Fredriksten festning i HDR

Jeg har i dag vært en tur på Fredriksten festning i Halden for å ta litt bilder. I motsetning til de andre fortene jeg har besøkt den senere tid som enten er fra begynnelsen av 1900-tallet eller fra andre verdenskrig, er Fredriksten festning påbegynt i 1661. Men allerede i årene 1640-1645 ble det bygget forsvarsverk på området der Fredriksten festning ligger i dag. Men mesteparten av Fredriksten festning slik vi ser det i dag er fra 1660- og 1670-tallet. Fredriksten festning var i bruk fra 1661 og frem til 1905. En av de originale tårnkanonene ble imidlertid hentet fra Skudeneshavn, der den var plassert av tyskerne i 1943. Den ble montert opp på Fredriksten i slutten av 1980-tallet.

En tur til Fredriksten festning er en veldig fin tur og det er mye å ta bilder av. Og det gjør ikke noe at det er litt «liv» på himmelen heller. Da blir bildene brått litt mer «dramatiske». Men man må være forberedt på litt stigninger når man skal gå rundt på Fredriksten festning. Fordelen med at man har gått opp på toppen, er at det er så og si bare nedover på vei tilbake da. Kanonene man ser utstilt på Fredriksten festning i dag er veldig like de man finner i gamlebyen i Fredrikstad. Men de aller fineste kanonene synes jeg var de som står nede på plassen der «Allsang på grensen» blir spilt inn. Men jeg synes selvfølgelig det var ekstra kult med tårnkanonen på den ene toppen av Fredriksten festning. Dette må være noe som ble montert helt i starten av 1900-tallet? Mener det stod 1902 på noen av bygningene i nærheten? Litt informasjon om Fredriksten festning fra wikipedia:

Fredriksten er en festning i Halden (byen het Fredrikshald fra 1665 til 1928). Forsvarsverk der festningen ligger i dag ble bygget i årene 1640-45 i forbindelse med Hannibalfeiden. Selve Fredriksten festning ble påbegynt i 1661 og er oppkalt etter den dansk-norske kongen Frederik III (1609-1670).

Historie

Festningsanlegget slik det fremstår i dag er i hovedsak et resultat av utbygging på 1660- og 1670-tallet som følge av at Frederikshald ble grenseby etter at det tidligere norske området Bohuslän ble svensk territorium i 1658. Freden i Roskilde medførte at Båhus festning ble overlatt til Sverige. De tre svenske angrepene på Halden i 1658 -59 og -60 førte til at danskekongen så nødvendigheten av en ny og sterk festning. Festningen ble beleiret hele seks ganger, men aldri inntatt. Den svenske kongen Karl XII falt ved festningen den 11. desember 1718 under den svenske beleiringen.

I tiden før Unionsoppløsningen ble festningen modernisert med moderne skyts på Overberget, Gyldenløve og på nordsiden av den gamle hovedfestningen, dessuten på Veden i Tistedal. Hjelmkollen fort ved Svinesund ble bygget som en fremskutt befestning. Fredriksten ligger så nær grensen at den kan tas under ild fra svensk side. Fra våren 1905 fikk derfor Fredriksten som den første, en ballong captif. Dette er en plattform som bæres oppe av en ballong forankret i bakken. Hermed kunne en få en bedre observasjonsplatttform for egen ildledning. Etter Karlstadkonvensjonen i 1905 ble festningen nedlagt som krigsfestning og det moderne skytset ble fjernet. En av de originale tårnkanonene ble imidlertid hentet fra Skudeneshavn, der den var plassert av tyskerne i 1943. Den ble montert opp på Fredriksten i slutten av 1980-tallet.

Nåtid

Inntil nylig holdt Forsvarets Forvaltningsskole til på festningen. I dag er festningen åpen for alle, og en rekke museer er å finne i indre festning og området bak festningen (Place d’Arms) er brukt til konserter og andre kulturarrangementer. I 2005 ble festningen brukt som kulisser til den nyskrevne operaen Aurora av Trygve Madsen og Jon Bing i forbindelse med feiringen av unionsoppløsningen. I 2007 ble Trubaduren av Giuseppe Verdi satt opp, og som et resultat av de to to suksessfulle oppsetningene tok Halden Kommune og Østfold fylkeskommune høsten 2007 initiativ til å opprette Opera Østfold / Fredriksten Festning. Siden da har Fredriksten Festning vært fast operaarena, med Puccinis Turandot i 2009,Bizets Carmen i 2011 og vil igjen være det i år 2013 med Giuseppe Verdis Nabucco.

I festningens ytre område, mellom Place d’Arms og Overberget fort, finnes idag en campingplass og en del av Halden golfbane, Fredriksten golfpark. I forbindelse med tusenårsskiftet, ble festningen valgt til Halden og Østfolds tusenårssted. 2007 var første året TV-programmet «Allsang på grensen» ble spilt inn på festningen. Dette programmet gikk på TV 2 hver torsdag gjennom hele sommeren. Serien har siden dette gått hvert år, for sjette år på rad i 2012.

I tillegg vil jeg virkelig anbefale dere å ta en titt på siden om Fredriksten festning på lokalhistoriewiki.no! Den er ekstremt utfyllende!

                                                                                                                                                              

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/02/27/fredriksten-festning-i-hdr/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.