Bunkere og fossefall i Falkensten

Jeg var for 2,5 uke siden en tur på den andre siden av fjorden og besøkte Hanekleiva stridsanlegg og Falkensten. Falkensten ligger rett nord for Horten og det ble her bygget en del bunkere og skytestillinger på 50-tallet av det norske forsvaret. Jeg har funnet veldig lite informasjon om dette «anlegget» og har derfor ikke så mye å fortelle. Men det er ihvertfall i dag igjen fem slike bunkere på forskjellige steder i Falkensten. Det skal vanskelig lage seg gjøre å finne alle fem bunkerne uten å ha noen form for hint om hvor de er å finne. Jeg hadde heldigvis et luftfoto med anmerkninger om hvor sånn ca disse var å finne. Men jeg skal love dere at vi sleit litt allikevel!

Den første fant vi ganske fort, den andre brukte vi heller ikke så lang tid på, men den tredje og fjerde sleit vi noe veldig med å finne. Noe som forvirret oss var noe som så ut som en vei viste seg å være en høyspentgate. Etter å ha begynt å «klatre» mer eller mindre rett opp bak en skole eller barnehage, gikk vi rett på den ene av de to som skulle befinne seg her. Men herregud så slitsomt det var, og når man først hadde kommet halvveis opp i skråningen, så var det liksom for seint å snu. Jeg hadde overhodet IKKE lyst til å gå samme vei ned igjen, jeg var overbevist om at det var ensbetydende med at jeg ville falle og slå meg. Men vi fikk som sagt belønning for strevet når vi kom lengre opp, for der var først den ene bunkeren og litt lengre mot venstre var også den andre. Men jeg var så inni granskauen (bokstavelig talt) sliten at jeg ble liggende på ryggen oppå den ene bunkeren i 10-15 minutter for å komme meg til hektene igjen.

På vei ned var det overhodet ikke aktuelt å gå den samme veien som vi kom opp, så vi gikk litt lengre bort og valgte å gå ned underrenna på en gammel hoppbakke isteden. De pleier jo å være ganske bratte de liksom, men det setter uten tvil ting litt i perspektiv. På denne turen snublet vi også over et lite fossefall ved Falkensten bruk som vi selvfølgelig måtte ta noen bilder av! Den siste bunkeren klarte vi ikke å finne på den tiden vi hadde til rådighet, men etter å ha lest litt mer om dette stedet, så viste det seg at vi hadde vært veldig nærme. Og når vi var på en ny tur over fjorden noen få dager senere, så tok vi en tur innom Falkensten på vei tilbake for å finne den siste bunkeren som var en dobbel MG-stilling. Hadde den vært lik en av de andre jeg allerede hadde funnet, så hadde jeg nok ikke brydd meg noe om å ta en ny tur, men siden den var unik, så måtte jeg innom på nytt for å komplettere bildene. Det skal opprinnelig ha vært en bunker til, men den ble jevnet med jorden når  dagens vei ble bygget.

                                                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/04/13/bunkere-og-fossefall-i-falkensten/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.