Tur med bobilen til Hvaler og Hurum

En sjette helg på rad i bobilen gikk denne gangen til Hvaler. Det var ihvertfall utgangspunktet. Siden det var pinsehelgen hadde jeg fri på mandag, så da hadde jeg mulighet til å ha tre netter i bobilen. Jeg hadde siden tirsdag hatt et rengjøringsmiddel i toalettanken sammen med 4-5 liter med vann for å få rengjort den skikkelig. Jeg hadde vært innom bobilen flere ganger i løpet av uka for å riste litt godt på toalettanken for å få enda mer effekt ut av rengjøringsmiddelet. Turen startet derfor med å kjøre til bobilparkeringen på Værste, Kråkerøy for å tømme og fylle. Istedenfor å parkere på selve tømmestasjonen, parkerte jeg rett ved siden av, så kunne tømmestasjonen brukes for de som hadde behov for den underveis mens jeg holdt på. Nå var det jo også sesong og dermed vann i alle stolpene på bobilparkeringen!

Toalettankvask

Jeg satte i gang vannfyllingen med eget utstyr og mens det går sin gang tømmer jeg toalettanken for innholdet som var vann og såpe. Toalettanken så rimelig ren og fin ut etterpå gett. Så ren har den nok ikke vært på veldig lenge. Det kom riktignok ikke noen som skulle bruke tømmestasjonen mens jeg holdt på, men det kom en bort til meg og lurte på om jeg bare skulle fylle opp med vann og reise igjen. Jeg tenkte først at det kanskje var noen som kunne tenke seg å stå akkurat der jeg stod nå. Men neida, det var en båteier som skulle fylle vann på båten sin. Men det var jo ingen slanger eller noe utstyr på noen av stolpene enda. Jeg tilbød meg at han kunne låne min krankobling og Gardena-utstyr, men han takket høflig nei og sa at han allikevel måtte hjem for å pakke med seg litt mer greier.

Sjekker flere muligheter

Den opprinnelige planen var å kjøre en tur ut til Botnekilen på Kirkeøy og overnatte der. Jeg har vært der en gang tidligere og syntes det var veldig fint der ute. I tillegg var det jo et sted jeg ikke hadde overnattet med bobilen enda. Det tar litt tid å kjøre ut dit selvfølgelig, og jaggu skal jeg si at bobilen drakk diesel på vei opp igjen fra Hvalertunellen. Når jeg var nesten fremme ved Botnekilen møtte jeg noen som kom gående og følte at de skulte litt på meg der jeg kom kjørende med bobilen. Når jeg kom frem til parkeringen ved Botnekilen så fikk jeg meg en liten overraskelse. Eller det var ihvertfall noe jeg ikke husket fra jeg var der i januar 2015 – og det var hvor strenge parkeringsregler det var på plassen. Der var det kun parkering for båtforeningens medlemmer og at man ville risikere å bli tauet bort for eiers regning. Det var mildt sagt en strek i regninga. Så jeg gjorde ikke annet enn å bare snu og kjøre derfra igjen. Sist jeg var der var jeg bare en liten tur innom for å ta litt bilder. Da tenkte jeg nok ikke noe særlig over dette skiltet. I tillegg var jo det i januar og ikke i juni.

Havtunet – Dalsholmen

Jeg kjørte innom Korshavn, men følte meg ikke helt “hjemme” der, jeg overnattet riktignok der en natt i oktober i fjor. Derfor gikk turen videre og igjennom Hvalertunellen igjen og direkte til Havtunet ved Dalsholmen. Hadde jeg visst det jeg visste nå, så hadde jeg selvfølgelig aldri kjørt ut til Kirkeøy, men stoppa ved Havtunet med en gang. Jeg fant en fin plass der uten å bruke nivåklossene også. Jeg hadde planlagt en veldig enkel middag den første kvelden, så det ble bare grillpølser med potetsalat til. Det var forresten folk på hytta tvers over veien, den yngre garde så det ut som. Det var litt liv der tidlig på kvelden, men de tok veldig tidlig kvelden i forhold til hva jeg forventet. Jeg hadde nesten regnet med at de kom til å holde liv i nabolaget litt utover natten. Men de var flinke og gikk og la seg tidlig.

VG levert på frontruta

I likhet med sist jeg overnattet i bobilen på Hvaler fikk jeg også denne gange levert VG på frontruta lørdag morgen! Marianna hadde vært innom med en leveranse til meg sammen med datteren sin viste det seg. En times tid før jeg var oppe og hoppet viste det seg. Hyggelig å få et “rykende fersk” VG til å lese til frokosten! Under frokosten får jeg etterhvert en sms fra en kompis som bor i Oslo, men som har hytte på Hurum. Jeg hadde fortalt at jeg skulle på tur med bobilen og at jeg hadde havnet på Hvaler. Hvis jeg ikke hadde noen spesielle planer ville han gjerne invitere meg på grilling på hytta på pinseaften. Og det takket jeg ja til.

Hurum neste

Så da pakket jeg sammen “camp Havtunet” og kjørte etterhvert pent og pyntelig innover til Hurum. Det tar jo nødvendigvis litt lengre tid fra Hvaler enn det gjør hjemmefra. Men jeg stusset noe veldig på at GPS’en ville ha meg inn til sentrum. Det var jo på ingen måte den naturlige veien å kjøre når man skal til Hurum. Da ville jeg kjørt Ørebekk og 110 til Råde. Men når jeg passerte Brynild så skjønte jeg jo etterhvert at det var noe på gang i byen, for der stod jo køen lengre fremme. Jeg hadde jo selvfølgelig glemt at det var Fredrikstad cup denne helgen og masse trafikk. Og Google maps visste jo selvfølgelig at det var trafikkaos over Ørebekk. Jeg svingte derfor av ved Fjeldberg og ble loset gjennom Veumskauen og til Solli før jeg kom meg ut på E6. Dette tok jo naturlig nok litt lengre tid enn normalt. Men jeg var fremme på Hurum etter 1,5 time.

Jeg var litt spent på hvordan jeg skulle få parkert bobilen utenfor hytta, men vi var overbevist om at det ikke skulle være noe problem å få plass ihvertfall. Men jeg var litt usikker på hvilken vei jeg skulle parkere, etter å sjekket at det var fall ned mot innkjøringen valgte jeg å kjøre inn med fronten. Jeg var litt overrasket over hvor gjengrodd det var på den lille plassen. Jeg har stått der mange ganger tidligere og da har den vært litt mer “oppkjørt”. Men det har sikkert ikke stått så mange parkert der i det siste. Så jeg hadde ikke noen oversikt over hvordan underlaget var. Og der kan man trygt si at jeg fikk meg en liten overraskelse. En ganske stor en faktisk. For når jeg skulle flytte litt på bobilen for å få den litt lengre inn fra veien, så klarte jeg å sette meg fast. Jeg endte opp med å stå og spinne med begge framhjula uten å komme av flekken. Det vil si at jeg kom bare litt frem og tilbake og “gynga” litt i lille hullet jeg etterhvert klarte å grave til meg selv.

Jeg må si at dette var rimelig flaut. Jeg har aldri satt meg fast med bobil eller personbil noen gang. Jeg har riktignok kjørt a veien med en buss og ikke kommet meg opp igjen en gang. Men det var på vinterføre hvor jeg ble “presset” ut av veien. Men nok om det. Etter mye frem og tilbake og mye spinning og styr klarte jeg til slutt å få rygga bobilen tilbake uten å legge den nedi grøfta. Det var den opprinnelig planen jeg ville teste, da det virket som helt håpløst å komme seg fremover. Men vi var veldig skeptiske til om det var gjennomførbart. Men det var til slutt den løsningen som måtte til. Jeg er ikke sikker på hvor lang tid jeg brukte på å få løs bobilen fra gjørma, men herregud som bobilen så ut etterpå. En ting var at jeg hadde spola opp en del leire som hadde lagt seg bak på bobilen, en annen ting er at jeg hadde gjørme til langt opp på dekksidene.

Først og fremst var det flaut å kjøre seg fast, men jeg må si at jeg var fornøyd med at jeg kom meg løs igjen uten å måtte be om hjelp. Enten fra en lokal bonde eller fra Falken for den saks skyld. Dette var litt av et første besøk på hytta på Hurum med bobilen for å si det sånn.Når jeg fikk løs bobilen kjørte jeg den litt lengre ned i veien og snudde for så å kjøre tilbake igjen og kjøre inn på siden, men litt nærmere innkjøringa til hytta enn vanlig. Så får bobilen stå der så lenge. Etterpå spurte jeg om å få lånt en spade for å få planert ut så godt jeg kunne og rydde opp i det rotet jeg hadde laget her. Dette var riktignok ingens parkeringsplass eller noe, men en liten lomme ved siden av veien. Så jeg håper tross alt at ingen ble forbann på grunn av dette. Jeg rydda ihvertfall opp så godt jeg kunne etter meg og etter en viss tid så vil gresset, eller ugresset om du vil, gro til igjen og bli som det var tidligere.

Ettermiddagen og kvelden hadde vi det hyggelig og pratet en masse, det ble servert grillmat utpå kvelden som smakte fantastisk. Det ble hyggelig prat til et stykke ut på natta innen jeg valgte å trekke meg tilbake. Jeg ble spurt om jeg ville overnatte på hytta, men jeg takket høflig nei og sa at jeg hadde planlagt å reise videre og at jeg sov bedre i senga i bobilen. Nå kunne jeg jo alltids sove i bobilen der den stod nå, men så skeivt som den stod var det ikke særlig aktuelt, må jeg innrømme. Planen var da heller å kjøre ned til Storsand på Hurum som jeg har overnattet tidligere. Det var min andre tur med bobilen det i september. Helt ytterst mot Oslofjorden i forbindelse med en småbåthavn. Utrolig idyllisk beliggenhet helt nede ved Oslofjorden. Men det forutsetter at det ikke blåser for mye. Da vil det nok røske noe forferdelig i bobilen tenker jeg.

Storsand

Det begynte å regne noe forferdelig i det jeg skulle dra fra hytta, så det ble en litt rask avskjed. Men jeg dro derfra klokka 00.35 på natta og turen ned til Storsand tok bare 11 minutter. Det stod allerede en tysk bobil på “asfalten” der jeg stod sist. Men jeg fant meg en fin plass på grusen som også var i vater. Med det været jeg hadde der og da fristet det overhodet ikke å gå ut for å styre med nivåklossene. Derfor brukte jeg litt ekstra tid på å finne meg en fin plass i vater uten nivåklossene. Jeg hadde bare litt fall mot venstre, det vil si mot fotenden av senga, men det er ikke så farlig. Det er bedre enn at det er fall den andre veien. Det regnet kraftig og blåste litt. Men det hindret ikke meg i å sove godt den natta.

Etter en god natts søvn våknet jeg opp til at det var litt “trafikk” på Storsand. Det var det sist jeg var der også, det er en populær plass å fiske. Så det kommer og går litt folk hele tiden. Men det betyr jo bare at det er litt å se på mens man er der. Jeg ble på Storsand hele søndagen og gikk ut og tok litt bilder mellom regnbygene. Det var en del regnbyger i løpet av dagen. Jeg så ingen grunn til å dra noe annet sted, her stod jeg fint med utrolig fin utsikt og ganske mye å se på også. Jeg tenkte også å rusle litt i nærområdet for å ta litt bilder i løpet av helgen. Utover kvelden ga regnværet seg og det var pent vær resten av kvelden. Det var også meldt pent vær på mandagen.

Middagen i bobilen på søndag var nakkekoteletter skjært i biter og stekt i Vindaloo-saus med ris til. Nå høres det kanskje ut som jeg nesten bare spiser det om dagen. Men selv om jeg har spist det noen ganger i bobilen, så er det jo en del dag mellom hver tur jeg har med bobilen som jeg spiser andre ting. Men uansett, det er utrolig godt og jeg har ingen problemer med å spise det flere dager! Men det er selvfølgelig lurt å variere litt på sausen. Så har man en ganske annerledes rett med en gang, selv om kjøttet er det samme. På kvelden så jeg forresten filmen Jackie Brown med Samuel L. Jackson, Michael Keaton, Bridget Fonda, Pam Grier, Robert Forster og Robert de Niro fra 1997.

Mandag er det veldig pent vær på Hurum. Det blåser fortsatt litt, men ikke så mye som på søndag. Da blåste det så det skumma på toppene og jeg fikk saltvann på frontruta på bobilen. Det er mange som er innom for å fiske på mandagen også. Jeg ser aldri at det er noe noen som får noe fisk, men det er det sikkert. Jeg husker at jeg syntes det var veldig gøy å være med pappa, onkel og bestefar å fiske på Seilø når jeg var yngre. Jeg var dog ikke så veldig gira på å få fisk. For det betydde at jeg måtte spise den på et senere tidspunkt. Det viktigste var å bare være på tur og fiske. Gøy å være på tur, ikke sant?

   

Mørkvannet

Litt ut på formiddagen valgte jeg å kjøre videre på Hurum til et sted som heter Mørkvannet. Det lå hele 15 minutter unna Storsand. Ikke en så veldig lang tur med andre ord, men det var et sted jeg hadde funnet med å sitte og studere satellittbilder på Google maps. Det var en liten veistubb ved E134 som jeg kunne stå på rett ved siden av Mørkvannet. Jeg rygget helt tilbake på denne veistubben, der er det en liten åpning i skogen så man ser ut til Mørkvannet. Her stod jeg også ganske bra i vater faktisk. Det er varmt som aldri før på Hurum og alt som er av takluker og vinduer må åpnes for å holde temperaturen nede. Ellers blir det fort rene bakerovnen inne i bobilen. Jeg rusler meg etterhvert en liten tur ned til Mørkvannet for å ta litt bilder. Et lite og utrolig idyllisk sted som jeg glatt kunne tilbragt en natt ved en senere anledning på Hurum. Det er utrolig morsomt å finne slike steder når man er på tur med bobilen!

Det ble også middag i bobilen ved Mørkvann før jeg vurderte å ta kvelden. Middagen var kylling i fullkorn pasta fra Findus med pølsebiter i som jeg har spist noen ganger tidligere. En veldig enkel og rask lett å lage (i bunn og grunn bare helle innholdet i wok’en og tilsette pølsebitene) i bobilen. Jeg var ved Mørkvannet i nesten tre timer før jeg valgte å kjøre fra Mørkvannet. Planen hadde helt siden det viste seg at jeg skulle til Hurum å kjøre en tur innom Marianne og Terje på vei hjem. Så da måtte jeg jo nødvendigvis komme meg avgårde litt tidligere enn jeg normalt sett ville gjort for å få tid til litt mer enn å bare si hei og hadet. Marianne har jeg jo selvfølgelig pratet veldig mye med på jobben tidligere, men jeg har aldri møtt Terje. Det var veldig hyggelig å møte dem begge privat og vi satt og skravla ute i campingvogna deres i 2,5 time før jeg måtte komme meg videre. Men først en liten titt innom bobilen min. Og Terje var helt enig i at det var et STORT bad til å være en så liten bobil, stort og fint lasterom men ellers en ganske liten bobil. Han var også ganske enig i at dobbeltsenga baki ikke fungerer noe særlig mer enn som en veldig fin seng for en person. Men nå har jeg jo kjøpt bobilen for å være på tur med den alene. Så det passer jo perfekt!

Dette var en tur på 262,9 kilometer med en gjennomsnittlig hastighet på 47 km/t i løpet av 5 timer og 31 minutter med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,95 liter per mil. Skal si at å klatre opp Hvalertunellen begge veier, det samme med Oslofjordtunellen og ikke minst å klatre opp fra Storsand slukte ganske mye diesel. Dette er det høyeste forbruket jeg har hatt med bobilen noensinne. Men dette var altså den sjette helga på rad jeg er på tur med bobilen! Nå skal faktisk bobilen få lov til å stå og kjede seg litt i to uker før jeg skal ut på nye eventyr. Jeg slutter sent på fredagen og mamma har bursdag på søndag, så da bestemte jeg meg ganske tidlig for at jeg skulle være hjemme en helg!

Her kan dere lese om de turene jeg har hatt med bobilen hittil:

Tur med bobilen til Tistedal, Båstnäs, Ørje og Skulerudvannet (03.07.19)
Kortreist tur med bobilen til Stokken, Guttormsvauen, Hvalsund og Kuvauen (03.07.19)
Tur med bobilen til Tanum, Hamburgsund og Lindesnäs (03.07.19)
Vårtur med bobilen til Karmøy og Haugesund (30.06.19)
Påsketur med bobilen til Hidra, Flekkefjord (28.04.19)
Tur med bobilen til Tanum, Fjällbacka og Vrångsholmen (17.04.19)
Kortreist tur med bobilen til Stokken og Kjøkøy fort (13.04.19)
Kortreist tur med bobilen til Onsøy (11.04.19)
Tur med bobilen til Tanum og Kämpersvik (28.03.19)
Kortreist tur med bobilen til Hvaler (24.03.19)
Tur med bobilen til Mysen og Fossumstrøkets festning (03.02.19)
Tur med bobilen til Tanum, Smögen og Havstenssund (21.02.19)
Tur med bobilen til Tanum, Saltö og Grebbestad (09.02.19)
Nyttårstur med bobilen til Tanum, Henån og Hälsö (03.02.19)
Tur med bobilen til Tanum og Lindesnäs (02.02.19)
Tur med bobilen til Krusetertjern i Halden (29.01.19)
Tur med bobilen til Tanum og Resö (24.01.19)
Tur med bobilen til Hvaler og Tangen (22.01.19)
Tur med bobilen til Tjøme, Hvasser og Bjønnesstranda (20.01.19)
Tur med bobilen til Nøtterøy og Hvaler (19.01.19)
Tur med cpap pustemaskin i bobilen til Hurum (17.01.19)
Første tur i bobilen gikk til Femsjøen (15.01.19)

                                                                                                                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/07/04/tur-med-bobilen-til-hvaler-og-hurum/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.