Isesjø

Jeg har tidligere når jeg var vært på vei til Børtevann sett flere steder som kunne være interessant å ta bilder ved Isesjø. Og sist jeg var på vei opp til Børtevann, stoppet jeg flere steder, både på vei opp og på vei ned fra Børtevann. Sola var på vei opp og det var helt blikk stille på Isesjø, det skapte noen utrolig magiske øyeblikk for min del. Jeg tok mye mer bilder ved Isesjø enn hva jeg endte opp med oppe ved Børtevann. Ingen av disse bildene er tatt med filtre, men tatt på frihånd. Flere av disse steden er uten tvil på lista mi over steder jeg kunne tenke meg å besøke igjen! Med mer skyer på himmelen tror jeg også at jeg kan få til noen utrolig fine bilder av Isesjø med kameraet på stativet og med lang lukkertid.

Selv om jeg ikke har brukt noen filtre, være seg gradert gråfilter eller LEE Big Stopper på disse bildene, så har jeg lagt på et gradert filter under redigeringen i Adobe Lightroom på noen av bildene. Og det er vel første gang jeg har lagt på et gradert filter fra side til side og ikke fra toppen av bildet og nedover. I dette tilfellet har jeg lagt på et gradert filter fra venstre til høyre side for å dempe lyset på venstre side av bildet. Det er der sola befinner seg på flere av bildene mine. Og for å få en jevnere eksponering har jeg da valgt å legge på et gradert filter med myk overgang fra venstre til høyre (til sånn ca midt på bildet) i Adobe Lightroom.

Noen mener at det bare er tull å bruke graderte gråfiltre på kameraet når man tar bildene, og i en del tilfeller så er vel sikkert også det tilfelle. Når den justeringen man må gjøre for å «rette opp» eksponeringen ikke er større enn at det er mulig å gjøre det i redigeringen uten kvalitetstap. Når man derimot har så store forskjeller mellom høylys og lavlys at det ikke er mulig å redigere uten kvalitetstap, må fysiske filtre tas i bruk allerede når man tar bildene. Men i de aller fleste tilfellene, kan man nok gjøre mye av dette i Adobe Lightroom under redigeringen. Spørsmålet er vel egentlig hvordan man selv foretrekker å jobbe. Å bruke filtre når man tar bildene og dermed komme nærmere et ferdig bilde, eller om man ønsker friheten med å slippe å styre med filtre mens man tar bilder og heller gjøre denne jobben i redigeringen etterpå.

Men dette er nok litt smak og behag fra fotograf til fotograf.

                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/12/06/isesjo/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.