Jeg er glad i godt øl

Tror det ikke akkurat er noen stor hemmelighet at jeg er glad i øl og har vært glad i øl like lenge som jeg har hatt «smaken på alkohol». Sprit i forskjellige varianter er egentlig noe som jeg har lært meg å like de siste 5 årene. Nå gikk det nok mest i vanlig pils i starten, men det er mange år siden jeg begynte å kose meg med det brede spekteret av øl som finnes. Og jeg er spesielt glad i mørkt øl, jeg pleier å si «jo mørkere jo bedre». Men det går veldig mye i øl av typen ale og mørk lager. Det ølet som det går mest av her er Falcon Bayersk 3,5% som jeg kjøper for en billig penge i Sverige. Det er «basisølet» om vi kan kalle det det. Men i tillegg kjøper jeg litt mer sære (og dyrere) øl for å kose meg med innimellom.

Men det hører med til sjeldenhetene at jeg kjøper meg øl i Norge. Jeg synes rett og slett det er for dyrt her hjemme i Norge, og jeg velger derfor heller å kjøpe mesteparten av ølen min i  Sverige. Å gjøre noe annet ville jo være dumt når man bor såpass nærme grensa. De øl-typene som jeg vil si at jeg liker veldig godt er Murphys, Guinness, Zlatopramen, Kilkenny, Leffe, Newcastle, Krušovice  for å nevne noe. Både Krušovice og Zlatopramen er tsjekkisk øl, det er mye godt øl fra Tsjekkia. I tillegg er jeg generelt sett veldig glad i britisk øl, men det sa vel også lista over ølmerker en del om.

Men jeg prøver noen nye merker innimellom, men det er ikke alle som faller så godt i smak. Forrige helg prøvde jeg en ny øl fra Celt Experience som heter Iron-Age. Den ble kjøpt på matbutikken i Sverige, så den hadde ikke mer enn 3,5% alkohol, og var ganske dyr til å være «butikkøl» med en pris på 23,90 for en halvliter. Men jeg syntes at beskrivelsen bak på flaska virka spennende og kjøpte to flasker for å prøve. Kompisen jeg hadde på besøk likte den overhodet ikke, mens jeg klarte å drikke opp min, men det var litt i det mer sære slaget, for å si det pent. Det er nok ikke en øl jeg gidder å kjøpe igjen ihvertfall.

Sist helg ble det også prøvd et par nye ølvarianter. Først Betty Brown fra Lervig Aktiebryggeri som var veldig god. Deretter Nøgne Ø Bitter som ble funnet på Prix av alle steder. Jeg har drukket et par varianter fra Nøgne Ø tidligere som har vært veldig gode, men jeg må si at denne ble litt i kjedeligste laget for at jeg er villig til å betale 40 kroner for en halvliter. Betty Brown kostet 28 kroner for 0,33 og det tilsvarer en pris på 42 kroner for en halvliter. Den er uten tvil verdt de ekstra 2 kronene! Men jeg er usikker på hvor jeg skal få tak i Betty Brown. De har den ikke på vinmonopolet og jeg fant ikke noe i min lokale Meny-butikk. Men jeg forstod det slik at den ble kjøpt på en Meny-butikk i Oslo et eller annet sted. Men jeg har et par Meny-butikker til i distriktet som jeg kan sjekke med. Hvis ikke kan jeg alltids bestille den på systembolaget i Sverige. Men da må jeg bestille 24 flasker og leveringstiden er en ukes tid. Men da kommer man ned i en pris på 22 norske kroner per flaske.

Så vi får se om jeg klarer å finne det i en lokal butikk eller om jeg må bestille et helt brett i Sverige. I mellomtiden kan jeg jo selvfølgelig kose meg med den øl’en jeg har her, det er Falcon Bayerskt, Zlatopramen Half n’ Half og noen nye ølvarianter jeg har kjøpt på Meny i Stoppsenteret i Sarpsborg i dag. Jeg var jo på utkikk etter Betty Brown fra Lervig Aktiebryggeri, men endte opp med å kjøpe noe annet snadder isteden. Ægir Bryggeri har jeg prøvd SUMBEL Porter fra før, men RALLAR Amber Ale var ny for min del. I tillegg kjøpte jeg to varianter fra ColdBoy Brewery i Askim her i Østfold. De to heter PREMIUM ALE og STOUT. Sistnevnte er av det skikkelig svarte slaget og er nok veldig kraftig på smak. Jeg gleder meg virkelig til å prøve disse 4 forskjellige øltypene fra de to bryggeriene fra henholdsvis Askim i Østfold og Flåm i Aurland kommune, Sogn og Fjordane.

Men jeg må innrømme at jeg får litt fnatt når jeg betaler 50-60 kroner for ei flaske med øl. Men så lenge det ikke er det jeg primært koser meg med, så går det nok greit. Men et par kompiser av meg har hele tiden snakket om at de drar til et ølutsalg i Moss. Kanskje jeg bør ta meg en tur innom der og se om de har Betty Brown?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/08/12/jeg-er-glad-i-godt-ol/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.