Gammeldags buss

Man skal høre mye rart fra barnemunn. Når jeg etter å ha måttet ringe til verkstedet med en stor luftlekkasje på buss #131 idag møtte opp på Åttekanten skole med buss #110 var det mange reaksjoner på denne «gammeldagse bussen». Ungene lurte fælt på hvor gammel denne bussen var, så gammel buss hadde de aldri sittet på med før. Jeg vet ærlig talt ikke nøyaktig hvor gammel bussen er selv, men tipper at den er 15-20 år gammel. Det er nok uten tvil den bussen vi fortsatt har i drift som ser eldst ut. Buss #104 og #108 har jo også manuelt gir, men disse ser ganske mye nyere ut enn #110. Den eldste bussen vi fortsatt har i drift, men primært som skolebuss er #94.

Men det er uhyre sjeldent at vi er borti disse gamle traverne lengre, spesielt på ordinære ruter. Da er det som regel krise av et eller annet slag. Men idag ble buss #110 bare benyttet til skolekjøring, men i morgen tidlig blir det et par vanlige turer ute på Vesterøy kl 5.50 fra Utgårdskilen til Bratte Bakke og kl 6.25 fra Bukta til Papperhavn, Utgårdskilen og så til Nesset. Men jeg går ut ifra at den blir bytta inn i noe bedre når den kommer til garasjen i morgen. Bussen er i grunn helt grei å kjøre, ikke så god å kjøre som #108, men det eneste «problemet» jeg hadde med den i dag var at den kunne være litt kronglete å få i 4. gir når man giret ned. Det er f.eks ett aktuelt problem når man skal igjennom Hvalertunnelen. Men ikke et større problem enn at man kan leve med det!

Skoleelevene på Åttekanten skole syntes ihvertfall det var litt gøy med denne gamle bussen i dag. Elevene på Hvaler ungdomsskole var kanskje ikke så imponert over å få denne gamle doningen. Men de likte at den var raskere opp Hvalertunnelen enn hva automatbussene pleier å være. Buss #110 klarte 46-47 km/t på toppen av tunnelen i dag, mens automatbussene som regel ikke klarer noe særlig mer enn 40 km/t. På noen av dem har man vært nedi 30 km/t en liten periode også før automaten omsider har fått gira ned til «riktig» gir. Men man kan si hva man vil om at bussen er gammel, har brune seter og det er kjedelig å sitte og gire hele dagen, det aller viktigste er at bussen er i teknisk god stand og at man har bremser. På det området var ikke #131 helt på høyde i dag. Men den kommer sterkere tilbake!

For de som følger med litt på Twitter, så fikk de sikkert med seg at jeg jobba litt overtid sist lørdag. Det var et skift jeg aldri hadde kjørt før, jeg startet dagen med en tur til Skjærviken, så hjem til Veum en tur, så til Vikane-Hankø og resten av dagen kjørte jeg frem og tilbake mellom Gluppe og Kongsten. Det må være over 2 år siden jeg kjørte den ruta sist, og den har vel ikke akkurat blitt noe mer spennende siden sist. Man rusler frem og tilbake mellom Gluppe og Kongsten hele tiden og har dødtid både her og der. Ekstra rolig blir det naturlig nok på en lørdag. Den turen jeg hadde mest passasjerer på var nok returen fra Fjeldbergtoppen i Vikane/Hankø. Da var jeg innom Slevik skole og Øyenkilen på veien og «sopte opp» passasjerer hele veien. Innen jeg var i byen var bussen full!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/11/24/gammeldags-buss/

2 kommentarer

  • Robban25 november, 2009 kl 15:47

  Da kan du ta deg en tur til Trondheim Ken Arild. Der har de busser fra tidlig 80-tallet som fortsatt er i trafikk. I perioden jeg bodde i Trondheim reiste jeg med disse hver dag til og fra sentrum. Vi på bygda er ikke tilgodesett med nye busser se.

  Og vi har jo også ett perfekt eksempel her nede, Lunds har jo ikke akkurat den nyeste bussflåten i fylket. Hvis jeg ikke husker galt, er noen av bussene fra 1982.

  Men syns det er sjarmerende med gammelt materielle jeg. Så lenge det funker.

  • kak25 november, 2009 kl 16:30
   Forfatter

  Jeg har ingen problemer med gammelt matriell hvis det fungerer greit. Men girkassa på bussen er litt trøblete, jeg for min del hadde kun problemer når man girte NED til 4. gir… mens andre opplever problemer fra 2. til 3. også. Men jeg bruker veldig sjeldent 2. giret, siden jeg kjører i gang i 3. gir. Med mindre jeg står i litt helling/bakke da, selvfølgelig. I tillegg har bussen dårligere svingradius enn de andre bussene våre, så på ALLE snuplassene våre på Hvaler så vi rygge litt frem og tilbake for å få snudd. Buss #104 og #108 er bedre å kjøre rett og slett. Disse to er også med manuelt gir.

  Jeg har forøvrig i dag funnet ut at den er registrert for første gang i 1991, så bussen er med andre ord 18 år gammel! 😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.