På hyttetur til Hurum

Når det  ble nok en amputert tur med bobilen, denne gangen riktignok på grunn av tekniske problemer med et kjøleskap, hadde jeg egentlig planer om å være hjemme helgen som stod på trappene. Jeg kunne forsåvidt tatt noen småturer i distriktet og tatt litt bilder, men jeg vet ikke hvor sannsynlig det er at det hadde blitt noe av det. Derfor trengte jeg en liten opptur, og det fikk jeg i form av at jeg ble invitert på hytta til en god venn av meg på Hurum! Jeg har vært på mang en hyttetur til Hurum de siste årene, den siste var helgen før jeg skulle opereres midt i januar. Og så har jeg vært mer eller mindre “ute av drift” i mellomtiden. Jeg var riktignok litt “kaputt” etter to veldig dårlige netter i varmen og litt bekymringer med kjøleskapet. Jeg prøvde å få meg en liten powernap på sofaen, men det foregikk tydeligvis for mye mellom ørene til at det lot seg gjøre. Så da valgte jeg å hoppe i det, få meg en dusj og en matbit og så komme meg avgårde til Hurum!

Det var lite trafikk på veiene og det gikk radig innover med cruise control’en innkoblet. Jeg var fremme ved hytta på Hurum klokka 20.35 fredag kveld. Naturlig nok ble vi sittende ute og nyte sommerkvelden og utsikten over Oslofjorden og over til den andre siden av fjorden. Nå som det ikke skulle bli noe mer bilkjøring for dagen, var det også utrolig godt med et par-tre øl. Men steike som det gjør en sigen. Det gjør selvfølgelig ikke saken noe bedre at man var litt “kaputt” fra før av. Men det var ikke jeg som kastet inn håndkleet først denne kvelden, men det kommer en dag i morgen også. Dette var bestemt i siste litten, så min gode venn hadde allerede lagt litt planer for lørdagen, så da var det bare å henge på.

Etter en forholdsvis god natts søvn var det bare å komme seg opp, få seg en dusj og gjøre seg klar for dagens gjøremål. Vi hadde en avtale klokka 11.00 på Bryggerhuset på Frøtvedt. Jeg hadde aldri vært der før, men forstår godt hvorfor mange stikker innom der for å få seg noe å bite tenna i. Jeg valgte en solskinnsbolle med masse melis, søtt og rosiner med en Pepsi Max ved siden av! Det var godt og varmt, vi hadde heldigvis fått slått opp en parasoll så vi fikk litt skygge. Det må forøvrig nevnes, at jeg i bilen på vei til Frøtvedt hadde fått smurt meg inn med solkrem for å være på den sikre siden. En Caps var også med for å slippe å måtte smøre panna. Jeg rett og slett hater når solkremen begynner å “renne” når man svetter i varmen. Å få det i øya er rett og slett grusomt!

Det var utrolig hyggelig å treffe på venneparet igjen, men det begynner å bli en god stund siden sist nå. De har også fått seg en hund siden sist, det var mildt sagt en ivrig liten krabat. Det ble ikke noe mer liv når det dukka opp en katt like i nærheten av der vi satt kan man si! Når vi var i ferd med å bryte opp skulle venneparet en tur til Grønnsletta gård som ligger lengre syd på Hurum for å kjøpe litt kortreist mat. Vi hadde litt løse planer om å ta en tur innom Sætredagene og se litt på livet. Det så ut til å være ganske folksomt når vi passerte på vei til Frøtvedt. Men vi slo like godt to fluer i en smekk, vi skulle uansett ut for å handle litt senere. Og siden ingen av oss, foruten venneparet, hadde vært på Grønnsletta gård tidligere, var det spennende i seg selv.

Selve butikken er ned i kjelleren, der har de et utvalg av kjøtt, pølser og man får også kjøpt kjøttdeig om man ønsker det. Vi brukte litt tid på å lande hva vi skulle velge av både kjøtt og pølser, men etter at bondekona på gården kom ned en tur, var egentlig valgene ganske enkle å ta, da man fikk noen veldig gode anbefalinger. Det ble med både nakkekoteletter og krainerpølser med ost fra gårdsbutikken på Grønnsletta gård som holder til nede i den gamle potetkjelleren. Den har fått seg en liten oppgradering kan man lese på hjemmesiden til Grønnsletta gård. Vi fikk også masse informasjon og innblikk i driften og at dyrene ikke ble slaktet lokalt på gården, men den jobben ble gjort på et annet slakteri. Det er rett og slett for store investeringer og jobb å gjøre disse investeringene for en lavskalaproduksjon. Alt kjøtt i produktene som selges på gårdsutsalget er fra egne dyr på gården.

Derfra gikk turen til Extra på Tofte for å handle inn resten av det vi trengte, jeg fikk også en etterlengtet Cola Zero for å slukke tørsten i varmen. Hvis jeg syntes det var varmt de dagene jeg var i bobilen, så hadde det blitt enda varmere nå i helgen. Matvarene måtte i kjøleskapet på hytta før vi tok en tur til Sætredagene i sentrum av Sætre og ikke minst havna. Men vi kom nok litt i seneste laget. De var i ferd med å pakke sammen når vi kom rett før klokka 16. Men sånn kan det gå når man endrer litt planer underveis. Nå var jo forsåvidt også Sætredagene også en løs greie som vi kanskje skulle ta en tur innom. Så det var på ingen måte viktig, vi ruslet litt rundt, endte opp nede i havna, tittet litt på båtene som lå i havna, og de var mildt sagt i alle størrelser og former! Avgiftsfri diesel kosta forøvrig 19 kroner literen og blyfri 95 kosta 24,70 kroner literen for anledningen.

Vi kjøpte oss kuleis i kjeks etterhvert, hu bak disken var sikkert litt slått ut av varmen, utvalget i disken bar også preg av at det hadde vært en varm dag og det fristet med is for alle og enhver. Det var enten vanilje eller non-stop. Vi prøvde å bestille en kule med vanilje og en kule med non-stop. Det endte derimot opp med en kjeks med to kuler med vanilje og en kjeks med to kuler med non-stop. Men ingen av oss gass å lage noe “fuzz” ut av det. Jeg fikk den med non-stop, siden det var jeg som i utgangspunktet hadde lyst på non-stop. Nå kan det jo være at min gode venn også hadde veldig lyst på non-stop, men det ble ikke noe “fuzz” ut av det heller. Det var uansett utrolig digg med kald is i varmen! Vi fant oss en ledig krakk litt bortenfor stranda.

Vi var vel i Sætre nesten en time får vi dro tilbake til hytta for å starte planleggingen av kveldens grilling. Vi skulle også få besøk av to av hyttenaboene, det er også noen jeg har truffet flere ganger tidligere. Riktignok en god stund siden sist det også, men nå har jo også Korona satt en stopper for mye i mer enn to år. Nå skal ikke jeg skryte på meg noe som helst når det kommer til planleggingen, matlagingen eller noe som har med kveldens mat og grilling å gjøre. Det var det min gode venn som tok seg av. Men jeg hjalp til med det lille som jeg ble spurt om jeg kunne gjøre. Det var å tørke av bordet og dekke på. Jeg ble også spurt om å legge på putene på stolene vi skulle bruke rundt bordet. Men gjett hvem som glemte det oppi alt det andre (les: det lille) jeg skulle gjøre. Men de kom raskt på plass litt senere når det ble påpekt at putene mangla.

Nå var det riktignok litt omstendigheter som gjorde at vi bare ble tre til bords, men det ble en veldig hyggelig kveld allikevel! Til forrett en rekesuppe og hovedretten var ramsløkmarinerte nakkekoteletter og krainerpølser med ost fra Grønnsletta gård på Hurum. Til hjemmelagde fløtegratinerte poteter (med søtpotet) og grønnsaker. En litt artig historie om disse grønnsakene var at vi begge stod og vurderte en pose med en slik grønnsaksblanding som vi tenkte å bare ha ved siden av maten. Lettvint og fiks ferdig. Men selv om vi begge hadde studert denne posen, var det ingen av oss som la merke til at det var merket som wok-grønnsaker. Det var nok derfor meningen at de skulle varmebehandles i en wok, men herregud hvor farlig kan det være? Kanskje litt hardere enn man er vant med, men rå strimlede gulerøtter er jo nettopp det. Jeg for min del synes det fungerte utmerket!

Den aller største WOW-opplevelsen med den kortreiste maten fra Grønnsletta gård på Hurum var uten tvil krainerpølsene med ost! Så sinnssykt og utrolig masse smak! For ikke å snakke om utrolig generøst med ost i dem! Vanligvis må jeg innrømme at ost i pølser generelt sett er veldig godt, men selve osten smaker som regel ikke så veldig mye. Men osten som var i disse krainerpølsene smakte masse! Dette må være noe av de beste grillpølsene jeg har smakt noen gang! Kostet litt mer enn det man får på Kiwi og Extra for den saks skyld, men herregud for en smak! De ramsløkmarinerte nakkekotelettene var også utrolig gode! Masse smak, men det var uten tvil krainerpølsene med ost som toppet kaka eller rettere sagt måltidet her! Her var det utrolig masse smak!

Til maten var det en hvitvin på riesling som passet utmerket! Jeg er som kjent ikke glad i rødvin, men kan like hvitvin, ihvertfall hvis den ikke er altfor tørr/sur. Min gode venn var litt skeptisk til om jeg ville like akkurat denne, men den fungerte utmerket! Etter hvitvina ble det litt øl, jeg fikk også en boks med “pink gin” som var en ferdig drink mix med gin og tonic med smaken av jordbær og bringebær. Søtt og godt, uten tvil noe jeg kunne kost meg med flere bokser av! Aldri vært borti denne tidligere, men ser den er å finne på Systembolaget i Sverige ihvertfall. Litt utpå kvelden må jeg innrømme at jeg ble veldig fort sliten. Hadde kanskje spist litt lite tidligere på dagen i kombinasjon med litt alkohol på tampen av dagen. Men jeg brygget nok også på noe. Jeg var ikke helt sikker på hva det var enda, om det bare var at jeg brukte min cpap pustemaskin uten fukter i noen dager, kan bli litt snufsete av det innimellom. Eller om det var noe mer seriøst på gang. Jeg fryktet at det var en forkjølelse på gang, jeg får som regel ikke vondt i halsen ellers.

Det startet med litt ubehag i svelget, litt tungt å svelge som vanlig og så fortsatte det med tørrhoste lørdag ettermiddag. Jeg var derfor den som kastet inn håndkleet først lørdag kveld og gikk til sengs. Min gode venn var ikke helt der enda, så han valgte å gå seg en liten tur før han gikk til sengs litt senere. Natta var ikke så værst, men jeg sleit litt med hoste søndag morgen. Men det er jo ikke så lett å holde halsen fuktig når man sover. Men var deilig å få seg en dusj og komme seg ut i godværet på Hurum og få i seg litt frokost. Bare et par bananer og litt juice på morgenen. Vi hadde ikke de kjempestore planene på søndagen, men nøt sommerværet og tok livet med ro. Det ble litt lunsj etterhvert og så stod hjemmelaget pai med rabarbra og bjørnebær fra egen hage på menyen. Den tok vi med ned på nabohytta for nyte den der. Med varm pai, pisket krem og litt vaniljesaus smakte dette utrolig godt!

Litt senere ble det grilling på hytta og litt rester fra dagen før. Jeg ble også tilbudt å kunne overnatte til mandag. Men jeg valgte å takke høflig nei, da jeg nok ville ha en bedre natt hjemme i min egen seng. Jeg regne med at en sommerforkjølelse var i anmarsj og at det ville bli værre før det ville bli bedre igjen. Det stod også nakkekoteletter fra Grønnsletta gård på menyen denne kvelden, dog en annen marinade. En marinade jeg aldri klarte å få med meg hva var for noe. Den var god uten tvil, men når man fått servert forskjellige varianter fra samme gård, er det ikke fritt for at man setter dem opp mot hverandre og sammenligner. Det er ikke noen tvil om at det var de ramsløksmarinerte nakkekotelettene som var vinneren av disse to!

Etter å ha pakket sammen og takket for meg var jeg avgårde fra Hurum kvart over ti på kvelden. Da var det greit å komme seg hjemover så det ikke ble altfor seint. Turen gikk radig og det var enda mindre trafikk på veiene denne kvelden. Hvis man ser bort fra at åpenbart en sommerforkjølelse var i anmarsj, så må jeg si at dette var en stor opptur og en veldig hyggelig helg etter nedturen med kjøleskapet på bobilen! Men deler har blitt bestilt til kjøleskapet så det er nok oppe og kjører som vanlig igjen før jeg vet ordet av det! Men det var uten tvil en god vurdering å komme seg hjem søndag kveld. For natt til mandag var rett og slett fæl. Og jeg hadde 4-5 slike forferdelige netter før det begynte å bli litt bedre igjen. Ikke noen tvil om at det var en sommerforkjølelse, jeg hadde også litt feber i starten. Formen var derfor ikke spesielt god. Men ikke så mye snørr som man ofte har når man er forkjølet. Det var mest halsen som var problemet med mye host og hark.

Jeg var forøvrig sykemeldt til og med tirsdag sist uke og skulle til fastlegen igjen på onsdag. Etter å dratt på meg en forkjølelse sendte jeg en liten oppdatering på helsenorge for å sjekke om jeg skulle komme inn som normalt eller ei. Noe legen ønsket, så da møtte jeg opp til timen min på onsdag. Det hører også med at jeg hadde skaffet meg en selvtest/hurtigtest på mandag og testet meg for Korona. Testen var heldigvis negativ. Det hadde jeg også informert legen om selvfølgelig. Den opprinnelige planen og ønsket var at jeg skulle starte gradert så fort jeg hadde vært hos legen på onsdag, men på grunn av forkjølelsen så ble dette utsatt med noen dager. Sykemeldingen min ble derfor forlenget ut sist uke og så er jeg 80% sykemeldt fra i dag. Jeg har blitt satt opp med mitt aller første skift siden den 17. januar onsdag denne uken, den 24. august! Målsetningen er å starte pent i starten og så gradvis øke antall dager per uke til jeg er tilbake i “normalt drift” igjen.

I skrivende stund er jeg uten tvil bedre enn jeg var for en uke siden, jeg sover bedre om nettene og våkner ikke opp av hostekuler i ett sett. Jeg er ikke hundre prosent kvitt all hostingen, men det kan ofte ta litt tid å bli kvitt. Men dette er bedre enn på lenge, så jeg ser frem til å begynne å jobbe litt, selv om det bare er en dag i uka i starten. Men jeg må innrømme at jeg er spent på hvordan det blir å stå opp klokka 03.45 onsdag morgen for å dra på jobb. Nå er ikke det å stå opp som er det jeg tenker mest på, men å klare å sovne kvelden før. Men jeg prøver å trappe litt ned inntil da, så får vi håpe at det går bra. Uansett har jeg bare den ene dagen jeg skal komme meg igjennom, så har jeg flere dager å komme meg til hektene igjen. Hvem har ikke hatt litt problemer med å sovne/sove når man skal tilbake etter ferie eller annet lengre tids fravær?

                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/08/22/pa-hyttetur-til-hurum/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.