Tur med bobilen til Mysen og Fossumstrøkets festning

Sist helg var jeg klar for å ta en tur med bobilen igjen. Men i motsetning til tidligere hadde jeg en så kort deltskiftpause at jeg ikke hadde mulighet til å dra hjem og pakke og dra innom bobilen for å sette i gang varmen. Det ble derfor litt mer “styr” enn tidligere. Men uansett hadde jeg vært en tur innom bobilen dagen før for å koble bobilen til strøm og lade batteriene for å sørge for at de var toppladet før jeg la avgårde på tur. På vei hjem fra jobben dro jeg dog innom bobilen for å sette på varmen, slik at det var godt og varmt i den før jeg skulle på tur. Det er både behagelig og ikke minst man får ikke problem med frostsikringsventilen når man skal fylle opp ferskvannstanken ombord. Deretter ble all pakking gjort hjemme. En annen ting som var “nytt” denne gangen var at jeg spiste middag hjemme før jeg dro på tur. Primært fordi jeg hadde rester igjen fra dagen før.

Hastverk er lastverk?

Men det er mulig at jeg burde lage meg en sjekkliste over hva jeg må ha med meg på tur i bobilen, for det var flere ting jeg glemte denne gangen. Nå var det riktignok ingenting som ikke kunne kjøres på veien, men det er jo litt unødvendig når man har alt fra før av. Det første jeg måtte innom Europris i Dikeveien for å kjøpe var Green Viking sanitærvæske. Jeg hadde brukt siste rest av kanna på forrige tur, men jeg hadde en ny en stående nede i boden i kjelleren hjemme. Men jeg glemte å ta turen innom boden og plukke med meg denne kanna. Uansett ikke noe krise, dette er forbruksvarer. Men det var uansett på vei til Værste på Kråkerøy hvor planen var å fylle opp ferskvannstanken og varmtvannsberederen på bobilen. Litt feil vei med tanke på hvor jeg skulle riktignok. Jeg hadde planer om å tilbringe helgen i Mysen og besøke Fossumstrøkets festning.

Veivalg til Mysen med innlagt fylling av vann

Jeg skulle benytte meg av bobilparkeringen i Mysen, der har de opparbeidet 8 plasser med strøm som er gratis å bruke i tillegg. Kan det egentlig bli bedre? Det skulle også være en tømmestasjon med tilgang til vann i nærheten av tømmestasjonen. Ikke i umiddelbar nærhet, men med kort avstand ihvertfall. Jeg tenkte først at jeg kunne fylle opp ferskvannstanken når jeg kom til Mysen, men valgte allikevel for å være på den sikre siden å dra til Værste på Kråkerøy for å fylle vann. Alternativet hadde vært å dratt til Perry & Williams i Råde for å fylle vann. For ikke at det skulle bli altfor stor omvei, foreslo Google maps å kjøre via Svinndal hvis jeg tok turen til Råde og via riksvei 111 og 22 hvis jeg tok turen til Kråkerøy. Og jeg hadde mye mer lyst til å kjøre riksvei 111 og 22 enn alle de andre alternative veiene med bobilen. Det kan være mer gøy hvis man ønsker å kjøre mer “aktivt” å kjøre fylkesvei 114 og 115, men det er ikke noe en bobil er spesielt egnet til. Så riksvei 111 og 22 var mitt førstevalg.

Å fylle opp ferskvannstanken gikk uten problemer og jeg la ikke med en gang merke til at Google maps ville meg igjennom Bjølstadtunellen og Kråkerøybrua, så jeg kjørte over Værstebrua og igjennom sentrum. Når jeg tenker meg om så hadde det nok vært bedre å kjøre Bjølstadtunellen og Kråkerøybrua, men man kommer frem til samme sted uansett. Deretter gikk turen over Fredrikstadbruka, riksvei 110 til Borge barneskole, så over Vetatoppen (Vardeveien) til Årum. Hadde jeg valgt selv hadde jeg nok kjørt riksvei 111 hele veien til Årum. Med personbil er det kanskje noe å hente på å kjøre riksvei 110 og Vardeveien, men jeg kan ikke tenke meg at jeg tjente noe særlig på det. Resten var grei skuring via riksvei 111 og 22 til Mysen bobilparkering. Mysen bobilparkering ligger ved Jernbanegaten rett ved Bunnpris. Og som gatenavnet tilsier, i nærheten av jernbanen. Her er det tilrettelagt for 8 bobiler med god plass mellom bobilene. Det er også tilgang til gratis strøm. Det er bare mulig å stå der i 48 timer.

Overnatting på Mysen bobilparkering

Men det var mye mer snø i Mysen enn det jeg hadde regnet med, og selv om det var brøytet på parkeringsplassen og bobilparkeringen, var det litt kranglete å se oppmerkingen når jeg ankom fredag kveld ved 20.30-tiden. Men det var ikke akkurat noen trengsel om plassene, jeg var den eneste bobilen på plassen. Det stod riktignok en personbil på en av plassene, han hadde kanskje oversett bobilskiltene? For bobilparkeringen er de to sydligste “båsene” på denne parkeringsplassen. Det er tre “båser” nord som er forbeholdt personbiler. Jeg fikk til slutt parkert bilen og sjekket vateret for å se hvordan det lå ann. Jeg hadde ingen slagside men hadde litt fall fremover i bobilen, som man ofte har når man parkerer på tilnærmet plant underlag. Jeg prøvde derfor på å legge ut nivåklossene og kjøre oppå dem. Men det var jaggu lettere sagt enn gjort. På grunn av snøen oppå asfalten resulterte det i at nivåklossene begynte å skli når jeg skulle kjøre oppå dem. Og dem sklei selvfølgelig ikke like mye begge to, og endte opp med å komme opp på forskjellige nivåer med de to framhjula på bobilen. Jeg forsøkte to ganger før jeg bare ga opp. Det var ikke mer fall enn at det var helt greit. Det er måte på til hvor mye energi man skal gidde å bruke på å få gjort denne lille justeringen for at det skulle være helt perfekt.

Nå oppdaget jeg fort at det var en vesentlig ting jeg hadde glemt hjemme, i tillegg til sanitærvæske. Nemlig håndklær. Jeg hadde ikke et lite håndkle til å tørke hendene etter at jeg hadde vasket dem og heller ikke noe håndkle til å bruke etter at jeg hadde dusjet. Hadde jeg ihvertfall husket å få med meg “badehåndklet” hadde jeg klart meg utmerket. Men det eneste jeg hadde i bobilen var et kjøkkenhåndkle eller glasshåndkle om du vil. Det er litt snaut å tørke seg med etter at man har dusja, sant? I tillegg er det ikke helt innafor å bruke det både til å tørke oppvasken og til personlig hygiene, spør du meg. Jeg ruslet derfor en tur innom Bunnpris som lå rett ved siden av bobilparkeringen i håp om at de kanskje kunne ha et håndkle jeg kunne få kjøpt. Men det hadde de dessverre ikke. Det er ikke så mange matbutikker som har slike produkter. Da må man på f.eks Obs tenker jeg.

Men jeg var raskt på Google maps for å sjekke ut hva jeg hadde av butikker i nærheten som jeg eventuelt kunne få tak i et håndkle på lørdagen. Jeg fant ingen i umiddelbar nærhet, men det var ikke mer enn litt over et kvarter til nærmeste JYSK i Askim. Så da ble det raskt planlagt en tur til Askim dagen etter. Jeg som hadde kjøpt inn ganske mange håndklær som skulle brukes dedikert i bobilen, jeg hadde til og med vasket dem alle for at de skulle være klar for bobiltur. Men å kjøpe inn to ekstra håndklær er jo ingen krise, det er ingen stor sum vi snakker om heller, bare litt unødvendig når man har i “bøtter og spann” fra før av. Men har man driti seg ut, så har man driti seg ut. Men heldigvis ikke værre enn at det går ann å få kjøpt det man har glemt i butikken.

RiksTV-dekning?

Siden jeg hadde spist middag før jeg la avgårde på bobiltur, lagde jeg selvfølgelig ikke noen middag i bobilen fredag kveld. Middagen på fredagen har ofte en tendens til å bli ganske sein og man blir rimelig sulten etterhvert. Det er ikke optimalt, så dette fungerte nok bedre sånn sett. Denne gangen var det heller ikke snakk om å bunkre på veien med det jeg trengte av mat og drikke. Det hadde jeg ombord i bobilen allerede når jeg startet turen. Denne gangen skulle wok-panna til pers igjen! Jeg slo meg derfor til ro i bobilen for kvelden og slo etterhvert på TV’en for å se om det kunne være noe å se på. Siden jeg nå var på tur i Norge igjen, regnet jeg med at jeg skulle få tilgang til NRK1, NRK2 og NRK3. Men jeg TV’en klarte ikke å finne noen som helst kanaler når jeg satte i gang kanalsøket. Kanalsøket må jeg mer eller mindre gjøre hver gang jeg kommer til et sted, da jeg som regel er i nærheten av en annen RiksTV-sender enn jeg var sist. Det tar litt tid, men vips så har man tilgang til alle de kanalene som RiksTV distribuerer. Har man ikke programkort (som jeg ikke har) har man bare tilgang til de åpne kanalene. Men som regel finner man alltids et eller annet man kan se på på enten NRK1, NRK2 eller NRK3.

Etter å satt i gang kanalsøket en gang til med det samme resultatet, null kanaler, var det rett på nettet for å sjekke dekningskartet til RiksTV for Mysen. Og da fikk jeg meg en liten overraskelse. Jeg var jo i byen Mysen ikke ute i bushen på landsbygda, men det var faktisk NULL dekning på RiksTV der jeg var. Det nærmeste området som det var et “grønt felt” og dermed dekning på RiksTV var Høytorp. Det var mildt sagt overraskende på meg. For uansett hvor jeg har vært med bobilen hittil, har jeg alltid fått inn signalene til RiksTV. Når jeg har vært i Sverige har jeg også fått inn de frie kanalene som er tilgjengelig i Sverige, SVT1, SVT2, TV4 og TV6. Så dette kom veldig overraskende på meg. Men jeg hadde før bobilturen lastet ned noen filmer på min iPad for å kunne ha noe å se på uansett. Tanken var å streame dette via Chromecast til TV’en i bobilen.

Chromecast i bobilen – nedlastet innhold?

Men der fikk jeg meg en liten overraskelse. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke tenkte på det med en gang, fordi det er jo egentlig noe jeg visste. Når jeg prøvde å streame en nedlastet film fra min iPad til TV’en via Chromecast ble ikke den nedlastede filmen streamet men Chromecast streamet dette via mobildata isteden. Jeg brukte litt tid før det gikk opp et lys for meg. For en mobiltelefon eller et nettbrett, eller hva man bruker til å streame med Chromecast, fungerer egentlig bare som en fjernkontroll. Du forteller hva Chromecast skal streame, og det blir streamet direkte fra Chromecast-enheten via internett, enten det er vanlig bredbånd via wi-fi eller mobildata via wi-fi som jeg må bruke i bobilen. Og da er det jo fint liten vits å laste ned filmer eller tv-serier på forhånd på iPad’en, når Chromecast’en allikevel streamer det via mobildata. Og å streame filmer og tv-serier via mobildata når man ikke har “fri data” er mildt sagt risikosport. Det kan fort bli veldig dyrt hvis man ikke sørger for å ha store nok datapakker i sitt abonnement.

Jeg testet ganske mye frem og tilbake i løpet av fredagen, og innen jeg ble ferdig var det i grunn tid for å komme seg i seng. Jeg fikk derfor ikke sett noe film fredag kveld, bare testet en masse greier. Men det er jo greit å få testet det ut og funnet ut hvordan det fungerer. Men som nevnt, jeg fatter ikke og begriper hvorfor jeg ikke skjønte eller tenkte på dette med en gang. For jeg har jo tidligere vært klar over at det er slik det fungerer, at mobilen/nettbrettet bare er en fjernkontroll som skal fortelle din Chromecast hva den skal streame fra internett. Man kan jo da trygt si at store deler av tanken bak Chromecast i bobilen falt i fisk. Jeg har ikke så mye mobildata i mitt abonnement at jeg kan streame filmer eller tv-serier som jeg vil når jeg er på tur. Da må jeg enten øke datapakken betraktelig, men fortsatt være veldig obs på hvor mye mobildata jeg bruker. Eller rett og slett bytte mobiloperatør til en som tilbyr “fri data” og man kan streame så mye man vil uten å tenke på at det er noen grense.

Mobiloperatør og “fri data”

Det hadde gitt en utrolig frihet til å se hva jeg vil når jeg er i bobilen, men jeg har ikke så lyst til å bytte bort Talkmore som jeg har i dag. Jeg lever i håpet at Talkmore også skal komme med et eller annet tilbud ala “fri data”. ICE har lansert at man kan bruke inntil 1.000 GB for 99,- kroner i måneden når man allerede har et mobilabonnement hos dem. Å betale 99,- kroner ekstra for denne friheten hadde vært både genialt og innafor. Men det begrenser seg kun til deres eget ICE-nett, og det er ikke tilgjengelig overalt har jeg skjønt. Jeg har også lest at ICE får veldig mye pepper for sitt 4G-nett. Alternativet er da Telia eller Chilimobil, men begge disse har noen begrensninger i form av at de struper hastigheten når man har nådd et visst forbruk. Telia struper hastigheten ned til 3 mbit/s når man har brukt 40 GB, mens Chilimobil velger å strupe hastigheten til 3 mbit/s når man har brukt 5 GB i løpet av en dag, og så vil hastigheten gå opp til normal hastighet igjen ved midnatt. Det betyr at man kan glatt bruke 150 GB i løpet av en måned med full hastighet. Men hvis man skal streame en film eller tre, vil det raskt gå med mye mer mobildata enn 5 GB. Netflix bruker opptil 3 GB per time når man streamer i full HD.

Talkmore vil nok aldri komme til å tilby “fri data” for 99,- kroner ekstra per måned. Men hva med å tilby “fri data” til 199,- kroner i måneden? Hvis man da setter en begrensning til at man må ha minst Fritt 7 GB abonnement for å ha denne tilleggstjenesten, vil “fri data” koste 548,- kroner. Telia tar 579 kroner for Telia X, deres “fri data”. Chilimobil tar 499 kroner for deres “fri data”. Jeg har riktignok en OBOS-rabatt hos Talkmore og betaler litt mindre per måned. Hvis jeg skulle betale 199 kroner i tillegg til dette, vil totalsummen bli 496 kroner. Det vil jo være godt innafor, spør du meg. Med en slik løsning kan man bare legge til denne tilleggstjenesten når man trenger den. Men fremtiden vil vise om det vil komme et slikt tilbud fra Talkmore. Jeg er veldig fornøyd med Talkmore som mobiloperatør med deres Telenor-nett. Det hører også med at Talkmore er 100% Telenor-eid.

Etter en god natts søvn uten noe “leven” fra NX-5 gassalarmen våknet jeg i bobilen på Mysen bobilparkering. JYSK Askim åpnet ikke før klokka 10 denne lørdagen, så det var ikke noe hastverk å komme seg avgårde, men spiste frokost og tok livet med ro. Men siden jeg ikke hadde noe badehåndkle, ble det ikke noen dusj lørdag morgen. Men jeg har jo klart meg på tur med bobilen en helg uten å dusje tidligere, så det er jo ikke noen stor krise. Det gledet meg forøvrig å se at PINGI fuktfjerneren fortsatt gjør jobben sin med glans og det var både dugg- og kondensfritt på frontruta og siderutene foran i bobilen! Må si at dette var en utrolig bra investering. PINGI XL-utgaven på 450 gram koster 149 kroner stykket hos BilXtra.  Og når den er “full” av fuktighet, er det bare å kjøre den i mikrobølgeovnen for å tørke den igjen. Så er den klar for ny dyst.

Hvor er JYSK Askim?

Jeg søker opp JYSK Askim på Google maps på mobiltelefonen og kjører etter de instruksjonene jeg får. Jeg har i grunn veldig god erfaring med å bruke Google maps til det meste. Det er først etter at jeg kjøpte bobilen at jeg har brukt Google maps som GPS riktignok. Men jeg har hele tiden brukt Google maps masse til å finne steder jeg kunne tenke meg å besøke og hente ut GPS-koordinater som jeg har brukt til GPS’en i bilen. Men når jeg får beskjed om at jeg har ankommet JYSK Askim, er det ingen butikker å se i nærheten i  det hele tatt. Etter et steinkast kan jeg se en REMA-butikk i sidegaten, men det er ingen JYSK. Jeg kjører rundt og tilbake igjen for å se litt nøyere når jeg er i ferd å ankomme destinasjonen, ifølge Google maps, men det er ikke noe JYSK-butikk å se. Og adressen som kommer opp i Google maps stemmer overens med den adressen som er oppgitt på JYSK sine egen hjemmeside. Jeg tenkte først at JYSK-butikken kanskje var nedlagt og at Google maps ikke hadde fått det med seg enda.

Så da begynte jeg virkelig å lure. Men når jeg tar en nærmere titt på de husene som ligger langs veien, så er det ikke Henstad allé 1, men derimot Henstad alle 43. Det er mulig at de har hatt en liten butikk på denne adressen, eller i nærheten tidligere, men det er ihvertfall ingen JYSK-butikk der i dag. Men det snodige er at når man søker opp JYSK Askim så får man opp at det er Henstad allé 1 og den er markert på det som er Henstad allé 43 i kartet. Utrolig snodig, noe slikt har jeg aldri opplevd noen gang. Men da er det bare å kjøre videre i Henstad allé og forhåpentligvis komme til nummer 1 og en JYSK-butikk etterhvert. Og JYSK-butikken dukket opp der den skulle være i henhold til adressen. Men Google maps var helt klart helt på trynet her. De burde få flytta “markeringen” i kartet til JYSK Askim til Henstad allé 1 og ikke 43 som den “peker til” i dag. En tur til JYSK som skulle ta litt over et kvarter, endte opp med å ta 45 minutter. Uten at det hadde noen stor betydning.

Jeg fikk kjøpt de to håndklene jeg trengte, men tok i tillegg med noen flere kjøkkenhåndklær og to badematter til. Jeg kjøpte først en som jeg har liggende på gulvet inne på badet i bobilen, men det er genialt å ha noen flere som jeg kan bruke på gulvet ute i bobilen når jeg skal dusje og kommer ut fra badet. De er i tillegg også veldig behagelige å gå på. Litt upraktisk kanskje, men nå har jeg fire stykk av dem tilsammen, en rød, en grå og to svarte. Rød er det jeg ville hatt flere av, men det har jeg ikke klart å oppdrive etter at jeg kjøpte den første. Men det er jo ikke så veldig viktig, det er bare det at jeg har bare røde håndklær i bobilen og synes det var kult å komplettere dette med rød badematte også. Men har det noen praktisk betydning? Nei, det har det ikke.

Høytorp fort

Målet med denne turen var at jeg i tillegg til å være på tur med bobilen i seg selv, skulle ta en tur til Fossumstrøkets festning. Jeg har besøkt både Høytorp fort, Trøgstad fort og Fossum brogalleri tidligere, men jeg har aldri besøkt Langenes brogalleri. Jeg hadde derfor pakket med meg mitt Nikon D750 speilreflekskamera og gjort meg klar for en dedikert fototur. Selv om jeg hadde vært på Høytorp fort og Trøgstad fort flere ganger tidligere, dog kun en gang til Fossum brogalleri, ønsket jeg å besøke disse anleggene på nytt. Det aller mest spennende ville være å ta turen til Langenes brogalleri. Men jeg visste på forhånd at dette ligger lit mer “kranglete” til enn de tre andre anleggene. Og med det været og føret jeg hadde sist helg, ble det ganske fort skrinlagt å ta en tur til Langenes brogalleri. Jeg får heller ta en ny tur til Mysen og besøke Langenes brogalleri når det er både bedre vær og føre. Man må ut på en gåtur på noen kilometer for å komme frem til Langenes brogalleri. Jeg er ikke helt sikker på hva som er den beste måten (og korteste?) å komme seg dit, men jeg har lest at det skal være en merket tursti fra Spydeberg ungdomsskole. Men det får jeg gjøre mer forarbeid på til neste tur.

Første stopp ble derfor Høytorp fort som jeg har besøkt og tatt bilder av fem ganger tidligere. Men siste gangen var i forbindelse med 100 års jubileet i august 2015. Jeg synes derfor det var på høy tid å ta en ny tur til Høytorp fort. Nå var det skikkelig grått og tåka hang over festningsanlegget, så det var kanskje ikke så veldig inspirerende å ta bilder. Speilrefleksen ble derfor liggende ubrukt og jeg hadde med mitt trofaste Sony RX100 III kompaktkamera inn på Høytorp! Jeg parkerte på gjesteparkeringen før man kommer til porten, og siden jeg ikke hadde planer om å gjøre stort i bobilen, så var det ikke så nøye om den stod med litt slagside. Men for å sørge for at maten i kjøleskapet ble holdt kaldt, måtte selvfølgelig det skiftes fra 12 volt til gass. Jeg må også ha på varmen i bobilen hele tiden for å unngå frost og at frostsikringsventilen løser ut og dermed tømmer hele varmtvannsberederen. Det var riktignok ikke frost, men det var ikke så veldig mange plussgradene heller.

Jeg går meg en runde inn på Høytorp fort og når jeg kommer opp på høyden med Reduiten ser jeg at en far og sønn er inne og tar tårnkanonene i nærmere øyesyn. Nå er det ikke tillatt å gå inn på denne delen av Høytorp fort med mindre man er med på en omvisning som pleier å være på søndager. Så de hadde nok kommet seg inn via brua og igjennom gjerdet tenkte jeg. Men når de etterhvert kommer over brua og skal igjennom gjerdet skjønner jeg fort at de hadde kommet seg inn et annet sted. Uten at jeg spurte om det, men jeg er litt usikker på hvor dette må ha vært. Men det er sikkert muligheter for å komme seg inn til Reduiten fra baksiden. Men det er aldri noe jeg ville ha forsøkt på, og ihvertfall ikke på denne tiden av året. Jeg har vært innenfor gjerdene to ganger, både i forbindelse med 100 års jubileet og en privat omvisning jeg hadde på Høytorp fort i februar 2014. Jeg velger derfor å respektere at man ikke ønsker at noen skal ta turen inn til Reduiten utenom de offisielle omvisningene. Selv om det selvfølgelig hadde vært fint å tatt nærbilder av tårnkanonene også. Men det kan jeg ta hvis jeg tar turen innom en søndag senere.

Men selv om tåka ligger lavt over Høytorp fort denne lørdagen, tar jeg en masse bilder og synes de ikke blir så aller værst med litt snø også i området. Men jeg må være veldig forsiktig med hvor jeg går for ikke å risikere å skli på snørra og risikere å slå meg halvt ihjel. Det er forøvrig to biler på innsiden av porten ved inngangen til Reduiten, så det er tydeligvis noen som er inne i Reduiten. Mulig det er noe vedlikeholdsarbeid eller noe slikt på gang. Jeg har forstått at det er litt aktivitet på Høytorp fort hele året. Men det er litt kranglete å komme så nærme kanten som jeg kunne tenke meg for å få enda bedre bilder. Det er et bredt felt med piggtråd rundt hele Reduiten som gjør dette mildt sagt litt av en utfordring. Og jeg har ikke lyst til å ødelegge klærne mine heller. Tanken er jo å hindre fienden å komme så nærme at de kan klatre ned ned til Reduiten. På et eller annet tidspunkt så ville man sikkert ha klart det. Men de ville nok være under rimelig kraftig beskytning før de ville ha lykkes med noe slikt. Reduiten er det indre fort og der man ville endt opp etterhvert som fienden kom nærmere og nærmere fortet.

Jeg går også en rundt på baksiden av Reduiten og tar litt bilder der. Det blir også ganske mange oversiktsbilder av den åpne plassen der haubitsene har stått i tillegg til bygningene som tilhører Høytorp fort. Deriblant bygning 19 der Foreningen for Høytorp fort holder til. Når jeg er på vei ned fra Stjerneplassen kommer det en ung gutt gående ut fra Reduiten i tidsriktig uniform, men jeg må si at de tidsriktige støvlene fra Forsvaret ikke så veldig behagelig ut å gå i. Han har en ganske “stiv” eller “stakkato” gange på vei ned bakken. Litt usikker på grunn av glatta også tenker jeg. Selv om det lå mer snø i Mysen og på Høytorp fort enn jeg hadde regnet med på forhånd, så var det liksom ikke full vinter heller. Jeg ser for meg at Høytorp fort med full vinter og gnistrende sol vil være et vakkert syn! Det må jeg prøve å få med meg en gang! Men på en slik tur må man være enda mer forsiktig med hvor man går og tenke sikkerhet. Da ville jeg nok også utstyrt meg selv med “villmarksbrodder” for å sørge for at jeg ikke sklir og slår meg ihjel, slik som ute på Kjøkøy fort for noen år tilbake (2014). Jeg var også en tur til Kjøkøy fort i snøen i 2016, da klarte jeg meg med ordinære brodder, som resulterte i artikkelen Winter wonderland på Kjøkøy fort. Utrolig idyllisk! Den samme vinteren fikk jeg også min aller første vintertur til Torgauten fort. Selv om fortet i seg selv er det samme året rundt, så har årstiden utrolig mye å si på hvordan fortet fremstår og hvordan bildene blir!

Mer om Høytorp fort her:

Salutt med tårnkanon for 100 år med Høytorp fort (18.10.15)
Høytorp fort med tårnkanoner (12.06.15)
Høytorptreffet 2014 (10.08.14)
Ny tur til Høytorp fort (14.04.14)
Omvisning på Høytorp fort (25.02.14)
Høytorp fort i HDR (20.02.14)

Trøgstad fort

Jeg var vel på Høytorp fort i et par timer før jeg kjørte videre til Trøgstad fort. En tur som er på bare 11 kilometer og unnagjort på 17 minutter. Når jeg nå hadde mulighet til å tilbringe en hel helg i Mysen, så det utrolig korte avstander man snakker om mellom de fire anleggene som utgjør Fossumstrøkets festning. De to gangene jeg har vært og tatt bilder av Trøgstad fort tidligere, har jeg parkert nede ved den lille parkeringsplassen utenfor porten, men nå valgte jeg å kjøre helt opp til Stjerneplassen. Det var brøytet og strødd hele veien opp, men det var snødekt vei. Men jeg har skodd bobilen med piggdekk, så det var ikke noe problem. Det hadde garantert ikke vært noe problem med piggfrie vinterdekk heller. Jeg valgte å rygge bobilen på plass og parkere oppe ved Stjerneplassen. Da er man rett utenfor Panserbatteri A og det er bare en liten gåtur opp til Panserbatteri B og NIKE-batteriet.

Tåka hadde blitt tykkere og hang veldig lavt over Trøgstad fort. Det så også ut til at tåka bare ble tykkere og tykkere. Så da var det bare å komme i gang og ta turen rundt på fortet og ikke minst ta litt bilder. Tåke har også sin sjarm, ikke noen tvil om det! Men det blir veldig grått og det er dårlig med sikt kan man si. En annen ting, jeg startet forrige tur med bobilen med nyvasket bobil, men den har jaggu blitt ganske møkkete i løpet av disse to turene. Så den bør nok få en vask igjen snart tenker jeg. Spesielt bak framhjulene, der bobilen blir bredere på grunn av “påbygget” samler det seg forferdelig mye møkk. Kanskje det hadde vært en idè å montere skvettlapper på bobilen? Det er det kanskje noen som har innspill på? Hører jo at det nå og da kommer en og annen stein flyende og treffer dette hjørnet også. Det høres utrolig godt inne i bobilen når jeg kjører. Det vil jo beskytte bobilen for skader også, foruten møkka i seg selv.

Som man ser av bildene jeg har tatt fra Trøgstad fort, og kanskje spesielt ved Panserbatteri A, ligger det ganske mye mer snø her enn det gjorde på Høytorp fort! Det var derfor aldri noe tema å gå noe opp i høyden i forbindelse med Panserbatteri A. Det anså jeg som alt annet enn trygt, så jeg holdt meg nede på “bakken” og tok litt bilder. Jeg la forresten merke til at brannalarmen som stod til venstre for hovedinngangen til Panserbatteri er borte, den var der sist jeg var og besøkte Trøgstad fort i april 2015. Etter rusleturen opp til NIKE-batteriet som ligger ved Panserbatteri B på Trøgstad fort, ser jeg fort også at to av rakettene har blitt malt grønne, de to små som står foran NIKE-raketten har vært hvite tidligere. Det vil si NIKE AJAX MIM-3 og NORWEGIAN ADAPTET HAWK (NOAH). Nå er det faktisk ikke helt korrekt, fordi NORWEGIAN ADAPTED HAWK (NOAH)-raketten var ikke der på mitt forrige besøk. Så om denne har vært grønn hele tiden eller om den har vært hvit på et tidspunkt, har jeg ingen anelse om. NIKE HERKULES MIM-14-raketten (mer på engelsk her) som står bakerst har vært grønn alle de gangene jeg har vært på Trøgstad fort. Men nå har alle sammen fått den samme fargen. Det er gøy at det kommer nye ting på plass fra besøk til besøk!

Masse nytt – tårnkanon på plass!

Og det var enda flere nyheter oppe på toppen ved Panserbatteri B! Jeg la fort merke til at der den ene NIKE-radaren hadde stått (med ødelagt “kule” hadde det blitt bygd en varde som man kunne gå opp i for en sikkert fantastisk utsikt over Trøgstad når det ikke er tåke! Jeg la også merke til at “kula” til andre NIKE-radaren hadde blitt pusset opp og malt og var veldig hvit og fin! Men det aller største høydepunktet under dette besøket på Trøgstad fort var at det hadde kommet en tårnkanon på plass! Trøgstad fort hadde opprinnelig to av disse 7,5 cm Cockerill L/50 tårnkanon M/1909 belgisk fabrikat. Dette er riktignok en kopi, men det må jeg si ikke gjorde så mye. Det var utrolig gøy å se en tårnkanon på plass på Trøgstad fort! Det var ingen tårnkanon der når jeg var på besøk i februar 2014 og april 2015 nemlig! Etter å søkt litt på Facebook, ser det ut til at denne kopien ble laget i oktober 2016! På informasjonsskiltet som står rett ved siden av kan man lese:

HER ER EN KOPI AV 7,5 CM COCKERILL L/50 TÅRNKANON M/1909 BELGISK FABRIKAT

Kanonvekt var 54 tonn
Panserkuppelen veide 15.380 kg
Rekkevidde 500 til 11350 meter
Halvautomatisk. Skuddtakt var 4 skudd per minutt.
Bemanning var:
Ildleder, fenr/sjt, 7 artillerister og en telefonoperatør

Den 13. april 1940 rykket tyske styrker fram mot Trøgstad fort fra Fetsund. Norske styrker var gått i stilling ved Kolbjørnrud og Solberg ca 1,5 km herfra. Da kampen mot de tyske styrkene pågikk, anmodet de norske styrkene om kanonartilleristøtte fra Trøgstad fort. Flere salver ble avfyrt herfra og det tyske støttevåpenet ble truffet. De tyske styrkene trakk seg da tilbake til Fetsund/Lillestrøm. Kanonene på Trøgstad fort ble i 1942/43 fjernet av tyskerne og plassert ved Kvala fort ved Haugesund.

Jeg må innrømme at jeg var veldig usikker når jeg var på Trøgstad fort sist lørdag, jeg kunne liksom ikke huske at jeg hadde sett en tårnkanon der tidligere. Hvis jeg hadde tatt en tur innom det jeg skrev fra de to foregående turene, hadde jeg selvfølgelig raskt sett at det verken var en tårnkanon eller en NORWEGIAN ADAPTED HAWK (NOAH)-rakett der på det tidspunktet. Ikke har jeg klart å fange opp dette via Facebook eller andre steder på internett heller. Nesten litt merkelig, men den gruppa på Facebook som jeg fant et bilde av tårnkanonen som ble lagt ut i oktober 2016, før den var malt ferdig, er ikke en gruppe jeg var medlem av. Det står såvidt jeg har sett ikke noe om dette på hjemmesiden til Trøgstad forts venner heller. Snodig at dette ikke har blitt markedsført bedre? Det var liksom vanskelig å unngå at tårnkanonene på Høytorp fort var tilbake. Nå er dette riktignok originalkanoner som kan avfyres og ikke kopier. Men jeg synes det allikevel er litt merkelig. Mulig det bare har gått meg hus forbi.

Det var uansett utrolig stort synes jeg å se en tårnkanon på plass på Trøgstad fort, selv om det bare er en kopi. Det kan også nevnes at tårnkanonen står nøyaktig likt og peker mot Kolbjørnrud slik den gjorde den 13. april 1940! Selv om jeg tok ganske mange bilder av den nye tårnkanonen som tydeligvis har vært på plass i snart 2,5 år på Trøgstad fort. Så har jeg fått en veldig god grunn til å svinge innom igjen også neste gang jeg er i området for å få tatt litt bilder når det er litt bedre vær også! Noen selfies ved både den nye varden og ikke minst tårnkanonen var selvfølgelig også på sin plass! Noe annet ville vært uhørt. Litt tradisjonell turist er man jo også når man er på tur!

På nedsiden av Pershytta er det også en observasjonspost som jeg tok litt bilder av sist jeg var på Trøgstad fort. Men jeg turte rett og slett ikke å gå ned forbi hytta til denne observasjonsposten. Det var så glatt at jeg var redd for å falle over ende. Så det får jeg heller gjøre på neste besøk. Selv om jeg, som man kan se på et av bildene jeg tok ved tårnkanonen, hadde på meg ganske grovmønstrede vintersko. Jeg hadde uansett fått sett såpass mye nytt på dette besøket på Trøgstad fort, at det ikke var så farlig at jeg ikke fikk med meg alt det jeg egentlig hadde planer om. Det har jeg jo tross alt bilder av fra før.

Mer om Trøgstad fort her:

Ny tur til Trøgstad fort (16.05.15)
Trøgstad fort i HDR (26.02.14)

Middag på Mysen bobilparkering

Nå var det såpass tykk tåke at det var ikke så mye mer det var vits å utforske denne dagen. Det var meldt mye bedre vær dagen etter, så da var planen å dra videre. Så nå returnerte jeg til Mysen bobilparkering etter å ha vært på Trøgstad fort i halvannen time. Dette var en tur på 12 kilometer. Ingen avstand å snakke om med andre ord. Det tok ikke så lang tid før jeg begynte på dagens middag. Jeg hadde tatt med en pose med Bali kyllinggryte fra Toro, en boks med matfløte, en porsjon med hurtigris og ikke minst en pakke med pestomarinert kyllingfilet fra Ytterøy. Sistnevnte kjøpte jeg ganske mye av på Holdbart i Fredrikstad for en tid tilbake. Utrolig geniale porsjonspakninger som jeg i tillegg fikk til en veldig god pris! Nå har jeg riktignok bare en eller muligens to pakker igjen. Jeg har laget denne middagen i bobilen to ganger tidligere, den første gangen med stekepanne og kjele, den andre gangen med å bruke en wok-panne. Og det var det som var planen i dag også.

Det er jo utrolig genialt å steke kyllingen i wok-panna først og så tilsette resten av ingrediensene når kyllingen er “stekt nok”. Den vil jo også bli kokt i løpet av de fem minuttene denne gryta skulle kokes. Koketiden på hurtigrisen er også fem minutter, vips er middagen ferdig! Utrolig genialt! Jeg synes også at Bali kyllinggryta til Toro er veldig god, og det hever den noen ekstra hakk å ha pestomarinert kyllingfilet i tillegg! Nå er riktignok ikke hurtigris den aller beste risen, men det gjør det uten tvil veldig lettvint i bobilen! Hjemme går det i Jasminris som jeg koker i en riskoker. Men å koke ris med en kjele ved siden av tar både tid og skaper enda mer oppvask. Så hvorfor gjøre det vanskelig når man kan gjøre det såpass lettvint og det i tillegg blir veldig godt?

Tidligere når jeg har laget denne retten i bobilen, har jeg lagt merke til at tallerkenen med gryta på blir utrolig varm og jeg vet ikke hvor heldig denne ekstreme varmen er på bordet i bobilen. Derfor hadde jeg sist jeg var på IKEA kjøpt inn to gryteunderlag som jeg både kan bruke til å ha kjele, wok/stekepanne på og ikke minst nå min tallerken med maten på! Og det fungerte helt strøkent spør du meg! Det var bare såvidt litt varme som gikk videre og ned til bordplata i bobilen! Men jeg ser at jeg har glemt å ta bilder av dette med kameraet. Tok et bilde med mobilen mener jeg riktignok. Gryteunderlaget er av typen IKEA 365+ GUNSTIG som er mørk grå på den ene siden, rød på den andre siden og ikke minst inneholder magnet slik at den fester seg til kjelen og wok/stekepanna!

Etter middagen må jeg si at det frista noe veldig med en dessert, etter at jeg hadde kjøpt med meg fantastisk god is på Tanum shoppingsenter på de siste tre turene. Det ble derfor en tur innom Bunnpris for å se om jeg kunne finne noe interessant. Nå er det riktignok et litt annet prisnivå på sånt her i Norge, men jeg endte opp med en sjokoladeis fra Sørlandsis. Selv om det ikke var på høyde med de fantastisk gode isene jeg har kjøpt i Sverige, så var dette også veldig godt! Man må kose seg litt når man er på tur. Det er ihvertfall jeg ganske flink til tror jeg! Det hører også med at jeg koser meg med litt øl når jeg er på tur. Men ikke noen store mengder, jeg skal tross alt ut og kjøre dagen etter. Nå er det juleøl fra Falcon som er med meg på tur for tiden. I tillegg til at jeg kjøpte noen til ordinær pris, klarte jeg også å få tak i noen til halv pris når jeg bunkret på vei ut til nyttårstur med bobilen til Tanum, Henån og Hälsö!

Filmkveld i bobilen

Selv om jeg kvelden før hadde konkludert med at det ikke var mulig å streame nedlastet innhold fra min iPad via Chromecast til tv’en i bobilen, valgte jeg å se en film på Netflix. Men jeg måtte passe litt på mobildataforbruket. For Netflix kan bruke opp til 3 GB per time. Og ser man på film i flere timer kan det bli fryktelig dyrt. Men jeg hadde litt å gå på, så jeg regnet med at det ville gå bra. I værste fall kunne jeg fullføre filmen på iPad’en, da jeg endte opp med å se en film som jeg hadde lastet ned på forhånd. Og det gikk mildt sagt med ganske mye mobildata, men ikke så mye som jeg hadde fryktet. Filmen jeg så varte i 1,5 time og det gikk med 2,4 GB med mobildata. Når jeg har 7 GB i mitt abonnement, så er jo det en rimelig stor andel. Jeg kunne tenke meg å se en film til lørdag kveld, så den så jeg direkte på min iPad. Men det er jo litt forskjell å se film på en 22-tommer TV i bobilen og på en 9,7-tommer iPad. Men jeg må si at lyden ble ganske mye bedre når jeg så på filmen iPad’en. Det var selvfølgelig fordi jeg brukte hodetelefonene mine fra NAD.

Men det er litt “stusselig” liten skjerm når man har en såpass mye større skjerm tilgjengelig. Men det fungerer jo greit. Løsningen for å kunne se nedlastet innhold fra min iPad til TV’en i bobilen må være å bruke en Apple TV. Det geniale med en Apple TV og at jeg har en iPad, er at med AirPlay så “speiler” man det innholdet man har på iPad’en via Apple TV til TV’en i bobilen. Da kan man spille av nedlastet innhold uten å bruke en eneste megabyte med mobildata! Så det er nok det som er løsningen med mindre man plutselig får “fri data” på mobilen. Jeg vurderte dette først, men ulempen er at en Apple TV krever 220 volt. Nå var jeg riktignok tilkoblet 220 volt, men jeg har ikke noe 220 volt uttak oppe i skapet til TV’en. Det går selvfølgelig ann å strekke en skjøteledning til dette, men det er ikke en varig løsning synes jeg. Men jeg har planer om å teste ut Apple TV neste gang jeg skal på tur med bobilen. Da kommer jeg til å teste med en strømomformer /inverter jeg har kjøpt for å bruke i bobilen. Den omformer 12 volt DC til 220 volt AC strøm. Den omformeren jeg har kjøpt er en liten omformer som kan kobles i sigarettenneruttaket som leverer maks 150 watt. Den leverer også en stabil sinuskurve, noe som er veldig viktig når man skal koble til “følsom elektronikk”.

Tanken min i første omgang å kjøpe denne omformeren, var for å bruke den til å lade min bærbare pc og til litt batteriladere og slik når jeg ikke er tilkoblet 220 volt. Så slipper jeg å kjøpe alle laderne på nytt som kan brukes på 12 volt. For jeg har et 12 volt sigarettenneruttak oppe i skapet der TV’en er lokalisert. Så da kan jeg koble opp dette oppi skapet bak TV’en. Vi får se hvor god plass det er til å ha dette stående der når TV’en ikke er i bruk. Men det finner jeg ut på neste tur tenker jeg. Da vil jeg også få litt erfaring på hvor mye strøm dette bruker. Det må jeg være obs på når jeg fricamper og ikke er koblet til 220 volt. Det aller viktigste og som var hovedårsaken til at jeg kjøpte denne omformeren var for å kunne lade min bærbare pc og kunne lade batterier til kameraene mine. Man får kjøpt ganske billige slike omformere på Biltema, Jula, Clas Ohlson og slik. Men jeg valgte å kjøpe en hos Stamsaas fritid fra en produsent som heter Dometic. Både fordi det er et seriøst merke og fordi den leverer en stabil sinuskurve. De billige omformerne leverer en modifisert sinuskurve og følsom elektronikk kan ta skade av dette. Og man ønsker jo ikke å ødelegge den elektronikken man har.

Etter den andre filmen var det på tide å komme seg i seng, og senga er jo aldri langt unna når jeg er på tur med bobilen! Praktisk, ikke sant? Det var godt med en god natts søvn og jeg så frem til en dusj dagen etter. Nå hadde jeg jo fått kjøpt inn nye håndklær og det hele! Og det er alltid ekstremt deilig med en dusj. Uansett, synes jeg. Det må også sies at jeg nå hadde hatt den fjerde natten “på rad” uten dugg og kondens på frontruta og siderutene foran i bobilen! To netter på rad på to turer på rad altså. Så jeg er veldig positiv til at dette også vil fungere bra fremover! Spørsmålet er når dem går fulle selvfølgelig, da vil de ikke trekke til seg noe mer fuktighet og det vil havne på frontruta isteden. Så lenge man ikke skal avgårde på så lange turer, kan man jo være føre var og sørge for å “tørke” dem ofte nok til at de ikke går helt fulle. Alternativt så kan jeg kjøpt to til å ha med på tur. Bruke de to første til de er fulle og så ta i bruke de neste. For det spørs hvor lett det blir for meg å få tilgang til en mikrobølgeovn når jeg er på tur. Enten turen er på 12 dager eller den er på 21 dager. Som er de lengste turene jeg kommer til å ha med bobilen i år.

Det må forøvrig sies at at jeg var alene på Mysen bobilparkering denne natta også. Det er første gangen jeg er opplevd å stå helt alene på en bobilparkering som tilbyr strøm. Jeg nevnte forresten fra forrige tur at jeg hadde opplevd at nesten ingen gadd å hilse på meg når jeg er på tur. Denne gangen møtte jeg totalt to bobiler, og en av dem hilste ihvertfall. Jeg for min del synes denne gesten og tradisjonen er veldig hyggelig. Jeg er jo vant med den som bussjåfør, så å sitte og hilse på bobiler også faller seg helt naturlig! Det hender dog at jeg glemmer meg bort og hilser på busser når jeg kjører bobil og hilser på bobiler når jeg kjører buss. Men det tar jo ingen skade av! Søndag morgen i Mysen var det fortsatt ganske grått og trist, jeg ventet egentlig at sola skulle komme frem tidligere. Men den dukker vel opp i løpet av dagen, var min tanke.

Fossum brogalleri

I dag gikk turen til Fossum brogalleri med bobilen! Jeg var der sist i april 2015! På vei til Fossum brogalleri ble det en forferdelig tåke, og det var såpass ille at jeg valgte å slå på tåkelysene mine både foran og bak på bobilen! Mens jeg samtidig møtte biler som ikke en gang hadde baklysene sine tent. Hvordan skal man se dem når det er tykk tåke? Men jo nærmere jeg kom Fossum brogalleri, jo bedre ble været. Tåka letta og sola titta frem! Jeg kjørte inn ved gatekjøkkenet og ned forbi monumentet etter krigen og ned til den lille parkeringsplassen ved toalettene. Der stod bobilen fint parkert. Ved toalettene, som forøvrig var identisk med bygget ved Gamle Svinesund, stod det også “LATRIN” på døra helt til høyre. Og jeg trodde med en gang at jeg kunne benytte meg av denne tømmestasjonen hvis jeg ønsket det. Men når jeg tok turen bortom så var jo selvfølgelig døra låst. Om den bare var låst for sesongen eller om den er permanent låst, vet jeg ikke. Denne tømmestasjonen står dog ikke i noen oversikt jeg har tilgang til, så jeg regner med at den er permanent stengt.

Det var en utrolig fin dag med litt skyer, blå himmel, sol og ikke minst snø! Det var et utrolig vakkert skue med Fossum brogalleri i vårsola. Selv om det var i slutten av februar. Jeg tok en masse bilder av brua i seg selv og på vei til Fossum brogalleri over denne brua. Sist jeg besøkte Fossum brogalleri var det nettopp det aller siste bildet som jeg brukte som hovedbilde. Jeg stod på motsatt side av brua for selve brogalleriet og zoomet inn og fikk med meg brogalleriet i bakgrunn av selve brua! Jeg var såpass fornøyd med dette motivet sist, at jeg endte opp med å ta en masse slike bilder fra før starten av brua og flere ganger underveis på brua mot brogalleriet. Jeg brukte riktignok bare mitt Sony RX100 III kompaktkamera denne gangen. Sist brukte jeg mitt Nikon D750 speilreflekskamera med mye mer “zoom” tilgjengelig. Det er jo selvfølgelig avhengig av hvilket objektiv jeg bruker, men akkurat det  bildet tok jeg med mitt Nikon 24-120 mm på 120 mm. Mitt Sony RX100 III kompaktkamera har et objektiv som tilsvarer 24-70 mm, og de fleste bildene ble tatt på 70 mm av dette motivet. Med unntak av når jeg kom såpass nærme brogalleriet.

Når jeg besøkte Fossum brogalleri sist ble jeg litt overrasket over at anlegget stod åpent, men det gjør det åpenbart hele tiden. Jeg hadde kommet meg inn i anlegget og hadde heldigvis med meg en lommelykt. Det var jo ikke tilfeldig, jeg visste at det var veldig mørkt inne i brogalleriet. Etterhvert kom det et par som var på vei inn og de hadde ikke med seg lommelykt, så jeg benyttet anledningen til å bistå med litt lys slik at de fikk sett hvordan Fossum brogalleri så ut innvendig. Han tente etterhvert “lommelykta” på sin mobiltelefon, men den lyste heller dårlig. Så de satt nok pris på at de fikk litt lys fra meg og min LED LENSER P7.2 lommelykt. Når de hadde vært igjennom alt sammen med meg ruslet de pent tilbake til inngangen og jeg tok litt bilder med kameraet.

Og jeg må si at det var en litt større utfordring å ta bilder inne i mørket i Fossum brogalleri med mitt kompaktkamera, enn hva det er med en av speilrefleksene mine. Det er jo ingen utfordring i det hele tatt. Blant annet fordi man har en kraftig blitz. Men etter å få stilt litt på innstillingene så fikk jeg vel til sånn nogenlunde bilder. Jeg brukte lommelykta som hjelpelys i tillegg. Men det var ikke alltid nok og det ga noen skygger utenfor der som lommelykta klarte å lyse opp. Men når jeg fikk justert opp ISO-verdien på kameraet til ISO 1600, da begynte det å hjelpe. Da kunne jeg også justere ned blenderåpningen litt for å få litt mer dybdeskarphet. Det beviser at det er mulig å få tatt kurante bilder også med et kompaktkamera med en bitte liten blitz, men det er mye lettere og null utfordring med speilrefleksen med en ekstern blitz.

Legg forresten merke til sikringsskapet inne i Fossum brogalleri! Strømmåleren er fra 1996 og det er faktisk automatsikringer her! Kanskje litt utrolig at det elektriske anlegget ble oppgradert på et så sent tidspunkt som i 1996? Sikringsskapet er vel montert etter dette også, det er bare strømmåleren som er produsert i 1996. Vel utenfor døren igjen, man må være obs på at det drypper en del vann fra taket inne i brogalleriet  og luftfuktigheten er ganske høy. Så når man skal ta bilder, så må man passe på pusten så man ikke får med “dampen” på bildene. Jeg tok også litt nærbilder av “vinduene” oppe i fjellsiden før jeg avslutta med en selfie et stykke ute på brua! Jeg var litt i bobilen før jeg dro videre også. Jeg brukte 2,5 time ved Fossum brogalleri. Hadde tømmestasjonen rett ved siden av vært operativ, kunne jeg ha tatt middagen og avslutta turen her ved Fossum brogalleri. Jeg endte derfor opp med å kjøre tilbake til Mysen bobilparkering for å bruke tømmestasjonen der etter at jeg var ferdig med middagen. Jeg koblet meg til strøm og laget meg middag. Ikke noe stor ståhei, det var akkurat den samme retten som dagen før. Men det smakte like godt denne dagen. Og med sjokoladeis fra Sørlandsis til dessert. Litt vei stor porsjon også må jeg innrømme. Til slutt hadde jeg litt “kontortid” i bobilen med radioen på og ikke minst Cola Zero i glasset! Jeg skulle jo kjøre hjem igjen, må vite!

Mer om Fossum brogalleri her:

Fossum brogalleri (11.05.15)

Stengt tømmestasjon i Mysen

Jeg var på Mysen bobilparkering i tre timer før jeg valgte å koble bobilen fra strøm og pakke sammen. Nå skulle jeg bare en tur innom tømmestasjonen som lå like ved for å få tømt bobilen for alt av vann og “avfall”. Men der fikk jeg meg en stor overraskelse, for tømmestasjonen var stengt og det var ikke mulig å få tømt toalettet. Jeg fikk riktignok tømt gråvannet/spillvannstanken og jeg tømte bobilen for alt som er av ferskvann. Det er jo rent vann og kan tømmes hvor som helst. Når alt vann var ute og jeg fikk kjørt vannpumpa for å få ut siste rest var det bare å kjøre videre til Værste på Kråkerøy. For jeg kunne jo ikke parkere bobilen uten å tømme toalettanken. Litt kjipt å måtte kjøre ut til Værste på Kråkerøy for å tømme toalettanken når jeg trodde at jeg skulle få fikset alt dette i Mysen. Det er synd man ikke har et system eller en app som kan holde oversikten over både alle tømmestasjoner og om de er åpne eller lukket, enten det er for sesongen eller pga feil.

Litt nedtur og det tok litt lengre tid enn planlagt, men jeg fikk gjort det jeg skulle og bobilen var parkert hjemme hos foreldrene mine til litt over klokken 20 søndag kveld. Foruten at jeg hadde glemt sanitærvæske, håndklær og at tømmestasjonen i Mysen var stengt, gikk det jo bra! Dette er dog ikke av de lengste turene jeg har hatt med bobilen, men på ingen måte den korteste heller. Det må være turen jeg hadde til Hvaler og Tangen. Men nå er det jo ikke hvor langt man kjører som er det viktigste. Jeg hadde veldig gode forbrukstall på diesel denne gangen. Turen inn til Mysen gikk unna med et snitt på 0,72 liter diesel per mil. Den økte med “småkjøringen” inne i Mysen og omegn og når jeg skulle starte på turen hjem på søndag var snittet oppe i 0,80. Når jeg hadde parkert bobilen hjemme hos foreldrene mine hadde snittet krypt ned i 0,76 liter per mil. Det er brukbart på meg si. Den forrige turen jeg hadde var snittet 0,80, men da kjørte jeg mye mer motorvei. Turen var totalt på 249,9 kilometer, jeg hadde hatt en gjennomsnittshastighet på 47 km/t og sittet bak rattet og kjørt bobilen i 5 timer og 15 minutter.

Her kan dere lese om de turene jeg har hatt med bobilen hittil:

Tur med bobilen til Tanum, Smögen og Havstenssund (21.02.19)
Tur med bobilen til Tanum, Saltö og Grebbestad (09.02.19)
Nyttårstur med bobilen til Tanum, Henån og Hälsö (03.02.19)
Tur med bobilen til Tanum og Lindesnäs (02.02.19)
Tur med bobilen til Krusetertjern i Halden (29.01.19)
Tur med bobilen til Tanum og Resö (24.01.19)
Tur med bobilen til Hvaler og Tangen (22.01.19)
Tur med bobilen til Tjøme, Hvasser og Bjønnesstranda (20.01.19)
Tur med bobilen til Nøtterøy og Hvaler (19.01.19)
Tur med cpap pustemaskin i bobilen til Hurum (17.01.19)
Første tur i bobilen gikk til Femsjøen (15.01.19)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2019/03/02/tur-med-bobilen-til-mysen-og-fossumstrokets-festning/

2 kommentarer

  • John Ivar12 mars, 2019 kl 09:52

  Velldig kjekt å lese, og mange fine bilder. Jeg bruker overgang fra Ipad til HDMI til TV. Da kan du se direkte fra Ipad uten databruk.

  • kak12 mars, 2019 kl 11:35
   Forfatter

  Takk for hyggelig tilbakemelding, John Ivar!

  Jeg hadde opprinnelig også tenkt til å kjøpe en slik HDMI-overgang til min iPad, syntes det virket genialt enkelt og helt uten bruk av mobildata. Men så får jeg lese at det er store problemer etter at iOS 12 ble rullet ut. Da har disse HDMI-overgangene sluttet å virke. Derfor jeg begynte å se etter andre løsninger. Vet du hvilken iOS-versjon du har på din iPad, John Ivar?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.