Forhåndsstemt til stortingsvalget

I dag har jeg vært og gjort borgerplikten min, nemlig å forhåndsstemt til stortingsvalget 2013. Selv om jeg ikke er av de mest politisk engasjerte, så engasjerer jeg meg såpass at jeg stemmer ved hvert eneste valg. Og det har det jo faktisk blitt noen av siden jeg fylte 18. Men det er nok ikke hvert år jeg har stemt på det partiet som ligger meg nærmest, noen av valgene har nok også vært rene protestvalg fra min side. Den aller første gangen jeg skulle stemme som fersk valgdeltager, må jeg innrømme at jeg ikke la så mye i det, men rett og slett stemte det samme som pappa gjorde det året, nemlig på Arbeiderpartiet. Er det noe som irriterer meg, så er det de som ikke gidder å stemme fordi de ikke gidder å finne ut hvilket parti de vil stemme på.

«Det er ingen av partiene som jeg liker 100%». Nei det skal vanskelig la seg gjøre, men det man må finne er det partiet som står for den politikken som er nærmest deg og som fokuserer på det som er viktig for deg. Å finne et parti du er 100% enig i, skal vanskelig la seg gjøre. Men å finne det partiet som er nærmest deg burde ikke være noe stort problem. Man kan f.eks ta en eller flere av de mange valgautomatene som man finner på internett i disse dager. Det burde gi deg en pekepinn på hvor du står hen. Og da er det jo veldig enkelt å bare komme seg til valglokalet enten søndag 8. september eller mandag 9. september og avgi din stemme i stortingsvalget! Hvis ingen av disse dagene passer eller du ikke befinner deg i den kommunen du bor i, kan du jo alltids forhåndsstemme et hvilket som helst sted i Norge!

Jeg er nok av de som har forhåndsstemt ganske mange ganger, jeg synes det er utrolig praktisk å gjøre det på forhånd og ikke være avhengig av at det passer på valgdagen. Nå skal det vanskelig la seg gjøre at det ikke passer på søndagen, da har man jo som regel fri, men man kan selvfølgelig være bortreist. En annen fordel med å forhåndsstemme er jo selvfølgelig at det ikke akkurat er noe kø eller trengsel for å avgi sin stemme.

Jeg for min del har forhåndsstemt flere ganger på servicetorget ved rådhuset i Fredrikstad, men nå som jeg bor i Greåkerdalen i Sarpsborg, er det selvføgelig lettere å bruke en av stedene i Sarpsborg. I Fredrikstad er det faktisk KUN på servicetorget på rådhuset du kan forhåndsstemme, men i Sarpsborg er det en rekke forskjellige steder. Hvorfor det er så stor forskjell fra kommune til kommune vet jeg ikke, men jeg syntes ihvertfall at det var veldig praktisk å bare stikke innom Tune bibliotek på Grålum i formiddag! Siden jeg aldri har vært på Tune bibliotek, og det faktisk ikke er så lenge siden jeg fikk vite at det var et bibliotek der, så var jeg litt usikker på hvor jeg skulle gå. Men når man går inn mellom Guttas blomster og Kiwi, må man en etasje opp, resten sier seg selv.

Hvordan praksisen har vært ved å forhåndsstemme har endret seg litt i løpet av årene. I år var det bare å gå inn i avlukket, finne stemmeseddelen til partiet man skal stemme på, gjøre eventuelle endringer og brette stemmeseddelen motsatt av hvordan det i utgangspunktet. Det vil si at innsiden kommer ut, slik at man ikke ser hvilken stemmeseddel man har brukt. Så skal man vise stemmekortet, legitimasjon og få et stempel på utsiden av stemmeseddelen. En stemmeseddel uten stempel er null verdt og vil bli forkastet. Deretter er det bare å putte stemmeseddelen i valgurna! Da er borgerplikten din/min gjort, og jeg kan med god samvittighet klage hvis jeg er misfornøyd. Hvis man ikke en gang gidder å sette av den lille tiden det tar å avgi sin stemme, så synes jeg rett og slett man ikke har noen rett til å klage heller. Og det er skammelig mange som ikke gidder å stemme, valgdeltagelsen er skammelig lav spør du meg!

Jeg nevnte tidlig at det hadde vært noen «protestvalg» for min del, og det første protestvalget for min del var nok når jeg stemte på Nei til storkommune (NTS). Årsaken var at Rolvsøy kommune som jeg er født og oppvokst i ble slått sammen med Kråkerøy, Onsøy, Borge og Fredrikstad kommune til storkommunen Fredrikstad kommune. Og det mot et KLART flertall MOT å slå sammen kommunene. Det ble nemlig foretatt folkeavstemming i forkant av sammenslåingen. Og i samtlige kommuner var det et stort flertall mot å sammenslåingen. Da er det ikke så rart at befolkningen i den nye storkommunen reagerer og at det ble dannet et eget parti i protest. Jeg husker ikke hvor mange år jeg stemte på NTS og hvor lenge de faktisk eksisterte, men NTS var et utrolig stort parti i Fredrikstad den gangen!

I ettertid må jeg innrømme at jeg har stemt på Rød Valgallianse et år og Fremskrittspartiet i de aller fleste årene. Det har nok både vært litt blåøyd i forhold til populistisk valgflesk og at de har lagt vekt på enkelte ting som jeg har vært opptatt av og som har berørt meg personlig. Men det har nok aller mest vært i protest fordi jeg ikke har vært fornøyd med tingenes tilstand med et sosialistisk styre. Men man blir eldre, man får øynene opp for andre verdier og man blir selvfølgelig også litt påvirket av valg man gjør, mennesker man omgås og man får andre prioriteringer etterhvert.

Når jeg tok valgautomaten til Aftenposten for en tid tilbake, så var jeg forberedt på at svaret ville bli annerledes enn tidligere i år, men at det skulle være såpass tydelig hadde jeg kanskje ikke regnet med. Fremskrittspartiet som jeg har stemt igjennom mange år hadde rast ned til en 4. plass, og jeg var åpenbart ikke like enig med dem lengre. Nå gir selvfølgelig ikke en slik valgautomat-test med å besvare en rekke spørsmål et komplett bilde av politikken til de forskjellige partiene. Men det skal ihvertfall gi en pekepinn og berøre de viktigste sakene.

Jeg husker ikke hvem av partiene som havnet på 3. plass i farta, jeg har ikke tilgang til en samtalelogg fra den dagen her jeg sitter med nettbrettet (med eksternt tastatur) ute på Mærrapanna og skriver dette heller. Men de to partiene som lå på de to øverste plassene og som skulle videre i «partiduellen» i Aftenpostens valgautomat var Arbeiderpartiet og Rødt. Arbeiderpartiet øverst med Rødt som nummer to. Jeg har jo faktisk stemt på både Arbeiderpartiet og Rødt (den gang Rød Valgallianse) en gang tidligere.

I partiduellen i nevnte valgautomat var det Arbeiderpartiet som gikk ut som den jeg var mest enig i. For mange så vil kanskje dette komme som en liten overraskelse, men nå ikke jeg nødvendigvis den som prater mest om politikk, men jeg har mine (klare) meninger jeg også, selv om jeg holder de fleste politiske meningene mine for meg selv. Men de årene jeg nå har hatt som verneombud og nestleder i Fagforbundet avd 013 ved BorgBuss har nok satt sine spor og gjort at jeg har fått øynene opp for enkelte ting. Jeg har i dag stemt på Arbeiderpartiet og ønsker 4 nye år med et rødgrønt flertall.

Er det noe jeg er villig til å forsvare med nebb og klør så er det arbeidsmiljøloven slik den er i dag og dagens sykepengeordning. Høyresiden vil både arbeidsmiljøloven og dagens sykepengeordning til livs, eller de ønsker ihvertfall å gjøre den dårligere for oss arbeidere. Og det kan vel ingen arbeider akseptere? Det ønskes mer midlertidige stillinger, mer deltid og man ønsker å myke opp dagens arbeidsmiljølov. Det er noe Arbeiderpartiet, LO eller jeg ikke ønsker å være en del av. Vi ønsker faste stillinger og at man har mulighet til å jobbe fulltid, for de som ønsker det! Jeg ønsker heller ikke at det skal innføres karensdager når man er sykemeldt. Det vil si at man f.eks ikke får sykepenger for de første 3 dagene man er syk. Norge er et av verdens rikeste land i forhold til antall innbyggere, så denne «luksusen» har vi ærlig talt råd til!

Jeg sier ikke at alt er bra slik som vi har det i dag, på ingen måte, det er forbedringspotensiale både her og der, men jeg mener oppriktig at vi er best tjent med et fortsatt rødgrønt flertall på stortinget enn at Høyre og Fremskrittspariet i samarbeid med andre mindre partier klarer å danne et flertall. De rødgrønne, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstre og Senterpartiet har nå sittet 8 år med makten, og er det noen med hånda på hjertet kan si at vi ikke har det bra i Norge? Jeg vil derfor gjerne benytte anledningen til å oppfordre dere alle til å stemme rødgrønt ved årets stortingsvalg!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/08/21/forhandsstemt-til-stortingsvalget/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.