Tur med bobilen til Tanum, Hamburgsund og Lindesnäs

Det var bare fire dager siden jeg kom hjem fra vårtur med bobilen til Karmøy og Haugesund før jeg var klar for ny tur med bobilen! 17. mai var på en fredag i år, og når jeg da allerede dro avgårde etter jobb på torsdag, hadde jeg en skikkelig langhelg på tur! Etter at jeg begynte å hamstre Cola og Pepsi på tilbud (29,90 for 4-pakk) i Sverige, hadde ikke en eneste av de tomflaskene funnet veien tilbake til Sverige. Så det var på tide å ta en liten sjau med å få returnert noen av dem. Jeg hadde derfor fylt opp lasterommet med fire søppelsekker fulle av pant. I tillegg hadde jeg bare latt all panten fra vårturen til Karmøy og Haugesund bli igjen i lasterommet. Det er jo ikke nødvendig å bære dem frem og tilbake mer enn nødvendig. Jeg hadde også hatt noen tanker om at neste tur  ville går over grensa til Sverige.

Hjulkapslene stripses fast

En annen ting jeg hadde fått fiksa siden sist, var å få kjøpt inn en ny hjulkapsel, for jeg mista jo en av dem, den fremme på høyre side, på vi ned fra Haukelifjell på vei til Karmøy. Jeg hadde derfor forhørt meg om pris på en ny hjulkapsel hos RSA i Fredrikstad og Stamsaas Fritid i Sarpsborg. Prisen jeg fikk fra RSA i Fredrikstad var rett og slett horribel, spør du meg. De skulle ha ikke mindre enn 734,- kroner for EN hjulkapsel. Hjulkapselen var forøvrig bestillingsvare og det ville ta 1,5 uke å få den. Jeg vil minne på at hjulkapselen er laget av plastikk, det er ikke noen edle metaller eller noe. Jeg vil forøvrig også påpeke at man får fire hjulkapsler på Biltema for rett under 200 kroner. Stamsaas Fritid derimot en litt mer edruelig pris, selv om 375 kroner også er ganske mye for en hjulkapsel. Men jeg tok da ihvertfall turen til Stamsaas for å kjøpe en, de hadde den i tillegg på lager.

Før jeg la avgårde på tur denne gangen hadde jeg bestemt meg for at nå skulle alle hjulkapslene stripses fast, som jeg hadde lest om at også enkelte andre bobileiere hadde gjort på Facebook. Jeg har strips i bøtter og spann, men ble anbefalt av pappa å bruke noen andre strips som han hadde kjøpt et annet sted. De jeg hadde var både gamle og kanskje ikke av den beste kvaliteten. Til min vanlige bruk fungerer de dog utmerket, jeg bruker det som regel bare til å stripse sammen ledninger eller lignende. Vi valgte også å bruke hvite strips og ikke svarte strips. Svarte strips ville synes veldig mye mer, naturlig nok. Det sies at de svarte stripsene tåler mer enn de hvite, men jeg satser på at de hvite stripsene holder en sesong. For etter en sesong må de av for at jeg skal legge om til vinterhjul. Til vinterhjula har jeg navkapsler som sitter fast med selve boltene, så de er det ikke noen sjanse for at jeg mister. Da må jeg isåfall miste hele hjulet. Og når jeg skal legge om til sommerhjul igjen til våren, så blir det nye strips.

Shopping

Etter å ha fylt opp bobilen med vann på Værste, Kråkerøy gikk turen direkte til Nordby shoppingsenter for både å pante og shoppe litt. Panten jeg hadde med ga ikke mindre enn 336 kroner i pant. De ble benyttet til å handle mer med en gang. Jeg var ikke ferdig på Nordby før klokka 21.00 på kvelden, det vil si at jeg rakk ut av kjøpesenteret like før de stengte dørene for kvelden. Det betydde at jeg ikke rakk en tur innom Coop på Tanum shoppingsenter før de stengte. Jeg ankom ikke Tanum shoppingsenter før klokka 21.45 på kvelden. Jeg var på forhånd litt spent på om det ville være plass til meg, for bobilsesongen hadde startet for de aller fleste nå. Når jeg var der en måned tidligere når jeg var på tur med bobilen til Tanum, Fjällbacka og Vrångsholmen stod det allerede 6 bobiler der når jeg kom. Men jeg hadde flaks, det stod 6 bobiler der når jeg kom denne gangen også, det vil si at det var 2 ledige plasser. Men innen kvelden var omme var vi totalt 9 bobiler på plassen. Alle de 8 plassene var i bruk, i tillegg stod en bobil på den ordinære parkeringen utenfor Tanum.

Hamburgsund

Fredag tok jeg en tur innom matbutikken på Tanum shoppingsenter som er en Coop-butikk for å handle litt småting. Jeg pleier alltid å handle is når jeg er innom der og fyller opp fryseren i bobilen. De har masse utrolig god is til en fornuftig penge. Ihvertfall når vi nå snakker om “gourmet-is” eller hva jeg skal kalle det. Etterpå gikk turen videre til Hamburgsund som jeg hadde på forhånd peket ut for en dagstur. Kanskje jeg også kunne finne meg et sted å overnatte der. Turen til Hamburgsund ble mildt sagt litt lengre enn planlagt, da det var en omkjøring. Jeg ble sendt via Kämpersvik og Fjällbacka. Men ble en fin tur ut av det til slutt. Jeg hadde aldri vært i Hamburgsund tidligere, men jeg hadde funnet ut på Google maps hvor jeg kunne kjøre og parkere bobilen, ihvertfall for å rusle meg en tur.

Den lille grusplassen i Strandbacken var i grunn en idyllisk liten plass. Jeg så ingen skilt som tilsa at det ikke skulle være lovlig å parkere der. Kan ikke si at jeg husker å ha lagt merke til et skilt om “soneparkering” i Hamburgsund heller. Men jeg var dog litt usikker på om det var et sted jeg lovlig kunne parkere for å overnatte. Men overnatting eller ei, jeg ruslet meg en tur i Hamburgsund og tok litt bilder. En idyllisk småby langs skjærgården i sydlige Sverige som jeg har besøkt en del de siste årene, spesielt etter at jeg overtok bobilen i begynnelsen av september. Dette er forøvrig tur nummer 20 med bobilen siden den tid, og dette var den 8. turen som gikk over grensa til Sverige. 40% av turene har med andre ord gått til Sverige. Men det er jo i grunn ikke så veldig rart. Jeg benytter ofte turene til å også handle litt på Nordby og Tanum. I tillegg er det mange idylliske og fantastiske steder å besøke i løpet av en ganske kort kjøretur!

Lindesnäs

Jeg var i Hamburgsund i omlag tre timer før jeg kjørte videre. For jeg var ikke helt komfortabel med å overnatte der jeg stod parkert. Det hadde sikkert ikke vært noe problem, men jeg valgte heller å kjøre videre. Da hadde jeg forsåvidt flere muligheter. Jeg kunne kjøre til Tanum shoppingsenter og stå der, men det har jeg mildt sagt gjort før, jeg kunne ta en tur til Fjällbacka og overnatte der, eller det jeg endte opp med, var å ta en tur til Lindesnäs utenfor Uddevalla. Jeg hadde en tur til Lindesnäs utenfor Uddevalla for første gang i begynnelsen av desember, og det syntes jeg var en veldig fin plass. Da var jeg i tillegg mutters alene på hele plassen. Lindesnäs er en liten plass med en liten fergekai, småbåthavn og med en stor parkeringsplass for personbiler og en parkeringsplass for fem bobiler. Det var ingen bobiler, ingen biler, ingen båter eller ingen mennesker der i begynnelsen av desember. Men jeg regnet med at det  ville være litt mer folk der nå midt i mai, 17. mai for å være nøyaktig.

Når man skal til Lindesnäs så sender både vanlige GPS’er og Google maps deg mildt sagt på ville veier, for GPS’en vil at du skal kjøre mot skilter på stedet som sier at du ikke har lov til å kjøre der. Man må derfor følge de brune skiltene mot Gustafsberg og så etterhvert ta av mot Lindesnäs. Når jeg skulle dit første gangen hadde jeg lest om dette problemet. Men jeg tenkte at Google maps ville være “smartere” da den er rimelig up-to-date. Men neida, den sendte meg også inn på den samme veien som det ikke var tillatt å kjøre. Men med trikset å ignorere GPS’en og følge de brune skiltene mot Gustafsberg, kommer man frem dit man skal. Dette er uten tvil et sted jeg ikke ville kjørt til når det er vinterføre, for det er en ganske bratt bakke ned til Lindesnäs. Som man selvfølgelig må opp igjen også når man skal tilbake igjen. Jeg ville ihvertfall ikke turt å tatt turen ned dit uten å hatt kjetting ombord i bobilen.

Og som forventet, var det mye mer aktivitet på Lindesnäs når jeg kom frem. Alle bobilplassene var opptatt, i tillegg sted det en bobil inne på den vanlige parkeringsplassen. Men jeg hadde lest tidligere at det ikke var noe problem å også parkere på den vanlige parkeringsplassen, så lenge man ikke har en så stor bobil, vel og merke. Og det har jeg jo ikke. Jeg kjørte et stykke inn på parkeringsplassen for ikke parkere rett ved siden av den andre bobilen og rygget meg meg inn på plass, og så lenge man har mulighet til å rygge bakhjula så langt bak på plassen som mulig, vil man ikke stikke ut mer enn en personbil gjør. Men det forutsetter selvfølgelig at det er mulighet å ha bakenden på bobilen stikkende ut i “grøfta” eller lignende. Etter oppmerkingen å dømme, så hadde jeg vel faktisk også rygget lengre tilbake enn det som var nødvendig. Men det geniale var at da stod jeg i vater i begge retninger uten å bruke nivåklossene!

Serviettholder

Rett i forkant av denne turen hadde jeg fått en liten gave av en kollega av meg som heter Marianne. En liten takk for at “jeg hadde vært der” og svarer alltid telefonen når noen ringer, enten jeg er på jobb, har fri eller er på ferie for den saks skyld. Som verneombud må man gjøre så godt man kan i forhold til å ta vare på sine kollegaer. Dagen før jeg  fikk gaven hadde jeg blitt spurt om jeg hadde deltskift og om jeg kom til å komme innom jobben. Ja, jeg kjører jo deltskift hver dag, så det skulle jeg jo selvfølgelig. Da fikk jeg beskjed om å komme en tur innom, for det var en ting som skulle tas opp. Jeg husker ikke den nøyaktige ordlyden, men det var noe i den duren der. Så da var jeg spent på hva det var for noe. Når jeg kom innom pauserommet på jobben og satt meg ned ved siden av Marianne, fikk jeg en pose .. en gave og en takk for at jeg hadde vært der når det hadde vært behov for det. Og jeg spør, hva er dette? Du får åpne og se. Jeg åpner og ser “metalltingen” ovenfra med en gang og skjønner ikke helt hva det er for noe. En eller annen form for holder til et eller annet. Men hva var det holder til for noe mon tro? Inntil jeg vippet den over og fikk se den fra siden og så fasongen av en bobil! Det var en utrolig kul serviettholder som jeg selvfølgelig skulle ha i bobilen!

Den skulle selvfølgelig være med på neste tur og fylles opp med servietter! Igjen tusen takk for serviettholderne, Marianne! Selv om det selvfølgelig ikke er nødvendig å gi meg en gave for at jeg gjør jobben min. Men veldig hyggelig og ikke minst artig må jeg si! Jeg har servietter fra IKEA i bobilen, og de ble mildt sagt litt store og “datt ned” og ble rene vifta med en gang. Min første tanke var jeg måtte kjøpe meg nye og mindre servietter. Av en eller annen grunn tenkte jeg faktisk ikke på det selv, men fikk melding fra Marianne om at jeg måtte brette serviettene, da ville de passe perfekt! Og jaggu gjorde de det! Man får forresten denne serviettholderen kjøpt hos Perry & Williams i Råde, de har den både som bobil og som campingvogn! Min bobil-serviettholder vil selvfølgelig være med på alle turene mine fremover, den er jo selvfølgelig stasjonert i bobilen nå. Det er ingen grunn til å ta den med seg hjem.

Middag

Denne turen er den første hvor jeg har kjøpt med meg nakkekoteletter og skjært disse i biter og stekt de i en saus og kokt ris å ha til. Den opprinnelige tanken var å kjøpe hurtigris og koke risen oppi sausen sammen med kjøttet, men jeg hadde gått tom for hurtigris og ikke fått kjøpt mer hjemme i Norge. Men de har vel det i Sverige også, var min tanke. Men hadde de det? Nei, det hadde de faktisk ikke. Med unntak av små porsjonspakninger som var svinedyre da. Så da endte jeg opp med å kjøpe boil-in-bag isteden. Genialt enkelt når man er på tur. Dyr ris i forhold til hva jeg er vant med som kjøper 4 kilo sekker og koker ris i riskoker hjemme riktignok. Men utrolig genialt å koke en og en pose med ris når man trenger det. Jeg syntes dog at boil-in-bag risen var i overkant dyr i Sverige, men skal man ha ris, eller skal man ikke ha ris, liksom. Koketiden var forøvrig 10 minutter.

Må si det smakte fortreffelig! Synes også at det ble enda bedre enn når jeg lager det hjemme. Kan ha noe med at jeg hadde kjøpt beinfrie nakkekoteletter i Sverige, som holder høyere kvalitet enn de jeg kjøper fra Firstprice hjemme. Skal man komme ned i en fornuftig pris på nakkekoteletter hjemme, er det Firstprice som gjelder. Men jeg klipper av beina først og så skjærer jeg dem opp i biter. Jeg ville dog aldri kjøpt Firstprice nakkekoteletter hvis jeg skulle servert dem til noen som nakkekoteletter. For dette er helt åpenbart B-sortering eller noe, ingen av nakkekotelettene er i lik størrelse eller tykkelse. Så det blir veldig varierende stykker. Men når man allikevel skal skjære dem opp i biter er det ikke så nøye. Så man får litt det man betaler for, med andre ord.

Det regnet litt fredag kveld, så jeg tilbragte kvelden i bobilen og så filmen Mississippi i flammer med Gene Hackman og Willem Dafoe fra 1988. Mississippi i flammer er en film som handler om etterforskningen av rasemotiverte drap på tre borgerrettighetsforkjempere i Mississippi. Handlingen er basert på en sann historie fra 1964. Karakteren til Hackman og Dafoe er løst basert på de to FBI-agentene Joseph Sullivan og John Proctor. En veldig bra film på i overkant av 2 timer med en rating på 7,8 (av 10) på imdb.com. En av de mange DVD-filmene jeg har hatt med meg på tur i bobilen!

Fint vær lørdag, jeg blir en natt til

Fredag kveld var vi totalt 8 bobiler på Lindesnäs, 5 bobiler på bobilparkeringen og 3 på den ordinære parkeringsplassen. Såvidt jeg kunne se var det bare svenske bobiler. Foruten meg selv da. Lørdag var det mye bedre vær på Lindesnäs enn det hadde vært fredag kveld, så jeg ruslet meg to turer for å ta litt bilder og nyte det gode været. Det tok ikke så lang tid før jeg bestemte meg for å bli på Lindesnäs en natt til. Det var en utrolig fin plass, det var plenty med parkeringsplasser fortsatt, så det var ikke slik at jeg stod i veien for noen. I tillegg stod bobilen perfekt der den stod uten nivåklosser. Selv om det var litt aktivitet borte på de ordinære 5 bobilplassene i løpet av dagen. Noen dro videre og hvis jeg ikke husker helt feil, så flyttet en av de som stod på den ordinære parkeringsplassen sammen med meg seg  bort til en av de ledige plassene også.

Slik var det litt omrokkeringer i løpet av dagen. Jeg for min del lot bare bobilen stå der den stod. Jeg tenkte at det heller var bedre å la de med litt større bobiler få de plassene borte på bobilparkeringen. Selv om det også dukket opp bybobiler og parkerte der borte. Jeg hadde også kjøpt med meg Polarbrød som jeg spiste til lunsj i bobilen, i tillegg til en utrolig god skinke av et eller annet slag og Jarlsberg ost på tilbud. Med et godt lag med smør smaker dette utrolig godt! Utrolig lettvint med Polarbrød også, så slipper man å styre med å skjære brødskiver. Mindre smuler, det liker vi! Jeg har ikke med meg en støvsuger eller lignende på tur i bobilen, så jeg må klare meg med en liten feiekost og et feiebrett. Men det fungerer i grunn fint, så lenge man ikke smuler og drar inn altfor mye utenfra. Det er mye mindre av det nå på denne tiden av året enn om vinteren selvfølgelig.

En av fordelene med å bli flere netter på ett og samme sted, er selvfølgelig at man får mye mer tid til å rusle seg turer, slappe av, kose seg og kanskje se en film eller tre. Lørdag kveld så jeg ikke mindre enn tre filmer i bobilen. Først ut var The Sentinel med Michael Douglas og Kiefer Sutherland fra 2006, andre film ut var A History Of Violence med Viggo Mortensen, Ed Harris og William Hurt fra 2005 og den siste filmen ble den norske filmen Insomnia med Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg og Sverre Anker Ousdal fra 1997. En skikkelig filmkveld med andre ord! I løpet av kvelden ble det plutselig fryktelig mye trafikk på parkeringsplassen. Det så ut til at det var en eller annen form for tilstelning i roklubben som hadde lokaler rett ved siden av der jeg stod parkert. Jeg trodde kanskje det hadde noe med Eurovision Song Contest-finalen i Tel Aviv i Israel som var nettopp denne kvelden. Men samtidig var det noe som ikke rimte helt når noen hadde med seg instrumenter og det hele. De besøkende så forøvrig ut til å ha en ganske høy snittalder. Så jeg var litt usikker på hvor mye “leven” det kom til å bli i løpet av kvelden og natta.

Men der fikk jeg meg en liten overraskelse. Innen jeg hadde sett ferdig filmene mine så hadde lokalet blitt tømt og det var helt stille og rolig. Det vil si at de hadde pakket sammen og gitt seg allerede før finalen i ESC eller MGP var ved veis ende. Så da kunne jeg etterhvert gå stille og rolig til sengs i bobilen uten å ha “fest på lokalet” ved siden av. Det hadde nok uansett ikke vært det helt store problemet. Jeg sover rimelig godt når jeg er på tur i bobilen. I løpet av lørdagen hadde det kommet og gått en del bobiler på plassen. Det hadde vært 8 bobiler på det meste, 5 på det minste og vi var 7 bobiler til natta. 5 på bobilparkeringen og 2 på den ordinære parkeringsplassen.

    

Strålende flott vær søndag

Søndag våknet jeg til et utrolig flott vær ved Lindesnäs utenfor Uddevalla! Jeg tilbragte derfor en god del av søndagen ute på Lindesnäs. På krakker og svaberg i området. Etterhvert kom også M/S Sunningen, en av skjærgårdsbåtene i Uddevalla. Ifølge hjemmesiden deres kan man få en 1,5 timers tur med M/S Sunningen i skjærgården utenfor Uddevalla for 140 svenske kroner, tur/retur Uddevalla. Da går den ruten Uddevalla – Gustafsberg – Lindesnäs – Ammenäs – Unda – Sunningen – Lindesnäs – Gustafsberg – Uddevalla. Høres ut som en idyllisk tur, spesielt hvis det er godt vær selvfølgelig! Plasker det ned, så kan det allikevel være en fin tur, men godt vær foretrekkes. Må forøvrig si at det var en utrolig fint bilde av Uddevallabron på hjemmesiden deres! Bildet er nok tatt fra Lindesnäs eller ihvertfall ute på vannet i retning fra Lindesnäs. For skjæret eller holmen om du vil foran brua ligger plassert mer midt på brua enn det jeg opplever når jeg tar bilder fra fastlandet på Lindesnäs. Kanskje prøve å komme seg med på en tur med denne båten en gang?

Jeg ble på Lindesnäs til klokka 17 på ettermiddagen før jeg pakket sammen og kjørte pent og pyntelig hjemover igjen. Jeg hadde hatt en veldig fin 17. mai helg i Sverige. Jeg er ikke noe særlig interessert i “MGP” eller “ESC”, så jeg hadde ikke sett på det heller, men valgte heller å se på tre filmer i bobilen lørdag kveld! Lindesnäs er uten tvil en idyllisk og liten fin plass som er genial å bruke til å stikke avgårde for en helg. Det er også en “strandpromenade” inn til sentrum av Uddevalla derfra, hvis man ønsker å rusle seg en lengre tur. Det er nok derfor ikke den siste gangen jeg drar til Lindesnäs utenfor Uddevalla.

Denne turen var på totalt 340,5 kilometer og jeg kjørte med en gjennomsnittshastighet på 59 km/t i 5 timer og 44 minutter med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,86 liter per mil. Jeg brukte 2,1 kilo gass på denne turen. Det vil si at jeg hadde en utgift på hele 19,53 kroner per natt i gass.

Her kan dere lese om de turene jeg har hatt med bobilen hittil:

Vårtur med bobilen til Karmøy og Haugesund (30.06.19)
Påsketur med bobilen til Hidra, Flekkefjord (28.04.19)
Tur med bobilen til Tanum, Fjällbacka og Vrångsholmen (17.04.19)
Kortreist tur med bobilen til Stokken og Kjøkøy fort (13.04.19)
Kortreist tur med bobilen til Onsøy (11.04.19)
Tur med bobilen til Tanum og Kämpersvik (28.03.19)
Kortreist tur med bobilen til Hvaler (24.03.19)
Tur med bobilen til Mysen og Fossumstrøkets festning (03.02.19)
Tur med bobilen til Tanum, Smögen og Havstenssund (21.02.19)
Tur med bobilen til Tanum, Saltö og Grebbestad (09.02.19)
Nyttårstur med bobilen til Tanum, Henån og Hälsö (03.02.19)
Tur med bobilen til Tanum og Lindesnäs (02.02.19)
Tur med bobilen til Krusetertjern i Halden (29.01.19)
Tur med bobilen til Tanum og Resö (24.01.19)
Tur med bobilen til Hvaler og Tangen (22.01.19)
Tur med bobilen til Tjøme, Hvasser og Bjønnesstranda (20.01.19)
Tur med bobilen til Nøtterøy og Hvaler (19.01.19)
Tur med cpap pustemaskin i bobilen til Hurum (17.01.19)
Første tur i bobilen gikk til Femsjøen (15.01.19)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/07/03/tur-med-bobilen-til-tanum-hamburgsund-lindesnas/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.