Bunkere ved Wustrow i Tyskland

Etter å ha besøkt Technik-Museum Pütnitz som var en stort funn når jeg satt og studerte om det var noen flere steder jeg kunne besøke på vei til Wustrow, kjørte jeg direkte til Wustrow. Her var det noen bunkere jeg hadde sett bilder av, primært ute i vannet riktignok. Jeg hadde også sett et bilde av en inngang til en bunker. Men jeg var ikke helt sikker på hva som ville møte meg når jeg kom til Wustrow i Tyskland. Selv om jeg nå befinner meg på fastlandet i Tyskland, er jeg fortsatt i distriktet Mecklenburg-Vorpommern, det gamle DDR / Øst-Tyskland. Eller Deutsche Demokratische Republik (DDR) og Den tyske demokratiske republikk på norsk. På mine turer til Rügen har jeg hittil ikke tatt turen utenfor dette distriktet. Men det er et ganske stort distrikt også, selv om det har den laveste befolkningstettheten i Tyskland.

Når jeg kom frem til parkeringsplassen var klokka ca 17.30 og det var parkeringsavgift frem til kl 19.00. Jeg hadde behov for å slappe av litt, så jeg dro til nærmeste butikk og fikk vekslet til meg litt mindre mynter til parkeringen. Jeg betalte for parkeringen ca kl 18 og ruslet de 700 meterne det var ned til kysten fra parkeringsplassen. Vel fremme benyttet jeg anledningen til å sitte og slappe av litt på en krakk før jeg begynte å ta litt bilder. Jeg kom etterhvert frem til inngangen til bunkeren jeg hadde sett bilder av. Men jeg hadde overhodet ikke regnet med at det skulle være mulig å komme inn i denne bunkeren. Jeg hadde ikke sett et eneste bilde fra innsiden av denne bunkeren. Da var det ekstra kjipt at jeg hadde glemt å ta med meg blitzen på denne turen. Det hadde jeg oppdaget først dagen før når jeg tenkte jeg skulle lade batteriene.

Når jeg var på Rügen i april hadde jeg selvfølgelig med meg blitzen, jeg pleier jo alltid å ha den med meg. Men da brukte jeg ikke blitzen en eneste gang. Jeg hadde egentlig ikke regnet med å ha behov for den på denne turen heller, men man vet jo aldri. Jeg må nok skylde på at pakkinga ble gjort rett før jeg skulle gå og legge meg dagen før avreise. Jeg var ikke ferdig med å publisere den siste artikkelen fra turen til Rügen i april før kl 22.00 den kvelden. Til senere turer får jeg være nøyere med å sjekke med at jeg faktisk har fått med meg alt. For nå hadde jeg fått meg en stor overraskelse over at det faktisk var mulig å komme inn i bunkeren i Wustrow, så da fikk jeg prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg har jo selvfølgelig en intern blitz på mitt Nikon D750 speilrefleks, men det er ingen av mine objektiver som er små nok til å ikke lage skygge på bildene. Ikke på maks vidvinkel ihvertfall. Så da var det bare å finne ut hvor mye jeg måtte zoome inn før skyggen forsvant. Jeg hadde på mitt 16-35 mm objektiv og måtte helt til 28 mm før skyggen forsvant. Det ville derfor oppleves rimelig “trangt” i denne bunkeren, enn hva jeg har vært vant til når jeg kunne ta bilder på 16 mm.

Jeg tok dog noen få bilder på 16 mm også med enorme skygger etter objektivet, i håp om at jeg skulle klare å redigere bort skyggen såpass at det var mulig å bruke bildene allikevel. Selv om jeg trodde utifra skjermen på kameraet at skyggen var helt borte ved 28 mm, så var det litt igjen av den på noen av bildene, det var litt avhengig av hvor nærme jeg var motivet jeg skulle ta bilder av. Men disse små skyggene har jeg valgt å ikke gjøre noe med. Men jeg har jobba litt med å redigere bort den enorme skyggen objektivet lagde når jeg tok bilder på 16 mm. Men de ble såpass brukbare at jeg har brukt dem alle sammen. Hadde jeg ikke nevnt dette, så er det kanskje ikke noen som hadde lagt merke til det i det hele tatt. Men det er fortsatt rester etter skyggen som gjør at det bør være ganske lett å se det, hvis man vet at man om det i utgangspunktet. Men nytten av å bruke bildene var større enn ulempen for å si det slik.

Det var forøvrig bek svart inne i bunkeren, som det jo ofte er inne i en bunker under bakken, det slippes ikke inn noe lys. Så man må ha med seg lommelykt eller hodelykt for å kunne se noe som helst. De aller fleste har jo med seg en mobiltelefon, og da kan man bruke blitzen som lommelykt. Men jeg har med meg en av mine Led Lenser P7.2 lommelykter. Denne bunkeren bar virkelig preg av å ha stått og forfalt siden andre verdenskrig. Her var det stort forfall, rust og ikke minst mye tagging og grafitti. Men det er noe av det som er interessant med å utforske disse gamle bunkerne, forfallet altså. Nå var det riktignok bare denne ene bunkeren det var mulig å komme inn i ved Wustrow, men området var såpass interessant at jeg har planer om å returnere hit neste gang jeg er på Rügen. Blant annet for å kunne ta bilder på vanlig måte og ikke måtte inngå kompromisser fordi man har glemt blitzen sin hjemme.

Men mesteparten av bunkerne her ved Wustrow ligger ute i vannet, og med mindre man legger på strøm, så er det ikke mulig å komme helt innpå dem. Jeg hadde på forhånd sett et bilde av en trapp, slik at det skulle være mulig å komme ned til stranden. Men den så jeg aldri noe til. Jeg gikk sydover og måtte gå ganske langt før jeg omsider kom meg ned til vannet og stranda. Men når jeg studerte satellittbildene på Google maps nå, ser jeg at jeg måtte ha gått litt nord for å finne denne trappa. Da vet jeg det til neste gang at det finnes en litt kortere og raskere måte å komme ned til bunkerne på. Hvis man går litt nord kan man også ta en tur oppom Bakelberg som er det høyeste punktet i området Fischland. Her er det satt opp et monument av et slag som jeg får komme tilbake til ved neste besøk.

Når jeg så ned på bunkerne fra oppe fra klippen hadde jeg ikke regnet med å komme helt frem til / på høyde med bunkerne på grunn av høyvann. Men jeg klarte å få det til med litt planlegging. Det hadde rast ut litt sand og man måtte time det i forhold til de høyeste bølgene, for å kunne komme frem tørrskodd. Jeg må si at dette var et interessant sted å ta bilder, både på grunn av bunkerne, havet og det gjør selvfølgelig ikke at man har sola som sakte men sikkert er på vei mot horisonten som titter frem bak skylaget. Det ble i grunn ganske mange bilder av “noen få bunkere”. Det ble også litt bilder av “sjøsprøyt” når bølgene slo mot bunkerne som befant seg ute i vannet! Vannspruten stod virkelig høyt på det værste bølgene! Man ser på noen av bildene at det kommer inn noen ganske store bølger.

Når jeg nå sitter og ser på bildene jeg tok fra Wustrow, er jeg ikke sikker på om det hadde vært mulig å komme frem til bunkerne med å gå ned trappa som lå litt lengre nord. Jeg må nok ha i bakhodet til neste gang om hvorvidt det er høyvann eller lavvann. Slik som vannstanden var når jeg var der på St. Hansaften i år var det nok heller umulig. Så til syvende og sist måtte jeg nok ha gått sydover for å komme ned til stranda og tilbake opp til bunkerne uansett. Det ble ganske langt å gå, men det var uten tvil verdt det å ta bunkerne og stranda i nærmere øyesyn! Det er sikkert flere slike steder hvis man leter etter dem. Men dette er ihvertfall det eneste jeg har funnet hittil. Men den som leter den finner. Det er utrolig mye spennende man finner med å sitte og studere satellittbilder på Google maps!

På vei tilbake fra Wustrow stoppet jeg på HEM Tankstelle i Damgarten og tanket litt diesel. Omregnet til norske kroner betalte jeg 11,41 kroner literen. Det er en hyggelig pris i forhold til hva vi er vant med hjemme. På vei til Wustrow hadde jeg kjørt forbi Tank Center som jeg hadde brukt når jeg var i området i april, men på vei tilbake så jeg ikke noe til denne bensinstasjonen. GPS’en hadde nok sendt meg en litt annen vei på vei tilbake. Når jeg ser på tidslinjen min til Google maps, så ser jeg at på vei tilbake så ble jeg sendt til en avkjøring lengre syd før jeg kjørte østover i forhold til turen til Wustrow. Men prisen på HEM Tankstelle var den samme som Tank Center tidligere på dagen. Jeg var tilbake på Pension Jägerhaus kl 23.09 på kvelden.

På vei til Wustrow hadde jeg brukt 0,50 liter diesel i snitt per mil. Jeg hadde håpet å kjøre ned dette litt på vei tilbake til Rügen når jeg var alene på veien. Når jeg stoppet og fylte diesel hadde jeg kommet ned i 0,49. Men på vei fra bensinstasjonen la jeg merke til at bilen begynte å bruke diesel til å brenne ren partikkelfilteret og gjorde det ganske lenge. Hvis man er litt opptatt av økonomikjøring og følger med litt, legger man raskt merke til når bilen brenner ren partikkelfilteret. Dette bruker ekstra diesel. Så jeg hadde ingen forhåpninger om å gjenta “bragden” fra forrige tur i området i april med et forbruk på 0,46. Så jeg må si jeg var ganske fornøyd med at forbruket på hele turen endte på 0,49 liter diesel i snitt per mil. Hele turen var forøvrig på 238 kilometer og det ble 10.449 skritt i løpet av denne lørdagen.

Tilbake på hotellet legger jeg merke til at den gamle Fritz!Box’en som bare har stått og blinka siden jeg kom hit hadde blitt byttet ut med en annen boks, samme som står ute ved inngangen. Legger merke til at jeg har bedre signaler og ser at på mobilen har jeg en forbindelse på 72 mbps (som er maks på mobilen) og 150 mbps på pc’en. Her om dagen hadde jeg målt internetthastigheten på det trådløse til 5 mbit. Nå ble den målt til 32 mbit. Det er formiddabel forbedring! Nå har jeg riktignok ikke hatt noen store problemer med det trådløse nettet på hotellet, men det gjør jo ingenting at det blir mye raskere enn det har vært tidligere! Her snakker vi om en hastighetsøkning på mer enn 6 ganger det den var før! Det er forøvrig et 2.4 ghz trådløst nett vi snakker om.

                                                                                                                                                                                                         

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/12/02/bunkere-ved-wustrow-i-tyskland/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.