Hvilken buss er dette?

Jeg hadde en artig episode på min andre tur i dag, som var 8:35 til Torsnes. Etterhvert som man har kjørt en stund, kjenner man igjen de faste passasjerene. I dag kom det på en ny passasjer jeg ikke hadde sett før på Esso Finstad som brukte gratis overgang på sin billett fra Moum lokal-ruta. Man kan reise videre med en annen rute (men ikke lengre enn de sonene man har betalt for) gratis innenfor 1.5 time. Billetten var i orden og han ble bare telt på billettmaskinen. Men når jeg svinger til venstre inn i Torsnesveien ved Kongstenhallen for å slippe av en passasjer, kommer han frem og stiller meg noen spørsmål.

«Skal du ikke til Øra»?
«Nei» svarer jeg.
«Hvilken buss er dette?» spør passasjeren.
«Dette er Torsnes-bussen» svarer jeg.
«Hva gjør den her nå?» spør passasjeren
«Den går hver dag kl 8:35 fra sentrum» svarer jeg.
«Merkelig, jeg har aldri tatt feil buss tidligere» svarer passasjeren.
«Gluppe-Kongsten-bussen kommer nok snart, skal du gå av her slik at du kommer på riktig buss?» spør jeg.
«Nei, jeg blir med bort til krysset, så får jeg gå resten» svarer passasjeren.
«Okay, da må du huske å se hva som står på bussen neste gang, så du kommer på rett buss» sier jeg idet passasjeren går av i krysset Torsnesveien/Habornveien.

Må innrømme at jeg fikk meg en god latter inni meg etter denne episoden. Samtidig som jeg lurer på hvor mange ganger passasjerene går på feil buss. Det skjer jo til stadighet. Det virker som veldig mange ikke en gang gidder å se hva som står i skiltkassa på bussen. Hva er da egentlig poenget med at vi skilter bussene med hvor de skal hen? Passasjerene gidder jo ikke å se etter uansett. De stopper alle bussene som kommer kjørende forbi i håp om at en av dem kan kjøre dem hjem. Men det er selvfølgelig opptil flere busser som ikke skal «hjem» før riktig buss omsider kommer.

Jeg må innrømme at dette er ganske irriterende i lengden. Det skjer støtt og stadig. Både at folk går på feil buss på bussterminalen, at de stopper feil buss og lignende ting. Ett veldig vanlig spørsmål å få hvis man blir stoppet i busstoppet ved Demokraten er: «Skal du over brua?» Veldig ofte er jeg da på vei til Hvaler, enten til Vesterøy eller Skjærhalden. Jeg skal jo da over ganske mange bruker, den første er Kråkerøy-brua. Men jeg skjønner selvfølgelig at det er Fredrikstad-brua de skal over, og ikke Kråkerøy-brua. MEN, det er jo ikke en løgn at jeg skal over «brua». Men det er kanskje ikke riktig bru. Det er utrolig fristende å svare «Ja» på dette spørsmålet og se hva som skjer når jeg svinger av til høyre før brannstasjonen. Men jeg har ikke turt å gjøre det enda. Kanskje en dag jeg har fått nok?

Nå tenker du kanskje, det kan da ikke være ett SÅ stort problem å bli stoppet en gang i blant? Det er ikke en gang i blant, det er flere ganger hver eneste dag. At man blir stoppet underveis i ruta av folk som ikke gidder å se hvilken buss som kommer, i tillegg er det selvfølgelig noen som kanskje ikke er på kjent mark og ikke vet bedre. Men disse er nok i mindretall. Et annet irritasjonsmoment hvis det blir mye av det er «feil pling». Altså at noen trykker på stopp-knappen for tidlig, slik at man svinger inn i busstoppet uten at noen skal av. Da er det som regel helt stille i bussen og jeg pleier da bare å åpne en eller noen av dørene for å se om det blir noen reaksjon. Ingen reaksjon nei, er dette en som skal kødde med meg eller er det noen som har trykket på stopp-knappen for tidlig og ikke tør å si ifra? Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor, fordi på neste stopp skjønner jeg jo hvem som har har trykket feil. Med mindre det er flere som går av samtidig, selvfølgelig.

Men noen ærlige sjeler er det selvfølgelig, som sier ifra hvis de har trykket for tidlig. Noen har også vett på å vinke meg videre hvis jeg nærmer meg en holdeplass og er usikker på om det er noen som skal være med eller ikke. Å trykke for tidlig kan skje en gang i blant hvis man enten er ukjent eller rett og slett  har glemt at det var jo ett stopp til før mitt stopp. Men når det er passasjerer som går inn for å kødde med meg og sitter og trykker i ett sett er fryktelig irriterende. Jeg prøver selvfølgelig å ignorere det først, og svinger inn i alle busstoppene underveis uten at en eneste sjel skal av. Men hvis dette varer lenge nok, er det en viss fare for at det kommer en eller annen form for reaksjon.

Jeg har benyttet meg av flere. Den mest effektive hittil var på vei fra Vesterøy til Hvaler. Med ett stopp på hver eneste holdeplass innover blir man rimelig irritert etterhvert. Heldigvis var det passasjerer som skulle på bussen på en del av disse stoppene, men det var absolutt ingen som gikk av. Derfor var det ingen grunn til å sitte og trykke på den førdømte stopp-knappen. Når jeg kom til stoppet mellom Radisson SAS-hotellet og Demokraten fikk passasjerene mine beskjed om at dette var endeholdeplassen i dag, og at de måtte gå resten av veien. Jeg hadde mer eller mindre full buss, så det var ganske mange som måtte gå derfra og bort til bussterminalen. Det var kanskje ikke alle som egentlig skjønte hva som foregikk der og da, men når jeg kjørte samme tur dagen etter var det INGEN som trykket unødvendig på stopp-knappen. De forstod poenget, med andre ord.

Etter «Hvilken buss er dette?»-episoden i morges, hadde jeg egentlig tenkt å sende en kort melding på Twitter, men fant raskt ut at dette temaet hadde jeg nok å skrive om til ett innlegg i bloggen!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/07/30/hvilken-buss-er-dette/

1 kommentar

    • bøgen1 august, 2009 kl 10:44

    HAHA KAK, dette var et ganske artig inlegg. En interesent og dyptgående beksrivelse av en bussjåførs harde hverdag, og de prøvelsene dere blir utsatt for. Kan godt forstå at det koker over å du tvinger dine passasjerer til å flere mil gjennom snø og regn.

    Neida, seriøst, interessant inlegg, aldri tenkt å mye på dette før egentlig, men skal huske på det neste gang jeg tar buss. Like velskrevet som vanlig.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.