Kortreist tur med bobilen til Hvaler

Jeg hadde egentlig ikke planlagt en tur med bobilen den andre helgen i mars, siden jeg sluttet ganske seint. Men når jeg hadde veldig lyst til å dra på tur, tenkte jeg at det kunne være veldig fint med en kortreist tur. Da falt raskt valget på Hvaler. Min nærmeste idylliske skjærgård. Uten at det er avgjørende, men det er i perioden gratis å parkere på alle kommunale parkeringsplasser etter 15. oktober og før 15. mars. Min forrige tur med bobilen på Hvaler var den første “gratishelga” og dette ble den siste. Jeg hadde hittil overnattet med bobilen to forskjellige steder på Hvaler, den første gangen i Korshavn og den andre gangen i Vikerhavn på Asmaløy. Og det var nettopp Vikerhavn på Asmaløy jeg hadde lyst til å dra tilbake til denne helgen. Bobilparkeringen og tømmestasjonen på Værste, Kråkerøy ligger jo dermed også på veien til og fra Hvaler.

Siden jeg skulle fricampe for første gang på en stund denne helgen, satt jeg på lading av batteriene i bobilen to døgn i forveien for å være på den sikre siden. I vinter har jeg primært stått tilkoblet strøm der jeg har vært. Det har uten tvil sine fordeler, da trenger man overhodet ikke være bekymret for strømforbruket og det går i tillegg med ganske mye mindre gass til oppvarming. Men jeg synes det er enda mer sjarmerende å fricampe der man måtte ønske, helt uavhengig av strøm og bobilparkeringer. Hvis jeg finner et sted hvor det er stille og rolig, med fin utsikt og man kanskje til og med er nesten for seg selv, kan man egentlig få det bedre? Vi er selvfølgelig forskjellige, mange benytter nok både bobil og campingvogn for å være sosiale med andre. Og da er det jo genialt at man kan velge hvor man vil campe/overnatte.

Fylle vann – hvor er krankoblingen?

Jeg var ikke ferdig på jobb før ved 18-tiden denne fredagen, så jeg ville komme frem til Vikerhavn på Asmaløy forholdsvis sent. Men det ble enda litt senere enn jeg hadde regnet med. Siden foreldrene mine hadde kommet hjem fra flere uker i Nice dagen før, ble vi sittende og prate frem til klokka 21 på kvelden. Men det var ikke noe hastverk for min del. Jeg skulle ikke kjøre så langt og jeg hadde også lagt opp til enkle middager denne helgen. Men jeg kom meg nå avgårde etterhvert og i motsetning til foregående tur, så hadde jeg husket å ta med meg både sanitærvæske og håndklær på denne turen. Så da slapp jeg å kjøre innom enda flere steder. Da måtte jeg uansett ha dratt avgårde mye tidligere for å rekke innom før de stengte. Når jeg parkerte ved tømmestasjonen ved bobilparkeringen på Værste fikk jeg meg en liten overraskelse når jeg skulle gå ut av bobilen. Det hadde fryst på og var litt is akkurat der jeg hadde parkert. Jeg klarte heldigvis å ta meg imot og gikk derfor ikke rett i bakken.

Nå begynner jeg å få ganske dreisen på rutinen med å fylle opp bobilen med vann. Jeg har sørget for å lukke alt som skal lukkes på forhånd, slik at det bare er å sette i gang og fylle vann. Men jeg fikk meg en liten overraskelse når jeg skulle koble til min egen slange til vannkrana. For “krankoblingen” var borte vekk. Den som man kobler Gardena-hurtigkoblingen til. Det har vært en slik på denne krana tidligere, men nå var den borte. Om den hadde gått i stykker, om noen mente at de trengte den mer enn alle andre eller om noen ved en ren feiltagelse har skrudd den av og tatt den med seg, vet jeg jo ikke. Resultatet er uansett det samme, den er borte vekk. Men heldigvis inneholdt vannslangesettet jeg hadde fått av pappa alt jeg trengte. Både koblingene til å ha på slangen, krankoblingen og et strålemunnstykke. Sistnevnte har jeg ikke hatt behov for enda. Krankoblingen er i utgangspunktet til 3/4 tom gjenger, men det er også en overgang til 1/2 tom gjenger til den.

Så da var det bare å få skrudd på min egen krankobling og fortsette som før. Og så måtte jeg prøve å “notere bak øret” at jeg måtte huske på å ta den med meg igjen også. Andre ville sikkert ha glede av den hvis jeg glemte den igjen, men jeg ville hatt litt problemer hvis jeg kom dit neste gang uten en krankobling. For å være på den sikre siden bør jeg nok kjøpe minst en å ha i reserve. For man er vel før eller siden dømt til å glemme den igjen et eller annet sted? Det er jo fort gjort, mener jeg. Å glemme igjen så alle andre får glede av det, er en ting, å stjele andres krankobling er noe annet. I starten når jeg skulle fylle opp ferskvannstanken i bobilen, pleide jeg å fylle opp til det var fullt. Så sette i gang vannpumpa og åpne kranene for varmtvann for å fylle opp varmtvannsberederen. Men nå setter jeg i gang denne prosessen etter ganske kort tid. Så da har jeg fått pumpet vann rundt i systemet og fylt opp varmtvannsberederen før ferskvannstanken er full. Da slipper jeg å “etterfylle” ferskvannstanken for det vannet som har gått videre til varmtvannsberederen. Etter google maps ser det ut til at jeg gjør denne prosessen på ca 15 minutter. Det med en 1/2 toms slange. Med en 3/4 toms slange hadde det sikkert gått enda fortere. Men om jeg bruker 10 eller 15 minutter på dette, spiller da ingen rolle.

Fremme i Vikerhavn

Det er ikke mer enn en halvtimes kjøretur ut til Vikerhavn på Asmaløy. Ikke overraskende var det ikke en sjel der når jeg ankom rett før klokka 22 fredag kveld. Det var mørkt som i natta, naturlig nok. Sola hadde gått ned klokka 18:01 denne fredagen. Når jeg var i Vikerhavn i oktober stod det to bobiler parkert ved siden av “båthuset” der som hadde det hyggelige ute ved ei bålpanne. Jeg hadde derfor parkert med bobilen vendt mot syd og der syntes jeg at jeg stod fint. Så jeg parkerte på samme sted denne gangen, rett til høyre for informasjonsskiltet som står der. Der står man sånn noenlunde i vater. Ikke helt i vater, men kurant nok. Den største “feilen” er nok at man har litt slagside mot venstre. Men det var godt å ha kommet frem, det ville naturlig nok ikke bli en så veldig lang kveld før jeg skulle gå og legg meg. Men først måtte jeg få meg litt mat. Og denne gangen hadde jeg med meg alt jeg trengte fra start av. Det skulle nemlig bli pølsefest i bobilen denne helgen! Jeg synes i grunn at jeg har hatt ganske enkle middager i bobilen hittil, men dette tok uten tvil kaka. Jeg hadde med meg grillpølser som jeg hadde tenkt å varme i panna og med tilhørende pølsebrød. Kan det bli enklere?

Nå var det riktignok ikke vanlige grillpølser, men grillpølser av typen Knäcker fra Finsbråten. De finnes i forskjellige smaker. De variantene jeg hadde med meg på denne turen var Ost, Chorizo og Berliner. De smaker mye mer enn ordinære grillpølser og det viktigste er at de inneholder mer kjøtt enn normalt. Og jeg må si at det smakte utrolig godt med noe så enkelt som grillpølser i pølsebrød en fredag kveld i bobilen etter en lang dag! Ikke avansert, ikke kulinarisk eller fisefint på noen som helst måte, men enkelt og godt. Veldig lite oppvask blir det av det også faktisk! Når jeg kun hadde brukt en tallerken til å ha pølsebrødene med pølsene i, en pølseklype/stekeklype og ei stekepanne til dette måltidet, så jeg rett og slett det ikke som nødvendig å vaske opp. Jeg tenkte at jeg fint kunne bruke det en gang til på lørdagen.

Når jeg var på tur med bobilen i Mysen opplevde jeg for aller første gang at jeg ikke fikk inn tv-signaler med min RiksTV-antenne i det hele tatt. Noe som overrasket meg en smule, for uansett hvor jeg hadde stått med bobilen inntil da, hadde jeg ikke hatt noen problemer med å få inn tv-signaler. Men i Mysen var visst en stor “blind spot” for det digitale bakkenettet til RiksTV. På Hvaler derimot er det ikke noe problem å få inn tv-signaler. Er man ute på Kirkeøy får man sikkert også inn de svenske kanalene. Men det kan jeg ikke huske at jeg gjorde når jeg var i Vikerhavn på Asmaløy. Men man får inn alle de norske kanalene. Hvis man ikke har tegnet et abonnement hos RiksTV, er det bare NRK1, NRK2 og NRK3 man får tilgang til. Men jeg regnet med at det ikke skulle bli noe problem å finne noe å kunne se på. Men det var lettere sagt enn gjort på den tiden av året. Jeg kan ikke si jeg er veldig interessert i ski eller annen type sport. Jeg setter mye mer pris på å kunne få se en film.

Det  var uansett en veldig kort fredag kveld, så da var det bare å komme seg i seng og få seg en god natts søvn. I tillegg til at jeg sluttet sent fredag kveld, var det værmessig kanskje ikke den beste helgen å dra på tur med bobilen, for det var meldt et forferdelig grisevær på lørdagen. Søndag derimot var det meldt bra vær. Men lørdagen regnet jeg egentlig med å tilbringe mesteparten av i bobilen. Jeg var også litt spent på hvordan det ville være å overnatte i bobilen i Vikerhavn med 11-12 sekundmeter med vind fra vest. Men det geniale med denne parkeringsplassen i Vikerhavn, er at man ligger i le for vind som kommer fra vest. Man ligger også ganske i le for vind som kommer fra syd, da man ligger nede i en liten “dump”. Fra øst  vil man kanskje merke det litt mer, men det har jeg ikke testet ut enda. Jeg for min del merket absolutt ingenting til disse 11-12 sekundmeterne med vind fra vest i løpet av natta. Det var stille og rolig i Vikerhavn. Bobilen stod rolig og det var ingen problemer å få seg en god natts søvn.

Mye regn – blir i Vikerhavn

I løpet av natta har det kommet enorme mengder med snø hjemme, jeg fikk tilsendt noen bilder fra gårdsplassen hjemme hos foreldrene mine der min Kia Sportage stod parkert, og den hadde mildt sagt snødd ned. Det hadde i løpet av natt til lørdag og lørdagen brått kommet et sted mellom 15 og 20 centimeter med snø! Ute i Vikerhavn på Asmaløy hadde det ikke kommet et eneste snøfnugg. Alt hadde kommet ned som regn, såkalt ferdigmåka snø. Og det må jeg si at jeg satt utrolig pris på! Men jeg kunne se utifra værvarselet på YR at det skulle komme snø lørdag ettermiddag/kveld også i Vikerhavn. Men jeg var litt spent på i hvor store mengder. I utgangspunktet hadde jeg på forhånd regna med å ikke kunne få utnyttet lørdagen til noe særlig fornuftig. Med det mener jeg at jeg ikke ville kunne ta noe særlig med bilder og gå meg noen turer. Når det høljer ned synes jeg ikke det er så veldig interessant. Bildene har også en tendens til å bli veldig grå og kjedelig. Jeg har riktignok et kompaktkamera som er vanntett som jeg kunne tatt med meg, hvis jeg absolutt ville tatt bilder i skikkelig drittvær, men det kameraet lå hjemme.

Nivåregulering av bobilen

Det tok derfor ikke så lang tid før jeg bestemte meg for at jeg skulle bli stående med bobilen i Vikerhavn frem til søndagen. Jeg stod helt perfekt, i le for vinden og jeg kunne tenke meg å ta en tur med kameraet når det ble bedre vær på søndagen. Så da syntes jeg at det var på sin plass å nivåregulere bobilen litt, siden jeg skulle stå der litt lengre. Men før jeg gjorde det hadde jeg tatt meg en dusj, og det var vel en av grunnene til at jeg bestemte meg for å nivåregulere bobilen. For det var litt ubehagelig å stå i dusjen, ikke minst såpe inn føttene, når bobilen ikke stod helt i vater. Og det var slagsiden mot venstre jeg ville gjøre noe med. Derfor var planen å bruke begge nivåklossene på venstre side av bobilen. Jeg hentet dem fra garasjen eller lasterommet bakerst i bobilen og la dem foran begge hjulene på venstre side. Jeg har et lite vater fra Stanley liggende i bobilen som jeg bruker for å se hvor “gæli” det er, men jeg var ikke helt sikker på hvilket nivå på nivåklossene jeg måtte opp på.

Jeg kjørte derfor opp på nivå to først. Så var det inn i bobilen for å sjekke hvordan det lå ann med vateret. Og fra å ha en del slagside mot venstre, hadde jeg nå plutselig litt slagside til høyre. Så da valgte jeg å slippe bobilen ned til nivå en på nivåklossene. Da var det tilnærmet helt perfekt. Jeg hadde fortsatt litt fall fremover i bobilen, men det er ikke noe krise, spør du meg. Det er uansett umulig å få nivåregulert bobilen 100% i begge retninger når man bare har to nivåklosser tilgjengelig. Hvis jeg skulle klart å nivåregulert bobilen i begge retninger, måtte jeg hatt flere nivåklosser og kjørt opp på forskjellige nivåer på de forskjellige hjulene. Men da begynner det å bli litt vel avansert. Om dette er noe andre bobileiere praktiserer med slike nivåklosser, har jeg ingen anelse om. Men det høres ut som en litt vel avansert nivåregulering å gjøre på egenhånd uten hjelp ihvertfall. Men det er jaggu sjeldent at det ikke holder å nivåregulere bobilen enten på en av sidene eller foran.

Hvis det ikke er mulig å få bobilen i høvelig posisjon med dette, er det jaggu på tide å finne seg en annen plass, er min mening. Før jeg kjøpte meg nivåklossene måtte jeg bruke litt tid på å finne en perfekt plass for å få bobilen noenlunde i vater. Det er uten tvil mye enklere nå som jeg har nivåklossene. Skal man bare stå et sted en natt, er det kanskje ikke så viktig å foreta små justeringer, som dette tross alt var, men når man først skal stå over lengre tid, er det uten tvil mye mer behagelig når bobilen står mest mulig i vater. Både av hensyn til avløpet i bobilen, at man slipper å føle at man “triller ut” av sengen eller har fall nedover i hoderetningen av senga. Å ha fall nedover i fotenden av senga derimot er ikke så merkbart. Hvis bobilen står veldig skeivt, så vil jeg vel tro at det rett og slett er ubehagelig å oppholde seg i bobilen. Siden alt blir skeivt. For de som har helautomatisk nivåregulering av bobilen, så er jo dette en smak sak. De bare trykker på en knapp og i løpet av et par minutter er hele bobilen i vater. Og da står man også på “fast grunn” og ikke på gummidekk slik som jeg gjør med min bobil. Jeg antar at det er som dag og natt når man står parkert med bobilen i dårlig vær.

PINGI fuktfjerner

Jeg har skrevet tidligere om at jeg driver og tester ut PINGI fuktfjerner i bobilen. Jeg har mer ordinære fuktfjernere / fuktslukere stående i bobilen når den ikke er i buk, av typen TORRBOLLEN som er basert på en pose med salt over en beholder som samler opp vannet og ikke minst restene av dette saltet. når alt innholdet i posen er borte er det på tide med en refill. Men når jeg er på tur med bobilen, opplever jeg i likhet med alle andre at man får dugg, kondens, fukt på frontruta og siderutene foran i bobilen. Det er et problem jeg har fått inntrykk av at at man må leve med når man har bobil. Det er på grunn av forskjellen mellom temperatur inne og ute og ikke minst at man produserer fuktighet med å være i bobilen, vaske opp, dusje, lage mat osv. For å begrense dette “problemet” bør temperaturforskjellen inne og ute ikke være større enn nødvendig. Men nå sier det seg selv at det blir litt temperaturforskjell inne og ute i vintersesongen. Men jeg for min del har fra første stund valgt å senke temperaturen i bobilen om natta. Men det er også fordi det ikke er spesielt behagelig å ligge og sove i 20-23 grader. Så da senker jeg temperaturen til ca 15 grader. Men det er ikke nok til at dugg og kondens uteblir.

Jeg har inntil jeg brukte å teste ut PINGI fuktfjerner hatt noen enkelte netter uten dugg og kondens, men jeg har aldri hatt to netter på rad noen gang. Men etter at jeg tok i bruk PINGI fuktfjerner som jeg har liggende på dashbordet i bobilen, har all dugg og kondens forsvunnet. Det kan selvfølgelig fortsatt bli litt dugg når man kommer inn svett og jævlig og tar av seg ytterjakke, genser osv.. eller når man har dusjet om morgenen. Men dette forsvinner i løpet av kort tid. Men etter at jeg tok i bruk PINGI fuktfjerner har jeg ikke hatt behov for å tørke av frontruta eller siderutene foran i bobilen en eneste dag. Og det må jeg si er helt rått. At disse to fuktfjernerne som inneholder SILICA skulle være så effektive, hadde jeg aldri i verden sett for meg! Så disse er med meg på tur hele tiden! Jeg legger dem på plass på dashbordet så fort jeg har parkert og dem blir liggende der til jeg skal kjøre videre. Da havner dem midlertidig i passasjersetet som regel.

Men etter den første natta i Vikerhavn på Asmaløy var det dog litt dugg helt nederst på frontruta. Det er det meste jeg har hatt av dugg på frontruta etter at jeg begynte å bruke PINGI fuktfjerner! Men dette er noe som forsvant etterhvert. Det er også ikke mer enn at det ville forsvunnet veldig fort hvis jeg hadde starte topp bobilen og latt vifta blåse opp på frontruta. Så lenge det bare er dugg og ikke kondens, er det borte i løpet av null tid. Men at det ble litt dugg helt nederst på frontruta er kanskje ikke helt overraskende, med tanke på hvilket drittvær og hvor mye regn jeg hadde hatt den natta. Noe annet som er genialt med PINGI fuktfjerner, er at de er “ladbare”. Med det menes at man kan tørke dem og bruke dem på nytt. De kan faktisk tørkes i sola, jeg aner dog ikke hvor lang tid det vil ta å tørke dem i sola. Men det er med andre ord bare å la dem ligge på dashbordet i sola, så tørkes de ihvertfall litt. Alternativet når de er fulle, og indikatoren på dem har blitt rosa, er å tørke dem i mikrobølgeovn! De skal kjøres i 6 minutter to ganger med en pause mellom. Da er de tomme for fuktighet og klar for bruk igjen.

Men siden det sikkert blir litt kranglete å få tilgang til en mikrobølgeovn når man er på en lengre tur, har jeg kjøpt to PINGI fuktfjernerne til. Så har jeg to på lur når de to første er fulle av fuktighet. Jeg for min del synes det er helt utrolig at det ikke er noen andre som har skrevet om dette og tipset andre bobileiere om dette. For dette er jo rett og slett helt KNALL og fungerer utmerket for meg ihvertfall! Jo flere man er i bobilen, jo mere fukt, og større problemer vil kanskje PINGI fuktfjerner ha med å holde all fuktigheten i sjakk. Men det kan man jo kompansere med å ha flere  av dem. Før jeg kjøpte meg PINGI fuktfjerner har jeg brukt mikrofiberkluter og alt annet jeg har hatt tilgjengelig til å tørke bort all kondensen som har lagt seg på frontruta og siderutene i bobilen. Og det har vært store mengder. Så fillene har som regel måttet vris opp flere ganger for å bli kvitt alt sammen. Men i løpet av få sekunder begynner det å dugge med en gang. Så med med mindre man starter opp bobilen og får i gang vifta, så vil det ganske fort være igjendugget. Men den kondensen man har fjernet, er selvfølgelig borte. Eller ihvertfall borte fra frontruta. Den befinner seg jo fortsatt mer eller mindre i bobilen, i form av fuktige filler som må tørkes og det vannet man har vridd opp i vasken på kjøkkenet i bobilen.

Jeg kan derfor ikke få fullrost PINGI fuktfjerner mer! Det har gjort det utrolig mye lettere på tur! For ikke å snakke om at jeg fortsatt har den fantastiske utsikten jeg parkerte til dagen før når jeg våkner dagen etter. Jeg slipper å måtte tørke bort en masse kondens for å kunne se ut. Har man parkert slik at sola kommer rett på frontruta, forsvinner den mest sannsynlig av seg selv. Men uten direkte sol rett på frontruta, må det tørkes bort manuelt. Og der har jeg sett litt forskjellige løsninger på hvordan dette gjøres. En vindusvasker fra Kärcher f.eks er noe som forsåvidt har sett veldig lettvint og effektivt ut. Det er i bunn og grunn en nal som støvsuger opp vannet og havner i en beholder. Men det er i grunn enda en “dings” man må dra med på tur og ikke minst også lade for at den skal virke. Så for meg er PINGI fuktfjerner en løsning som var utrolig mye bedre enn jeg hadde håpet på. Rett og slett perfekt! Og hvordan jeg snublet over PINGI fuktfjerner? Jeg var innom en bobilforhandler for å spørre om thermomatte, innvendig eller utvendig, da kom dette opp som en løsning for å begrense dugg og kondens i tillegg til thermomatte. Jeg for min del droppa thermomatta og kjøpe bare PINGI fuktfjerner. Ikke der og da, for de hadde ikke flere på lager. Men jeg har kjøpt mine på BilXtra i Fredrikstad! De koster 149 kroner for den store XL-utgaven på 450 gram. Kjøp to og legg dem på dashbordet i frontruta, er mitt tips!

Oppholdsvær – litt bilder

Så fort det så ut til å holde opp å regne litt, tok jeg en liten tur ut med mitt Sony RX100 III kompaktkamera for å ta noen bilder. Jeg måtte benytte anledningen når det først var tilnærmet opphold ihvertfall. Fikk noen bilder av bobilen der den stod parkert i Vikerhavn på Asmaløy og litt fra selve båthavna. Før jeg gikk tilbake til bobilen igjen. Jeg hadde egentlig ikke regnet med å kunne ta noen bilder i løpet av denne dagen i det hele tatt, så dette var en positiv overraskelse! Etter en liten pause i bobilen stoppet det helt opp med å regne og det begynte å lysne opp litt. Så da var det bare å kle på seg og ta med seg kameraet for å gå en ny tur for å ta litt bilder. Man må jo svi mens jernet er varmt! I dette tilfellet benytte anledningen til å gå en liten tur og ta bilder mens det var oppholdsvær! Nå tok jeg turen litt lengre ut på brygga for å ta litt bilder og ikke minst bortover kaia der LOS-båtene ligger. Det er to av dem i Vikerhavn på Asmaløy. Når jeg var i Vikerhavn i oktober opplevde jeg at LOS-båten kom “flyende” i full fart inn og ut av havna i ett sett. Men denne helgen var det jaggu rolig. I løpet av hele helgen så jeg den bare være ut en gang. Så det var tydeligvis stille og rolig rundt Hvalerøyene denne helgen. “Redningsdukka” som lå på brygga så litt medtatt ut. Hodeskallen den en gang har hatt har også mildt sagt fått seg en smell og så ikke så fin ut lengre.

Rett ovenfor Vikerhavn på Asmaløy står det også en gammel buss parkert. Det er en gammel ARNA-buss fra 1981, registrert første gang 27.10.81 som det står “GRENSE JAKOBSELV” i skiltkassa på. Man kan vel trygt si at den har sett sine bedre dager. Den har forøvrig vært registrert på nåværende eier siden 2008. Det skal være en Volvo B57-60 på 12 meter med en 6,7 liters dieselmotor og 213 hestekrefter. Egenvekten på bussen er på 9.760 kilo. Den har nok ikke vært i bruk på en stund, den ble sist EU-kontrollert i 2014 og har følgende status i dag: “EU-kontroll: Fristen utløp 31.08.15. Bussen vil bli avskiltet ved kontroll”. Men så lenge den står parkert og ikke er i bruk, så er det vel ingen fare for det. Den står forøvrig på privat eiendom, så jeg snoket ikke noe mer utover dette. Alle de tekniske detaljene finner man på nett på bakgrunn av registreringsnummeret. Men på meg så det ut som bussen er bygd om til campingbuss? Den har nok vært fin å være på tur med i sine glansdager. Nå er det kanskje ikke så sannsynlig at den vil bli brukt noe mer?

Jeg gikk også turen rundt ved “stranda” og bort til busstoppet vårt i Vikerhavn. Nå er det riktignok ikke mye buss som går ned hit lengre. Ihvertfall ikke rutebuss. Kanskje det går en skolebuss ned hit? Men det er jeg jaggu ikke sikker på. Det var forresten to svaner i “havnebassenget” denne dagen, som jeg fikk tatt noen bilder av. Det tok ikke så lang tid fra jeg kom ned mot vannet før de kom ganske så nærme. De er veldig nysgjerrige, men det tar som regel ikke så lang tid før de “legger på svøm” utover igjen. Men litt bilder av svanene fikk jeg jo da. Og jeg må si at det var en utrolig fin stemning i Vikerhavn nå som det hadde lysnet opp litt og man får ganske mye mønster og et fotomotiv i seg selv med skyene på himmelen.

Etter avtrykket jeg satt i sanden på stranda, var jeg godt skodd på denne turen. Men det er jaggu sleipt på fjellet der det normalt sett er vann. Så jeg måtte gå veldig forsiktig for ikke å gå på snørra. Det hadde jaggu tatt seg ut å falt i vannet. Da hadde det bare vært å kommet seg tilbake til bobilen for å prøve å få varmen igjen. Men siden jeg bare er på en helgetur, er det jo litt begrenset med hva jeg har med meg av skift. Så det hadde mildt sagt vært litt krise. Men det gikk heldigvis bra. Men det er jo takket være at man er forsiktig! Rett nedenfor snuplassen er det forresten plassert en fugl i metall på en av stenene foran de to “båthusene”. Et utrolig artig fotomotiv synes jeg. Jeg tar bilder av denne hver gang jeg er i Vikerhavn! Et utrolig fint påfunn!

På vei tilbake til bobilen fikk jeg tatt litt bilder av den gamle trucken som står der. Gassdrevet og det ser ut til at det er en selvfyllingsflaske også, for den har et nanometer for å vise gassnivået i flaska! Etter nanometeret å dømme, ser det ut til at gassflaska er helt tom. Hvor mye denne er i bruk vet jeg ikke, men jeg mener den står parkert et annet sted enn når jeg var i Vikerhavn i oktober. Så litt brukes den nok. Men det skal nok vanskelig la seg gjøre å få brukt den nå, siden den er tom for gass. Men det er jo lett å få fikset. Artig navn på den forresten, HYSTER. Enda mer morsomt med en I til slutt kanskje? HYSTERI. Men nå begynte det så smått å regne litt, så da tenkte jeg at det var greit å rusle tilbake til bobilen. I løpet av helgen kunne jeg tenkte meg å rusle mer i Vikerhavn, men det blir nok ikke før søndag. Da er det meldt strålende vær på Hvaler!

Klar for innekos med te og kjeks

Tilbake i bobilen tok jeg frem min “Kone” fra Le Creuset, en “plystrekjele” som jeg bruker til å koke vann. Det var dags for litt te og ikke minst litt kjeks. Jeg hadde noen dager i forveien kjøpt litt  Ballerina-kjeks med kokos på Holdbart til en hyggelig pris. Hvis jeg skulle betalt full pris for Ballerina-kjeksen, hadde jeg kanskje ikke valgt den med kokos, men når man får den til nesten en tredjedel av prisen, så er det uten tvil knall! Synes faktisk den er ganske god. Det er ikke så mye kokos, men nå liker jo jeg Bounty også da, så kokos er innafor! Og det smaker utrolig godt med en varm kopp te med kjeks til når man sitter inne i en varm bobil og det pøser ned og er skikkelig drittvær utenfor! Nå kunne man selvfølgelig også gjort dette hjemme også, men det er noe med å være på tur og ha en litt annen utsikt og ikke minst gjøre noe som er litt annerledes enn til vanlig.

Det er mange ting man føler at man må gjøre hjemme som man legger igjen hjemme og som ikke er noe tema i det hele tatt er på tur. Nå denne helgen f.eks går vaskemaskinen i ett sett, for nå ha det virkelig hopet seg opp her med mange bobilturer de siste helgene. Er man i bobilen trenger man ikke å tenke på å vaske klær, vaske leiligheten eller andre ting man bare MÅ gjøre. Nå må man selvfølgelig holde det litt rent, pent og ryddig i bobilen også, men det er liksom ikke det helt store arealet, så det er ganske fort gjort. Jeg har ikke med meg en støvsuger på tur i bobilen, men jeg har med meg et feiebrett og en feiekost, da får jeg ut det meste. Men tror jeg kommer til å kjøpe meg en feiekost med litt lengre skaft, for den jeg har nå så må jeg nesten ned på kne for å bruke. Feiekosten og feiebrettet jeg har i dag ligger nede i et lite rom under gulvet rett ved inngangsdøra i bobilen forresten. Godt gjemt under ei lita luke i gulvet. Kjøper jeg en feiekost med lenge skaft, må den nok lagres et annet sted.

Pølsefest

Jeg hadde denne helgen gjort det ekstremt lettvint med måltidene, det var rett og slett pølsefest hele helgen! Jeg hadde med meg grillpølser som jeg hadde i fryseren hjemme. Lettvint og godt. Spesielt når man kjøper grillpølser som er litt mer enn bare ordinære grillpølser. Som inneholder mer kjøtt, kanskje ost og litt mer krydder enn vanlig. Enten det er Knäcker med Ost, Chorizo eller Berliner fra Finsbråten! Jeg er ikke så fin på det eller kravstor, så dette synes jeg fungerte utmerket! Ikke noe jeg ville hatt på hver tur, men synes det var genialt lettvint og godt denne helgen! Det viktigste er uansett at man får i seg mat og at man koser seg på tur! Og det er det vel ikke noen tvil om at jeg gjør når jeg er på tur med bobilen! Mens jeg sitter og spiser begynner snøen å falle også i Vikerhavn på Asmaløy! Mens det hadde snødd i bøtter og spann siden fredag kveld hjemme, var det først etter klokka 16 på lørdagen at det går over fra regn til snø på Hvaler. Og det kom noen store “filler” og det snødde alt fra i 45 til 90 graders vinkel. Loddrett var det ihvertfall ikke! Nå var det bare å bli i bobilen resten av dagen. Det tok heller ikke så lang tid før jeg måtte lukke igjen takluka bak i bobilen litt, ned til det laveste nivået. For med den vinkelen som det snødde, snødde det rett og slett inn i bobilen! Og det vil vi jo ikke ha noe av! Rett i senga også for sikkerhets skyld.

Men det kunne både snø, regne og blåse så mye det ville for min del. Jeg hadde parkert bobilen, nivåregulert den og var klar for å kose meg inne i varmen i helgen! På forrige tur hadde jeg testet ut Chromecast og konkludert med at det ikke var mulig å bruke Chromecast uten å streame alt live fra nettet, og det brukte noe forferdelig med mobildata. En film brukte jeg 2,4 GB på, totalt den helgen gikk det med 4,11 GB mobildata. Med mindre man har mobildata i bøtter og spann, eller “fri data”, så er dette ikke en holdbar løsning. Jeg hadde derfor planer om å teste ut Apple TV og nedlastet innhold i Netflix via AirPlay på neste tur. Men det ble litt dårlig tid til å få på plass dette til denne turen, så det ble utsatt litt. Jeg visste uansett at jeg hadde tv-signaler på Hvaler, så det var ikke noe problem. Det eneste problemet var at det ikke var noe interessant å se på på TV. Men men, sånn er det innimellom. Men det var ikke værre enn at jeg hadde lastet ned noen filmer på min iPad som jeg kunne se. Riktignok direkte på iPad-skjermen som er litt mindre enn TV-skjermen i bobilen. Men det er jo bedre enn ingenting, ikke sant?

Det snødde ganske heftig i løpet av ettermiddagen og kvelden, det la seg litt på gresset foran bobilen og ikke minst det pakket seg godt på venstre speil på bobilen. Men det var liksom ikke de store mengdene som la seg ellers. Det var fortsatt “varmt nok” på Hvaler til at det ikke ville legge seg på bakken. Jeg var uansett skodd med piggdekk på min bobil, så det hadde ikke vært noe problem. Men det ville legge litt begrensninger på mulighetene til å gå tur dagen derpå isåfall. Men jeg hadde en hyggelig kveld i bobilen hvor jeg koste meg med litt medbragt svensk juleøl og litt film. Ikke overraskende fikk jeg ikke noe selskap i Vikerhavn denne kvelden heller. I løpet av dagen var det nok bare noen av de mest ivrige turgåerne som var på tur. Det var nok ikke det været som fristet de aller fleste.

Strømforbruk

Dette var den første turen jeg hadde med bobilen på en stund hvor jeg fricampet hele helgen. I løpet av vintersesongen har det blitt mange netter tilkoblet strøm, og da trenger man ikke å tenke på hvor mye strøm man bruker. Gassforbruket er også ganske lavt når man har mulighet til å fyre med strøm i bobilen. Men man får ikke like mye effekt på bare strøm, så jeg bruker “MIX 2”. Truma har to elementer på 900 watt hver. Hvis man bruker “EL” (1 eller 2) bruker man en eller to av disse elementene på henholdvis 900 eller 1.800 watt tilsammen. Hvis man bruker “MIX” (1 eller 2) fyrer man med henholdsvis 900 eller 1.800 watt i bunn og så “topper” Truma med gass tilsvarende inntil 4.000 watt i tillegg. Men selv om Truma bruker litt gass for å “toppe” for å klare å holde det varmt, så er gassforbruket ganske lavt i forhold til om man fyrer med bare gass (tilsvarende inntil 6.000 watt). Man klarer å holde en god grunnvarme med 1.800 watt strøm. Ihvertfall i de temperaturene jeg har vært på tur i hittil. Er man på tur i 20 kuldegrader vil det sikkert være behov for å “toppe” med gass hele tiden. Men dette styrer uansett Truma selv, så det er ikke noe man må tenke på. Foruten å sørge for at man har nok gass da selvfølgelig.

Når man fricamper og fyrer med gass, så bruker man jo ikke noe 12 volt strøm til akkurat det, foruten styringssystemet og sånn bruker bittelitt strøm. Det som derimot bruker en del strøm er vifta som Truma bruker til å sirkulere varmen rundt i bobilen. Jo raskere og mer den går, jo mer strøm går det med selvfølgelig. I tillegg bruker man strøm til lys, lading av mobiltelefon, til TV, vannpumpa og slike ting som bruker strøm i bobilen. Og jeg har foreløpig ikke hatt noen som helst problemer med å fricampe med bobilen, enten jeg har stått en eller to netter. Nivået på bodelsbatteriet indikeres med 7 dioder i min bobil. Uten bruk av TV har jeg som regel bare gått ned 1 av disse diodene. Med bruk av TV har det gått ned to av disse diodene. Nå lørdag kveld så jeg at det allerede hadde gått ned tre av disse diodene. Det vil si at jeg hadde to dioder som var grønne og to dioder som var røde igjen. Så jeg var litt spent på hvordan dette ville gå i løpet av natten med min cpap pustemaskin. Så jeg begynte å lure på om jeg måtte begynne å spare litt på strømmen til lys og slik. I værste fall hadde det ikke vært værre enn å bare starte opp bobilen for å lade litt på den måten.

Men jeg vil helst teste ut og se hvor langt man kan strekke strikken, så jeg lot være å starte bobilen og lot også være å spare noe spesielt med strøm. Jeg bruker aldri halogenpærene i taket i bobilen, jeg bruker bare LED-pærene, men foruten det var det ingen sparetiltak som ble satt i gang. Hvis jeg skulle tenne halogenpærene i taket, vil jeg plutselig ha et forbruk på 120 watt. Det unødvendig mye når man kan bruke de LED-lysene man har. Jeg har LED-dioder i taket som gir et helt kurant “stemningslys” som fungerer til det meste, foruten å lese. I tillegg har jeg LED-spotter, to i sittegruppa, to i senga, en LED-lyslist over kjøkkenbenken og to LED-lamper på badet. Sistnevnte slås alltid av når jeg ikke er på badet.

Nå hører det jo også med at jeg har solcellepanel på taket av bobilen. Jeg har dog ikke funnet ut hvor mange watt dette panelet er på, for det står ingenting i de papirene som fulgte med bobilen. Men dette hjelper meg selvfølgelig en del, mot om jeg ikke hadde hatt et solcellepanel på taket. Men denne helgen har jeg nok ikke hatt så veldig mye lading, siden det har vært overskyet og ikke så veldig mye lys. Men litt lader solcellepanet uansett. Men det lader selvfølgelig mye mer når det er sol fra blå himmel, og jo mer rett ovenfra sollyset kommer, jo mer lader panelet. Søndag skulle det bli strålende vær, så jeg ville nok få ganske mye hjelp av solcellepanelet så fort sola kom opp over horisonten klokka 6:51 tenker jeg! Men dette er første gang at jeg har vært usikker / bekymret for om jeg ville ha nok strøm når jeg fricamper. Hvis man bare står en natt av gangen ville jeg aldri vært i nærheten å hatt problemer, men ved flere netter, er man litt avhengig av hvor mye strøm man bruker til fyring (vifta) og andre strømkrevende forbrukere i bobilen. Jeg har inntrykk av at det er vifta til Trumaen som er det som bruker mest strøm. Nå som man har LED TV’er, så brukes det mye mindre strøm enn tidligere med LCD-TV.

Men jeg gikk og la meg uten å være noe særlig bekymret. Jeg har lest at andre som bruker cpap pustemaskin har opplevd at den har stoppet opp i løpet av natta hvis man har for lite strøm / lav spenning, så jeg ville vel oppdage det fort uansett tenkte jeg. Men de som har opplevd dette tidligere har brukt cpap pustemaskin med fukter, og det bruker sinnsykt mye mer strøm enn når man ikke bruker fukter. Etter en kalkulator jeg fant på nett å dømme, så brukte en cpap pustemaskin med fukter 10-11 ganger så mye strøm som en uten. Derfor har det aldri vært aktuelt for meg å bruke fukteren til cpap pustemaskinen når jeg er på tur med bobilen. Nå kunne jeg selvfølgelig tatt den med og brukt den de nettene jeg står tilkoblet 220 volt, men det har liksom ikke vært noe tema hittil. Men når jeg skal legge ut på lengre turer, kan det hende at jeg tar den med meg for sikkerhets skyld. Den tar ikke noe ekstra plass, da jeg har et “tomt rom” i cpap-baggen i dag. Det blir noen ekstra gram, men ikke noe som vil være noen belastning.

Sol fra blå himmel varmer og lader godt!

Det var heller ikke noe problem i løpet av natta, men jeg våknet opp på morgenkvisten og syntes det var veldig varmt i bobilen. Primært fordi jeg måtte en tur på toalettet, så da sjekket jeg temperaturen samtidig, og det var i overkant av 18 grader inne i bobilen. Så jeg prøvde å senke temperaturen enda litt til. Det jeg ikke tenke på der og da, var at sola stod på fra blå himmel, så det var den som varmet opp bobilen, ikke Truma. Men jeg gikk og la meg igjen og fikk sovet litt til. Og jeg skal love dere at sola varmet godt når den stod rett på søndag morgen. Nivået på bodelsbatteriet hadde gått opp en diode også, nå var den bare ned to dioder, så solcellepanelet hadde allerede klart å lade opp batteriet ganske mye. Selv med det forbruket jeg hadde hatt til både fyring og til min cpap pustemaskin i løpet av natta.

Det varmet såpass godt at jeg valgte å åpne opp den store takluka fremme i bobilen litt også. Den har jeg ikke brukt en eneste gang på turene jeg har hatt hittil. Det er bare den lille takluka bak i bobilen over senga som jeg har åpen for å sørge for ventilasjon. Det var forøvrig ingen antydning til dugg eller kondens på frontruta denne morgenen! Her hadde sikkert sola hjulpet til litt også. I tillegg gjør som sagt PINGI fuktfjerner en utrolig god jobb med å holde dette i sjakk i min bobil! Men det tok ikke lang tid før det begynte å strømme på med turgåere. Så det dukket opp den ene bilen etter den andre som parkerte “overalt”. Også inntil bobilen på begge sider. Men dette er jo en ordinær parkeringsplass, så det er jo først til mølla som gjelder!

Men jeg var nok ikke av den raskete til å enten komme meg opp av senga eller ut på tur denne søndagen. Jeg tok livet med ro, fikk meg en god dusj og frokost. Deilig å ta en dusj når bobilen stod mer i vater forresten! Så det har uten tvil sine fordeler å nivåregulere bobilen! Litt utpå formiddagen var jeg klar for en tur. Med tanke på hvor godt det varmet i bobilen skulle man kanskje tro at det var godt og varmt ute, men det er det nok bare sola som sørger for. Så jeg tok på meg både genser, vinterjakke og lue. For det lufta litt også, og den vinden var litt sur. På dette tidspunktet hadde forresten solcellepanelet ladet opp bodelsbatteriet enda en diode, så nå var det bare en igjen før batteriet var fulladet. Etter litt småregn dagen før hadde jeg “pusset” objektivet på kameraet litt med pussefilla som jeg bruker til brillene mine. Og selv om resultatet så ganske bra ut, var det nok ikke helt bra. Den hadde nok etterlatt litt “mønster” på objektivet, og det ga noen uheldige effekter når jeg tok bilder direkte mot sola, eller hadde sola rett utenfor motivet. Og det ødela dessverre ganske mange bilder for meg. Men jeg hadde ingen ren pussefille med meg. Det jeg burde ha gjort var å bruke papir isteden. Og det kommer jeg nok til å gjøre ved neste anledning. For det er utrolig kjipt å få ødelagt bilder på grunn av dette.

Men vel vitende om problemet, for jeg så “feilen” på bildene på skjermen på kameraet med en gang, så måtte jeg ta litt forhåndsregler for å unngå dette. Å unngå å ta bilder direkte mot sola eller ha et eller annet i mellom, slik at effekten uteble. Turen gikk forresten ut til Vikertangen radarstasjon. Jeg har vært der flere ganger, men jeg har nok aldri klart å gå den samme veien dit hver gang. Det er nok en eller annen form for sti ut dit, men siden mesteparten av strekningen er fjell og stein, så er det liksom dårlig med sti å se. Så da blir det nok litt avvik fra gang til gang. Men den veien jeg valgte å gå denne gangen var nok en av de bedre og mest mulig rett frem. Siden det hadde vært frost og ikke minst kommet litt snø, måtte man jo være veldig obs på hvor man gikk, det var stedvis både glatt og vått. Og jeg er veldig glad for at jeg valgte å ta på meg lue, selv om det tilsynelatende så veldig varmt og fint ut. For det blåste litt surt oppe på toppen. Man kan ikke akkurat si at Vikertangen radarstasjon ligger i le.

Men jeg hadde en veldig fin tur ut til Vikertangen og Vikertangen radarstasjon som tilhører Kystverket denne søndagen! Turen varte en times tid før jeg var tilbake ved bobilen igjen. Det var godt og varmt og det var mange turgåere denne dagen. Inne i bobilen igjen var jeg selvfølgelig nysgjerrig på hvordan det hadde gått med bodelsbatteriet. Og nå var det faktisk fulladet! Utrolig digg med solcellepanel på taket må jeg si! Uten å gjort noen som helst tiltak i det hele tatt, var bodelsbatteriet nå fulladet igjen og klart for dyst! Hadde jeg ikke hatt solcellepanelet hadde jeg uten tvil hatt mye større problemer med strømmen når jeg fricamper! Så dette er noe jeg uten tvil er veldig glad for at var montert allerede når jeg kjøpte bobilen! Jeg har i grunn inntrykk av at det er få som ikke har solcellepanel eller andre tiltak for å lade opp batteriene sine igjen. Noen bruker Efoy brenselcelle også. Det fungerer jo uansett vær og vind. Men det er en mye mer kostbar installasjon. Men det virker som at så lenge jeg har litt sol innimellom, helst fra blå himmel, så kan jeg fricampe i evigheter! Og da fungerer det mer enn bra nok for meg! Som regel skal jeg ikke så så lenge på samme sted uansett. Så da har jeg mer enn nok strøm til mitt bruk! Mitt bodelsbatteri er “bare” på 80 ampere, men det er et GEL-batteri, og det kan kjøres mye lavere enn hva et tradisjonelt batteri kan.

Brattestø

Det ble middag i bobilen før jeg valgte å trille videre. Dermed gikk turen til Brattestø, det også på Asmaløy. Så det var ikke lange turen akkurat. Men utfordringen med Brattestø er at det er veldig dårlige parkeringsmuligheter. Mange parkerer nede på snuplassen, hvor det står et parkering forbudt-skilt, jeg for min del valgte å parkere på en privat parkeringsplass et godt stykke før man kommer til Brattestø. Ikke optimalt det heller, men tanken min var ihvertfall å parkere et sted hvor jeg var til så lite hinder som mulig. Jeg skulle også bare en liten tur nedom Brattestå, så det var ikke så veldig lenge jeg hadde behov for å stå parkert der. Jeg endte opp med å parkere mellom en båt på en båthenger og en bobil som stod parkert under en presenning. Planen var å rusle ned til havna og bort til Pikesten fyr for å ta litt bilder. Men først valgte jeg å “pusse” objektivet på kameraet på nytt, denne gangen med papir. Så da hadde jeg nok litt større sjanse for at resultatet ble bra. Og forhåpentligvis unngå den samme “effekten” som jeg hadde fått på turen til Vikertangen. Den såkalte “effekten” var at jeg fikk lange hvite striper på tvers av bildet. På breddebildet ble det loddrette hvite streker fra topp til tå. Utrolig stygt og ikke minst irriterende. Streken var så lang og dominerende at det var utrolig vanskelig å fjerne den.

Heldigvis fungerte det bedre nå, jeg kunne ta bilder med uten denne “effekten”. Litt antydning ser jeg at det er oppover fra sola på noen av bildene, men på ingen måte så jævlig som på de bildene jeg tok på turen til Vikertangen. Så jeg bør nok ha med meg en dedikert pussefille til kameraet. Jeg har jo alltid med meg det når jeg er på tur med speilrefleksen. Men ikke tenkt på det når jeg er på tur med kompaktkameraet. Som regel er det ikke noe stort behov for å pusse objektivet heller. Siden det som regel er pent vær, ihvertfall ikke nedbør. Men jeg valgte uansett å ta noen bilder med sola bak Pikesten fyr for å være på den sikre siden. Det gir uansett en ganske fin effekt, fyret får en “glorie” av sola bak. Og ekstra fint synes jeg det er når du har sola “titte frem” på den ene siden, men ikke blottlegge hele sola.

Men det ble bare en liten tur til Brattestø for å ta bilder av Pikesten fyr og så en rusletur tilbake til bobilen igjen. Og det er turen fra  Brattestø og til/fra bobilen som var mesteparten av gåturen. For gåturen fra snuplassen og bort til Pikesten fyr er jo ikke lange turen. Så da fikk jeg gått meg en liten tur denne helgen allikevel. Jeg hadde ikke regnet med at det ble rare greiene med det været som var meldt. Jeg har i grunn hatt en veldig fin tur, det var ikke meg i mot å stå rolig på lørdagen og ha det hyggelig inne i varmen i bobilen. Det var selvfølgelig et pluss at jeg faktisk fikk gått meg en liten tur og tatt litt bilder mens det var oppholdsvær da. Og jeg synes faktisk det er mye bedre fotovær når det er skyer enn når det er sol fra blå himmel. Men alt har sin sjarm, ikke noen tvil om det!

Deretter gikk turen til bobilparkeringen på Værste, Kråkerøy for å tømme bobilen for vann, tømme toalettet og ha full vinterklargjøring. Mens jeg bruker ca 15 minutter på å fylle opp ferskvannstanken med vann, ser det ut til at jeg brukte i overkant av 20 minutter på å tømme og vinterklargjøre den. Jeg begynner å få en ganske grei rutine på dette nå! Jo oftere man gjør det, jo mer rutine og teken på det får man. Men jeg sjekker alltid min egen sjekkliste for å være på den sikre siden. Så jeg er sikker på at jeg ikke har glemt noe. Jeg la ut en tidlig utgave av sjekklista jeg har i forbindelse med vinterklargjøring av bobilen ganske tidlig. Men det har blitt gjort noen få endringer på den. Så da velger jeg å legge den ut på nytt. Dette er sjekklista jeg har når jeg skal ha full vinterklargjøring av bobilen etter å vært på tur med den:

Vinterklargjøring bobil

– Åpne frostsikringsventil i lasterom
– Åpne tømmeventil på ferskvannstanken under sittegruppa. Vri mot klokka.
– Åpne alle kraner i midtstilling (bad, dusj og kjøkken)
– Åpne tappekraner for varmt- og kaldt vann i luka til toalettanken
– Tøm spillvannstanken
– Tøm toalettkasetten og skyll godt
– Når det ikke renner mer vann, kjør vannpumpa for å få ut siste rest
– Blås ut restene av vann i alle kraner (bad, dusj og kjøkken)
– Kjør en runde med alt åpent før bilen parkeres
– Sjekk at alle vinduer og luker er lukket og låst
– Tøm bobilen for all væske (vann, såpe og sanitærvæske
– Hell litt spylervæske i vannlåsen på kjøkkenet for at den ikke skal fryse

Da er bobilen klar for å parkeres en uke frem til neste helg. Den kortreiste turen jeg hadde til Hvaler denne helgen (den andre helgen i mars) var en bonustur, mens turen helgen etter var den helgen som på forhånd var pekt ut til å dra på tur. Nå fremover som det blir lengre lyst og bedre og bedre vær, er det nok stor sjanse for at det blir flere og flere av disse “bonusturene”. Og så kan det selvfølgelig også være at det er enkelte helger som blir droppet hvis det er bare meldt møkkavær. Det kan jeg like godt oppleve hjemme. Man kan forøvrig trygt si at jeg har vært ivrig nå i starten som bobileier, dette var tur nummer 13 etter at jeg hentet den i starten av september i fjor!

Denne turen var forøvrig på bare 76,8 kilometer som ble gjennomført på 1 time og 44 minutter, altså selve kjøringen. Snitthastigheten var på 44 kilometer i timen og dieselforbruket var på 0,79 liter per mil i gjennomsnitt. Helger hvor jeg har vært tilkoblet strøm har jeg bare brukt et par kilo med gass. Denne helgen gikk det derimot med 5,9 kilo med gass.

Her kan dere lese om de turene jeg har hatt med bobilen hittil:

Tur med bobilen til Mysen og Fossumstrøkets festning (03.02.19)
Tur med bobilen til Tanum, Smögen og Havstenssund (21.02.19)
Tur med bobilen til Tanum, Saltö og Grebbestad (09.02.19)
Nyttårstur med bobilen til Tanum, Henån og Hälsö (03.02.19)
Tur med bobilen til Tanum og Lindesnäs (02.02.19)
Tur med bobilen til Krusetertjern i Halden (29.01.19)
Tur med bobilen til Tanum og Resö (24.01.19)
Tur med bobilen til Hvaler og Tangen (22.01.19)
Tur med bobilen til Tjøme, Hvasser og Bjønnesstranda (20.01.19)
Tur med bobilen til Nøtterøy og Hvaler (19.01.19)
Tur med cpap pustemaskin i bobilen til Hurum (17.01.19)
Første tur i bobilen gikk til Femsjøen (15.01.19)

                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/03/24/kortreist-tur-med-bobilen-til-hvaler/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.