Torås fort

Jeg har vært en tur på Torås fortTjøme og tatt en masse bilder selvfølgelig. Torås fort ble påbegynt i 1939 som en del av Ytre Oslofjord festning i tillegg til Mågerø fort, Bolærne fort og Rauøy fort. Men fortet ble ikke ferdigstilt før den tyske okkupasjonen i 1940. Det er masse å se på Torås fort, men det er i likhet med veldig mange andre fort rundtomkring i Norge blitt sikret for allmenn ferdsel. Det vil si at noe har blitt fjernet, mye har blitt sikret og nesten alt har blitt støpt igjen. Men det er utrolig gøy at de fortsatt har 15 cm Bofors kanonene på plass på Torås fort. En av kanonene (kanon 1) er også åpen så man kan se hvordan selve kanonen ser ut, ikke bare løpet.

Torås fort ligger i et område med kløfter og fjell, så det blir litt trapper opp og ned hvis man skal gå rundt hele anlegget. Og etter å ha vært og sett på tre av fire kanoner, må jeg innrømme at jeg tenkte tanken at jeg kanskje skulle droppe den fjerde kanonen. Det at en av kanonene var «åpen» trodde jeg bare var den luka jeg fant på en av kanonene. Derfor ble belønningen stor ved å ikke droppe den fjerde og siste kanonen (kanon 1) når man fant den helt åpen! Det er utrolig gøy når man får seg slike overraskelser når man utforsker disse fortene! Og det er ikke noen tvil om at jeg har utforsket noen av dem den senere tid. Jeg har også enda flere liggende på lur som jeg ikke har fått lagt ut enda. Turen til Torås fort var den 30. mars, så jeg henger mildt sagt litt etter. Dette var siste dag før jeg begynte å kjøre buss igjen, så jeg utnyttet den helga til det maksimale!

Her er litt mer om Torås fort hentet fra wikipedia:

Torås fort er et nedlagt kystfort helt sør på Tjøme. Det ble påbegynt i 1939 som en del av Ytre Oslofjord festning, som ellers bestod av Mågerø fort, Bolærne fort og Rauøy fort. Fortet ble ikke ferdigstilt før den tyske okkupasjonen. Torås ble overtatt og videreutviklet av den tyske okkupasjonsmakten, og anlegget sto ferdig i november 1941. Fortet var fra sommeren 1942 bestykket med 4 stk 15cm Bofors L/50-kanoner. Bygningsmassen ved fortet ligger godt skjult i terrenget og er i stor grad plassert i naturlige kløfter. Fortet ble etter krigen drevet av Kystartilleriet, som primært benyttet det til utdannelses- og kursvirksomhet. I 1999 ble fortet nedlagt og sikret. En av kanonene er demontert og står nå på Oscarsborg festning. De tre andre står fortsatt på Torås fort. To av dem er lukket, den siste (Kanon 1) er åpen, men gjerdet inn.

Det var dog en ting jeg valgte å ikke bestige på Torås fort, og det var helt opp til kommandobunkeren. Av den enkle grunn at jeg syntes det så litt «kranglete» ut og jeg hadde ikke lyst til å ta noen risiko. Forferdelig kjedelig å miste fotfeste og fly på snørra ned fra den høyden. Med de konsekvensene det får helsemessig og for fotoutstyret man har med seg. Det ble derfor til at jeg bare tok bilder nedenfra, blant annet med tele fra avstand for å få nærbilder av observasjonsposten på toppen. En ting er at man begir seg ut på noe man ikke helt så konsekvensen av når man startet, men her hadde jeg full oversikt, så da lot jeg være å klatre opp. Enkelt og greit.

Jo bedre vær det er, jo vanskeligere er det å ta bilder av disse fortene uten å få med mennesker på bildene. Jeg foretrekker å ta bilder uten mennesker, men innimellom er det en tålmodighetsprøve. Jeg hadde egentlig gitt opp det ene stedet og hadde bestemt meg for at de to menneskene fikk bare være en del av motivet. Men etter lenge og vel, så valgte de å gå videre. Så fikk jeg tatt bildet mitt. Det er selvfølgelig hyggelig at det også er andre som benytter seg av disse anleggene som turområder, og det kommer til å bli enda værre fremover renger jeg med. Men jeg er så tålmodig så. Jeg velger å tro det ihvertfall.

Litt artig men samtidig litt komisk at de har latt Adgang forbudt- og Fotografering forbudt-skiltene stå igjen ute på fortet. Men de var nok plassert på steder som folk aldri i verden vil ankomme fortet! Det er mulig at det var steder som det var «mulig» å komme seg inn på fortet den gangen fortet var avsperret, men det er heldigvis mye enklere å komme seg inn på fortet i dag! Turen til Torås fort var utrolig fin, dog litt slitsom til slutt med alle trappene og gåingen rundt på fortet, men det er en del av hele greia. Dette var vel min siste tur hvor jeg droppet å ta med meg drikke fra bilen. Jeg var noe inni helvette tørst når jeg omsider kom tilbake til bilen igjen. Da styrtet jeg rett og slett en halvliter med Urge!

                                                                                                                                                                                                                                         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/05/06/toras-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.