Første tur i bobilen gikk til Femsjøen

Det er sikkert noen som har fått med seg at jeg liker å reise, og at jeg de siste årene har reist mye for å se og utforske militærhistoriske anlegg land og strand rundt i Norge og utlandet for den saks skyld. Hittil har jeg basert meg på å bruke hoteller og litt airbnb. Men det er ikke til å stikke under en stol at det har blitt fryktelig mye kjøring frem og tilbake til hotellet. Derfor har jeg over en tid lekt med tanken på å kjøpe meg en bobil. Men de første gangene jeg har vurdert bobil, har jeg syntes det har vært en litt for stor investering. I tillegg så jeg for meg at det ville koste meg ganske mye å være på tur med en bobil. Men denne tanken har modnet over tid og jeg har fokusert på de virkelige fordelene med å reise med nettopp bobil. Derfor tok jeg i august i fjor steget helt ut og kjøpte meg min aller første bobil!

Jeg hadde vært rundt og sett på flere bobiler før jeg til slutt landet på denne. Enda mer tid hadde jeg brukt på finn.no for å lete frem og se på forskjellige bobiler og ikke minst løsninger. Det er utrolig mye å velge mellom, både av nytt og ikke minst av brukte bobiler på finn.no. Jeg gikk også en runde hvor jeg startet med å se på bobiler som hadde noen år på nakken, uten at de nødvendigvis hadde gått så veldig mye av den grunn. De aller fleste kjører en bobil færre mil i løpet av et år, i forhold til med en personbil. Jeg har blitt fortalt av forhandlere av bobil at en gjennomsnittlig bobileier kjører omkring 6000 kilometer i året med bobilen. Derfor kan en 10 år gammel bobil brått bare ha gått 60.000 kilometer. Det er sjeldent at man finner personbiler som har gått så lite når de når en slik alder.

Men de bilene som var litt eldre ble fort skrotet rett og slett fordi jeg ikke fant en bobil som jeg ble fornøyd med, en av de tingene som gjorde at noen av dem ble skrotet, var rett og slett fordi badet var for lite og trangt. Men den bobilen som jeg virkelig falt for først, var en 2016-modell bobil fra Eura Mobil som var på 6,99 meter. Det var også en Hobby fra samme år som så veldig fin ut, denne var derimot nærmere 7,5 meter lang. Men siden jeg bor i et borettslag har jeg ikke mulighet til å ha en bobil stående hjemme hos meg. Det er rett og slett ikke parkeringsmuligheter til noe slikt. Jeg begynte derfor å se på muligheter til å få leid plass et eller annet sted til en bobil. Men når jeg etter å ha pratet litt frem og tilbake med foreldrene mine ble vi enige om at en bobil på 6 meter ville være innafor å få parkere hos dem.

Dermed var jeg på jakt etter en bobil på maks 6 meter. Jeg så også på noen bybobiler før jeg fant en 2015-modell Eura Mobil hos Norum Bobilgården i Råde. Den så utrolig fin ut på bildene som hadde blitt lagt ut på finn.no, og den hadde bare gått 12.100 kilometer. Den var i tillegg første gang registrert den 28. oktober 2015. Så den hadde ikke blitt tre år en gang på det tidspunktet jeg dro til Norum Bobilgården for å se på bilen. Det jeg egentlig var mest spent på, var hvordan badet var, om det var stort nok i en såpas liten bobil. I tillegg ville jeg se på bobilen fra Hobby som var på nærmere 7,5 meter. Og jeg må si at bobilen fra Hobby var lekker, og den var faktisk ikke så mye dyrere enn Eura Mobil’en. Men jeg valgte å være fornuftig og gå for en 2015-modell Eura Mobil Profila T 590 FB som er 5,99 meter lang.

Med fornuftig mener jeg at denne kunne jeg få parkert hjemme hos foreldrene mine og den er mye billigere å reise med på ferger. Jeg hadde selvfølgelig sjekket hva det ville koste med ferger her i landet, jeg sjekket også hvordan prisene er med å ta en tur med Stena Line til Danmark eller Tyskland med en slik bobil. Og svaret var enkelt og greit at en bobil på inntil 6 meter koster akkurat det samme som det koster å reise med en vanlig personbil. Er den derimot fra 6,01 meter så må man belage seg på å betale 2 til 3 ganger så mye for å få den med på ferga. Et eksempel er på en fergestrekning oppe i Lofoten. En bobil på inntil 6 meter koster 345 kroner, en bobil på inntil 7 meter koster 950 kroner og en bobil på inntil 8 meter koster 1050 kroner.

Det er en stor forskjell, spør du meg. Og det vil gjøre ganske mye med et reisebudsjett om man betaler 345 eller 1050 kroner for ei ferge. Spesielt hvis det blir noen fergestrekninger i løpet av turen. Bompengene er derimot akkurat det samme uavhengig av hvor stor og tung bobilen er her i Norge. Hvordan dette er i utlandet har jeg ikke sjekket. Men jeg har fått inntrykk av at det er dyrere med tyngre bobiler i utlandet. Men før det ble et kjøp av bobil, måtte jeg selvfølgelig gå en runde med å prute ned prisen og få med noe jeg ville ha med. Det fulgte i utgangspunktet ikke med vinterdekk til bobilen, men det fikk jeg med til slutt. Piggdekk på stålfelger, de fleste selgerne anbefaler å ha piggdekk på bobilen. I tillegg ble vi enige om at selger skulle montere DAB-adapter i bobilen. Det var bare FM-radio i bobilen fra før, så jeg fikk montert et DAB-adapter fra Alpine som fungerer veldig bra. Eura Mobil-bobilen jeg har kjøpt er forøvrig en bobil registrert med en totalvekt på 3.500 kilo. Det vil si at man kan kjøre den på vanlig førerkort for bil. Selv om jeg har førerkort på buss og kan kjøre en buss uansett hvor lang, høy eller tung den er, har jeg derimot ikke lov til å kjøre en bobil på mer enn 3.500 kilo. Da må man ha førerkort på (minst) lett lastebil.

I tillegg må jeg vel si at jeg ikke har behov for noe særlig større bil. Det er det jeg trenger ombord. Kjøper man en større bobil får man selvfølgelig større plass til alt. Men jeg har primært planer om å reise alene med bobilen, og da trenger jeg ikke mer boltreplass eller dansegulv for den saks skyld. Nå vil man selvfølgelig først etter litt bruk få et litt mer inntrykk av hvordan det fungerer med en bobil av denne størrelsen, bobil i det hele tatt, for den saks skyld. Jeg for min del har aldri fokusert på å bruke masse penger på “luksushoteller”. Jeg har vært mye mer opptatt av pris enn av luksus, og var innstilt på at en bobil ville være perfekt. Man slipper å kjøre frem og tilbake til hotellet, man kan overnatte mer eller mindre hvor man vil og man kan i tillegg revurdere/endre reiseplanene underveis hvis man ønsker å være lengre et sted enn man opprinnelig hadde planlagt. Eller om man ikke likte seg så godt et sted og ønsker å reise videre. Da er det bare å pakke sammen og kjøre avgårde.

Med bobilen ønsker jeg i første omgang å reise mye mer i Norge enn det jeg har gjort hittil. Planen var egentlig å reise mye mer i Norge allerede i 2018, men det ville seg ikke helt slik og jeg endte opp med å reise to ganger til Rügen i Tyskland isteden. En fantastisk øy i Tyskland som jeg garantert skal tilbake til, mest sannsynlig med bobilen neste gang. Men nå er planen å se mer av Norge. Vi har et utrolig langstrakt og flott land med masse vakker natur og ikke minst utrolig mange militærhistoriske anlegg som jeg ikke har utforsket enda! Men jeg reiser sakte men sikkert rundt og utforsker dem i tur og orden! Men først må jeg bli kjent med min nye vidunder, en tysk bobil som er bygget på en Fiat Ducato. Jeg hadde håpet å ha bobilen på plass og klar til første tur allerede i den første uka i september, da hadde jeg nemlig planlagt å ha en uke ferie. Uten at det var alfa omega. Og det gikk heller ikke helt slik. Jeg hentet riktignok bobilen torsdag den uka, men det var såpass mye greier jeg skulle ordne og kjøpe inn av ting og tang man trenger i bobilen at jeg roet helt ned og valgte å bruke tid på nettopp det og ikke stresse avgårde på tur.

Helga etter derimot dro jeg ut på en liten tur med bobilen. Nå var det overhodet ikke viktig hvor jeg dro, jeg skulle primært bare ut og teste hvordan det ville fungere å være på tur, lage mat og overnatte i bobilen. Turen gikk derfor til Femsjøen i Halden. Jeg hadde opprinnelig planlagt å dra en tur til Krusetertjern som ligger like i nærheten, men der møtte jeg et “camping forbudt” skilt, så der turte jeg ikke å parkere. Men det var før jeg hadde funnet ut hva camping egentlig er. Å parkere med en bobil og sove i bobilen er ikke camping, det er å parkere og sove i bilen, slik som f.eks lastebilsjåførene gjør. Hvis jeg derimot hadde hatt med meg en campingvogn eller dratt ut markisa og satt ut bord og stoler utenfor bobilen, så hadde jeg campet. Men det visste jeg ikke på min første tur med bobilen. Jeg kjørte derfor litt tilbake for å parkere på rasteplassen ved Femsjøen isteden. Jeg må jo si at det var utrolig fint der også! Der stod det forøvrig en tysk bybobil fra før av.

Denne turen var forøvrig fra lørdag til søndag, så det var bare en natt jeg skulle tilbringe i bobilen. Det var et fantastisk vær på lørdagen, men det var meldt gråvær på søndagen. Og selv om bobilen bare er på 6 meter er den registrert og godkjent for 4 personer. Det er 4 sitteplasser som kan brukes når man kjører, en i hver av stolene fremme og to i sittegruppa bak (vendt fremover). I tillegg er det 4 sengeplasser. Det er en dobbeltseng på tvers helt bak og det er i tillegg mulig å bygge om sittegruppa midt i bilen til ytterligere en seng. Dobbeltsenga baki er riktignok ingen stor dobbeltseng, så den er nok ganske intim hvis man er to. I hodeenden er den 1,35 meter bred og den er 1,15 cm bred i fotenden. Det er badet som har fått disse 20 centimeterne som er forskjellen på hode- og fotenden på dobbeltsenga. Men for meg alene er dette en perfekt dobbeltseng! At bobilen “bare” er på 6 meter har jo også sine fordeler når man skal parkere, man trenger ikke så mye mer enn en vanlig parkeringsplass. Den er heller ikke den helt store utfordringen å komme frem med.

Eura Mobil Profila T 590-bobilen jeg har kjøpt meg har en høyt plassert dobbeltseng helt bak i bilen, slik at man får et ganske stort lasterom / garasje under senga. En annen bobil på 6 meter som jeg også vurderte, hadde derimot en senkeseng midt i bilen. Denne hadde en utrolig stor sittegruppe og masse gulvplass egentlig. Men den hadde derimot ingen lasteplass å snakke om. I tillegg til å ha et stort og fint lasterom i bobilen er det også 840 kilo nyttelast tilgjengelig. Når man skal på en lengre tur, er det jo litt greier man skal ha med seg. Og jeg ser jo at bare på en liten helgetur, er det en del greier man drar med seg på tur. Forskjellen på en kort og en lang tur er i all hovedsak hvor mye klær man har med seg. Skal man på lengre tur har man også behov for å ha med seg litt andre ting som man kan unnvære på en kort tur. Jeg hadde f.eks ikke noe behov for å ha med meg min pc på denne korte turen. Da var det ypperlig å bare ha med seg min iPad. Den har jeg et tastatur til, så det fungerer perfekt på tur i bobilen!

Etter å ha rigget meg på plass ved Femsjøen og tatt litt bilder av bobilen og stedet, det var en fin solnedgang denne kvelden, ruslet jeg inn i bobilen for å lage mitt aller første måltid i bobilen! Jeg hadde fått kjøpt meg en stekepanne fra Tefal på 24 cm som kveldens middag skulle tilberedes på. Jeg valgte å ikke gjøre det så avansert, så jeg hadde med meg noen pølser, fiskeburgere og potetsalat. Enkelt og greit og et veldig godt måltid, om jeg får si det selv! Jeg hadde dog glemt å ta med meg øl hjemmefra, så jeg kjøpte et par bokser med norsk øl på veien. Det er jaggu ikke ofte jeg kjøper øl i butikken her hjemme i Norge. Det er den for billig i Sverige til. I tillegg til middagen og litt godt å drikke, hadde jeg også med meg litt snacks som jeg koste meg med på lørdagskvelden!

Jeg hadde også med meg min Tivoli PAL+ DAB-radio slik at jeg hadde mulighet til å høre på litt radio og musikk i bobilen. Jeg hadde egentlig en veldig hyggelig og fin kveld i bobilen! Noe av det jeg hadde kjøpt inn av “ting og tang” til bobilen, var en overmadrass som jeg skulle ha i dobbeltsenga bak, pute, dyne og sengetøy selvfølgelig. Jeg hadde forsåvidt mesteparten av dette hjemme, men jeg kjøpte noe nytt som bare skal brukes i bobilen! Litt flaks hadde jeg med at JYSK hadde salg, så jeg fikk en veldig bra overmadrass til en veldig fin pris også! Det gjør jo ingenting! Og selv om jeg selvfølgelig hadde prøveligget overmadrassen i butikken og prøveligget senga i bobilen flere ganger, så er det selvfølgelig den første virkelige natta man skal tilbringe der som er den virkelige testen.

Men jeg kan ikke si at jeg fikk en så veldig god første natt. Men alt er nytt, senga er ny, overmadrassen er ny og man er rett og slett veldig spent. Men jeg fikk sovet noen timer og var i grunn veldig fornøyd med den første testen av bobilen! Som man ser på bildene som kommer fra annonsen på finn, så er det en liten stige opp i dobbeltsenga bak i bilen. Det fungerer i grunn helt fint, man skal jo ikke gå opp og ned den stigen i ett sett, det er som regel bare når man skal gå og legge seg og når man skal stå opp dagen derpå. Med mindre man har kost seg med såpass mye godt drikke at man må en liten tur på toalettet i løpet av natta, vel og merke. Det hører også med at NX-5-alarmen gikk i løpet av natta, det er også noe av årsaken til at jeg sov litt dårlig. På det tidspunktet hadde jeg ikke helt oversikt over hvordan den varslet og hvordan jeg kunne se forskjell på disse alarmene. NX-5 er en “sikkerhetsalarm” som brukes i mange bobiler. Den varsler hvis den oppdager propan, narkosegasser, co, co2, alkohol, metan og slike ting. Litt avhengig av hvor stor eller liten bil man har, hvor mange som er i bilen osv, så er det mulig å justere sensitiviteten til alarmen. Men jeg hadde ikke gjort noe som helst med NX-5-sikkerhetsalarmen enda.

Som forventet var det ikke noe særlig bra vær dagen etter, så jeg valgte å ikke være ved Femsjøen så veldig lenge, men valgte å reise “hjem” og hadde en evaluering av min første tur og overnatting i bobilen hjemme hos foreldrene mine. Men jeg skulle snart legge ut på nye eventyr i min nye bobil!

Til slutt vil jeg si takk til Norum Bobilgården og selgeren Patrik for ypperlig service! Hvem hadde trodd at man skulle kjøpe bobil midt ute på bondelandet i Råde?

    

Bildene fra finn-annonsen som viser mye mer av bobilen:

                                        

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/01/15/forste-tur-i-bobilen-gikk-til-femsjoen/

2 kommentarer

  • Terje Ek Bjørgvik8 mai, 2019 kl 22:35

  Gratulere med bobil, den så kjempefin og lys ut.

  • kak9 mai, 2019 kl 00:45
   Forfatter

  Tusen tak for det, Terje!

  Den har blitt flittig brukt etter at jeg hentet den 6. september i fjor! Jeg er i skrivende stund på tur nummer 19. Dette er også uten tvil den lengste av dem med 11 netter! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.