Tur med bobilen til Børtevann, Isesjø og Pæddekummen

Jeg hadde helt rett i at jeg trodde at det ikke kom til å ta så lang tid før jeg la ut på ny tur med bobilen etter 16 netter i forbindelse med jul og nyttår! Helgen etter var jeg klar igjen, denne gangen i forbindelse med min egen bursdag. Den var på fredagen, den andre helgen i januar! Jeg hadde allerede sørget for å ta med meg såpe/sanitærvæske og slike ting allerede når jeg dro på jobb på morgenkvisten. I pausa mi på jobben tar jeg turen hjem for å pakke og og så dra hjem til foreldrene mine for å hente bobilen. Jeg fikk startet opp bobilen for å få vekk både litt dugg på frontruta og is på utsiden. Men den fikk jeg ting med litt “ice remover”. Etter at jeg har fått lempet alt over i bobilen står jeg og prater litt med mamma mens bobilen skal bli duggfri! Etterhvert er bobilen klar for tur og jeg ønsker mamma riktig god helg! Jeg blir også gratulert med dagen!

Nå skulle jeg riktignok ikke direkte på tur, fordi jeg hadde fortsatt andre og siste del av skiftet mitt å kjøre før jeg kunne starte helgen! Jeg fikk fylt opp ferskvannstanken på jobben. Jeg prøvde å fylle opp varmtvannsberederen også. Det vil si å sette på vannpumpa og åpne kranene for varmtvann på både kjøkkenet og badet. Da presses lufta ut fra varmtvannsberederen og det pumpes vann fra ferskvannstanken og over i varmtvannsberederen. Men jeg hadde tydeligvis ikke fått opp nok varme i bobilen enda. Det var 0 grader ute når jeg hentet bobilen hjemme hos foreldrene mine. Jeg har derfor ikke noe annet valg enn å la frostsikringsventilen stå åpen slik at varmtvannsberederen tømmes. I tillegg må jeg sørge for at vannpumpa er avslått, ellers pumpes alt vannet fra ferskvannstanken og rett ut på bakken. Jeg parkerer bobilen der jeg pleier å parkere bilen og rusler ned på jobben. Det er først når jeg kommer inn i vaskehallen på jobben at jeg oppdager at jeg har glemt igjen bobilen som stod i mobilholderen i bobilen. Så da måtte jeg tilbake til bobilen for å hente den.

Jeg kjører så den siste økta på jobben før jeg var klar for helg, bobiltur og min egen bursdag. Jeg står og prater litt med to kollegaer før jeg rusler opp til bobilen for å starte turen. Det jeg gjør først er å stenge frostsikringsventilen bak i lasterommet på bobilen og får fylt opp varmtvannsberederen. I tillegg må jeg selvfølgelig slå på varmen i varmtvannsberederen. Hvis ikke risikerer man at det fryser i stykker. Og det har jeg hørt er en usedvanlig dyr affære. Så det bør man helst unngå. Det ble også en tur innom Biltema for å kjøpe flere engangshansker som jeg bruker når jeg tømmer toalettanken i bobilen. Til slutt en tur innom Kiwi Borgarveien for å handle inn de siste tingene jeg trenger denne helgen. Jeg har med meg middag til to av dagene, men jeg tenkte å kjøpe noe “litt ekstra” som jeg skulle spise i dag på bursdagen min. Det ble en orientalsk gryte med pulled pork, fløte og så tenkte jeg å ha ris til. Det måtte jo bli en suksess!

Børtevann

Jeg kjører direkte opp til parkeringsplassen ved Børtevann i Sarpsborg. Ikke noen idyllisk plass med en fantastisk utsikt eller noe, da jeg ikke har funnet noen steder med den typen utsikt. Når jeg kom frem til Børtevann litt over klokka 18.00 var det uansett mørkt som i svarte natta og ikke mulig å se noe som helst uansett. Men jeg tenkte at jeg ville så veldig fint i le her på parkeringsplassen med en fjellvegg som den nærmeste naboen på høyre side av bobilen. Jeg hadde parkert med fronten inn på parkeringsplassen på høyre side for å få bobilen i vater. Det tar ikke så lang tid før jeg er i gang med å lage meg middag! I dag i forbindelse med bursdagen min hadde jeg kjøpt med en orientalsk gryte fra Toro, kjøpt med pulled pork og skulle selvfølgelig ha en “putt” med fløte oppi også! Dette skulle serveres med ris! Og selv om en gryterett ikke er noe avanserte greier, så må jeg si at det er utrolig lettvint og ikke minst utrolig godt! Jeg har heller ikke spist så mye av det i bobilen, eller hjemme for den saks skyld på en stund.

Som forventet smakte det veldig godt! Jeg hadde forresten også tatt med meg en virkelig godsak av en øl som jeg hadde hatt stående siden jeg var i København sist i 2017. Det var en “BACON PORTER” på 7,8% som hadde blitt tappet i 2016 og best før 2026. Det vil si at det var egentlig ikke noe hastverk med å drikke den. Men jeg hadde hatt den stående til en spesiell anledning. Og min egen bursdag på tur i bobilen tenkte jeg var en god nok spesiell anledning! Det er ikke noen tvil om at det var litt merkelig med en gang, men det var jaggu ikke dumt! Det er unødvendig å si at jeg koste meg med denne halvliteren! Jeg hadde bare en av denne øl-typen, og det var kanskje greit også med tanke på hvor høy alkoholprosent den holdt. Men jeg hadde med meg litt Captain Morgan som ble blandet med Pepsi Max!

Selv om jeg var alene i bobilen, så var jeg ikke usosial av den grunn. Jeg hadde en hyggelig kveld og bursdag for meg selv i bobilen med musikk på ørene og så hadde jeg hyggelig prat med noen venner på Messenger. Midt ute i skogen ved Børtevann i Sarpsborg. Jeg hadde tenkt til å rusle meg en tur rundt i område ved Børtevann dagen etter. Tidligere når jeg har vært oppe ved Børtevann har jeg ikke gått så veldig langt, så jeg regnet med at det var ganske mye mer å utforske og at jeg kunne få meg en ganske fin tur i skogen ved Børtevann! Men jeg hadde tydeligvis feilberegnet litt med hvor mye “godt drikke” jeg hadde med meg, for alt forsvant fredag kveld og natt til lørdag. Jeg var nok litt sent i seng, men det må være lov å skeie ut litt ekstra når man har bursdag. Ikke noe rundt tall, men halvveis til femti. Eller, halvveis mellom 40 og 50 er vel mer korrekt å si. For jeg prøver på ingen måte å påstå at jeg fylte 25 år.

Rømmer fra Børtevann til Isesjø

Jeg er derfor litt sent oppe på lørdagen. Mens jeg sitter og spiser frokost begynner parkeringsplassen ved Børtevann som jeg var mutters alene på fredag kveld å fylle seg opp ganske raskt. Det er regn i lufta og det er egentlig ikke så veldig topp turvær. Det kommer den ene kamuflasjekledde jegeren med oransje luer / capser etter den andre med geværet hengende over skuldra. Etterhvert legger jeg merke til at det begynner å ryke og lukte noe forferdelig bål / brent / sur røyk. Jeg klarer ikke helt å se hvor det kommer fra i vinduene på bobilen eller i speilene på bobilen, så jeg må åpne bodelsdøra mi for å se. Og da viser det seg at disse jegerne har tent opp et bål ikke langt bak bobilen og all røyken kommer selvfølgelig rett mot meg. Jeg må derfor lukke takluka i bobilen og alt som heter vinduer så fort som overhodet mulig. For det lukter rett og slett forferdelig. Her tok det ikke mange sekundene før jeg hadde bestemt meg for at jeg måtte komme meg vekk herfra så fort som mulig. For denne utrolig sure røyken kom til å sette seg fort og ville ta tid å bli kvitt igjen. I tillegg var det helt utenkelig å sitte i denne forferdelig sure røyklukta.

Jeg får startet opp bobilen og med full defrost på frontruta tar det ikke så lang tid før den værste duggen har lagt seg og jeg kan få snudd bobilen og kjørt mot utkjøringen av parkeringsplassen. Her har jeg ihvertfall kommet meg vekk fra den sure røyken. Tenkte å vente til all duggen på frontruta hadde forsvunnet før jeg kjørte videre. Man kan vel trygt si at jeg følte meg jaget vekk. Turen videre gikk til et sted jeg hadde plukket ut ved Isesjø. Men det viste seg å ikke være like fint som det hadde sett ut rett ovenfra på satellittbildene på Google maps. Av den enkle grunn at selve parkeringsplassen lå lavere enn Isesjø, det var en voll av jord mellom som hindret utsikten fullstendig. Men jeg hadde passert en liten lomme på vei hit som jeg hadde lagt merke til, som jeg mente kunne fungere å ha en liten “camp” på.

Det ble derfor til at jeg kjørte litt tilbake igjen i retning Børtevann og fikk parkert i vater på denne lille plassen rett ved Isesjø. Jeg stod ganske nærme veien, men det er tross alt ikke så mye trafikk på denne veien. Jeg stod nå parkert i retning Børtevann og dermed hadde jeg bobilen feil vei i forhold til hvordan jeg foretrekker å parkere, for å få mest mulig utsikt og oversikt. Men det var helt uaktuelt å gå ut og styre med nivåklossene i dette været. Jeg har jo et vindu på venstre side av bobilen også som gjør at jeg kan titte ut mot Isesjø fra sittegruppa i bobilen! Egentlig hadde jeg jo håpet på å få gått meg en tur rundt ved Børtevann før regnværet satte inn. Men det rakk jeg ikke. Nå hadde jeg jo også valgt å rømme fra hele Børtevann på grunn av bålet som jegerne hadde tent opp.

Jeg lurte litt på om jeg skulle kjøre tilbake til Børtevann på et eller annet tidspunkt. Men sannsynligheten for at det ville være mindre aktivitet der på søndag var kanskje ikke så stor. Jeg valgte derfor å stå parkert ved Isesjø og bare ta livet med ro. Det var ikke det helt været for å ta bilder i uansett. På denne turen hadde jeg i tillegg til lommelyktene jeg pleier å ha med meg, også tatt med meg en LED LENSER H14.2 hodelykt som jeg hadde hjemme. Jeg hadde også tatt med meg oppladbare IKEA-batterier jeg tenkte å bruke. Jeg ladet derfor opp disse i løpet av dagen. Utpå kvelden hadde jeg lyst til å gå meg en tur og se hvordan dette fungerte. Nå var det kanskje ikke helt det rette været for dette, men hva gjør vel det? Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, ikke sant? Jeg tok derfor på meg både regnjakke, regnbukse og gummistøvlene og gjorde meg klar for en tur ut i regnværet i mørket!

Med hodelykta på hodet og en lommelykt i hånda hadde jeg vel rimelig god belysning langs Børtevannsveien! Jeg justerte litt på hvordan jeg “spredde” lyset fra hodelykta underveis. Jeg endte opp med å bruke hodelykta til å lyse et stykke fremover for å ha sikt et stykke frem og så brukte jeg lommelykta til å lyse opp veien rett foran meg. Men herregud for et vær! Det regnet noe veldig og det ble ganske mye vanndråper på brillene. Jeg måtte også huske på å puste ut og blåse det ned for at det ikke skulle dugge på brillene mine. Det  ble ikke en veldig lang tur, men jeg fikk ihvertfall testa hodelykta. Selv om det sikkert hadde vært hyggeligere og ikke minst mindre vått om det ikke hadde regnet så forferdelig. Når jeg kom tilbake til bobilen var det godt å komme seg inn i varmen, ta av seg regntøyet, gummistøvlene og genseren jeg hadde under. Alt ble hengt opp til tørk, mesteparten på badet og genseren over døra inn til badet.

Hyggelig kveld i bobilen

Jeg hadde en hyggelig kveld i bobilen, og var i gang med middagen – denne ettermiddagen skulle det bli urte- og hvitløksmarinert ytrefilet av svin stekt i en sursøt saus med ris til. Jeg ble kontaktet av en jeg hadde en del kontakt med for ganske mange år siden. Det må være over 10 år siden sist vi pratet sammen. Etter å skrevet litt på Messenger først, blir jeg ringt opp og vi blir sittende og skravle i flere timer. To timer for å være nøyaktig. Siden vi ikke hadde pratet sammen på så mange år, hadde vi jo sinnssykt mye å prate om. Det hele startet med at han ønsket å gratulere meg med gårsdagen. Middagen min var ferdig 5 minutter ut i samtalen. Så det er vel unødvendig å si at den var kald innen jeg var ferdig. Men det var utrolig hyggelig å få litt oppmerksomhet og ikke minst snakke med en jeg ikke hadde snakket med på veldig lenge! Det skjedde faktisk også fredag kveld. Han var det riktignok ikke 10 år siden jeg hadde snakket med, men det begynte å bli noen år der også. Hyggelig med litt oppmerksomhet i forbindelse med bursdagen sin!

Etter at jeg hadde lagt på etter en to timers veldig hyggelig samtale, varmet jeg opp maten for så å få meg en matbit! Vi hadde forresten pratet ganske mye om bobil og det å reise. Det er noe jeg uten tvil er veldig glad i og opptatt av. Så når man åpner det samtaleemnet, kan jeg holde på mange timer! Resten av kvelden satt jeg og hørte på musikk med hodetelefonene og skravlet litt på Messenger. Jeg var litt tidligere i seng natt til lørdag ved 0.30-tiden. Greit å ikke skeie fullstendig ut også, det kommer tross alt en hverdag før man aner det. Men jeg kan vel ikke akkurat si at jeg hadde noe hastverk med å komme meg opp på søndag. Men jeg var oppe ved 10-tiden. Det begynte å bli dårlig med strøm på bodelsbatteriet, og jeg valgte derfor å starte opp bobilen og la den stå på tomgang i ca 20 minutter for å få ladet opp litt strøm.

Jeg dusjet og spiste frokost før jeg gikk meg en liten tur. Med trykk på liten, for å ta noen bilder. Før jeg gikk tur hadde det parkert en Kia Sportage av forrige generasjon i forhold til hva jeg har foran meg på den lille “lomma” jeg stod parkert på. Det hadde også dukket opp en pickup litt etterpå, men han konkluderte ganske raskt med at det allerede var fullt nok på denne lille plassen. Det artige med Kia Sportage’n, var at den hadde registreringsnummeret AE46005. Min bobil har registreringsnummeret AE46050. De to siste tallene hadde byttet plass, og det var bare 45 biler mellom disse to registreringsnumrene.

Pæddekummen

Etter en stund velger jeg å kjøre videre fra Isesjø. Jeg tenkte først å ta en tur til Tunevannet. Men der var det rett og slett altfor mye folk. Jeg kjørte videre til parkeringsplassen på motsatt side ved Husquarna, men den plassen var rett og slett nitrist. Det ble derfor til at jeg tok turen til Pæddekummen isteden. Jeg tar bilder her i tre omganger denne ettermiddagen. Først med en gang jeg kommer, så lager jeg meg middag og så tar jeg en ny tur ut for å ta bilder før sola gikk ned under horisonten. Og så en siste gang etter at sola hadde gått ned og skyene på himmelen ble knall røde! Utrolig fint, men det tok ikke mange minuttene fra “hele himmelen” var rød til det nesten ikke var noe igjen av dette fargespillet. Det gikk bare 4 minutter fra det første til det siste bildet her!

Pæddekummen er mer eller mindre i min egen “bakgård” her i Sarpsborg. Kanskje ikke det mest idylliske stedet man ser for seg i utgangspunktet. Men jeg må si at at denne lille bobilparkeringen uten fasiliteter er perfekt for en svipp innom! Jeg har også overnattet her. Men det er liksom ikke stedet jeg ville tilbragt en hel helg. Men jeg har vært innom her flere ganger nå, og jeg får ofte ganske fine bilder her! Og det er ikke noen tvil om at Sarpsborg kommune har gjort det ganske fint her nede i Pæddekummen i forbindelse med 1000-års jubileet i 2016 og oppmerkingen av disse bobilplassene sist sommer. Og så synes jeg det er et stort pluss at det ikke koster noe å benytte seg av disse bobilplassene! Å betale for å stå parkert så nært hjemme er liksom ikke helt aktuelt for min del. Da er det heller andre steder jeg ville stått med bobilen.

Selv om det ikke ble helt slik som jeg hadde sett for meg ved Børtevann, så ble det en fin tur og helg allikevel! Med bursdagsfeiring, en gåtur i regnværet og så fikk jeg mange fine bilder her i Pæddekummen helt på tampen av turen! Børtevann kommer jeg nok til å kjøre tilbake til senere for å få gått litt mer rundt i området! Det er sikkert også mer jeg kunne tenke meg å ta bilder av også! Jeg reiser jo aldri ut på tur, enten med bobil eller personbil uten å ha med meg eller flere kameraer!

Etter en liten tøm og vask ble bobilen parkert hjemme hos foreldrene mine og det ble en hyggelig prat i et par timer. Selv om denne turen ikke var under 10 mil, så kan man vel egentlig kalle den en ganske kortreist tur allikevel. Men turen ble på tilsammen 119,9 kilometer med en gjennomsnittlig hastighet på 35 km/t og jeg satt bak rattet på bobilen i 3 timer og 22 minutter. Dieselforbruket var på 0,81 liter per mil i gjennomsnitt.

                                                                                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/04/26/tur-med-bobilen-til-bortevann-isesjo-og-paddekummen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.