Bestått oppkjøring buss

Jeg har idag hatt oppkjøring på buss (klasse D). Vi startet først med en oppvarmingstime kl 11:15 fra Rolvsøy. var igjennom den daglige sikkerhetskontrollen, kjørte Rolvsøyveien nedover mot Fredrikstad. Etter Glemmen videregående skole kjørte jeg opp til høyre mot Røde Mølle, så ned mot sentrum for så å kjøre inn forbi politikammeret, rundt Torvbyen og opp Rolvsøyveien igjen. Vi kjørte inn og rundt Fredrikstad Trafikkstasjon. Så var det bare å gå inn på trafikkstasjonen og betale for førerprøven. Så var det i grunn bare og vente at sensor skulle komme.

Sensor kom ca kl 12:05. Etter å ha sett legitimasjon og kvittering for førerprøven fikk jeg bare beskjed om å sette i gang. Jeg startet derfor den daglige sikkerhetskontrollen, sjekket oljenivå, kjølevæskenivå og om alle lys fungerte som de skulle. Jeg kontrollerte også om lufttrykket i alle dekk var i orden. Jeg fikk forøvrig sensor til å se om bremselysene fungerte mens jeg tråkket på bremsen i bussen. Så ble jeg spurt om å velge ett kort (tror det var 15 kort totalt). Det kortet jeg valgte ba meg om å kontrollere virkningen av servostyringen, sjekke oljenivå, for lekkasjer og dødgang på rattet. For å sjekke virkningen av servostyringen stoppet jeg bussen og dro i rattet til det stoppet. Så startet jeg opp bussen og sjekket om servoen fungerte som den skulle, det vil si at jeg kunne vri rattet ytterligere. Å sjekke oljenivå og for lekkasjer gjorde jeg under den daglige sikkerhetskontrollen, så det måtte jeg ikke gjøre igjen. For å kontrollere dødgang på rattet fikk jeg sensor til å gå ut og sjekke om det var bevegelse på hjulene mens jeg satt og rattet frem og tilbake, med mindre og mindre bevegelse til det ikke var noe bevegelse igjen på hjulene. Dødgangen på rattet var 1-1,5 cm. Det er tillatt med en dødgang på 2-3 cm.

Deretter fylte jeg ut skiva før jeg ble forklart hva slags beskjeder sensor kom til å gi. Han ville si til høyre, venstre, og kjør mot/følg skilting til f.eks Sarpsborg. Hvis han ikke sa noe skulle jeg kjøre rett frem. Han kom også til å be meg om å kjøre inn i første busslomme, da skulle jeg stoppe opp, åpne døra, lukke den igjen og kjøre når jeg var klar. Ruta idag var valgt ut av en datamaskin og var vistnok rute nr 201. Fra trafikkstasjonen var det ut på Rolvsøyveien mot Sarpsborg. Først ved Solheim ba han meg om å kjøre inn i første busslomme. På busslomma åpnet jeg døra og lukket den igjen før jeg kjørte ut etter å ha satt på blinklyset og sett om det var klart. Når jeg hadde kommet over Greåkerbrua fikk jeg beskjed om å høre første til høyre. Etter at jeg hadde kjørt av fikk jeg beskjed om å kjøre mot Fredrikstad, det vil si under riksveien og rundt tilbake mot Fredrikstad. Så fikk jeg beskjed om å kjøre opp mot Greåker videregående skole. Når vi nærmet oss avkjøringa til skolen spurte jeg om vi skulle kjøre inn til skolen, men fikk beskjed om å kjøre rett frem.

Resten av ruta er jeg ikke så lokalkjent, og husker derfor ikke alle detaljene, men endte opp med å kjøre parallellt med E6 og komme ut ved Quality Hotel på Grålum. Jeg kjørte tvers igjennom rundkjøringen, forbi rådhuset og opp ved Tunejordet. Så skulle jeg kjøre mot Sarpsborg. Nærmere Sarpsborg sentrum fikk jeg beskjed om å kjøre mot Borgenhaugen. Deretter var det en del på kryss og tvers igjennom Sarpsborg sentrums gater og til sist rundet bussterminalen og fikk beskjed om å stoppe på første busslomme. Samme prosedyre som forrige gang, før jeg kjørte videre igjen. Resten av ruta var riksvei 109 mot Fredrikstad og inn på trafikkstasjonen igjen. Men før jeg kom helt rundt og tilbake der jeg startet fikk jeg beskjed om å kjøre inn mellom to gjerder for så å rygge tilbake igjen. Sensor lurte på om han skulle se bakover og begynte å gå bakover i bussen. Der kan man derimot ikke se noe som helst, og jeg ba han derfor om å gå ut. Sensor lurte på hvor jeg ønsket at han skulle stå, og jeg valgte å plassere han på høyre side (i yttersving), da jeg på venstre side (innersving) hadde mye bedre oversikt. Jeg ba han også å hele tiden sørge for at jeg kunne se han i høyrespeilet. Så var det å rygge bakover og svinge mot venstre. Når jeg hadde rygget tilbake på plass og sensor ga signal om at jeg skulle stoppe, kom sensor tilbake i bussen og vi kjørte tilbake dit vi startet oppkjøringen. Jeg åpner døra på bussen, stopper bussen, slår av tenninga og skriver ferdig skiva for oppkjøringen.

Oppkjøringen var på 28 kilometer og oppvarmingstimen i forkant var på 12 kilometer. Sensor spør så om hvordan jeg syntes det hadde gått. Jeg nevnte at jeg hadde hadde vært litt nærme kanten (i ytterkant) ett par ganger og at jeg brukte veldig lang tid på å komme meg ut i rundkjøringa fra trafikkstasjonen. Men når det er mye trafikk, blir man ofte stående en stund med buss. Det er ikke bare å smette ut i ei lita luke slik som man er vant til med personbilen. Det eneste sensor nevnte at jeg var litt nærme autovernet i rundkjøringa ned til Nes på vei oppover. Men å være litt nærme er jo i grunn ingen krise, men jeg nevnte at jeg hadde lagt merke til at jeg var litt nærme i den rundkjøringen. Egentlig var det ikke noen vits å kjøre så langt ut i det hele tatt i denne rundkjøringa, siden det ikke var noen vei til venstre i denne rundkjøringa. Men utover dette var det ingen anmerkninger fra sensor, og jeg bestod derfor oppkjøringen med glans! 🙂 Deretter var det bare å gå inn på trafikkstasjonen for å få tatt nytt bilde til mitt nye førerkort og betale for førerkortet og bildene.

I alt oppstyret med at jeg hadde bestått, at jeg ble gratulert av kjørelærer, skulle inn og ta bilde, betale for førerkort og det hele, glemte jeg igjen en pose med brus, boller, søknad om kjøreseddel og legeattesten i bussen. Jeg regnet med at jeg skulle kjøre bussen tilbake til Rolvsøy, men det stod vist en og ventet på Rolvsøy som skulle kjøre bussen til Oslo for EU-kontroll. Derfor kjørte kjørelæreren bussen til Rolvsøy. Jeg ringte til kjørelæreren min etterhvert når jeg oppdaget blemma og heldigvis hadde han tatt med seg posen over i lastebilen slik at jeg fikk hentet sakene mine en halvtimes tid senere! Jeg var innom Fredrikstad politikammer for å levere kjøreseddelsøknaden idag, men de hadde dessverre stengt allerede kl 14:00. Jeg må derfor stikke innom dem i morra. Etter politikammeret stikker jeg en tur og snakker med Borg Buss. Sist jeg snakket med dem ville de ha meg ut i opplæring mandag 2. oktober! På trafikkstasjonen idag fikk jeg et midlerltidig førerbevis som gjelder frem til 25. oktober for klassene B D M S T. (B = personbil, D = buss, M = moped, S = snøscooter, T = traktor). Jeg kan derfor nå kalle meg bussjåfør! 🙂

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/09/25/bestatt-oppkjoring-buss/

3 kommentarer

  • Linda25 september, 2006 kl 20:27

  Gratulerer så mye!!!Det var gøy at det gikk sååå fort:)Jeg er meget imponert:)Og stolt! Stå på,Ken Arild!Maaange klemmer fra svigerinna di…

  • ThomasRino25 september, 2006 kl 21:10

  Gratulerer så mye med busslappen! Gikk virkelig unna det her. Lykke til i nye jobben, håper du kommer til å trives der. 🙂

  • kak25 september, 2006 kl 22:56
   Forfatter

  Takker for det! Utrolig deilig å ha bestått oppkjøringa med glans. Nå er det bare å komme seg på politikammeret i morra og levere inn søknaden om kjøreseddel og satt i gang med å kjøre buss! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.