Tur med bobilen til Tanum, Saltö og Grebbestad

Jeg har som mål å bruke bobilen jevnt og trutt i igjennom året, det inkluderer også vintersesongen. I slutten av januar var jeg klar for ny tur med bobilen. Det er de helgene hvor jeg slutter tidlig på fredag jeg ofte plukker ut til tur med bobilen. Hvordan været er den helgen er ikke nødvendigvis så viktig, men jeg håper jo selvfølgelig på så bra vær som mulig. Den siste helgen i januar var det mildt både pent vær og masse snø, så det kunne jo bli interessant! Planen var å dra litt sydover i Sverige, men ikke nødvendigvis så langt. Man må jo ikke nødvendigvis dra så langt avgårde når man skal ut på tur. Det viktigste er å komme seg litt bort og kose seg! Denne gangen hadde jeg ikke lagt så veldig mange konkrete planer, men det som var bestemt på forhånd var at jeg skulle bunkre på Nordby og ta første natt utenfor Tanum shoppingsenter. Det er tredje gang jeg starter turen på den bobilparkeringen. En greit sted å ta første natt slik at det ikke blir så sent på kvelden, siden jeg drar avgårde etter jobb på fredagen.

nyttårsturen jeg hadde i bobilen dro jeg noen nyttige lærdommer. F.eks at å dra avgårde med bobilen uten å varmet den opp på forhånd fort kan få litt konsekvenser i forhold til å få i gang ferskvannsystemet. Derfor dro jeg innom bobilen som står hjemme hos foreldrene mine i pausa mi for å sette i gang varmen når jeg var på vei tilbake på jobb for å kjøre andre del. Da ville det være godt og varmt i bobilen allerede fra start og det ville nok gå smertefritt å få i gang ferskvannsystemet. Jeg hadde også allerede pakket med meg en del og lempet dette inn i bobilen, istedenfor å kjøre rundt med det i bilen. Etter endt skift var jeg ferdig ved 15-tiden og var på plass i bobilen ved 16-tiden. Da var det rett i overkant av 20 grader i bobilen og det var derfor ikke nødvendig å skrape is eller noe som helst. Men det hadde kommet litt mer snø siden sist jeg hadde vært innom og feiet av snø på bobilen. For å feie av snøen på taket må jeg opp på en stor gardintrapp. Bobilen er jo såpass høy. Så gardintrappa og feiekosten måtte frem igjen, denne gangen var det overhodet ikke noe problem å få feiet av snøen på taket. Isen hadde også smeltet på grunn av varmen i bobilen. Så det var bare å feie av alt sammen.

En annen ting jeg hadde gjort av tiltak siden sist, var at jeg hadde kjøpt meg en Defa SmartCharge 8A batterilader som jeg skal bruke til å vedlikeholdslade startbatteriet i bobilen. Bodelsbatteriet blir ladet av solcellepanelet på taket og selvfølgelig laderen i bobilen når jeg kobler bobilen til strøm. Denne laderen lader også startbatteriet, men det er ikke så mye strøm som går til startbatteriet, da det er bodelsbatteriet som blir prioritert. Derfor har jeg gått til anskaffelse av en egen batterilader som jeg tenkte å bruke til dette. Nettopp fordi jeg sleit med at startbatteriet hadde gått tom for strøm i forkant av en av turene med bobilen. Jeg valgte å gå for en 8A smart batterilader for at det ikke skulle ta all evighet og fordi man da i løpet av noen timer kunne få nok fart i batteriet til at man fikk start hvis det skulle være problemer. En uke før denne turen hadde jeg hatt Defa SmartCharge 8A batteriladeren tilkoblet noen timer en kveld, men den hadde ikke klart å fullade batteriet. Derfor var jeg innom dagen før avreise for denne turen og koblet opp batteriladeren og lot den stå frem til jeg skulle ut på tur. Da var startbatteriet fulladet og det var naturlig nok også bodelsbatteriet. Alt var derfor klappet og klart for en vellykket tur! Planen er også å vedlikeholdslade batteriene i bobilen annenhver uke, da kommer jeg til å koble til laderen og la den stå i et døgn. Da burde det ikke være noen fare for at jeg ikke får start på bobilen. Da må isåfall batteriet være kaputt.

Å fylle vann i god og varm bobil

Det ble mildt sagt en veldig mye mer behagelig start på turen denne gangen. Jeg hadde ikke noe stress så jeg slo av en prat med foreldrene mine også før jeg la avgårde med bobilen litt over klokken 17. Jeg hadde med meg vannslange ombord i bobilen og planen var å dra innom bobilparkeringen på Værste, Kråkerøy for å fylle vann. Å kjøre til Perry & Williams i Råde er tross alt en liten omvei. Alternativt kunne jeg selvfølgelig kjørt en tur inn til Tista i Halden for å fylle vann også. Men det er nok en større omvei enn å ta turen til Værste på Kråkerøy. Men det optimale og det letteste hadde jo vært om det hadde vært en mulighet til å fylle vann langs E6, f.eks på grensa. Men selv om det er en tømmestasjon på Gamle Svinesund, er det ikke tilgang til å fylle vann der. Om det er noen mulighet til å fylle vann ved Svinesundparken er jeg ikke 100% sikker på. Jeg har sett i en app at det er huket av for at det er tilgang til vann her, men jeg har ikke funnet noe. Men det hadde vært mye mer praktisk når man allikevel skal sydover inn i Sverige.

På bobilparkeringen på Værste var det overhodet ingen aktivitet, det var ikke brøytet og det var selvfølgelig ingen vannslanger hengende ute. Jeg kjørte bort til den “stolpen” som jeg har pleid å bruke når jeg fyller vann her, men der hadde de stengt av vannet. Det gjaldt alle de andre stolpene også. Men krana borte ved selve tømmestasjonen var det vann i. Så da var det bare å få kjørt bobilen på plass der. Vanligvis rygger jeg bobilen inn når jeg skal tømme spillvannstanken, men nå var det greit å kjøre rett inn slik at påfyllinga av vann kom på samme side som vannkrana. Men selv om vannslangen hadde ligget i bobilen og det hadde vært varmegrader i flere timer allerede, så hadde ikke alle restene av vann som var igjen i vannslangen etter forrige tur tint opp enda. Så det tok litt tid før jeg fikk spylt den tom for is. Det første som skjedde var selvfølgelig at koblingen til “gardena-tilkoblingen” på slangen løsnet og vannspruten stod der ute. Men jeg fikk koblet det sammen igjen og skrudde koblingen til litt hardere og fikk etterhvert spylt ut restene av is. Det er også greit å få spylt skikkelig igjennom slik at man blir kvitt alle gamle vannrester.

Som jeg skrev når jeg skulle ut på nyttårsturen med bobilen gikk det overraskende fort å fylle opp ferskvannstanken på 140 liter selv om dette bare var en 1/2 tom vannslange. Men det er fordi jeg har mulighet til å åpne krana på maks og utnytte slangen maksimalt. Tidligere har jeg ikke hatt mulighet til det med kraftigere slanger hvor den flyr ut av påfyllinga på grunn av vanntrykket. Når ferskvannstanken var full og vannet fosset ut av påfyllinga var det bare å få i gang vannpumpa og åpne kranene i bobilen for varmtvann og fylle opp varmtvannsberederen med de 10 literne den rommer. Så etterfylte jeg de 10 literne på ferskvannstanken. Nå skulle jeg riktignok bare på en helgetur og det var ikke så viktig å få fylt opp maksimalt med vann. Men skal man på en lengre tur kan det være lurt. De siste 10 literne kan være nok til at man klarer seg en ekstra dag før man får etterfylt ferskvannstanken. Sist var jeg på tur i fem dager og dusjet fire ganger, vasket opp fem ganger og brukte vann til alt annet man trenger vann til i bobilen, og det var fortsatt vann igjen når jeg skulle ta full vinterklargjøring av bobilen. Kanskje jeg kan fricampe opp til en uke uten å måtte etterfylle vann? Har man mulighet til å etterfylle underveis, så er jo det det beste. Så slipper man å risikere å gå tom for vann.

Bunkre på Nordby

Men det var gøy at man lærer av sine “feil” og at det nå gikk smertefritt. Bunkringen på Nordby shoppingsenter gikk raskere enn sist. Jeg tok turen innom MaxiMat denne gangen, da det var de som hadde tilbud på brus denne gangen. Det er jo ingen vits å betale mer enn nødvendig. Og når jeg allikevel skulle innom Nordby for å bunkre, så jeg ingen grunn til å drasse på masse brus hjemmefra. Øl hadde jeg derimot med meg hjemmefra, for jeg må sørge for å drikke øl’en i riktig rekkefølge, slik at jeg drikker den med korteste holdbarhetsdato først. Hvis ikke risikerer man å sitte igjen med masse øl som har gått ut på dato. Man skal dog gå ganske langt over dato før det byr på problemer når man har øl’en på boks eller glassflasker.

Tidligere har jeg kjøpt “porsjonspakninger” med det kjøttet jeg skulle spise på turen. Denne gangen kjøpte jeg derimot et helt stykke med “kryddfilè” av svin. Det var derfor ikke noen tvil om hva jeg skulle spise på denne turen. Jeg kjøpte også en annen type cabanossypølser enn det jeg har brukt tidligere. Det var en annen produsent til en litt lavere pris. Jeg hadde ikke testet ut dem tidligere, så jeg visste ikke hvordan de var. Så da var det jo greit å teste dem ut. Kjøttinnholdet mener jeg var på 81%, mens de jeg vanligvis kjøper ligger på 85%. Så like kjøttrike var de riktignok ikke, men de kunne være veldig god på smak allikevel. De cabanossypølsene jeg vanligvis kjøper kan man også få med ost eller ost og bacon hvis man ønsker det. Jeg pleier å kjøpe en av variantene som inneholder ost.

Tanum shoppingsenter

Turen ned til Tanum shoppingsenter er unnagjort på en knapp time og for aller første gang stod det overhodet ingen bobiler på bobilparkeringen. Tidligere når jeg har tatt turen til Tanum shoppingsenter for å overnatte med bobilen, har det alltid stått minst en bobil der. Kanskje jeg for aller første gang skulle stå helt alene? Ikke det at det spiller noen rolle, for det har alltid vært stille og rolig selv om vi har vært opp til fire bobiler utenfor Tanum shoppingsenter! På bobilparkeringen utenfor Tanum shoppingsenter får jeg aldri bobilen helt i vater, det er ikke så værst på langs, men jeg får alltid litt slagside, altså at den heller litt mot siden. Jeg bruker ikke nivåklossene her, isåfall måtte jeg ha kjørt bobilen opp på nivåklossene på en av sidene, ikke foran som jeg pleier. Men det er ikke en værre “slagside” enn at det går greit. Og uansett hvilken av plassene man velger vil man få slagside, hele plassen heller litt ned mot kjøpesenteret. De som har automatisk nivåregulering av bobilen løser selvfølgelig dette i løpet av få minutter. Der er det bare å trykke på noen knapper og så er hele bobilen i vater i løpet av noen få minutter. Genialt enkelt. Og veldig praktisk.

Når bobilen var parkert, koblet til strøm og jeg hadde skiftet over fra fyring bare på gass til “MIX 2”, det vil si fyring med 1800 watt på strøm i bunn og at bobilen “topper” ved behov med gass på inntil 4000 watt, var jeg klar for første kveld og ikke minst natt utenfor Tanum. Jeg må også endre manuelt at kjøleskapet skal driftes på 220 volt. Det er mange bobiler som har kjøleskap som ordner dette automatisk. Den skifter automatisk til 220 volt når man er tilkoblet det, går automatisk over til 12 volt når man kjører og ikke minst går automatisk over til gass når man parkerer og ikke kobles til 220 volt. Veldig lettvint selvfølgelig, men det er ikke noen stor sak å gjøre det manuelt heller. Og prøver man å ha en god rutine på dette, så er det null problem. Det viktigste er at den fortsatt ikke står på 220 volt når man kjører avgårde, for da blir det ingen kjøling i kjøleskapet. Står den på enten 12 volt eller gass får man jo kjøling.

Jeg ankom Tanum shoppingsenter mye tidligere enn på forrige tur, da var jeg ikke fremme før klokka 22 på kvelden. Nå var klokka ti minutter på klokka 20 og butikken var fortsatt åpen. Ihvertfall matbutikken. Jeg tok derfor en tur innom for å handle litt. Etter at jeg hadde kjøpt meg is her på forrige tur, stod det på “handlelista” og jeg kjøpte også litt Marabou sjokolade. Denne gangen nøyde jeg meg forøvrig ikke med bare en boks med is, men jeg kjøpte med to. Litt mer enn hva jeg praktisk talt hadde behov for, men det var ikke noen tvil om at jeg skulle kose meg på denne turen! Og selv om jeg hadde allerede et skjærebrett i plastikk i bobilen, fant jeg en inne på Coop som jeg valgte å kjøpe. Et svart skjærebrett i tynnere plast enn jeg hadde fra før som var bøyelig. Jeg så derfor for meg at den ville være lettere å få vasket opp i en litt mindre oppvaskkum enn hva man har hjemme. Den kan forsåvidt også brukes som dekkebrikke, men det har jeg også allerede i bobilen.

Middag og dessert

Tilbake i bobilen tok det ikke så lang tid før det var dags for å lage seg middag! Og jeg hadde selvfølgelig ikke kjøpt et helt kjøttstykke på rundt en kilo hvis jeg ikke hadde hatt en skikkelig kniv i bobilen. Jeg kunne selvfølgelig kjøpt noe på Coop på Tanum shoppingsenter, men jeg hadde allerede en IKEA kokkekniv på plass. Den hadde faktisk ikke blitt tatt i bruk enda, men nå skulle den til pers! Kokkekniven heter VARDAGEN på IKEA og har et knivblad på 16 centimeter. Ikke dyre kniven, den koster 129 kroner hos IKEA i Norge. De kaller det for en grønnsakskniv og har “luftlommer” i knivbladet for at grønnsakene skal slippe kniven og ikke klistre seg til kniven når man kutter grønnsaker. Det er gull verdt, spør du meg! Jeg har det på flere av mine kniver hjemme også. Både fra Øyo og den fra Tojiro. Må forøvrig si at IKEA-kniven var utrolig skarp rett ut av pakka. Spørsmålet er hvor lenge den holder seg skarp selvfølgelig. Men det er jo bare å slipe den opp igjen hvis den begynner å bli litt sløv.

Jeg kuttet opp hele kjøttstykket i passende stykker med en gang, og pakket ned resten som jeg ikke skulle steke opp til fredagsmiddagen og rett i kjøleskapet. Det ble et antall kjøttstykker som ikke var delbart på tre, så det ble litt ulikt antall stykker til de tre middagene. Men prøvde å fordele det etter beste evne etter størrelsen og tykkelsen på kjøttstykkene. Erfaringen tilsier forøvrig at pølsene må ligge lengre i panna enn kjøttet, så dem gikk i panna først. Disse var også enda litt tykkere enn de jeg har pleid å kjøpe. Kjøttstykkene var i grunn stekt veldig fort. Og siden det er svinekjøtt gjennomstekes dem, men det er viktig å ikke la dem ligge noe lengre enn det, for da kan det fort bli tørt. Til kjøttet og pølsene var det potetsalat fra Rydbergs. De har utrolig god potetsalat, uansett hvilken variant man velger i grunn. Utenfor sesong går det ofte i den vanlige klassiske typen, men i grillsesongen velger jeg som regel alltid grillpotetsalaten. Den er utrolig god! Den koster riktignok en del ekstra, men det er den jaggu verdt!

Kjøttet var utrolig mørt og godt og perfekt stekt. Uten at jeg har testet de “side om side”, men førsteinntrykket er at de jeg har pleid å kjøpe ferdig kuttet i porsjonspakninger på Nordby supermarket har vært bedre på smak. Men det kan være en litt annen krydderblanding som gjør. Men disse var også veldig gode. Pølsene var også gode, men de kunne på ingen måte måle seg med de jeg har pleid å kjøpe tidligere. Så neste gang velger jeg nok å betale det de koster ekstra og få de aller beste pølsene. Ikke misforstå, disse var også gode, og har man aldri smakt de andre så er man lykkelig uvitende om hva man går glipp av. Jeg derimot er ikke lykkelig uvitende og vet utmerket godt hvordan de andre smaker. Og de er uten tvil å foretrekke! Man har også mange flere valgmuligheter. De kommer også i veldig praktiske små pakker med bare tre og tre pølser i pakkene. Slike små pakker har jo i seg selv også en tendens til å koste litt ekstra. Tidligere hadde både MaxiMat og Nordby supermarket også et “grillbrett” med pølser fra denne produsenten. Det var tre forskjellige typer pølser, cabanossy alle sammen på et brett med tilsammen seks pølser. Utrolig gode og en litt lavere pris enn om man kjøper to pakker. Men dette brettet har jeg ikke sett på veldig lenge.

Det var også dags for dessert etterhvert. Jeg hadde i tillegg til isen jeg hadde på min forrige tur med bobilen kjøpt inn “Kastrig Stracciatella glass med bitar av choklad & fyllig chokladsås” på Coop. Og jeg må si at den var ytterligere noen hakk bedre enn den fra forrige tur! Men nå er jeg også veldig glad i sjokolade! Dette smakte rett og slett fantastisk godt! Ingen skal komme her og si at jeg ikke koser meg på tur ihvertfall! Og det har blitt ekstra mye av det på de turene jeg har hatt med bobilen. Jeg har ikke nødvendigvis vært på tur for å gjøre noe spesielt, foruten å være på tur med bobilen og finne ut av hvordan dette fungerer og bør gjøres! Og det er en utrolig viktig prosess, spør du meg. Uten at jeg på noen som helst måte er noen ekspert eller har lært meg alt det som må læres. Men tror jeg brått hadde gått på en eller flere større smeller hvis jeg hadde dratt rett ut på en langtur uten å fått testet ut noe som helst på forhånd. Nå er det nok mindre styr og trøbbel når man er på tur i varmegrader enn når man er på tur i kuldegrader riktignok.

Det må forøvrig nevnes at det dukka opp en bobil etterhvert, en ganske stor alkovebil. Så jeg endte ikke opp med å står alene utenfor Tanum shoppingsenter allikevel. Det var etterhvert dags å komme seg i seng. Jeg så frem til en god natts søvn etter en lang dag. Jeg hadde vært oppe klokka 3.45 på natta og da er det veldig godt å omsider få hodet på puta. Ekstra fornøyd var jeg med at NX-5 gassalarmen ikke gikk i løpet av natta. Justeringen av sensitiviteten på nyttårsturen med bobilen hadde gjort susen. Det var mildt sagt ganske irriterende etterhvert å bli vekt nesten hver eneste natt av at alarmen gikk. På et eller tidspunkt hadde man nok blitt fristet til å la være å slå på NX-5 gassalarmen. Og det hadde jo vært synd, for man ønsker jo å bli varslet hvis det skulle være noe galt på ferde. Enten de var en gasslekkasje eller andre kritiske forhold man må ta tak i. For ikke å snakke om at det hadde jo vært kjipt å ikke kunne bruke en gassalarm / sikkerhetsalarm som faktisk er montert i bobilen.

Sikkerhet – avstand til naboen

Alkovebilen som hadde overnattet utenfor Tanum shoppingsenter sammen med meg forsvant forholdsvis tidlig dagen etter, så da var jeg atter igjen alene på plassen. Og for aller første gang fikk jeg faktisk rotet meg til å ta noen bilder av bobilen parkert utenfor Tanum shoppingsenter! Må si det er en utrolig merkelig plasseringen av steinen foran den innerste plassen. Det må mildt sagt være litt kranglete å komme seg inn og ut av denne plassen, men det er kanskje meningen? At den ikke skal brukes? Jeg er litt usikker på antallet plasser, men mener det er seks eller syv bobilplasser tilsammen. Hvis det står en bobil på alle plassene, blir det nok riktignok ganske trangt mellom bobilene. Når det ikke er så mange bobiler, står det som regel en bobil på annenhver plass og man har derfor rikelig med plass mellom bobilene. På campingplasser heter det seg at det skal være minst tre meter avstand mellom campingvogner, bobiler og telt. Biler som derimot ikke skal brukes til overnatting kan parkeres mellom. Benyttes alle plassene her utenfor Tanum shoppingsenter er det mye mindre plass mellom. Men jeg må innrømme at jeg ikke er helt sikker på hvordan reglene er på bobilparkeringer. De burde vel være de samme?

Men etter hva jeg kan skjønne så er ikke bobilparkeringer nevnt i teksten, men det burde jo ikke spille noen rolle om vi snakker om en campingplass eller en bobilparkeringen. Hensynet til sikkerheten burde være den samme. Norsk brannvernforening anbefaler forøvrig at man parkerer med en avstand på minst fire meter mellom bobil og campingvogn. På de fleste campingplasser og bobilparkeringer er det veldig godt merket hvor man skal stå, og her er det satt av rikelig med plass mellom plassene av hensyn til sikkerheten og slik at man har et “uteareal” utenfor bobilen eller campingvogna. Foreløpig har jeg ikke benyttet “utearealet” utenfor bobilen, da det ikke har vært spesielt fristende i den delen jeg har vært på turer enda. Men den tiden kommer raskt, men innen den tid må jeg få kjøpt inn både bord og stoler slik at jeg kan nyte bobillivet også utenfor bobilen. Bobilen har selvfølgelig en markise som jeg kan ta ut for å skygge for sol eller regn for den saks skyld.

Saltö

Etter at jeg dusja for aller første gang i bobilen på forrige tur, så var det egentlig ikke noe tema å ikke sette i gang hele vannsystemet og dermed også få muligheten til å dusje på denne turen. Det er så utrolig godt med en dusj, er det ikke? Det går helt greit å ikke dusje på en kort tur, men det er ekstra godt hvis man kan starte dagen med en dusj synes jeg. Etter frokost og litt lesing av nyheter og sånn selvfølgelig koblet fra strømmen, tok jeg meg en liten tur med bobilen. Jeg hadde egentlig ikke helt bestemt meg for hvor jeg skulle overnatte natt til søndag, men det var jeg overhodet ikke bekymret for at jeg ikke skulle finne en løsning på. Turen gikk ihvertfall til Saltö. Jeg har vært på Saltö flere ganger, men det er første gangen jeg tar turen med bobilen. Saltö er et naturreservat og det er bare ett sted på hele øya man har mulighet til å parkere. Og der er det i tillegg en ganske stor parkering. I utgangspunktet så jeg for meg at det ville være et perfekt sted å ta en natt i bobilen. Jeg regnet heller ikke med at det ville være noe trengsel om plassen nå i slutten av januar.

På vei inn til parkeringsplassen står det et stort “parkeringsskilt”. Jeg stopper og studerer. Det er forbudt med campingvogn, det er forbudt med telt, det er forbudt å tenne ild og det er forbudt å grille. Og da var tanken i første omgang at jeg ikke skulle noen av disse tingene og at det derfor var tillatt å overnatte i bobilen på parkeringsplassen. Man kan også stå der i tilsammen 12 timer sammenhengende. Men det er før jeg la merke til at de 12 timene må være mellom klokken 06.00 og 24.00. Det er med andre ord ikke tillatt å stå parkert på parkeringsplassen mellom midnatt og 06.00 på morgenen. Så da forsvant den muligheten som dugg for solen. Litt synd egentlig, for det er en stor og fin parkeringsplass med mange turmuligheter på øya. Men jeg kjørte selvfølgelig inn og parkerte på parkeringsplassen. For selv om jeg ikke hadde mulighet til å overnatte her, så skulle jeg ihvertfall gå meg en tur på øya for å ta litt bilder. Perfekt parkert nesten i vater også, så det hadde jo egentlig vært perfekt. Men det er kanskje en viss fare for at parkeringsplassen hadde blitt godt besøkt av bobiler hvis det hadde vært tillatt å overnatte her. Nå var det som nevnt ikke noe trengsel om plassen nå i slutten av januar, men er det ikke tillatt, så er det ikke tillatt.

Men en gåtur ble det på Saltö uansett. Jeg var godt kledd med vinterjakke, lue og ikke minst vintersko. Sola skinte men det var friskt på Saltö. Ikke så mange kuldegradene, men det lå på en 3-4 minus. Turen gikk først sydover på øya, og jeg mener at jeg har gått begge de to stiene sydover på øya tidligere, lengst til øst kommer man til Hasslebukten, men denne gangen gikk jeg til Danmarksbukten som ligger litt lengre vest. Men det er ikke noen tvil om at det er vinter og at jeg måtte ta det litt mer forsiktig enn når jeg har vært her tidligere. Og da tenker jeg spesielt på å gå på fjellet. Fort gjort å skli og seg halvt ihjel, eller ende opp i det kalde vannet for den saks skyld. Etter en tur videre vestover på Saltö gikk jeg tilbake i retning parkeringsplassen. Men jeg var ikke ferdig med turen enda, jeg  gikk videre nordover forbi det ekstremt fotogene treet langs veien og nord til Sillebukten og Västra bryggan. Jeg har tidligere også tatt turen til Ångklåvbukten som ligger vest på øya. Det er ytterligere ganske mange turstier å gå og utforske på Saltö. Men det tar jeg senere tenker jeg.

Når jeg kom til Sillebukten og Västra bryggan gikk jeg ned til en liten brygge hvor det lå en fiskebåt. Der fant jeg jaggu noen fiskekasser av isopor fra Fjordfisk AS, Utgårdskilen. Det var litt artig å finne. Nå var man, ihvertfall ikke sjøveien, så veldig langt fra Utgårdskilen. Fra å startet turen rundt Saltö med sol fra blå himmel hadde det nå kommet ganske mye skyer på himmelen og dermed mer fargespill. Akkurat slik jeg liker det! Det ble i grunn ganske mange bilder på denne turen! Og det var mitt Sony RX100 III kompaktkamera som var med på denne turen også! Og det er ikke noen tvil om at tiden flyr unna når man er på tur og har det fint. Fra første til siste bilde på Saltö gikk det tre timer. Jeg hadde ikke noe hastverk med å komme videre forsåvidt, men i forhold til å ta bilder, er det ikke så mye å finne på etter at sola har gått ned. Når jeg var tilbake i bobilen etter turen nordpå øya, ble jeg litt i bobilen før jeg kjørte videre. Må si det var utrolig godt å komme tilbake i varmen i bobilen! Bobilen stod med varmen på og det var godt og varmt! Når man er å tur med bobilen i kuldegrader, må man ha på varmen hele tiden for å forsikre seg om at ikke noe skal fryse. Og synker temperaturen for mye vil frostsikringsventilen løses ut og tømme varmtvannsberederen for vann. Hvis man da i tillegg har glemt å slå av vannpumpa, vil den starte og tømme hele ferskvannstanken også.

Tanum shoppingsenter

Siden det ikke var tillatt å overnatte på parkeringsplassen på Saltö, bestemte jeg meg for å dra tilbake til Tanum shoppingsenter for å ta den neste overnattingen også der. Det fungerer helt knall, man står trygt og det er i tillegg gratis strøm. Kan det bli bedre? Man hadde hatt en bedre utsikt, men da må man nok fricampe. På vei tilbake til Tanum shoppingsenter tok jeg litt bilder underveis. Jeg stoppet blant annet før den ene brua mellom øyene for å ta litt  bilder av solnedgangen. Der fikk jeg også et utrolig fint bilde av bobilen! Det er det bildet jeg bruker øverst i denne artikkelen! Tilbake utenfor Tanum shoppingsenter var det overhodet ingen bobiler på bobilparkeringen og jeg var igjen “mutters alene”. Uten at det plaget meg nevneverdig. Jeg var litt usikker på nøyaktig hvilken plass jeg hadde stått parkert på natta før, og når jeg hadde rygga meg på plass på det jeg trodde var den samme plassen. Studerte jeg et bilde jeg tok ut fra frontruta på bobilen og fant fort ut at jeg stod en plass til venstre for der jeg hadde stått tidligere. Ikke at det har noen betydning, men bare for morro skyld valgte jeg å flytte bobilen en plass til høyre, slik at jeg stod på nøyaktig den samme plassen.

Det tok ikke så lang tid før det dukket opp en KNAUS på innsiden av meg (mot kjøpesenteret). Det dukka etterhvert også opp en Concorde som rygget inn på motsatt side. Men den stod bare noen få minutter før den kjørte videre. Etterhvert skulle det diskes opp til middag. Og det var vel ikke akkurat noen stor overraskelse hva som stod på menyen. Det var det samme som dagen før, men det er jo utrolig godt! Etterhvert også samme is med sjokolade til dessert! Jeg fikk en litt lengre ettermiddag og kveld i bobilen på lørdag og koste meg derfor også med litt øl og snacks. Det ble noen få øl på fredagen også riktignok. Lørdag kveld valgte jeg også å se på filmen Dantes Peak som gikk på SVT1. Jeg har sett den før, men jeg syntes det var et hyggelig gjensyn! Når jeg er i Sverige har jeg faktisk flere tv-kanaler tilgjengelig enn hva jeg har hjemme. Hjemme har jeg NRK1, NRK2 og NRK3, men i Sverige har jeg tilgang til SVT1, SVT2, TV4 og TV6.

Spotify streaming

Jeg hadde i grunn en veldig fin lørdag kveld i bobilen! I tillegg til å se på film mot slutten av kvelden hadde jeg hørt på ganske mye musikk denne kvelden. Vanligvis pleier jeg å bare høre på musikk som jeg allerede har lastet ned med Spotify Offline, for å ikke bruke mobildata på dette, men jeg har så mye mobildata å bruke om dagen at det spiller ingen rolle om jeg bruker noen hundre megabyte på å streame litt musikk direkte fra Spotify. Og denne kvelden gikk det i Turboneger. Og bakgrunnen for det var at jeg hadde snublet innom anmeldelsene av bidragene til årets Melodi Grand Prix. Hans-Erik Dyvik Husby deltar igjen, denne gangen som Hank von Hell. Når han var vokalist i Turboneger kalte han seg Hank von Helvete. Anmelderen mente at hans bidrag til årets Melodi Grand Prix, “Fake It” var som snytt ut av nesa på Turboneger og at det var mer eller mindre en “blåkopi” av musikken til Turboneger på den tiden han var frontfiguren. Det var isåfall ikke noe negativt for min del, så jeg lyttet til sangen på Spotify i bobilen. Og den er faktisk ikke værst. Det resulterte uansett i at jeg hørte på det ene albumet etter det andre med Turboneger på Spotify.

Hvis man ser bort fra det siste albumet til Turboneger som kom i 2018, har jeg kjøpt absolutt alle deres album i fysisk format. Jeg har med andre ord sansen for musikken deres. I ettertid har jeg laget en egen spilleliste med Turboneger på Spotify og lastet den ned. Så nå er det bare å lytte i vei i timevis uten at det går med noe mobildata til det. Og siden jeg ikke har noen egnede høyttalere i bobilen til sånt, så er det selvfølgelig hodetelefonene jeg bruker til å lytte til musikk. Skal jeg lytte til musikk, er det uansett hodetelefonene som er det aller beste, også når jeg er hjemme. Inspirert av dette sitter jeg faktisk og lytter til albumet “Retox” med Turboneger med mine Denon AH-D2000 hodetelefoner nå mens jeg skriver dette! Litt sidespor, men jeg har for en tid tilbake også kjøpt meg nyere hodetelefoner som jeg ikke har tatt i bruk enda. Jeg fikk nemlig muligheten til å kjøpe meg Denon AH-D7200 til en litt hyggeligere pris. Og da klarte jeg ikke å dy meg og slo til! Men mine Denon AH-D2000 duger og spiller utrolig knall fortsatt, så de brukes fortsatt. På tur i bobilen er det dog NAD VISO HP50 som brukes. Litt mer kompakte og ikke minst i en litt annen prisklasse. Disse sikret jeg meg også til en veldig hyggelig pris for en tid tilbake.

Det må forøvrig sies at det blir veldig stille og rolig utenfor Tanum shoppingsenter så fort de aller fleste butikkene stenger. De aller fleste butikkene stenger allerede klokken 19, mens Coop matbutikken holder åpent til klokken 21 hver kveld. Men det er veldig liten trafikk de to siste timene om kvelden. Uansett er det på framsiden av kjøpesenteret mot E6 det er mest trafikk. Her på baksiden som bobilparkeringen befinner seg, er det mye mindre aktivitet. Det som det derimot er litt aktivitet på jevnt og trutt, er TESLA sin supercharger / ladestasjon. Aktiviteten faller selvfølgelig også der når kjøpesenteret stenger. Men det kommer noen innimellom da også, som er på vei sydover eller nordover og trenger litt mer “power”. Men man fornærmer vel ingen hvis man sier at det er mye mindre folk og aktivitet her på Tanum shoppingsenter i forhold til Nordby shoppingsenter. Jeg for min del vurderte aldri å dra til Tanum shoppingsenter før jeg kjøpte meg bobil. Hvorfor det, egentlig? Jeg får jo alt jeg trenger på Nordby shoppingsenter. Men nå etter at jeg kjøpte bobilen har det blitt flere netter på bobilparkeringen utenfor Tanum shoppingsenter. Men jeg jo innom Coop matbutikken og kjøper noe hver eneste gang jeg er her også.

Så det er nok ikke et rent “tapsprosjekt” å dele ut gratis strøm til de bobilene som er innom. Jeg for min del ser det som et ypperlig sted å ta første stopp fredag kveld når jeg har startet turen med bobilen etter at jeg er ferdig på jobb. Denne gangen ble faktisk begge overnattingene her. Man sparer jo også en del gass med å være tilkoblet strøm. Truma bruker da de 1800 wattene i bunn til grunnvarmen og pøser på med litt fyring på gass ved behov for å ta unna “toppene”. Hvis man kun tenker økonomi i dette, så er det ikke mye man må betale for å ha tilgang til strøm før det regnestykket bikker over riktignok. Gassen er tross alt ikke så dyr. Men det har jo også litt med tilgangen til gass og det å slippe å bytte i ett sett. Nå har jeg ikke hatt det veldig store forbruket per natt hittil. Det meste er vel et par kilo per natt når jeg har fricampet i snitt. Men hvis man fricamper med gradestokken godt nede på de blå gradene, kan man fort risikere å bruke opp mot fem kilo gass per natt. Og da får man bare to netter ut per gassflaske, og dermed maks fire netter ut av de to gassflaskene jeg har med meg hele tiden. Men det forutsetter at dem begge to er fulle når jeg starter turen.

Snøvær

Men etter filmen var ferdig var det i grunn greit å tenke på å komme seg i seng. Det hadde blåst opp litt og det var litt “bevegelse” i bobilen nå og da. Men det var på ingen måte noe ubehagelig eller problem, slik som jeg hadde opplevd natt til første nyttårsdag. Da stod jo ikke bobilen rolig et sekund i løpet av natta og det var tilnærmet klin umulig å få sovet. Det var heldigvis ikke noe problem her, så jeg fikk meg en god natts søvn uten å bli vekt av NX-5 gassalarmen denne natta også! Og det er jeg veldig fornøyd med, at jeg endelig har “knekt nøkkelen” til en god natts søvn med gassalarmen aktiv. Søndag morgen var det mildt sagt litt mer “guffent” vær enn det hadde vært dagen før. Det var grått, det snødde og blåste litt i tillegg. Det hadde ikke kommet noen store mengder med snø riktignok. Det så ihvertfall ikke slik ut når jeg så ut av vinduene på bobilen. Men siden det blåste hadde nok mye av snøen blåst bort og samlet seg andre steder. Og det så man et tydelig tegn på på venstre side av bobilen, der hadde snøen samlet seg i større mengder.

Mens jeg hadde 21-23 grader inne i bobilen var det 4-5 minusgrader ute. Med vinden i tillegg opplevdes nok denne temperaturen som enda kaldere. Men det hindret meg ikke i å ta en tur ut for å ta noen bilder av bobilen i snøføyka. For man ser ganske tydelig på flere av bildene at det snør ganske mye. Men det var ikke noe stress for min de. Jeg hadde ingen konkrete planer for denne søndagen. Så jeg tok livet med ro og slappet av i bobilen. Hørte på musikk og leste nyheter. I tillegg til at jeg selvfølgelig startet dagen med en deilig dusj og litt frokost. Den bestod som vanlig av eple, banan og appelsinjuice. Ingen avansert frokost, men det er det jeg gjerne vil ha som det første måltidet om morgenen. Eller natta, som det ofte er når jeg skal på jobb.

Men jeg valget etterhvert å koble bobilen fra strøm og rusle pent og pyntelig fra Tanum shoppingsenter. Jeg måtte dog tørke av litt kondens og dugg fra frontruta og siderutene foran. Jeg startet også opp bobilen for å få i gang vifta for å få litt hjelp. De fleste morgenene er det litt kondens på frontruta og siderutene fremme i bildelen, men jeg har noen netter innimellom hver det er tørt og fint. Og etter den førte natta var det helt tørt og fint. Det var først etter at jeg hadde tatt dusjen at det ble litt dugg på frontruta. Men den forsvinner ganske fort igjen. Er det derimot blitt kondens på ruta, tar det litt lengre tid før den forsvinner av seg selv. Som regel må man tørke den vekk selv. Men det er noe man bare må leve med så lenge man oppholder seg og sover i bobilen. Og spesielt på denne tiden av året vil jeg tro, siden temperaturforskjellen inne og ute er såpass stor.

Grebbestad

Når jeg hadde dratt fra Tanum shoppingsenter kjører jeg ut på E6’en og kjører nordover. Men jeg kommer ikke mange minuttene før det er full stopp på grunn av en trafikkulykke. Jeg blir stående en liten stund før jeg i likhet med flere velger å kjøre av på avkjøringsrampa som vi tilfeldigvis hadde fått stopp ved. Men istedenfor å ta første vei tilbake mot E6’en litt lengre nord, velger jeg å kjøre mot Grebbestad. Og til syvende og sist har jeg kjørt lengre syd enn der jeg startet. Jeg hadde aldri vært i Grebbestad tidligere, så det passet meg jo fint. Jeg kjørte igjennom sentrum og ned mot båthavna og fikk parkert bobilen på en parkeringsplass der. Ikke var det påkrevd å betale for parkering der heller. Det ble en liten gåtur i havna hvor jeg tok litt bilder av bobilen, båter og lignende. Regner med at det er ganske mye liv her i sommermånedene! Nå i slutten av i januar i snøføyka var det rimelig dødt. De fleste hadde nok valgt å holde seg hjemme i dette været.

Men det var faktisk noen fritidsbåter i havna også. Men de ligger vel der hele året antar jeg. I tillegg var det selvfølgelig noen fiskeskøyter. Den ene fra Fotö som jeg hadde besøkt på nyttårsturen jeg hadde med bobilen.  Jeg var riktignok ikke i Grebbestad så veldig lenge selv. Litt over en halvtime tenker jeg. Før jeg valgte å kjøre nordover igjen, men istedenfor å kjøre rett ut til E6 kjørte jeg via Sannäs. Ikke noe stort sted, men en liten båthavn som det var fint lite aktivitet i. Deretter gikk turen den raskeste veien til Gamle Svinesund, hvor jeg tenkte å avslutte turen. Jeg rygget bobilen på plass rett ved den gamle Svinesundbrua og hadde dermed også utsikt mot den nye Svinesundbrua.

Gamle Svinesund

Ved Gamle Svinesund har jeg avslutta flere bobilturer når jeg kommer sydfra i Sverige. Her disket jeg opp søndagsmiddagen og det ble også dessert etterhvert. Nå var jeg tom for sjokoladeisen og det var nå litt is med skogsbær. Det er isen jeg hadde med meg som dessert på den forrige turen. Det er en veldig god is, men sjokoladeisen er enda bedre etter min smak. Nå kan det kanskje se ut som jeg har en enorm porsjon med is til dessert etter søndagsmiddagen, men det er bare tallerkenen som er mindre. Tidligere har jeg brukt en middagstallerken, men nå er det en mindre tallerken som ble brukt. Eller heter det da asjett? Uansett, størrelsen på desserten er noenlunde den samme som tidligere ihvertfall. Jeg hadde nemlig kost meg litt ekstra lørdag kveld under filmen og hadde tatt første del av denne boksen allerede da. To desserter i løpet av en og samme dag? Hvor skal dette gå? Ingen skal ihvertfall komme her og påstå at jeg ikke koser meg når jeg er på tur! Jeg koster meg enda mer med mat, dessert, godt drikke og snacks når jeg er på tur må jeg innrømme! Kanskje like greit at man ikke er på tur 365/366 dager i året?

Etter middagen måtte jeg selvfølgelig vaske opp, noe jeg har gjort hver kveld etter middag. Det er ikke store jobben når man gjør det hver dag. Det er  som regel bare to tallerkener, litt bestikk, et glass og ei stekepanne som må vaskes opp. Jeg har uansett ikke med meg så mye av alt at jeg kan gjøre det sjeldnere. Det hadde uansett ikke vært noe tema. Jeg ønsker ikke å ha masse oppvask stående i bobilen når jeg er på tur. Det er ryddigere og ikke minst jobben å vaske opp blir så mye mindre når man gjør det ofte. Etterpå begynte jeg å rydde og pakke litt smått, slik at jeg ikke måtte gjøre alt når jeg kom hjem til foreldrene mine. Kjørte også bortom tømmestasjonen for å tømme toalettanken og satte i gang full vinterklargjøring av bobilen. Alt vann måtte tømmes ut, alle kraner og tappekraner måtte åpnes og vann måtte blåses ut av kranene. Etter at litt vann hadde fryst i vannlåsen på kjøkkenet tidligere, har jeg de siste turene også avsluttet med å helle litt spylervæske i vannlåsen. Noen vil sikkert mene at det er bedre å bruke frostvæske, men spylervæske fungerer like fint, og det er noe man har tilgang til hele tiden. Spylervæska jeg bruker skal tåle inntil 21 kuldegrader også.

Det geniale med å spise middagen på Gamle Svinesund og ikke langt sydpå, er at den siste biten av turen hjem ikke blir så lang og at man derfor kommer hjem i rett tid. Men nå må jeg si at bobilen begynner å bli rimelig møkkete. Den hadde nok hatt godt av en liten vask. Men samtidig er det ikke så veldig fristende å vaske den nå i kulda, siden den står parkert ute. Alt  vil vel fryse og den vil bli rene isboksen. Så jeg venter til anledningen byr seg når det er litt mildere. Jeg kan ikke kjøre bobilen igjennom en vaskemaskin, så det må gjøres litt mer manuelt enn som så. Må finne meg et dertil egnet sted å gjøre det også først. Men jeg vet også at det finnes en bilpleie i distriktet som også vasker bobiler. Det kommer jeg nok også til å benytte meg av innimellom tenker jeg. Da får man den grundig vasket. Og det kan det nok være verdt å betale litt for å få gjort.

Hittil har det ikke gått så mange ukene mellom hver gang jeg er ute på tur med bobilen. Litt flere uker mellom hver gang jeg er ute nå på vinteren, men hittil har det gått maks tre uker mellom turene. Det er derfor nok ikke så veldig lenge til jeg tar turen ut med bobilen igjen! Akkurat denne helgen er det rimelig uaktuelt, det er et forferdelig vær og ikke minst føre om dagen. Og det har jeg mildt sagt fått erfare med bussen da jeg på mandag kjørte rundt med kjetting på glatta på Hvaler. Jeg slapp riktignok unna kjetting i går, men herregud for et utfordrende og forferdelig føre. Og så utrolig mye dårlig veivedlikehold i form av vaskebrett og snødekte veier som hadde begynt å smelte og dermed var rene helsikke å kjøre på. Det var “hull” overalt. Det gikk derfor ganske sakte med meg i bussen og det ble en del forsinkelser. Men sikkerheten først, ikke noen tvil om det!

Her kan dere lese om de turene jeg har hatt med bobilen hittil:

Nyttårstur med bobilen til Tanum, Henån og Hälsö (03.02.19)
Tur med bobilen til Tanum og Lindesnäs (02.02.19)
Tur med bobilen til Krusetertjern i Halden (29.01.19)
Tur med bobilen til Tanum og Resö (24.01.19)
Tur med bobilen til Hvaler og Tangen (22.01.19)
Tur med bobilen til Tjøme, Hvasser og Bjønnesstranda (20.01.19)
Tur med bobilen til Nøtterøy og Hvaler (19.01.19)
Tur med cpap pustemaskin i bobilen til Hurum (17.01.19)
Første tur i bobilen gikk til Femsjøen (15.01.19)

                                                                                                                                                                                                                                                                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/02/09/tur-med-bobilen-til-tanum-salto-og-grebbestad/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.