Tur med bobilen til Tanum, Smögen og Havstenssund

Sist helg var det igjen klar for tur med bobilen! Jeg hadde sørget for å koble bobilen til strøm dagen før og sette Defa SmartCharge 8A batteriladeren direkte til startbatteriet for å sørge for at både startbatteriet og bodelsbatteriet var toppladet før jeg skulle på tur! Jeg tok også turen innom bobilen i pausa mi på fredagen for å sette på varmen. Nå var det riktignok ikke kuldegrader sist fredag, men det er alltid hyggelig å starte turen i en varm bobil, ikke sant? Jeg hadde ikke lagt noen store planer for hvor jeg skulle på denne turen heller. Foruten at jeg ville innom Nordby shoppingsenter for å hamstre Cola på tilbud, en tur innom IKEA og at den første natta ville bli utenfor Tanum shoppingsenter. Ut over det, tenkte jeg å planlegge i løpet av helgen!

Jeg planlegger i all hovedsak turer med bobilen når jeg slutter tidlig på fredag, slik at jeg kan komme meg avgårde til “rett tid” allerede på fredagen. Da får jeg tre dager i bobilen og to overnattinger! Etter jobb var det bare en liten tur hjemom for å skifte og ta med meg de siste tingene før jeg skulle hjem til foreldrene mine og bytte bil, det er der bobilen står parkert til daglig. Årsaken til det er at jeg bor i et borettslag og har ingen mulighet til å parkere den hjemme. Det er mulighet for å leie ekstra parkeringsplass, men det er ikke tillatt med så høye biler på våre parkeringsplasser. Men den står veldig fint hjemme hos foreldrene mine. Nå som jeg også har fått tilgang til strøm rett ved siden av der bobilen står parkert, kan jeg også koble til lading av batteriene når jeg måtte ha behov for det. Og gode rutiner er ikke dumt å ha for at dette skal gå så smertefritt som mulig!

Fylling av vann

Pakket opp var jeg klar for avreise og første stop ble bobilparkeringen på Værste på Kråkerøy for å fylle opp ferskvannstanken. Det var ingen bobiler å se denne gangen heller. Det er helt klart utenfor sesong for bobiler i Fredrikstad nå i februar. Men er det ikke litt snodig at det er helt blåst for bobiler selv i helgene da? Men det tar seg vel raskt opp igjen tenker jeg. Jeg hadde allerede før jeg startet turen med bobilen sørget for å lukke alle tappekraner, krana for å tappe spillvannet og selvfølgelig stengt alle kranene inne i bobilen. Slik at det bare ville være å ta frem vannslangen og fylle opp ferskvannstanken når jeg kom til Værste. Vannslangen er kanskje litt i lengste laget med sine 20 meter når jeg står rett ved siden av vannkrana på Værste. Men plutselig trenger man en lengre slange, så det er kanskje litt dumt å kappe den også.

Tidligere når jeg har satt i gang oppfylling av ferskvannstanken har jeg som regel fylt den helt opp til det begynner å renne vann ut av påfyllingen før jeg setter i gang vannpumpa. Men nå gikk jeg inn i bobilen etter en liten stund og startet vannpumpa og forsikret meg om at frostsikringsventilen ikke løste ut og åpnet kranene på kjøkkenet og badet i bobilen for å fylle opp varmtvannsberederen. Dermed var varmtvannsberederen full allerede før ferskvannstanken var fylt helt opp. Når jeg først fyller opp ferskvannstanken til den er full, setter på vannpumpa og så åpner kranene på kjøkkenet og badet for varmtvann for å fylle opp varmtvannsberederen, må jeg etterfylle ferskvannstanken for å få på de ti literne som varmtvannsberederen rommer.

Forsåvidt ikke noen stor sak sikkert, men det føles ihvertfall mer effektivt. Og man slipper å slå på og stenge vannkrana ute mer enn en gang. For en helgetur er det kanskje ikke så veldig viktig å sørge for at både varmtvannsberederen og ferskvannstanken er helt full, siden jeg ikke klarer å bruke opp 150 liter (10 av literne i varmtvannsberederen) i løpet av en helg. Men skal man ut på en lengre tur, er det viktigere å sørge for at man har med 150 og ikke bare 140 liter vann. Må si at jeg er imponert over hvor langt jeg kommer med en tank vann forøvrig. Når jeg var på nyttårsturen min som var på fem dager og fire netter, fylte jeg opp ferskvannstanken bare en gang og det var når jeg startet turen. Jeg dusjet fire ganger, vasket opp fem ganger og brukte vann til alt annet man trenger vann til i bobilen. Og allikevel var det vann å tappe ut fra ferskvannstanken og varmtvannsberederen når jeg avslutta turen. Hvis man er litt nøktern med vannforbruket tror jeg det ikke er noe problem å fricampe i en uke på en tank vann. Det er utrolig mye lengre enn jeg hadde sett for meg i mine villeste fantasier!

Bunkre på Nordby shoppingsenter

Turen gikk videre til Nordby shoppingsenter. I tillegg til å bunkre med det jeg hadde behov for av mat og drikke på denne turen, var også planen å hamstre litt Coca Cola Zero som var på tilbud til 29,90 for firepakken. Man får bare lov til å kjøpe fem firepakk per husholdning, men det løser jeg enkelt med å ta med meg fem firepakk i handlevogna og betale for dem og trille dem ut i bobilen før jeg drar inn igjen og henter meg fem nye. Og handler resten av det jeg skal ha med meg. Denne gangen brukte jeg litt tid på å bestemme meg for hva jeg skulle ha med av kjøtt til middagene. Jeg hadde egentlig lyst til å variere litt mer enn tidligere, men det var veldig dårlig med “porsjonspakninger” av det jeg kunne tenke meg. Jeg endte derfor opp med å kjøpe to pakker med kryddfilè og tenkte at jeg kunne kjøpe resten på Tanum shoppingsenter. Ellers tok jeg med litt snacks også.

Jeg traff forøvrig på en kollega inne på Nordby supermarket, vi stod i kassakøen begge to. Og det var mye mer kø enn hva jeg har pleid å ha tidligere. Så turen innom Nordby shoppingsenter tok litt lengre tid enn det pleide å gjøre. Men jeg måtte heldigvis ikke innom både Nordby supermarket og MaxiMat, da hadde det tatt enda lengre tid selvfølgelig. Nå var det bare å få fylt opp bobilen og få kjølevarene i kjøleskapet i bobilen. Kjøleskapet hadde jeg byttet over til å driftes på 12 volt. Det er derfor ikke noe kjøling i kjøleskapet når jeg står stille, men så fort bobilen startes opp, går kjøleskapet. Den greier dog ikke å kjøle ned på 12 volt drift, men klarer å holde det kjølig hvis man allerede har sørget for at det er kjølig i kjøleskapet. Enten med drift på gass eller 220 volt.

Nå var det ikke veldig viktig at jeg måtte rekke Coop matbutikken på Tanum shoppingsenter før de stengte klokka 21, for jeg hadde det jeg trengte til middagen den første kvelden. Men det gjør jo ingenting å komme frem tidsnok og komme en tur innom butikken for å handle inn de siste tingene. Men først var det greit å få plukka bobilen til strøm og satt i gang både kjøleskapet og varmen på 220 volt. Jeg bruker MIX 2 som gjør at jeg får 1.800 watt med strøm i bunn og så “topper” Truma med gass inntil 4.000 watt på toppen hvis det skulle være  behov for ekstra varme. Med dette sparer nok ganske mye strøm kontra å fyre med bare gass. Og bobilparkeringene utenfor Tanum shoppingsenter er jo faktisk også helt gratis. Til og med strømmen får man gratis. Men jeg er ganske så sikker på at de aller fleste som benytter seg av dette tilbudet også er innom Tanum shoppingsenter og legger igjen litt penger der. Jeg gjør det ihvertfall hver gang jeg er innom! Men jeg kan ikke få skrytt Tanum shoppingsenter nok for dette tilbudet! Det hadde vært utrolig genialt om flere kjøpesentre fulgte opp med et slikt tilbud! Om det ikke er helt gratis, så ihvertfall til en mer eller mindre symbolsk sum! Men det er jo selvfølgelig ingenting som er bedre enn gratis.

Inne på Coop gikk jeg noen runder for å finne ut hva jeg skulle supplere med av kjøtt til middagene denne helgen. Men det var litt av det samme problemet her som på Nordby, det var enten veldig dyrt eller så var det noen enorme pakninger. Jeg hadde nemlig lyst på benfrie nakkekoteletter. Nå er det selvfølgelig ikke noe stort problem å kjøpe nakkekoteletter med bein heller, men det er  veldig praktisk når dem er benfrie. De hadde ikke noen på fornuftig størrelse, men de hadde derimot tilbud på større pakker med karre i et helt stykke. Det ble derfor kanskje litt vel mye kjøtt på denne turen også når jeg allerede hadde kjøpt to pakker med kryddfilè og nå supplerte med en hel kilo med nakkekoteletter. Det ville derfor være mer enn nok kjøtt og ikke akkurat noe mangel på mat. I tillegg kjøpte jeg med lit Marabou sjokolade som de hadde på tilbud til 30 kroner for to plater.

Overnatting utenfor Tanum shoppingsenter

I motsetning til når jeg var på tur med bobilen i slutten av januar og hadde begge nettene utenfor Tanum shoppingsenter, så var det litt flere bobiler på plass denne fredagen! Det stod allerede tre bobiler på plassen når jeg kom, og det ble med oss fire den første natta. Den største bobilen var en gedigen Concorde bygget på MAN og jeg var den minste bobilen som vanlig. Det så også ut til at den samme KNAUS’en som var der for tre uker siden også var på plass denne gangen. Jeg så dog aldri noen aktivitet i bobilen, vinduene var trukket for hele tiden. Men i de andre bobilene var det aktivitet. Og når jeg kom gående ut fra Tanum shoppingsenter etter å fått handlet det jeg trengte, var det ikke noen tvil om at Concorde bobilen hadde automatisk nivåregulering. For det var den eneste bobilen som stod helt i vater og ikke hadde “slagside” inn mot kjøpesenteret. Bobilplassene heller nemlig litt mot kjøpesenteret. Men det er ikke noe værre “slagside” enn at jeg ikke har brydd meg om å gjøre noen tiltak for å få bobilen i vater. Da måtte jeg isåfall ha brukt begge nivåklossene på høyre side av bobilen og kjøre opp med både framhjulet og bakhjulet. Forrige gang skrev jeg litt om sikkerhet og avstanden til bobilen ved siden av. Selv med fire bobiler på plassen var ikke det noe problem, da det stod en bobil på annenhver plass, så da var det rikelig med plass mellom bobilene!

Middag og dessert

Men det tok litt tid før jeg kom meg i gang med maten fredag kveld. Kokkekniven kom derimot frem etterhvert og jeg fikk kuttet ut det hele stykket med karre / nakkekoteletter og fikk passe fine stykker som jeg tenkte å fordele på de tre middagene jeg hadde planer om å ha i løpet av helgen. Den første middagen valgte jeg å ha det største stykket sammen med en pakke med kryddfilè som jeg hadde kjøpt på Nordby. Nå var jeg selvfølgelig tilbake til de Cabanossypølsene med bacon og ost som jeg som regel har kjøpt. Da de er såpass mye bedre på smak enn de jeg prøvde sist helg. I tillegg inneholder de en del mer kjøtt, de inneholder faktisk så mye som 85% kjøtt! Ved siden av ble det potetsalat fra Rydbergs! Det er en sikker vinner! Men jeg ser frem til at grillpotetsalaten kommer i butikken når vi nærmer oss grillsesongen! Den er enda bedre! Synd de ikke har den tilgjengelig året rundt, jeg hadde garantert kjøpt den!

Det er vel ikke til å stikke under en stol at det kanskje ble litt vel mye mat, når jeg hadde kjøpt inn såpass mye kjøtt. Men det gikk ned mer eller mindre på høykant. Klokka hadde blitt såpass mye og jeg var rimelig sulten! Og det smakte utrolig godt å endelig få i seg litt middag! Når middagen blir såpass sent som dette, hadde det kanskje vært en idè å legge inn ett litt mindre måltid litt tidligere? Får se hva jeg gjør med dette på neste tur. Det er jo ikke akkurat optimalt når det går for lenge mellom måltidene. En annen mulighet er selvfølgelig også å spise middag før jeg drar avgårde med bobilen. Men jeg har hittil hatt lyst til å komme meg avgårde så fort som mulig og ha alle måltidene i bobilen. Men det er jo litt opp til hva man ønsker å gjøre, og hva man eventuelt må rekke allerede den første kvelden.

Inne på Coop på Tanum shoppingsenter hadde jeg også latt meg friste av litt is i isdisken. Hittil har jeg prøvd meg på to forskjellige is, og det var uten tvil sjokoladeisen som var den aller beste på forrige tur. Den var et sikkert kjøp også denne gangen. Men nå prøvde jeg en annen is som jeg ikke hadde prøvd før. Denne også Coop sin egen is, denne het “En oemotståndligt krämig kolaglass dulce de leche med kolasås”. Hm, kola tenkte jeg. Hvordan ville det smake? Men det var liksom ikke noen “colafarge”, så jeg var litt usikker på hva dette var for noe. Men det så spennende ut, så jeg kjøpte en boks, de inneholder 900 ml og koster 33 kroner boksen. Og jeg er nok kanskje litt vel flink til å kose meg når jeg er på tur. Men det er jo utrolig digg også da!

Når jeg fikk av lokket på isboksen og fikk isen over på en tallerken, må jeg si at det så utrolig godt ut! Og det smakte overhodet ikke Cola. Jeg synes det rett og slett smakte karamell, og det smakte utrolig godt! Og det var masse av denne “colasausen” eller karamellsausen som jeg ville kalt det! Og jeg må si at denne isen toppa hele shiten. Denne var enda bedre enn sjokoladeisen fra forrige tur, så dette er uten tvil en sikker vinner på min neste tur som går forbi Tanum shoppingsenter! De første gangene jeg hadde is til dessert i bobilen brukte jeg en middagstallerken også til desserten. Men jeg har gått over til å bruke en mindre tallerken, eller det heter kanskje asjett? Det er derfor ikke så enorme mengder med is som man kanskje kan tro. Men det er allikevel en real porsjon dessert etter en ganske så stor middag.

Foreløpig hadde jeg bare drukket Cola, men det ble på tampen av kvelden også en øl. På denne turen var det juleøl fra Falcon som hadde blitt med! Og jeg er ekstra glad i juleøl. Synd at man ikke får kjøpt juleøl hele året, men fordelen med at det bare er å få i forbindelse med jul, er selvfølgelig at det blir ekstra spesielt i den korte perioden dette ølet er tilgjengelig! Men jeg har sørget for å hamstre litt av denne ølen, slik at jeg kan kose meg med juleøl på flere turer i bobilen fremover! For meg er ikke alkoholen så viktig, så jeg synes det fungerer veldig bra med 3,5% som man får kjøpt på butikken i Sverige! Hvis man derimot er ute etter noen effekt av alkoholen, er litt sterkere øl å foretrekke. Men det er faktisk ganske stor forskjell på 2,8% og 3,5%. Med 2,8% kan man drikke den ene ølboksen etter den andre uten at man merker annet enn at man må fly på do for å tisse.

Søvnapné

Det ble en forholdvis kort kveld i bobilen, siden jeg tross alt hadde vært på jobb til litt over klokka 16 på ettermiddagen. Så derfor ble rullegardinene tatt ned og gardinene trukket for i bobilen litt over midnatt. Jeg var derfor klar for første natt i bobilen på denne turen! Etter at jeg hadde fått justert sensitiviteten på NX-5 gassalarmen på nyttårsturen jeg hadde sydover i Sverige, har jeg ikke blitt plaget av “falske alarmer” midt på natta. Og jeg må si at det har vært utrolig befriende! Jeg har derfor fått mye bedre søvn og jeg sover bedre og bedre, lengre og lengre i bobilen! Min cpap pustemaskin er selvfølgelig med på turene mine for å sørge for at jeg sover godt om natta og ikke minst ikke har en masse pustestopp i løpet av natta! Når jeg fikk diagnosen søvnapné tilbake i 2013 hadde jeg fått konstatert at jeg hadde 36 pustestopp i snitt per time. Alvorlig grad av søvnapné er når man har mer enn 30 pustestopp per time. Så det var ikke noen tvil om at jeg måtte få behandling for dette. Og da tok det ikke lang tid før min cpap pustemaskin var på plass! Denne er med meg uansett hvor jeg reiser, enten jeg bare skal overnatte en natt hjemme hos foreldrene mine, er på hyttetur hos en kompis, skal ut med bobilen, på hotell eller ut og fly for den saks skyld! Den må være med på alle mine turer! Det er en tur jeg glemte å ta med meg en av delene, nærmere bestemt, selve maska, og det var en natt jeg omtrent ikke fikk blund på øynene i det hele tatt. Det ble derfor til at jeg kjørte hjem dagen etter for å hente dette. Alternativet var å dra hjem og bli hjemme. Å sove en natt til uten cpap pustemaskinen var rett og slett uaktuelt.

IKEA Uddevalla

Dagen etter ble det en utrolig deilig dusj før jeg spiste frokost og så litt på hva jeg kunne gjøre på lørdagen. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for at jeg skulle ta en tur til IKEA for å handle litt. En tur til Uddevalla var med andre ord allerede planlagt. Men jeg kunne i tillegg tenke meg å kjøre en liten tur for å ta litt bilder også. Jeg endte derfor opp med å bestemme meg for å ta en tur til Smögen etter at jeg hadde vært på IKEA. Jeg var sist en tur til Smögen i november 2015, så det begynner å bli noen år siden faktisk. Turen til IKEA tok ca en time og jeg parkerte på den parkeringsplassen som er mot E6 som jeg brukte sist jeg der der med bobilen. Det er lite biler der og det er ikke noe problem å okkupere to plasser (etter hverandre). Siden bobilen er litt lengre enn en personbil, trenger jeg litt mer enn en ordinær plass. Hvis man ikke vil okkupere to plasser etter hverandre på en parkeringsplass, kan man ofte bruke en parkeringsplass i ytterkant av parkeringsplassen. Da kan man rygge bakdelen av bobilen ut over kanten og dermed klare seg med bare en parkeringsplass. Men når det ikke er mer biler på parkeringsplassen enn dette, har jeg ingen dårlig samvittighet for å  bruke to plasser etter hverandre.

Jeg hadde ikke planer om å handle en masse på IKEA, men alt jeg skulle ha finner jeg i markedshallen. Jeg valgte derfor å gå direkte dit og ikke gå igjennom utstillingen oppe. Jeg hadde heller ikke planer om å ta meg en matbit, så her var det bare å gå rett til markedshallen. Det som var det viktigste denne gangen, var å hamstre litt telys. Litt telys for å si det forsiktig. Jeg husker ikke helt hvor lenge det er siden sist jeg kjøpte meg telys på IKEA, men da kjøpte jeg meg ihvertfall ti pakker á 100 telys, 1.000 telys tilsammen. Nå var jeg på den siste pakka med telys og det var på tide å hamstre litt igjen. Nå vet jeg ikke om telysene på IKEA er de billigste man kan få tak i, men jeg har vært veldig fornøyd med disse telysene. I tillegg gjør det ingenting at de har en kurant pris også. De har riktignok gått litt opp i pris siden sist. Sist betalte jeg 22 kroner for en pakke, men nå hadde prisen økt til 29 kroner. Jeg syntes også at de så litt lavere ut enn tidligere, så jeg var litt usikker på om de hadde blitt fysisk mindre. Mulig de bare var pakke bedre for alt hva jeg vet. Uansett stod det på dem at de skulle brenne i 4 timer. Men de hadde flyttet produksjonen av telysene fra Estland til Polen. Når jeg derimot sammenlignet pakkene med telys når jeg kom hjem, var det bare noen få millimeter i høydeforskjell på den gamle og den nye pakka. Så det var nok bare pakkingen som var annerledes tenker jeg.

Nå vil kanskje noen si at det er galskap å kjøpe 1.000 telys av gangen, men det betyr at det er veldig lenge til jeg trenger å kjøpe telys igjen. Er man ikke så ofte innom en butikk, synes jeg det er greit å handle mye av det man trenger, så slipper man å kjøre ens ærend dit så ofte. Men jeg kjøpte noen andre små ting på IKEA når jeg først var der også. Nå er det ikke slik at jeg har noe manko på servietter hjemme, men jeg kjøpte like godt en pakke med 100 servietter som jeg tenkte å ha i bobilen. For det første er de billige, de koster bare 19 kroner for en 100-pakk, og for det andre så er det utrolig gode servietter. Ikke noe slik “drit” som ikke tiltrekker seg fuktighet i det hele tatt og løser seg opp for ingenting. Utrolig god kvalitet til en billig penge, spør du meg! Jeg kjøpte også to gryteunderlag som også inneholder magneter slik at de fester seg til kjelene. Jeg tenkte å ha disse to i bobilen, de kan jo brukes til både kjelen og stekepanna eller wok’en som jeg har med meg. Som man ser av bildet jeg tok av handlekurven på IKEA, kjøpte jeg også med to wok-sleiver som jeg kjøpte to av sist jeg var på IKEA også. Jeg var litt usikker på hvor praktiske eller gode de ville være til å bruke i wok’en, så jeg jeg kjøpte bare to av dem sist. Men de har jeg blitt såpass glad i, at jeg valgte å kjøpe med meg to til. En av disse havner nok i bobilen tenker jeg. Men foreløpig har den blitt med hjem for å få av prislappen og ta en runde i oppvaskmaskinen.

Feil pris – feil vare

Til slutt kjøpte jeg med meg to kniver. En grønnsakskniv med slike luftlommer for at grønnsakene skal slippe kniven og ikke klistre seg fast på 16 centimeter som jeg allerede har i bobilen. Men jeg tok med meg en til for å ha hjemme. Enten å ha i reserve til bobilen eller til å bruke på grillen. Vi får se hva den blir brukt til først. Må si at dette er en utrolig god kniv til de 129 kronene den koster! I tillegg tok jeg med meg en 20 centimeter kokkekniv som jeg også tenkte å ha i bobilen. Denne koster 179 kroner, ingen upris det heller til å være en såpass god kniv. Men som jeg mener jeg skrev sist jeg var på tur med bobilen, har jeg både bedre og dyrere kniver hjemme, men dette fungerer knallbra på tur i bobilen! Skulle man være uheldig og ødelegge eggen fordi man har mistet den, så kan man ta en vurdering om man skal slipe den opp igjen, eller rett og slett bare kjøpe en ny. De koster jo ikke stort.

Litt avhengig av hvor mye jeg har handlet og hvor lange køer det er i kassene på IKEA, så varierer det litt om jeg tar en selvbetjent eller en betjent kasse. Denne gangen valgte jeg å gå i en betjent kasse som det ikke var så lang kø i. Det gikk raskt og greit, men jeg syntes det ble litt mye. Nå var det ikke så stort avvik viste det seg til slutt, men når jeg tok en nærmere titt på kvitteringen, hadde han i kassa slått inn begge knivene som den ene kniven. Han hadde slått inn to stykk kokkekniver på 20 centimeter til 179 kroner, istedenfor en grønnsakskniv på 16 centimeter til 129 kroner og en kokkekniv på 20 centimeter til 179 kroner. Jeg er jo ikke interessert i å betale mer enn nødvendig for det jeg handler, så jeg tok opp dette med han i kassa. Men da fikk jeg beskjed om at det kunne ikke han fikse i kassa, men jeg ble bedt om å ta kontakt med “returavdelingen” som lå rett bortenfor. Ikke noe problem for meg, så jeg trillet handlekurven bort dit.

Der ble de litt småirritert over at jeg hadde blitt sendt dit og at han i kassa ikke hadde fikset det der og da. For det er der det skal fikses. Men hu ene som hjalp meg i “returavdelingen” valgte å bli med meg bort til kassa. Da hadde selvfølgelig han jeg hadde handlet av gått av vakt og vi endte opp i en annen kasse. Hu fant etterhvert ei som kunne hjelpe meg, men det var allerede noen andre i kø for å få hjelp , så det tok litt tid før jeg fikk den hjelpen jeg trengte. Men jeg hadde ikke dårlig tid, så det var ikke noe stort problem. Hu fikk dermed endret mitt kjøp til å være to forskjellige kniver og skulle derfor få tilbake 50 svenske kroner. Jeg ble bedt om å sette inn kortet mitt, og så skulle pengene overføres til kontoen min i løpet av noen få bankdager. Men jeg la merke til at pengene var på plass allerede på mandagen, to dager senere. Turen på IKEA tok derfor litt lengre tid enn den burde ha gjort, men de rettet opp i feilen som ble gjort. Det ble også gitt beskjed til de i kassene at slike feil skal rettes opp kassa med en gang og ikke sendes bort til “retur”.

Gass ombord i bobilen

Oppi det hele hadde jeg faktisk glemt å ta med meg to papirposer som jeg hadde planer om å kjøpe. Men det var ingen stor sak. Jeg har både kurver og handlenett i bobilen. Alle telysene ble stablet i en av disse kurvene, og det var fin plass til alle ti pakkene. Det hadde nok vært plass til noen pakker til på toppen av de jeg kjøpte, hvis jeg hadde valgt å kjøpe enda flere. Resten av varene tok jeg i et handlenett fra Kiwi inn i bobilen. Jeg benyttet også anledningen til å ta noen bilder av bobilen utenfor IKEA. Også noen bilder av gasskapet på bobilen. Det har jeg faktisk glemt å ta bilder av etter at jeg  skaffet meg gassflaske nummer to den tredje oktober. Når jeg åpnet gasskapet første gangen og på de bildene som lå ute på finn.no av bobilen, så var det kanskje ikke så lett å se at det var plass til to gassflasker. Men det er det ikke noe problem få plass til, det var til og med klargjort for å feste en gassflaske innenfor den som allerede var på plass i bobilen! Jeg valgte å kjøpe samme type gassflaske som jeg hadde fra før av fra automaten ved Coop Extra på Yven. Disse gassflaskene kommer fra Kongsberg gass. De har slike gassautomater litt her og der, og den nærmeste er som sagt på Yven her hjemme. Praktisk! Skulle jeg være på tur og ikke ha en av disse gassautomatene i nærheten, kan jeg kjøre innom en hvilken som helst LPG-stasjon som fyller opp slike gassflasker!

Mange bobiler har nok gassflaskene stående ved siden av hverandre, og ikke innenfor hverandre slik som på min bobil. Men jeg har en ganske liten bobil og har man nok måttet være litt mer kreativ i utnyttingen av plassen. Når de står ved siden av hverandre, er det nok litt lettere å skifte gassflaskene. Når den innerste er tom, må man ut med den ytterste først for å få tilgang til den som er tom. Men det er ikke noe stort problem altså. Nå er det den innerste gassflaska som er tilkoblet og som er i bruk. Den ytterste gassflaska er full, den ble byttet ut når jeg kom tilbake fra nyttårsturen min på første nyttårsdag. Hvor mye gass det er igjen på den som nå er tilkoblet, er jeg faktisk ikke sikker på. Skal jeg finne ut det, må jeg løsne stroppene og veie gassflaska. Men siden jeg har vært tilkoblet strøm på de sist turene jeg har vært på, så har det liksom ikke vært noe stort problem hvis jeg skulle gå tom for gass om natta. Jeg har 1.800 watt med fyring på strøm “i bunn”, så det vil ikke bli kaldt i bobilen. Med mindre det er veldig mange kuldegrader ute, da vil man nok ikke klare å opprettholde varmen i bobilen med bare 1.800 watt på strøm. Skulle jeg derimot ha fricampa og bare fyrt på gass, så hadde jeg nok sørget for å veie gassflaska og dermed finne ut hvor mye det er igjen.

Men det var liksom ikke noe tema å ikke kjøpe en gassflaske nummer to. Da har man alltids en full gassflaske tilgjengelig hvis man skulle gå tom på den som er i bruk. Men som man ser av bildene fra gasskapet mitt, så er bare en av gassflaskene tilkoblet til enhver tid. Jeg må derfor ut og fysisk flytte over slangen til den andre gassflaska hvis den første skulle gå tom. Det er jo ingen stor sak, men sikkert litt kjipt hvis det skulle skje midt på natta og det begynner å i bli kaldt i bobilen! Derfor har jeg fra ganske tidlig etter at jeg kjøpte bobilen tenkt litt på og kanskje vurdert å kjøpe Truma DuoControl CS etterhvert. Da har man mulighet til å ha begge gassflaskene koblet til hele tiden og Truma DuoControl sørger for å skifte fra den ene til den andre gassflaska når den første går tom. Dette skjer sømløst og man merker ingenting. Da slipper man å måtte stå opp midt på natta for å skifte gassflaske fordi det begynner å bli kaldt i bobilen! I tillegg har dette systemet kræsjsensor (CS = Crash Sensor) og ikke minst slangebruddsventil. Det er ikke krav til å ha dette i bobilen her i Norge, slik jeg har forstått det, men det er jo en økt sikkerhet og ikke minst en økt komfort. Så jeg får vurdere dette etterhvert.

Smögen

Fra IKEA Uddevalla brukte jeg litt under en time på turen til Smögen. Med en personbil som kjørte så fort som man har lov til er dette ifølge Google maps unnagjort på 47 minutter. Men jeg har det ikke noe travelt når jeg er på tur med bobilen. Nå er det sikkert mye mer å se i Smögen enn det jeg så sist jeg var der, men det ble en tur ut til det samme området denne gangen også. Det var litt mer grått enn på forrige tur, så det ble ikke like spennende bilder kanskje, men litt blå himmel og litt sol tittet frem fra skyene allikevel. Jeg parkerte på en stor fin parkeringsplass som det ikke stod en eneste bil på når jeg ankom. Det dukka dog opp en Audi etterhvert. Et sted jeg sikkert kunne ha overnatta med bobilen, det var ikke akkurat noen rift om plassene nå i februar. Men på skiltet ved parkeringsplassen blir bobiler henvist til en annen parkering. Men jeg fikk noen fine bilder av bobilen på parkeringen mens sola fortsatt tittet frem.

Jeg gikk meg en liten tur for å ta litt bilder, men måtte være litt obs pga vått fjell, det kan bli fryktelig glatt. Jeg er ikke helt sikker på hva den sydligste delen av Smögen som jeg nå befant meg på het, men mulig det er Kleven. Veien ut dit heter ihvertfall Klevenvägen. Rett opp fra parkeringen går det en trapp i en klove i fjellet hvor de har bygd en gangvei/bru i tre så man kommer seg rundt og på baksiden. Her kan man gå ut over fjellet og det er lagt inn litt trapper og slik slik at man kan komme seg videre. Jeg har aldri vært så langt ute som man kan komme til fots noen gang. For det har som regel blåst ganske kraftig når jeg har vært på tur ut hit. Men før eller siden tar jeg nok turen helt ut. Når jeg kom tilbake til parkeringsplassen igjen ble det en liten tur i båthavna der og ned til marinaen, båtbutikken.

I båthavna fant jeg også en veldig merkelig betongkloss av en bygning som tilhører “Det svenska nätet av havsvattenståndstationer”. Målingene startet i 1774 ved Slussen i Stockholm og måles i dag ved 23 stasjoner som er plassert rundt den svenske kysten. Deriblant her i Smögen. Vannstanden måles kontinuerlig og sendes en gang i timen for sentral lagring og analyse. Men må si at det var litt av et design på denne betongklossen. Skulle nesten tro det var forsvaret som hadde konstruert denne. Og jeg tiltrekkes jo litt av betong, så denne måtte jeg jo ta en nærmere titt på og ikke minst ta noen bilder av. Men den hadde nok et litt mer sivilt formål enn den betongen jeg vanligvis oppsøker. Men artig å ta noen bilder av uansett synes jeg!

Nede ved Smögen marina fant jeg to mindre fiskebåter, og den ene har fått navnet Black Pearl. Og da tenkte ihvertfall jeg med en gang på piratskipet Black Pearl i Pirates of the Carribean-filmene. Det er vel kanskje også en viss fare for at eieren av denne båten også har gjort det? Skal vel mye til at det er helt tilfeldig at den ble hetende Black Pearl tenker jeg. Så gikk turen over brua til “hovedøya” på Smögen og der har de en utrolig sjarmerende rekke av fargerike sjøbuer i båthavna som er utrolig fine å ta bilder av! Selv på en grå dag er dette et ganske fargerikt syn! Her var det også litt mer turgåere enn det var ute på Kleven. Ifølge gradestokken med reklame for “SOLSTICKAN” var det 7 grader i Smögen denne lørdagen! Jeg måtte jo selvfølgelig ta et bilde av denne gradestokken! Utrolig fin, og den har nok hengt der en stund, der den har blitt ganske rusten i løpet årenes løp! På fjellet der finner man også noen som har skrevet “FRÖLUNDA”. Jeg tenkte på fotball av en eller annen grunn, men det er nok større sjanse for at vi snakker om Frölanda Indians, eller Frölunda Hockey Club om du vil.

I løpet av den halvannen timen jeg var på Smögen dukka det opp en større bobil som også hadde parkert på samme parkeringsplass som meg. Men han hadde rygget seg litt lengre inn på plassen og stod nok litt mer i le enn det jeg gjorde. Mulig han hadde planer om å overnatte her for alt hva jeg vet. Siden jeg bare hadde parkert for å gå en liten tur, spilte det ingen rolle om bobilen stod i le eller ei. Litt artig var det at bobilen var fra Fredrikstad. Om nåværende eier er fra Fredrikstad er jo ikke godt å vite, men den er første gang registrert i Fredrikstad ihvertfall. Min egen bobil er jo første gang registrert i Sarpsborg. Nå bor jeg jo i Sarpsborg kommune og har gjort det siden 2010, men jeg kommer jo fra Fredrikstad selv. Eller fra Rolvsøy som den delen av nåværende Fredrikstad kommune het. Rolvsøy var en tidligere kommune i Østfold som ble skilt ut fra Tune i 1911 og ble slått sammen med Fredrikstad, Kråkerøy, Onsøy og Borge i 1994. På det tidspunktet bodde det 5.947 innbyggere på Rolvsøy.

Retur til Tanum shoppingsenter

Jeg valgte å kjøre tilbake til Tanum shoppingsenter for å benytte meg av bobilparkeringen med gratis strøm der. Rett før jeg ankom kjørte det inn en bobil som parkerte på plassen lengst fra kjøpesenteret, jeg for min del kjørte inn på akkurat den samme plassen som natta før. Som forøvrig er to plasser lengre vekk fra kjøpesenteret enn der jeg stod tre uker tidligere. Uten at det har noen praktisk betydning. Men det gikk ikke så mange minuttene før den nest siste ankomne bobilen valgte å kjøre videre. KNAUS’en derimot har jeg som trofast nabo på min høyre side. Hittil har jeg kanskje ikke fått tatt så mange egne bilder fra innsiden av bobilen. Men jeg har på denne turen prøvd å ta litt mer bilder. Synes jeg fikk noen fine bilder av sittegruppa og den fremre delen av bobilen her mens jeg var i gang med middagen! Jeg tar stadig litt bilder når jeg lager meg middag i bobilen, men senga er vel kanskje det jeg har tatt minst bilder av. Der ligger det alltids litt rot om du vil hele tiden. Rot og rot, fru Blom. Jeg pleier som regel å ha ytterjakka, kanskje en genser og litt klær liggende der når jeg ikke skal sove. Der er det minst i veien ihvertfall. Det hender også at jeg har en bærepose med litt ting og tang. Akkurat der og da hadde jeg et handlenett med de tingene jeg hadde kjøpt på IKEA og et handlenett med potetgull og en asiatisk chilisaus jeg hadde kjøpt på Nordby.

Jeg har forsåvidt fortsatt litt skapplass som jeg ikke har tatt i bruk enda. Og det er de to skapene som jeg har over senga helt bakerst i bobilen. Men der bør man nok ikke ha ting man trenger å ha få tak i hele tiden. Da man må opp i senga først før man kommer til disse skapene. Men man har jo også med seg litt ting som man ikke trenger å ha tak i hele tiden. F.eks mappa med diverse brukermanualer og instruksjonsboka til bobilen. Den trenger jeg ikke å få tak i hele tiden, så den kan jo godt legges der istedenfor at den opptar dyrebar plass i skapet rett over sittegruppa. Siden min bobil er på 5,99 meter er det ikke like mye skapplass som i større bobiler, så man må være litt mer selektiv i forhold til hva man har med seg og hvor man plasserer ting. Hvis ikke begynner det fort å flyte over av ting både her og der. Men samtidig er det viktig å ha med seg alt man trenger. Men å ha med seg en masse man ikke trenger, må man prøve å unngå. Nå er jo jeg alene på tur i bobilen hele tiden. Hadde det vært to i bobilen, hadde det naturlig nok blitt ganske mye mer å ha med seg.

PINGI fuktfjerner

Jeg ble for en tid tilbake anbefalt noe som heter PINGI fuktfjerner. Det er en annen type fuktfjerner enn det jeg har i bobilen fra før av. Den jeg har fra før av som heter TORRBOLLEN er basert på salt til å tiltrekke seg fukt. Der blir også fukten samlet i en beholder som man tømmer innimellom. Men PINGI fuktfjerner som jeg ble anbefalt for en tid tilbake er basert på SILICA kuler. Dette er kuler som man kjenner til fra de små posene som man ofte har i en del pakker for å sørge for å tiltrekke seg fukt. Jeg ble anbefalt fuktfjerneren fra PINGI i forbindelse med at jeg pratet med en kundebehandler hos Stamsaas fritid i Sarpsborg om thermomatter til frontruta og siderutene i bobilen. Jeg har ikke kjøpt noen thermomatter enda. Men det er noe jeg har oppe til vurdering. Men jeg er ikke sikker på om jeg skal velge thermomatter for innvendig eller utvendig bruk. Det er fordeler og bakdeler med begge deler. Fordelen med den utvendige er at man holder kulda ute allerede på utsiden av bobilen og man sørger derfor kanskje også for at man unngår fukt helt på innsiden av frontruta og siderutene. Men disse blir garantert våte når man har nedbør ute.

Hvis man har innvendige thermomatter, blir ikke disse våte av nedbør, men det er nok en viss fare for at man får dugg og kondens mellom frontruta/sideruta og disse thermomattene uansett. Selv om mengden sikkert reduseres. I tillegg har jeg blitt fortalt at det er en del som irriterer seg over sugekoppmerkene man får på innsiden av rutene. Om det er noe som jeg ville irritere meg over, vet jeg jo ikke. Med disse thermomattene så slipper man å dra en masse fukt utenfra og inn i bobilen. En annen fordel med de utvendige thermomattene, er at man får en variant som man legger på innsiden av døra på den ene siden og lukker igjen, bak speilet og vindusviskerne og legger en “flipp” over døra på den andre siden og lukker. Dermed har man festet thermomatta uten å måtte bruke en masse sugekopper. Jeg har forstått det slik at noen av disse også har noen sugekopper for at den skal bli bedre festet, eller med stropper for å være sikker på at den holder seg på plass og ikke “blafrer” i vinden. Men hva som er best, hva som er å foretrekke og hvilken variant som holder mest mulig dugg og kondens borte fra frontruta og siderutene foran, vet jeg ikke.

Jeg har forstått det slik at det er vanskelig å bli kvitt dette helt, det er rett og slett noe man mer eller mindre må leve med når man har bobil. Men i kombinasjon med thermomatter, ble jeg anbefalt å ha et par PINGI fuktfjernere i frontruta. Jeg har ikke kjøpt noen thermomatte enda som sagt, men jeg har derimot kjøpt to PINGI fuktfjernere for å se om dette tar noe av duggen og kondensen på innsiden av frontruta. Hittil når jeg har overnattet i bobilen, har jeg som regel hatt noe dugg og kondens på innsiden av frontruta og siderutene, men mengden varierer noe. Men innimellom har det vært helt fritt for dugg og kondens. Da har det som regel vært litt vind ute og dermed har jeg fått litt mer sirkulasjon på lufta i bobilen. Jeg har dog aldri noen gang hatt to netter på rad uten dugg eller kondens på innsiden av frontruta og siderutene. Den første natta i bobilen med to stykk PINGI fuktfjerner liggende på dashbordet foran i bobilen var helt dugg og kondensfri! Det var selvfølgelig veldig positivt, men om dette bare var tilfeldig eller om de faktisk hadde gjort nytta si, var jo vanskelig å si. Jeg ville derfor fortsette å teste dem ut for å se om det gjorde susen!

En ting jeg ikke har nevnt enda som gjør PINGI fuktfjerner genial, er at de faktisk kan “lades” med å kjøre dem i mikrobølgeovnen! Det er en indikator på framsiden av PINGI fuktfjernerne som endrer farge fra blå til rosa, da er den full av fukt og må tørkes. Da kjører man den i mikrobølgeovnen og fukten fjernes og den er klar for dyst på ny. Hvor lenge man må kjøre den i mikrobølgeovnen er avhengig av hvor mye fukt de inneholder. Når den er full og fargen er rosa, såvidt jeg har skjønt, så skal man kjøre mikrobølgeovnen i 6 minutter, vente i 3 minutter og så kjøre den i nye 6 minutter. Da er din PINGI fuktfjerner klar for bruk! Den største utgaven av PINGI fuktfjerner som jeg har kjøpt, som er på 450 gram koster 149 kroner stykket. De fås ganske mange forskjellige steder, men jeg kjøpte mine hos BilXtra i Fredrikstad. Stamsaas Fritid har dem også vanligvis inne, men de var tomme for PINGI når jeg ble anbefalt dem for en tid tilbake. Derfor måtte jeg lete dem opp et annet sted.

Lørdag kveld og Chromecast i bobilen

Det ble selvfølgelig også middag lørdag kveld. Denne gangen to nakkekoteletter og en kryddfilè med Cabanossypølser med bacon og ost og selvfølgelig potetsalat til! Nakkekotelettene var “naturell” og ikke tilsatt noe. Neste gang tror jeg at jeg kommer til å ta med meg noe krydder. Det vil, ja krydre smaken litt. Men gode nakkekoteletter tross alt! Kryddfiléen synes jeg kanskje har vært bedre tidligere. Men det var godt med mat til mer rett tid på lørdagen! Da kunne jeg også spre mat, dessert og slikt litt utover kvelden. Fredagen ble det bare en juleøl før jeg krøp til sengs. Lørdag var planen å kose meg med litt flere juleøl. Og når man har litt flere timer å ta av, så blir det også mye mer tid til kos!

Selv om ikke jeg er den som ser mest på TV sånn til daglig, så har det brått blitt til at jeg har sett litt på TV når jeg er i bobilen. Jeg har RiksTV-antenne i bobilen, og tar inn de TV-kanalene som ligger fritt tilgjengelig på det digitale bakkenettet. Det gjelder også i Sverige. Og som regel er det et eller annet som kan være interessant å se på. Og det har blitt til at jeg har sett på en del filmer når jeg har vært på tur i bobilen. Men jeg kan også se på DVD hvis jeg ønsker det, da det er integrert DVD-spiller i selve TV’en. Den muligheten har jeg ikke benyttet meg av enda. Men jeg har jo faktisk ganske mange originale filmer i filmhylla hjemme. Totalt har jeg 2.315 originale filmer. Fordelingen mellom de forskjellige formatene er 7 HD DVD, 77 Blu-ray/DVD kombo, 918 DVD og 1.313 Blu-ray. Det er med andre ord ganske lenge siden jeg gikk forbi antallet DVD med Blu-ray i filmhylla. Nå hadde det selvfølgelig vært enda mer praktisk om man hadde hatt en Blu-ray-spiller i bobilen, det hadde gjort det mulig å se på alle de filmene jeg har. Men en integrert DVD-spiller er bedre enn ingenting ihvertfall. Men det betyr som regel at det er litt eldre filmer som jeg eventuelt kan ta med meg og se på. Med unntak av de filmene som inneholder både Blu-ray og DVD da.

I tillegg kan man jo streame på et eller annet vis. Først var tanken å kjøpe en slik HDMI-overgang til min Apple iPad som ser veldig genial ut. Da kan man jo velge om man vil streame det man vil se via mobildata eller om man velger å laste ned innhold på Netflix før man drar på tur. Da vil man ikke bruke mobildata på dette. For hvis man skal se litt film via mobildata, må man være forberedt på at det vil gå med litt mobildata. Men etter å ha lest en del om denne originale HDMI-overgangen til Apple iPad, så valgte jeg å droppe hele greia. For etter at iOS 12 kom, har den visst slutta å fungere. Apple har foreløpig heller ikke kommet med en fix på dette problemet. Jeg hadde nok derfor blitt ganske irritert hvis jeg hadde kjøpt en slik overgang og det hadde vist seg at det ikke hadde fungert i det hele tatt. Derfor begynte jeg se litt mer på Chromecast. I utgangspunktet trenger Chromecast et WiFi-nettverk for å fungere. Men det er det jo ganske mange måter å løse på.

Jeg hadde derfor kjøpt meg en Google Chromecast (3. generasjon) før jeg dro avgårde på fredag. Begge de to Chromecast’ene jeg har hjemme er 2. generasjon, men forskjellen er ikke så stor. Mens 2. generasjon “bare” takler 30fps i 1080p takler 3. generasjon 60fps i 1080p. Nå hadde det sikkert vært smartere å nullstilt en av de jeg har hjemme og installert i bobilen, men det var veldig lettvint å bare ta den nye ot installere i bobilen. Strøm til Chromecast’en løser man jo også veldig enkelt med å bare plugge i en eksisterende USB-kontakt bak på TV’en. Da trenger man ikke 220 volt-laderen/strømforsyningen som følger med med Chromecast’en. Da vil man også sørge for at Chromecast’en slår seg av når man slår av TV’en og bryter strømmen i USB-porten. Ellers vil Chromecast’en holdes på hele tiden. Og det er en ting man må være obs på når man bruker Chromecast via mobildata. Den har noe som heter “bakteppe” eller “passiv modus” som de har omdøpt det til. Det er et modus som vises når man ikke streamer noe. Da vises høyoppløselige skjermbilder som lastes ned fra internett. Og dette bruker selvfølgelig litt mobildata.

Jeg synes det er litt merkelig at denne funksjonen ikke kan slås av, for når man bruker mobildata til Chromecast’en hadde det vært veldig praktisk. Men det jeg har gjort foreløpig er å sette oppdateringsfrekvensen til hvert 10. minutt og ikke hvert minutt som er standard. Hvis man ikke gjør noen endringer, og man har en Chromecast tilkoblet hele tiden, så kan man faktisk svi av hele 15 GB med mobildata i løpet av en hel måned. Det er mer enn dobbelt så mye mobildata som jeg har tilgjengelig i mitt mobilabonnement nå. Men hvis man vil skru dette ned til et absolutt minimum, så laster man opp f.eks et svart “pixelbilde” på sin Google Foto-konto og velger at Chromecast skal vise dette bildet og KUN det. Da vil man begrense mobildatabruken til et absolutt minimum. Man vil selvfølgelig ikke få noen slike fine skjermbakgrunner, men det kan jeg leve med.

Hvis man streamer live fra Netflix, NRK eller andre tjenester vil det uansett gå med en del mobildata. Så jeg ser for meg å benytte meg av muligheten til å laste ned filmer eller tv-serier på min Apple iPad med Netflix før jeg drar på tur. Da er det et minimum av mobildata som brukes til dette. Hvis man derimot skulle være på en bobilparkering eller en campingplass som har gratis trådløst internett, kan man jo bruke dette nettet til å streame isteden. Men jeg har lest at det kan være litt variabel hastighet på disse nettene. Selv om jeg ikke så noen film eller tv-serie med Chromecast i bobilen denne helgen, så er ihvertfall systemet oppe og går. Selve Chromecast’en kosta meg bare 399 kroner. Når selve Chromecast’en er konfigurert og klar til bruk, kan man streame fra samme enhet som gir den Wi-Fi og nettilgang, men under selve konfigureringen, er du avhengig av å ha to enheter. En til å gi den Wi-Fi/nettilgang (i mitt tilfelle mobilen) og en annen til å konfigurere (i mitt tilfelle min Apple iPad). Men så fort konfigureringen er gjort, så trenger man egentlig bare å bruke en av enhetene. Og hvilken man velger å bruke, er jo naturlig nok den man velger å sette opp til å gi Chromecast’en Wi-Fi/tilgang til internett.

Jeg så dog en film på TV’en i bobilen lørdag kveld, nemlig Jason Bourne fra 2016. Men den ble sendt på svenske TV4, så den kostet meg ikke noe mobildata. Jeg trodde først at jeg hadde sett den før, men det viste seg at jeg faktisk ikke hadde gjort. En bra film, det er ikke den samme opplevelsen å sitte og se på film i bobilen som det er hjemme med en 55-tommer TV og med kinolyd, men det er kost å ha en film eller noe å se på når man er på tur! Men jeg må si a jeg ble veldig fornøyd med Chromecast-oppsettet i bobilen! Chromecast’en henger på baksiden av TV’en og synes ikke i det hele tatt. Out of sight, out of mind, rett og slett! Og har jeg tilgang til trådløst nett, vil bruke mobildata til det eller har lastet ned innhold på enten mobilen eller iPad’en, så er det bare å streame til TV’en så mye jeg vil! Jeg testet selvfølgelig litt hvordan det fungerte med Homeland på Netflix. Og jeg synes det et KNALL bilde på TV’en i bobilen! Som en hvilken som helst annen kilde som sendes i HD selvfølgelig.

Svenske TV4 og TV6 sendes ikke i HD virker det som, så det er ikke like knall bilde derfra. Men det betyr ikke så mye når TV’en ikke er større enn det den er i bobilen! Og man kan selvfølgelig også strupe ned oppløsningen litt hvis man skal streame via mobildata, for å spare litt mobildata. Som man skjønner, både mobilen og iPad’en brukes ganske mye når jeg er på tur med bobilen! Genialt å ha et tastatur til iPad’en også. Det er utrolig mye lettere å skrive på et dedikert tastatur enn å bruke tastaturet på skjermen. Jeg har jo også begynt å bruke mobilen som GPS i bobilen. Men da er det lurt å ha laderne tilkoblet, for det går med ganske mye strøm når GPS’en er aktiv hele tiden, for ikke å snakke om at skjermen er tent hele tiden. Jeg har derfor slutta å bruke min gamle GPS fra Garmin som jeg brukte i min forrige bil. Da slipper jeg å henge den opp i frontruta og jeg synes skjermen var ganske dårlig på den, i forhold til hva man er vant til på mobilen og ikke minst den integrerte GPS’en jeg har i min Kia Sportage.

Etter Jason Bourne-filmen var det dags for å komme seg i seng etter en hyggelig lørdag kveld i bobilen. Jeg hadde både kost meg med film, god mat, drikke og ikke minst dessert og litt snacks! PINGI fuktfjernerene hadde ligget i frontruta siden jeg kom til Tanum shoppingsenter, så var de bare å trekke ned rullegardinene og gardinene foran i bobilen. Pusse tenna og rigge på plass cpap pustemaskinen og komme seg i seng. Jeg senker også alltid temperaturen i bobilen når jeg skal gå og legge meg. En 15-16 grader er mer enn nok når man skal sove. I tillegg har jeg takluka rett over meg i senga åpen hele tiden når bobilen står parkert. Den lukkes selvfølgelig når jeg kjører. Jeg trekker delvis for takluka for at det skal bli litt mørkere. Men det er viktig å ha litt lufting tross alt. Hvis ikke vil vel NX-5 gassalarmen min gå på grunn av dårlig luftkvalitet.

Havstenssund

Søndag var jeg litt senere avgårde, både fordi det var søndag, jeg tok livet med ro og jeg hadde enda ikke bestemt meg for hvor jeg skulle dra. Men etter å ha studert Google maps litt under frokosten etter en deilig dusj, bestemte jeg meg for å ta en tur til Havstenssund. Det skulle ligge bare 17-18 minutter kjøring fra Tanum shoppingsenter. Jeg kan forøvrig melde at også denne morgenen så var frontruta og siderutene fremme i bobilen både dugg- og kondensfrie! Det var en gledelig overraskelse. Men det skal nok flere netter til før jeg gir PINGI fuktfjernerene all ære for dette! Men det hadde vært veldig hyggelig om jeg ihvertfall mer eller mindre hadde fått bukt med dette “problemet” med å kjøpe inn to slike fuktfjernere! Jeg er ihvertfall forsiktig optimist!

Havstenssund er et lite sted som ligger 7 kilometer nordvest for Grebbestad ytterst på en halvøy, Tanumsnäset eller Havstenssundhalvön. Eldre skrivemåter på stedet er Hafstensund og Havstensund. Det bor ikke så mange her ute, men ifølge wikipedia bodde det 137 i Havstenssund i 2015. Hele stedet har nok hele tiden vært basert rundt fiskehavna som ligger vest på halvøya. Det er to store parkeringsplasser på Havstenssund, og uansett hvem av dem du velger å parkere på, det er ikke veldig langt å gå. Jeg valgte å parkere på den som ligger lengst nord, det er en parkeringsplass som man kan stå på i 14 døgn, mens den første man kommer til kan man stå på i inntil 24 timer. Parkeringsplassen jeg valgte å parkere på stod det ingen biler på fra før. På vei inn til parkeringsplassen møter man et skilt  som er merket med P, personbil og at man ikke kan henstille campingvogner, tilhengere og lignende. Man kan heller ikke slå opp telt. Nå stod det ikke spesifisert “klass 1” på dette skiltet, som er vanlige personbiler bare. “Klass 2” er bobil. Så jeg regner med at det er innafor å parkere bobilen her. Hvis det derimot ikke er innafor, så lurer jeg på hvor jeg måtte ha parkert. Ikke på noen av disse to parkeringsplassene ihvertfall.

Søndagen var i motsetning til lørdagen helt grå, det var ingen antydning til å se sola i det hele tatt. Men dette var et sted jeg aldri hadde vært før, så det ble tatt ganske mange bilder allikevel. Jeg hadde på forhånd sett litt bilder fra båthavna og ikke minst gangbrua/veien i sundet og bort til fyret når jeg satt på Google maps for å finne et sted jeg kunne besøke på søndagen. Det så veldig idyllisk ut i godvær. Nå var det litt grått og kjedelig når jeg var der. Men allikevel veldig sjarmerende! Det var ikke så veldig mange andre som var på søndagstur, men noen få var det tross alt. Litt forvirrende må jeg si at det var i forhold til skrivemåten på stedet, på skiltet ved kirken står det Havstensund, men på internett, både wikipedia og den offisielle siden til stedet, står det Havstenssund. Først trodde jeg bare at det var wikipedia som brukte feil skrivemåte, men når det også ble brukt dobbel-s på den offisielle hjemmesiden til Havstenssund, var det ikke noen tvil om at det var riktig.

Jeg må si at jeg har utrolig sansen for slike små sjarmerende steder! Det er ikke noen tvil om at jeg liker meg ute ved vannet og oppsøker ofte båthavner og der er det alltid masse å ta bilder av! Og selv om Smögen er fint, så må jeg si at jeg liker slike steder enda bedre. Det er derfor veldig stor sjanse for at jeg kommer til å ta flere turer til Havstenssund! Ikke er det langt å kjøre dit heller. Herfra og direkte til Havstenssund er det bare 1 time å kjøre de 85 kilometerne det er dit. Med bobilen bruker jeg litt lengre tid, men det er uansett ingen avstand å snakke om. Jeg kunne også ha tenkt meg å overnattet i bobilen ute på parkeringsplassen til Havstenssund, hvis det er muligheter for det. Men det må jeg isåfall få sjekket opp først. Så jeg ikke risikerer å få parkeringsbot eller beskjed om å flytte meg etter at jeg har rigget meg på plass.

Jeg tok en masse bilder her, mye mer enn i Smögen f.eks. Og spesielt sundet med de små sjøbuene og fyret var utrolig sjarmerende! Dette er et fotomotiv som vil bli utrolig fint i litt bedre og mer fargerikt lys! Dette må jeg tilbake til for å ta enda bedre bilder av, rett og slett! Gangveien her ble innviet i 2008 ifølge et informasjonsskilt som har blitt satt opp på stedet. Det er forøvrig også mulig å gå opp trappene til fyret for å få en veldig fin oversikt over sundet! Jeg måtte selvfølgelig også benytte anledningen til å ta en selfie her oppe med fyret. Det ble i grunn ganske mange selfies på denne turen. Seks av dem for å være nøyaktig! I enden av gangveien er det også et stupebrett for dem som ønsker seg en dukkert. Men det fristet ikke helt med en dukkert nå i midten av februar! Det ville nok vært en kald fornøyelse. Men jeg satt meg ned på en rakk og tok livet med ro og nøt stillheten og roen!

Jeg ruslet etterhvert tilbake til bobilen på parkeringsplassen. Jeg stod fortsatt alene på hele plassen og planen var at jeg skulle mekke meg middag og ta den her på Havstenssund! Litt bortenfor stod det forresten en bobil parkert utenfor et av husene. Etterhvert kom det en bil kjørende som slapp av en i krysset. Og han tittet noe veldig inn i bobilen der jeg satt og tok livet med ro. Og jeg skjønte jo straks hvorfor når han ruslet inn i gården der bobilen stod parkert. Hadde han hilst, som vi med bobiler prøver å gjøre, så hadde jeg selvfølgelig hilst tilbake! Men jeg må si at jeg hadde veldig dårlig erfaring med hilsingen denne helgen! Jeg fikk veldig dårlig respons på hilsingen, så jeg prøvde å blinke litt med lysene også for å få litt oppmerksomhet. Men det var bare to stykk som hilste i løpet av hele helgen. Og jeg møtte ganske mange bobiler i løpet av denne helgen! Men på vei til Havstenssund møtte jeg en Audi Q7 som både blinket med lysene og hilste noe intenst. Jeg hilste selvfølgelig tilbake, og tenkte med en gang at jeg kjenner jo ingen med en Audi Q7. Men jeg er ganske sikker på at det er en som også har bobil, og at det var derfor han hilste. I sterk kontrast til de andre jeg møtte i bobil som ikke var interessert i å hilse i det hele tatt. Som bussjåfør er jeg både vant til og synes det er veldig hyggelig å hilse på andre bussjåfører. Og jeg gjør det “hele tiden – hele dagen”. Og synes det er en veldig hyggelig gest oss  bobileiere imellom også. Men litt overrasket over at bobileierne er så dårlig til å praktisere det. Er det en praksis som er i ferd med å dø ut?

Men det ble nå både middag og dessert i bobilen på Havstenssund. Stille og rolig i havgapet, holdt jeg på å si. Jeg hadde ikke noe hastverk med å komme hjem, jeg dro ikke fra Havstenssund før klokka var 17.26 på søndag etter å ha vært på halvøya i nesten fem timer. Da var planen å ta turen innom Gamle Svinesund for å tømme toalettet i bobilen og ha full vinterklargjøring av bobilen. Som må gjøres hver gang jeg har vært på tur med den i denne sesongen med fare for frost. Akkurat det har jeg skrevet så mye om tidligere, så det er vel ikke noe stort poeng i å skrive det enda en gang. Da det begynner å bli såpass rutine etterhvert. Jeg glemte faktisk å sjekke sjekklista jeg har laget for dette også. Sjekket det dog først dagen etter for å være sikker på at jeg hadde gjort alt jeg skal gjøre. Bobilen var ferdig parkert hjemme hos foreldrene mine ved 19.30-tiden og jeg var hjemme et kvarter senere. Denne turen hadde jeg kjørt 38,65 mil i løpet av 6 timer og 7 minutter. Dieselforbruket hadde variert noe veldig i løpe av helgen. Det blåste ganske mye både fredag og lørdag, mens det var helt vindstille på søndagen. På fredagen var snittet helt oppe i 0,90, etter lørdagen var snittet nede i 0,86 og innen jeg var hjemme hadde snittet krøpet ned i 0,80 liter per mil. Snitthastigheten på denne turen var på 63 kilometer i timen. Jeg er litt nysgjerrig på hvor billig jeg kunne ha kjørt bobilen i løpet av denne turen hvis det hadde vært vindstille hele helgen? Det finner jeg sikkert ut på et eller annet tidspunkt.

Her kan dere lese om de turene jeg har hatt med bobilen hittil:

Tur med bobilen til Tanum, Saltö og Grebbestad (09.02.19)
Nyttårstur med bobilen til Tanum, Henån og Hälsö (03.02.19)
Tur med bobilen til Tanum og Lindesnäs (02.02.19)
Tur med bobilen til Krusetertjern i Halden (29.01.19)
Tur med bobilen til Tanum og Resö (24.01.19)
Tur med bobilen til Hvaler og Tangen (22.01.19)
Tur med bobilen til Tjøme, Hvasser og Bjønnesstranda (20.01.19)
Tur med bobilen til Nøtterøy og Hvaler (19.01.19)
Tur med cpap pustemaskin i bobilen til Hurum (17.01.19)
Første tur i bobilen gikk til Femsjøen (15.01.19)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/02/21/tur-med-bobilen-til-tanum-smogen-og-havstenssund/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.