To netter i Tanum og tur til Grönemad med bobilen

Etter jobb på fredag gikk turen videre til Sverige for å handle litt på Nordby og etterhvert også videre til Tanum shoppingsenter. Jeg er der før de stenger, men tar det rolig i bobilen og lager meg etterhvert middag. Nå må jeg si at det skulle bli veldig behagelig og praktisk å være tilkoblet strøm i et par dager, både for først og fremst å lade opp batteriene og slippe å måtte være bekymret for at jeg skulle gå tom for strøm. Må innrømme at jeg har tatt og følt litt på en form for “rekkeviddeangst” med bobilen denne vinteren. Ikke en slik rekkeviddeangst som elbilene opplever, for jeg har diesel nok på tanken og har heller ikke hatt noen store problemer med å få tak i gass. Men strømmen har derimot vært et større problem denne vintersesongen enn den var den første vinteren med bobilen.

Refleksjoner rundt strømproblemene i vinter

Nå har jeg nok både vært på flere turer og ikke minst hatt et litt annerledes reisemønster enn den første vinteren. I starten var det helt uaktuelt å stå to netter på samme sted, jeg var stadig på farten. Dermed fikk jeg også ladet opp batteriene mellom nettene på tur. Men i tillegg har jeg ikke vært i nærheten av en slik tur i vintersesongen noen gang. Den lengste turen jeg hadde hatt hittil i vintersesongen var Nyttårsturen med bobilen til Tanum, Henån og Hälsö. Den var på fire overnattinger. Det hører jo også med at alle disse fire nettene stod jeg tilkoblet strøm, så da var det selvfølgelig null stress. Da er det ikke så vanskelig å se for seg at en tur med 16 overnattinger i vintersesongen er en større utfordring. Flere av nettene har jeg også hatt veldig lite kjøring mellom, så da er det veldig lite lading jeg har fått. Men jeg har nok også konkludert med at bodelsbatteriet mitt har blitt merkbart dårligere siden det var i starten. Batteriet er et GEL-batteri på 80 Ah, og dermed heller ikke av de aller største. Men jeg klarte meg helt fint den første vintersesongen og det var overhodet ikke noe problem utenfor fyringssesongen.

Så det er ikke noen tvil om at jeg bør se på hva slags løsning jeg skal velge for å løse dette problemet. Det er selvfølgelig flere muligheter, satse på å være tilkoble strøm når jeg er på tur, bytte ut batteriet med et tilsvarende batteri, bytte til andre / flere batterier, satse på at et tradisjonelt batteri holder men bruke et aggregat når det kniper. Det er mange muligheter, så det er bare å prøve å finne den løsningen man mener er best i forhold til den bruken jeg har. Jeg fricamper så og si hele tiden, så jeg er avhengig av å klare meg selv sånn sett. Utenfor fyringssesongen anser jeg det ikke som et problem i det hele tatt, da jeg har solcellepanel på taket. Det lader mer enn nok strøm til at jeg klarer meg i “uendelig tid” hvis jeg blir stående rolig! Så det er primært vintersesongen som er problemet. Da er strømforbruket mye høyere og man har i tillegg veldig dårlig effekt / lading fra solcellepanelet.

Planen var å være tilkoblet strøm denne helgen, så da ville det ihvertfall ikke være noen form for “rekkeviddeangst” denne helgen. I tillegg var det nok lurt å få ladet opp batteriene etter at det har vært ofte lite strøm på dem i løpet av denne turen. Det var også deilig å bare roe helt ned i bobilen utenfor Tanum shoppingsenter denne ettermiddagen! Den siste helgen og de to siste nettene på denne turen med bobilen! Det ble selvfølgelig litt middagsmat etter en lang dag. Jeg var tross alt oppe klokka 04.00 på natta. Utpå kvelden begynner det å regne, sludde og hagle! Det blåser også ganske kraftig. Etterhvert var det utrolig godt å trekke for rullegardinene, klatre opp i senga bakerst i bobilen og slå av lyset for å få seg en god natts søvn! Det så jeg virkelig frem til nå!

Grönemad

Lørdag tar jeg det rimelig med ro, sent ute av senga, dusjer og spiser frokost og en tur innom Coop for å kjøpe litt is og smoothie. Kjører etterhvert en tur til Grönemad som bare ligger 20 minutter unna. Jeg hadde kjørt en liten tur bortom Grönmad når jeg var i Grebbestad, men konkluderte med at det ikke var mulig å overnatte med bobilen her. Men det er jo ingenting i veien for å ta en dagstur dit. Jeg ruslet meg en tur for å ta litt bilder før jeg etterhvert satt meg inne i bobilen hvor det var varmt og godt. I forbindelse med solnedgangen tok jeg en ny tur ut i en halvtimes tid for å ta litt bilder. Men solnedgangen var i grunn egentlig ganske kjedelig, uten skyer på himmelen. Jeg gikk opp i høyden for å få noen oversiktsbilder over Grönemad og kysten. Jeg var godt kledd med hettegenser, vinterjakke og hetta over hodet. Men steike det ble kaldt på hendene etterhvert! Istedenfor å gå den samme veien ned mot brygga valgte jeg å gå videre mot bebyggelsen for å få en litt mindre bratt “nedstigning. Rusla veien tilbake til bobilen.

Tok etterhvert turen tilbake til Tanum shoppingsenter for å ta resten av ettermiddagen og kvelden tilkoblet strøm der. Jeg parkerte på min vanlige plass midt på plassen og kjørte opp på nivå to på nivåklossene og koblet til strøm. Laget etterhvert middag, det ble urte- og hvitløksmarinert ytrefilet av svin i red curry saus og ris denne kvelden! Jeg benyttet også anledningen til å se en film, og da ble det filmen “Outbreak” fra 1995. Det var også utrolig deilig å slappe av med noen bokser med Newcastle brown ale! En øl av type ale som jeg hadde kjøpt på en av mine turer med Color Line fra Sandefjord til Strømstad. Vanligvis bare å få tak i på flasker på polet og systembolaget, men her hadde jeg fått tak i dem på boks.

Søndag ble en veldig stille og rolig dag i bobilen i Tanum. Frokost og så etterhvert lunsj. Jeg hadde tenkt til å avslutte litt tidligere enn normalt for å får en litt tidligere kvelden denne gangen. Jeg hadde jo tross alt vært på tur en god stund nå etter 16 netter i bobilen. Så jeg så det ikke som nødvendig å utnytte søndagen til siste slutt denne gangen. Jeg pakket derfor og gjorde meg klar til avreise fra Tanum sånn ca klokka 15.00. Innom et sted på veie for å tømme det som tømmes måtte og så en tur innom Coop Extra Yven for å bytte en gassflaske igjen. Jeg veide det som var igjen på den siste gassflaska. Den inneholdt nå 9,3 kilo gass. Så kjørte jeg hjem for å få bært opp ganske mye rett inn i leiligheten min, istedenfor å laste alt over i personbilen først. Det ble to runder “fullasset” opp i leiligheten og så bærte jeg toalettpapiret jeg hadde kjøpt på fredag rett inn i boden i kjelleren.

Når bobilen var parkert hjemme hos foreldrene mine var det bare å få tømt bobilen for siste rest. Jeg tok også med alt av tepper da jeg hadde tenkt til å vaske alt sammen. Jeg hadde også tenkt til å ta av sengetøyet på senga, men det glemte jeg. Det får jeg heller ta neste gang jeg er innom bobilen. Etterpå satt jeg ganske lenge og pratet med foreldrene mine. Jeg var der i mer enn to timer faktisk. Men jeg hadde litt å prate om etter å ha vært på tur med bobilen i 16 netter. Nå hadde vi jo pratet litt underveis da, både når vi hadde vært sammen på julaften og andre juledag.

Det er første gang jeg er på en så lang tur i vintersesongen. Nå er var det ikke en veldig kald vinter vi hadde, men jeg hadde litt utfordringer med strømmen underveis. Se bort fra at automaten på Yven var tom for min type gassflaske to ganger, hadde jeg ingen problemer med å få tak gass underveis. Jeg var innom for å bytte gassflaske tilsammen fire ganger. På denne turen gikk det med 37,7 kilo gass. Det er et gjennomsnittlig forbruk på 2,36 kilo gass per natt. Det må jeg si ikke var så aller værst. Fordi det var bare tre av nettene jeg stod tilkoblet strøm og dermed hadde ett litt lavere forbruk av gass. Men selv om jeg står tilkoblet strøm, går ikke forbruket av gass ned til null uansett.

Med tanke på at dette primært har vært en kortreist tur, med to turer til Tanum og en tur over fjorden, så ble det allikevel en tur på 1.120,4 kilometer med en gjennomsnittlig hastighet på 37 km/t og jeg satt totalt og kjørte bobilen i 23 timer og 40 minutter. Forbruket av diesel må jeg si var brukbart, med et snitt på 0,81 liter diesel per mil.

Ellers må jeg si at det er fullt gjennomførbart å bo i bobilen og samtidig måtte på jobb innimellom. Men som en permanent løsning er nok ikke helt min greie tror jeg. Ihvertfall ikke med den typen jobb og arbeidstid som jeg har nå. Men om jeg kan finne på å gjøre noe sånt igjen? Absolutt. Og selv om jeg nå har avsluttet en tur på 16 netter, min nest lengste tur med bobilen faktisk, så er det nok ikke veldig lenge til jeg drar ut på tur igjen, kjenner jeg meg selv rett!

Her kan du lese mer om jul- og nyttårsturen med bobilen:

Nyttårsaften ved Fløterveien – Visterflo med bobilen (21.04.20)
En natt ved Sæbyvannet i Svinndal med bobilen (20.04.20)
To netter i Nevlunghavn med bobilen etter tur med Strømstad-Sandefjord ferga (19.04.20)
En natt ved Fløterveien – Visterflo med bobilen og andre juledag med familien (17.04.20)
En natt ved Høysand med bobilen og julaften med familien (13.04.20)
Jul- og nyttårstur med bobilen starter med tur til Tanum, Visterflo og Kongsten fort (12.04.20)

                                                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2020/04/24/to-netter-i-tanum-og-tur-til-gronemad-med-bobilen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.