjøpt sjokoladeis fra Sørlandsis. Siden jeg har hatt litt problemer med strømmen denne vinteren, må jeg innrømme at jeg har brukt en del tid på å gruble på dette. Denne helgen var ikke noe unntak. De alternativene jeg hadde for å løse strømproblemet var nye batterier, aggregat, EFOY eller å være koblet til strøm hele tiden. Nå er det bare fyringssesongen som er problemet. Når jeg ikke har behov for å fyre døgnet rundt er det null problem. Da produserer solcellepanelet på taket mer enn nok strøm til det forbruket jeg har. Men hva ville være den beste løsningen for meg? Hvor mye penger var jeg interessert i å bruke? Jeg må innrømme at EFOY var altfor dyrt, jeg var også litt skeptisk til aggregat, da det er litt mer “styr”, da man må drasse på bensin, bære aggregatet ut, fylle bensin, strekke strømledning, starte opp osv. Å ha nok strøm på batteriene er uten tvil det enkleste. Men i vintersesongen uten tilgang til strøm er det faktisk ikke bare bare å klare seg uten ekstra strøm på et eller annet vis. Ihvertfall hvis man skal stå flere netter på samme sted.

Pæddekummen

På lørdagen tenkte jeg å ta en tur innom Hyttetorget og Stamsaas fritid for å sjekke litt priser på batterier og generelt sett prate litt om strøm og batterier. Men når jeg var på vei fra Hafslundsøy fikk jeg en sms fra en kompis som lurte på om jeg hadde lyst til å treffes. Han var på vei sydover og kunne tenke seg å slå av en prat over en kaffe eller tekopp eller noe slikt. Det viste seg at han allerede var på Grålum, så da ringte jeg og lurte på om det var noe konkret han ønsket siden han hadde kommet med et konkret forslag på Butterfly kafèen ikke så langt fra der jeg bor, eller om det kunne være interessant å komme på en visitt i bobilen og få te, kjeks og is hvis han hadde lyst på det. Det takket han ja til, men han visste dog ikke hvor Pæddekummen var, så da kjørte jeg bortom der han stod på Grålum og fikk “slep” på vei til Pæddekummen.

Selv om han hadde fått en liten kikk i bobilen når jeg var innom hytta hans tidligere, hadde han aldri vært på en ordentlig visitt tidligere. Og da tenkt jeg at Pæddekummen var et ganske fint sted, samtidig som man slapp å kjøre så veldig langt fra E6, når han skulle videre sydover til Sverige. Jeg fylte opp min “Kone” fra Le Creuset og fikk servert te. I tillegg til litt is fra Sørlandsis og kjeks. Vi hadde en veldig hyggelig prat og det er ikke til å stikke under en stol at jeg også sveipet unna strømproblemet litt under samtalen. Han hadde aldri vært nede i Pæddekummen noen gang, og ble veldig positivt overrasket over hvor fint det var der. Jeg synes også at denne bobilparkeringen er genial. Litt nærme hjemme vil kanskje noen si, men jeg synes det er genialt at man tilrettelegger slik uten at man nødvendigvis må betale for tilgangen til en masse fasiliteter. Det er nok også litt av grunnen til at ikke så mange har benyttet seg av bobilparkeringen i Pæddekummen tenker jeg. Jeg for min del vet jo ikke hva Sarpsborg kommune egentlig ønsker å oppnå heller. Men et slikt tilbud har jeg sansen for.

Batterier og aggregater fra Honda

Etter 1,5 time var det dags for å komme seg videre for kompisen, og det passet egentlig perfekt for min del også. For da hadde klokka rukket å bli 13.30 og jeg rakk derfor en tur innom Stamsaas fritid før de stengte klokka 14.00. De klarer ikke å gi meg helt klare svar på om jeg bare kan hive ut mitt gamle 80 Ah GEL-batteri og erstatte dette med et 100 Ah Lithium-batteri uten å gjøre noen andre tiltak, men hvis jeg tok kontakt med en på delelageret på mandagen, skulle jeg kunne få et svar da. Men når jeg først var innom Stamsaas fritid, sjekket jeg ihvertfall hva et Skanbatt 96 Ah HEAT Lithium-batteri kostet, det kostet tett oppunder 12.000 kroner og de skulle ha 13.000 ferdig montert. Og jeg må jo innrømme at jeg synes det er litt stivt for “bare et batteri”.

Etterpå tok jeg turen til Hyttetorget som ikke ligger så langt unna. De har et tilsvarende batteri til tett oppunder 10.000 kroner. Det er fortsatt mye penger. Men jeg prøver også å stille noen spørsmål om Honda-aggregatene de har utstilt i butikken. De har både Honda EU10i og Honda EU22i utstilt. Jeg har forstått det slik at dette er “kremen av aggregater” og at hvis man vil ha et problemfritt liv med aggregatet, så er det Honda man skal velge. Men de vet å ta seg betalt. Jeg må dog innrømme at det var litt mangelfulle svare å få av den som var på jobb på Hyttetorget denne lørdagen. Jeg fikk inntrykk av at han var “ekstrahjelp” og klarte egentlig ikke å komme med så veldig gode svar på noe særlig av det jeg spurte om. Men henviste til en annen som var på jobb på hverdager. Men jeg fikk ihvertfall noe nyttig ut av dette besøket. Og det var at jeg fikk sett med mine egne øyne størrelsen på de to aggregatene. Og det er ikke noen tvil om at Honda EU22i er et STORT aggregat. I tillegg veier det ikke mindre enn 21 kilo. Honda EU10i veier “bare” 13 kilo.

Høysand

Kjører så videre til Høysand som jeg tenkte å ta den andre natten på denne turen. Jeg parkerer på nøyaktig samme sted som sist, som var fra lille julaften til julaften. Da står jeg på langs i bakkant av parkeringen og man har dermed “bredsiden” av bobilen mot vannet og dermed har panoramautsikt over Høysand! Synes det er bedre å stå slik enn slik som jeg stod den første gangen. Da stod jeg helt i fremste rekket med fronten rett ut mot vannet. Jeg måtte forøvrig opp på tredje nivå på nivåklossene foran. Da står bobilen perfekt i vater. Og alt er velstand.

Jeg må selvfølgelig ut og gå meg en liten tur for å ta litt bilder. Fin solnedgang, jeg tar også litt bilder etter solnedgangen. Mens det var tilnærmet vindstille når jeg var på Hafslundsøy, hadde det blåst opp litt nå og det var en laber bris på 8 sekundmeter med vind. Jeg fikk også tatt noen bilder fra en liten høyde bak bobilen, slik at jeg faktisk fikk sett hvordan det stå ut på taket på bobilen. Selv om det kanskje ikke var helt grusomt enda, men det var nok på tide med en liten vask av taket. Det er ikke så rart at jeg får litt svarte renner når det renner vann ned fra tanket når bobilen står parkert hjemme hos foreldrene mine. Da er den nemlig parkert slik at den står med fall bakover og vannet renner derfor av bobilen og samler seg ikke oppe på taket. Og siden den også står med litt fall mot venstre, så er det alltid på venstre side av bakveggen som det blir svarte renner på. Ganske kranglete å få vasket bort er de også.

Jeg hadde en veldig hyggelig ettermiddag og kveld i bobilen hvor jeg laget meg Jegergryte fra Toro for første gang. Jeg brukte det samme marinerte kjøttet som dagen før. Men i tillegg “spritet jeg opp” gryta med fersk champignon og paprika i tillegg. Jeg hadde selvfølgelig også (krem)fløte i, noe jeg hadde kjøpt sist helg i tilfelle det var stemning for litt irish coffee. Men siden det endte opp med at det vel bare var jeg som kunne ta meg noe som inneholdt alkohol, så jeg ikke noe særlig stort poeng i det. Men da fikk jeg brukt fløta denne helgen isteden. Middagen smakte rett og slett nydelig! Man kan sikkert si mye om Toro gryteretter, men jeg synes det er veldig kurant basis, hvis man spriter de opp litt med litt ekstra kjærlighet. I tillegg er det jo genialt enkelt når man er på bobiltur, ikke sant?

Jeg koste meg også med restene av COOKIES kanel og kardemomme fra Sørlandsis til dessert! Kan man ha det bedre? Jeg må også innrømme at jeg har fått sansen for Captain Morgan og Pepsi Max. Lørdag ble det også sitronskive i drinken, da jeg hadde kjøpt med meg en sitron når jeg var innom Kiwi dagen før. Utover kvelden og natta pratet jeg ganske mye med en annen kompis på Messenger, og jeg må si at strømproblemet mitt var et stort tema. Ikke noen tvil om at dette er noe som har vært opptatt av den siste tiden. Det er jo ikke særlig gøy når strømmen blir et problem fordi man ikke har tilgang til nok av den. Det ble litt sent ut over kvelden også. Men jeg hadde ikke noe hastverk egentlig. Men var i seng ved 2-tiden på natta. Jeg fikk en god natt søvn og var oppe litt over klokka 10 på søndag.

Jeg hadde tre blå prikker på batteriet når jeg gikk og la meg, dette hadde blitt til to blå prikker nå søndag morgen. Men den falt raskt til en blå prikk etter å fyrt litt. Etterhvert forsvant den også og det var bare de to røde prikkene igjen. Og det tok derfor ikke lang tid før Truma CP-panelet begynte  å pipe fordi det begynte å bli lite med strøm igjen på batteriet. Jeg var ikke helt klart for å bryte opp på Høysand enda, så da valgte jeg å starte opp bobilen og la den stå på tomgang i 15 minutter for å lade opp batteriene litt. Det er ofte ikke så mye som skal til. Men selv om jeg faktisk hadde kjørt litt fra Hafslundsøy til Pæddekummen, Sørlitorget og til Høysand, så var ikke det nok lading til at jeg klarte meg denne helgen uten å måtte starte opp og så litt på tomgang. Jeg måtte nok derfor konkludere med at batteriet hadde tapt seg en del siden jeg kjøpte bobilen. For det var ikke noe problem å komme seg igjennom en helg på vinterstid med litt kjøring mellom nettene den første vinteren jeg hadde bobilen.

Så det var nok på tide å gjøre et eller annet med batteriet. Skulle jeg bytte det ut nå eller skulle jeg vente til høsten? I sommersesongen ville det sikkert fortsatt fungere greit nok. Men samtidig vet man jo ikke hvor fort det ville tape seg fremover nå. Batteriet får nok litt juling hver eneste gang jeg er på tur, da det kjøres såpass langt ned hver gang før jeg må starte opp bobilen for å lade litt på tomgang.  Så spørsmålet er om jeg skal hive meg rundt og installere 100 Ah Lithium nå i vinter, kjøpe aggregat eller bare lade med tomgang til sommersesongen er i gang og dermed ingen fyring. Og da heller ta dette “problemet” til høsten. Jeg måtte nok tenke litt mer på dette fremover.

Middagen på søndagen var en Stroganof-gryte fra Toro spritet opp med fersk champignon og paprika med ris til. Det smakte også utrolig godt! I likhet med Jegergryta dagen før. Klokka ble faktisk nærmere 17.30 før jeg kjørte ned av nivåklossene og tok en liten tur innom jobben før bobilen ble parkert hjemme hos foreldrene mine litt før klokka 19. Der var jeg i et par timer før jeg var hjemme klokka 21.00 søndag kveld. Nettopp på grunn av kjøringen til og fra jobben både før og etter turene mine i det siste, blir selv de kortreiste turene mine over 10 mil. Denne turen ble på 117,9 kilometer og jeg var ute og kjørte med bobilen i 3 timer og 4 minutter. Gjennomsnittshastigheten var 38 km/t og det gjennomsnittlige dieselforbruket var på 0,81 liter per mil.

                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/05/13/tur-med-bobilen-til-hafslundsoy-og-hoysand/

2 kommentarer

  • Bente ødegård.13 mai, 2020 kl 19:00

  Koselig å lese,og flotte bilder. Er det kostbart og montere solcellepanel ?

  • kak13 mai, 2020 kl 21:46
   Forfatter

  Takk for det, Bente! Hyggelig å høre! Jeg er ikke sikker på hvor mye det koster ferdig montert med solcellepanel på en bobil, da dette allerede var montert på min bobil når jeg kjøpte den. Jeg ser at man kan på http://www.provolt.no få solcellepakker for bobil fra 2.500 kroner og oppover. Men da kommer montering i tillegg hvis man ikke monterer selv. Mener en kollega fikk 185 watt panel og alt montert for er sted mellom 7 og 8.000 kroner. Men alt er jo hva man ønsker, hvor høy kvalitet, hvor mye penger man ønsker å bruke! 🙂

  Jeg synes ihvertfall at solcellepanel er alfa omega når man fricamper! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.