Hyttetur til Hurum

Sist helg tilbragte jeg sammen med en god kompis av meg på ei hytte på Hurum. Det er alltid deilig å komme seg litt bort fra det vanlige og få noen nye inntrykk og opplevelser. Og man bør ikke dra så langt bort for å få denne følelsen. Man må faktisk ikke dra så langt som Hurum heller. Turen til hytta tok bare en times tid. Hytta hadde en ordinær adresse, så det var null problem å finne frem med den nye GPS’en fra Garmin som jeg kjøpte etter forrige hyttetur til Uvdal. Men det er litt uvant med Garmin GPS’en, men det er fordi den gjør det litt annerledes og «prater» litt annerledes enn hva jeg har vært vant til de siste 5 årene med TomTom. Men det venner man seg nok fort til. Den navigerte meg ihvertfall nøyaktig dit jeg skulle uten noen omveier eller overraskelser!

Kompisen jeg var på hyttetur sammen med var kjent i området, så jeg fikk en liten «guidet tur» og fikk sett på utsikten over Oslofjorden og ned til Drøbak på den andre siden av Oslofjorden. Vi fikk litt regn på kvelden på fredagen, så maten ble grillet ute på grillen, men vi valgte å spise inne. Det er alltid fantastisk å få servert mat og bli vartet opp litt. Ikke misforstå, jeg liker å være vert også, men det er veldig behagelig å være gjest innimellom også. Resten av kvelden ble tilbragt i sofaen hvor man pratet om alt og alle før man tok tidlig kvelden. Vi ble tidlig signe og trøtte begge to. Det er jo forsåvidt ikke så rart med både mat og litt godt drikke i form av øl. Jeg hadde hatt med meg litt Falcon Bayerskt som jeg kjøper i «bøtter og spann» i Sverige. I tillegg fikk jeg smake en ny norsk øl jeg ikke hadde sett før, nemlig Betty Brown fra Lervig Aktiebryggeri i Stavanger. Den ble kjøpt på Meny, men det er ikke en øl jeg har sett i butikkhyllene på Meny nede hos meg noen gang. Øl’en smakte utrolig godt, både masse smak og samtidig god og rund og ikke så skarp i smaken som Celt Experience Iron Age som jeg hadde prøvd for første gang forrige helg.

På lørdagen fikk jeg en guidet tur (jeg kjørte) på Hurumlandet, og det var mye god utsikt og fine steder rundt langs kysten. Blant annet helt på sydspissen av Hurumlandet og ikke minst Holmsbu. Holmsbu er et tettsted i Hurum kommune med 339 innbyggere, men et utrolig idyllisk sted. Rett og slett som en sørlandsidyll bare litt over en time unna der jeg bor! Vi klarte faktisk å få en parkeringsplass helt nede også, det er vanligvis ikke så lett forstod jeg. Men siden det var et veldig utrygt vær og det var meldt litt dårlig vær, var det nok ikke like mye folk i Holmsbu som det ville vært på en strålende sommerdag tenker jeg. Hadde vi ikke fått en parkeringsplass helt nede, måtte vi bare ha kjørt litt «opp i bakken igjen» og parkert på en av parkeringsplassene langs veien og gått ned.

Har man hytte i eller rett ved Holmsbu er det sannelig idyllisk å bare rusle ned til båthavna og enten sette seg på en pub, en restaurant eller kanskje ta en tur innom Mikkels fisk og fristelser og kose seg med litt, nettopp fisk eller fristelser fra havet. Vi valgte å spise fiskesuppe med foccaciabrød til. Ved siden av valgte vi en eplemost fra Eplegården på Hurum. Snakk om kortreiste mat- og drikkevarer! Gårdsutsalget på Eplegården åpner forresten den 23. august og er åpent frem mot jul! Både fiskesuppa og eplemosten smakte fantastisk! Det minner meg på at jeg bør ta en tur innom både Sand Marina og ikke minst Engelsviken og prøve deres fiskesuppe ved en anledning!

Det var forresten utrolig artig å se hvor tett, nærmere bestemt vegg i vegg konkurrentene Coop Prix og Kiwi lå i Sætre Nærsenter! Her kan man ikke si at man velger enten Coop Prix eller Kiwi fordi det er kortere vei til den ene eller den andre butikken ihvertfall. Så da er det nok mer avhengig av personlige preferanser, hva man er ute etter og hva man liker. Kiwi, Rema, Rimi, Prix og slike butikker er i grunn ganske kjedelig når det kommer til øl, de har bare «melk og brød varer» og det vil i ølverden si vanlig pils. Skal man ha noe litt mer spesielt må man som regel oppsøke Meny, Ultra eller lignende store butikker. Så jeg ble ganske overrasket over at jeg klarte å finne Nøgne Ø Bitter på Coop Prix. Jeg har smakt litt øl fra Nøgne Ø tidligere og var derfor litt spent på hvordan den ville smake. Men må innrømme at jeg ble litt skuffa. Når man betaler 40 kroner for en halvliter forventer man en litt mer spesiell øl enn dette. Den var på ingen måte ikke god, men den var bare så «allround». Men det stod det forsåvidt på flaska også, men jeg hadde regnet med litt ekstra må jeg innrømme. Da var Betty Brown en MYE mer smakfull og sofistikert øl! Omregnet til halvliterpris kostet Betty Brown 42 kroner forøvrig.

Middagen på kvelden ble salmalaks tilberedt på grillen i et badekar av aluminiumsfolie med båter av grønne epler (uten skall), vårløk, krydder og med fløte. Dette var en utrolig god kombinasjon og laksen var helt perfekt! Men jeg skal ikke ta æren av noe som helst når det kommer til maten denne helgen, jeg har ikke gjort annet enn å stå og se på og nyte maten! Men jeg har også fått noen gode idèer som jeg kan bruke selv. Men jeg pleier å teste ut slikt på egenhånd til meg selv før jeg tør å servere det til noen! Noen vil kanskje si at det er litt pinglete, men jeg synes det er greit å teste ut om både retten er god i utgangspunktet og ikke minst om jeg klarer å få det til. I dette tilfellet er det det siste som er tilfellet.

Etter maten gikk vi en tur ned til Oslofjorden og titta litt på båtlivet. Det var også mye hytter og hus som det var interessant å ta en titt på. Det er mest eldre bebyggelse, men også noe nytt. Og ikke minst noen litt originale påbygg. Noen heldige og noen veldig uheldige. Det ene tilfellet må jeg innrømme at man rett og slett hadde ødelagt det utrolig søte gamle (lille) huset med dette utrolig malplasserte nymoderne påbygget. Men det er jo dems valg, men synd at de skal ødelegge en utrolig fin bebyggelse på denne måten. På vei ned mot Oslofjorden må jeg innrømme at jeg begynte å bli skeptisk til turen tilbake, for turen ned til Oslofjorden gikk rett og slett bare ned, ned og atter nedover. Så da ville nødvendigvis hjemturen gå opp, opp og atter oppover. Men man får vel la være å ta bekymringene på forhånd.

Vel nede rakk vi å kjøpe en is før kiosken stengte, vi satt oss ned på en krakk og titta på Stena Line sin Stena Saga seilet utover Oslofjorden i retning Fredrikshavn. Vi tok også en titt på badestranda der nede og ikke minst det gamle fergeleiet fra før Oslofjordtunnelen gikk, da gikk det ferge over til Drøbak. Det var utrolig deilig å bare sitte og titte ut over Oslofjorden og ta livet med ro. Men litt tidligere må jeg innrømme at jeg trodde at jeg skulle bli gjennomvåt før jeg kom meg tilbake til hytta igjen. Vi så at det var et voldsomt regnvær litt ute i Oslofjorden og fryktet at dette var på vei til dit vi var. Det kom noen dråper og litt regn, men ikke så mye at man normalt sett hadde tatt opp paraplyen eller tatt på seg regntøy, for den saks skyld. Hele regnet forflyttet seg mer mot øst enn der vi var, så det gikk i grunn veldig bra. Vi var i grunn veldig heldig med været på lørdagen. Det var veldig utrygt og himmelen var full av mørke skyer, men det kom liksom aldri noe særlig med regn.

På søndagen hadde vi ikke planlagt noe spesielt, så vi tok livet med ro på verandaen på hytta, selv om vi valgte å gå inn en liten stund mens det kom et lite regnskyll. Men vi fikk faktisk både grillet og spist ute på søndag ettermiddag før det begynte å regne litt skikkelig. Det tordnet og lynet litt også, men det er jo bare gøy å sitte og se på når man sitter tørt og behagelig innendørs. Hadde jeg hatt med meg speilrefleksen og stativet så hadde det jo vært artig å prøvd og ta noen bilder av tordenværet, men med kompaktkameraet og mobiltelefonen er det heller håpløst. Så da er det bare å lene seg tilbake, slappe av og heller bare nyte utsikten.

Dette har vært en utrolig hyggelig og avslappende helg! Det er utrolig deilig å ha noen slike helger innimellom! I tillegg til at den var hyggelig og avslappenede, var det også på ukjent mark med nye inntrykk og opplevelser for min del. Det var også fantastisk mat man kunne kose seg med sammen med godt øl! På søndagen ble det riktignok bare vann, siden jeg skulle kjøre hjemover igjen på kvelden. Jeg var hjemme sånn ca kl 23.30 søndag kveld.

Helt til slutt vil jeg nevne at jeg ikke har vært noe særlig flink til å ta bilder underveis, jeg har blant annet ikke et eneste bilde fra Holmsbu, men noen bilder tatt med mobiltelefonen og kompaktkameraet ble det i løpet av helga. Men det ble veldig mye av det utrygge været, mørke skyer og slik!

                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/08/12/hyttetur-til-hurum/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.