Technik-Museum Pütnitz i Tyskland

Jeg hadde ikke planlagt så veldig mye for hva jeg kunne tenke meg å besøke i løpet av de to ukene jeg skulle ha på Rügen. Det gjaldt selvfølgelig også for turen jeg hadde til Rügen i april, for den ble booket dagen før jeg reiste. Men jeg hadde før jeg dro ned denne gangen sett at det var noe interessant i Wustrow. Når jeg lørdag morgen sitter og ser etter ting jeg kunne tenke meg å besøke i tillegg til Wustrow, fant jeg et teknologimuseum i Pütnitz, Technik-Museum Pütnitz som så veldig interessant ut. Jeg startet dagen med å ta turen via Bergen auf Rügen for å ta ut litt kontanter i en minibank jeg har brukt tidligere når jeg har vært på Rügen. Jeg regnet med å bruke kontanter både til parkering og til selve museet selvfølgelig. Jeg kjørte deretter direkte til museet og GPS’en sendte meg litt på ville veier.

Veiene inne på den gamle militære flyplassen er ikke lagt inn på kartet til GPS’en, så den sleit litt med å navigere meg inn på rett spor. Den prøvde etter beste evne å plassere meg så nærme som mulig, men det ble en smule feil. Men litt tidligere hadde jeg lagt merke til et skilt hvor det stod at det var 2 kilometer til et Technik-Museum inn til venstre. Men etter hvor langt min GPS mente at det var frem til museet, koblet jeg ikke umiddelbart. Men jeg regnet jo nå med at det var nettopp der jeg skulle ha tatt av. Da var det bare å snu og kjøre tilbake. Etter en stund kom jeg til en “portvakt” hvor jeg ba om “one ticket”. Da hentet hu ei yngre jente som tydeligvis kunne litt mer engelsk. Jeg fikk kjøpt en billett til museet for en person til 6 euro. Jeg fikk beskjed om å kjøre videre i 3 kilometer. Etter en stund ble jeg stoppet av en vakt som ville se billetten min og jeg ble vinket videre i riktig retning.

Jeg etterhvert frem til parkeringsplassen til Technik Museum Pütnitz. Her var det et hav av plass å velge mellom. Må si at det første skiltet som møter en var litt artig. Her får man visuelt illustrert hvordan man skal og ikke minst hvordan man ikke skal parkere. Man skal ikke parkere skjevt, man skal ikke parkere oppå en annen bil, man skal ikke parkere bilen liggende på siden eller på taket for den saks skyld, men rett og slett rett og pent for seg selv. Museet ligger forøvrig inne på den tidligere militære flyplassen Flugplatz Damgarten, tidligere Fliegerhorst Pütnitz ble etablert av Wehrmacht på 1930-tallet og var i bruk til slutten av andre verdenskrig. Da tok russerne over og det var aktivitet her igjennom hele den kalde krigen. Flyplassen ble nedlagt i 1994. Technik Museum Pütnitz har vært på stedet siden 2003. Resten av flyplassområdet er tilsynelatende ikke i bruk. Men hva vet vel jeg? Jeg hadde ihvertfall vært interessert i å utforske mer av området til den gamle militære flyplassen hvis jeg hadde hatt mulighet til det. Vi får se om muligheten byr seg på et eller annet tidspunkt.

Det første som møter deg når du rusler inn til museet er et gammelt MIG 21 jagerfly. MIG 21 er et jagerfly som hadde sin første flyvning den 14. februar 1959 og ble introdusert på markedet i 1959. MIG 21 ble produsert mellom 1959 og 1985 og det ble totalt produsert 11.496 eksemplarer av dette flyet. Ifølge wikipedia er jagerflyet fortsatt “i tjeneste”. Det er ganske mye å lese om MIG 21 på wikipedia hvis man ønsker å vite mer. Tecknik-Museum Pütnitz har i tillegg til det som står utstilt utendørs tre store haller som inneholder veldig mye interessant. Hall 2 er den første man kommer til, den inneholder biler, motorsykler, brannbiler, sivile fly og slike ting. Hall 1 inneholder en masse militære kjøretøyer, stridsvogner og lignende. Mens den siste hallen, hall 3 inneholder også militære kjøretøyer, tanks, militære fly og helikopter. I hall 3 finner man også litt om tog og ikke minst en ganske stor utstilling med modeller av militære kjøretøyer. Utenfra hører man rett som det er ganske mye “støy” fra denne hallen. Det er lyden av et helikopter som starter opp, men det er bare lyd dessverre, selv om helikopteret har roterende blader da, som om den hadde vært startet opp i virkeligheten.

Det er enorme mengder med biler, motorsykler, militære kjøretøy, stridsvogner, tanks, fly og ikke minst et helikopter i Technik-Museum Pütnitz. Jeg tipper at bildene taler for seg selv. Det er veldig interessant å se alle de gamle sivile kjøretøyene også, men aller mest interessant synes jeg selvfølgelig det er å se alle de militære kjøretøyene, stridsvognene, tanks og slik. Og det er ganske mange av dem faktisk! All informasjon på de forskjellige informasjonsplakatene man ser rundt i hele museet er dessverre bare på tysk. Men jeg har prøvd å få med så mange som mulig av dem. Besøker man Technik-Museum Pütnitz, noe jeg anbefaler, så bør man sette av litt tid! Det er mye å se på og oppleve! Man har også mulighet til å kjøre en tur med et eldre “terrengkjøretøy” hvis man er villig til å betale for det, selvfølgelig. Jeg så at noen andre var ute og kjørte når jeg var forbi, men jeg hadde mer enn nok med å få med meg alt de hadde utstilt før de skulle stenge! Jeg har ikke vært i stand til å finne ut på hjemmesiden til museet hva de tar for en slik kjøretur. Men det hadde nok vært en opplevelse tenker jeg! Det ser ihvertfall gøy ut, selv om vedkommende som jeg så kjøre kjørte ganske sakte. Men det er sikkert meningen.

Etter å ha vært igjennom alt i den siste hallen, hall 3, er de i gang med å vaske, eller ihvertfall spyle av en stridsvogn/tanks utenfor. Det er tydeligvis noen som har hatt seg en liten tur med denne, så den hadde blitt litt møkkete. Jeg satt og ventet på å få tatt litt bilder av stridsvogna. Og da viser det seg at de skal rygge den inn i hall 3, og det måtte jeg jo selvfølgelig få med meg. Dette var mildt sagt et stort leketøy for voksne! Jeg valgte å ta bilder av dette, men det hadde kanskje vært enda mer gøy å hatt en video av dette. Men det er vanskelig å få til begge deler. Uansett var det gøy å få med seg at de startet opp stridsvogna og rygga den inn i hall 3. Museet hadde allerede stengt på dette tidspunktet, åpningstiden er 10-16. Men de har ikke åpent alle dager. De har etter hva jeg skjønner åpent i påska, lørdag til søndag i april, onsdag til søndag i mai, tirsdag til søndag i juni, juli og august, onsdag til søndag i september og lørdag til søndag i oktober. November til påske er det stengt.

Mer om Technik-Museum Pütnitz her:

Technik-Museum Pütnitz
Flugplatz Damgarten
MIG 21
Pütnitz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/11/25/technik-museum-putnitz-i-tyskland/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.