Nettbussmesterskapet 2017 er godt i gang

Vi er nå i gang med Nettbussmesterskapet 2017. Nettbussmesterskapet er en konkurranse internt i Nettbuss (Norge og Sverige, lokalbuss og ekspressbuss) i EcoSafe. EcoSafe er et flåtestyringssystem som vi har installert i våre busser som blant annet måler kjørestil. Det vil si at man får utslag hvis man kjører for fort i svinger, rundkjøringer, på dårlig vei, aksellerer for fort eller bremser for hardt. I likhet med i fjor hvor jeg kom til finalen i Nettbussmesterskapet i Kristiansand og kjørte inn til en fin 5. plass, er det også i år to kvalifiseringsrunder før man kommer dit. Men det er litt endringer i disse kvalifiseringsrundene i forhold til i fjor.

For det første startet vi opp med første runde av kvalifiseringen ved hver avdeling den 1. februar mot den 1. mars i fjor. Første runde går fra 1. februar til og med 9. april. De tre beste fra hver avdeling går videre til regionkvalifiseringen (Østfold for min del). Andre runde som er regionkvalifiseringen starter den 24. april til og med 18. juni. Den beste fra hver region går videre til finalen i Nettbussmesterskapet i Kristiansand den 14. september. I første runde er det kun utslag i EcoSafe som er kriterie. Hvis det er flere som har like mange utslag, vil det gå 3 eller flere som går videre til andre runde.

I andre runde derimot er det flere kriterier for å skille sjåførene fra hverandre. I fjor var det utslag og så tomgangskjøring hvis flere sjåfører hadde like mange/få utslag. I år er det innført et tredje kriterie som betyr at hvis det er to eller flere som står likt etter å sett på både utslag og tomgangskjøring, skal disse opp til en teoretisk prøve som består av 30 spørsmål. Dette for å unngå at så mange går videre til finalen som det gjorde i fjor, antar jeg. Det er «bare» 12 som i utgangspunktet skal gå videre til finalen, men i fjor var det så mange som hadde like gode resultater at det var 19 sjåfører som gikk videre til finalen.

Første runde av kvalifiseringen er som sagt godt i gang og jeg kjører mer eller mindre som normalt, men ta det litt ekstra pent innimellom. Spesielt når jeg fikk en av de gamle Volvo gassbussene i starten av denne uka. Den har en annen karakteristikk på veien enn våre MAN-busser, så da kan man få utslag på EcoSafe på litt andre steder enn hva man er vant til. Men jeg kom meg helskinnet igjennom skiftet med denne gamle Volvo gassbussen også. Siden tomgangskjøring ikke er noe tema i første runde, er det ikke like viktig nå. Men jeg prøver allikevel å holde tomgang på et minimum, som jeg gjør hele tiden i grunn. Rapporten fra februar mottok jeg på fredag, og jeg hadde ingen utslag i EcoSafe og jeg hadde heller ikke noe tomgangskjøring. Så det lover bra til fortsetningen av kvalifiseringen som varer til og med 9. april.

Jeg har hele tiden mulighet til å sjekke hva som er status for min EcoSafe-status på internett, ihvertfall når det kommer til utslag. Tomgangskjøring har jeg dessverre ikke mulighet til å følge med på (om jeg har noe registrert tomgangskjøring) på internett. Men jeg stopper motoren «overalt» for å være sikker på at jeg ikke står på tomgang i 3 minutter eller mer. Det er først når man har stått på tomgang i 3 minutter (eller mer) at det blir registrert som tomgangskjøring. All tomgang under 3 minutter er «ingen tomgangskjøring».

Jeg har helt klart den samme målsetningen i Nettbussmesterskapet i år som i fjor, nemlig å komme videre til finalen i Kristiansand. Det hadde vært utrolig gøy å delta i finalen i år også. Nå som jeg har vært med i finalen en gang, vet jeg litt mer om hva jeg går til og kan benytte egen erfaring til min fordel. Men jeg kan ikke si at jeg har noen spesiell målsetning utover å komme videre fra regionkvalifiseringen til finalen. Men siden begge kvalifiseringsrundene går over lengre tid og det er  i tillegg innført en teoriprøve som det tredje kriteriet i regionkvalifiseringen, blir det selvfølgelig vanskeligere å gå videre i år enn i fjor. Men hvis jeg fortsetter å kjøre uten utslag i EcoSafe og ikke får registrert noen tomgangskjøring, så har man ihvertfall gjort alt man kan.

Men det er veldig fort gjort å gå på en smell. Når det gjelder utslag i EcoSafe kan det selvfølgelig plutselig dukke opp noe uforutsett. Noe eller noen som kommer ut i veien, eller når det gjelder tomgangskjøring kan det også skje noe utforutsett som gjør at man ender opp med å stå på tomgang i mer enn 3 minutter. Jeg hadde f.eks en episode i februar som fort kunne gjort at jeg fikk registrert tomgangskjøring. Jeg stopper utenfor gamle Fretex i Fredrikstad for å slippe av en passasjer, vedkommende går ut framdøra på bussen og sklir rett på rumpa og ligger lang som hu er på glatta. Jeg visste ikke at det var glatt på fortauet, da hadde jeg selvfølgelig advart passasjeren om dette. Jeg får på parkeringsbremsen og kommer meg ut av bussen så fort som mulig for å hjelpe passasjeren på beina igjen.

Med hjelp av en forbipasserende så klarer vi å få vedkommende på beina igjen. Men hu er overhodet ikke sikker på om hu klarer å gå på den korte avstanden det var til neste kvartal. Vi blir derfor enige om at hu skal bli med inn i bussen igjen og jeg kjører henne bort dit hu skal. Ikke så lange biten å kjøre, men hvis man nettopp har falt på glatta og har vondt for å gå, så er det veldig godt å slippe å gå disse meterne. Jeg hjelper passasjeren av igjen og forsikrer meg om at det går bra med henne. I denne episoden tenkte jeg selvfølgelig overhodet ikke på tomgangskjøring og kunne fort ha fått registrert tomgangskjøring hvis jeg hadde blitt stående mer enn 3 minutter. Men etter at jeg mottok EcoSafe-rapporten min for februar, kunne jeg omsider få bekreftet at jeg ikke hadde stått lenge nok til å få registrert tomgangskjøring. Det hadde uansett ikke hatt noe å si nå i første kvalifisering, men i andre runde kunne dette fort vært nok til at man «tapte» kvalifiseringen og ikke gikk videre til finalen i Kristiansand.

Til slutt vil jeg ønske alle lykke til i Nettbussmesterskapet, jeg har min klare målsetning, har du din?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/03/05/nettbussmesterskapet-2017-er-godt-i-gang/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.