Ravneberget fort i HDR

Jeg hadde en veldig fin tur i vårværet på tirsdag til Ravneberget fort her i Sarpsborg. Det var jo et så utrolig strålende vær, at jeg bare måtte ut for å nyte sola, få frisk luft og ikke minst ta bilder! Og denne gangen var det Ravneberget fort som ble utforsket. Jeg har vært på Ravneberget før, men ikke på dette gamle fortet. Sist jeg var på Ravneberget var når jeg var til sesjon, så det må være mer enn 20 år siden. Så dette var en helt ny opplevelse for min del. Jeg hadde bare sett noen få bilder fra fortet på nett, så det var mildt sagt spennende å utforske dette fortet! Ravneberget fort ligger nord for Sarpsborg og inngår som en del av Sarpsborg befestninger sammen med Greåker fort og Sarpsborg østre- og Vestre batteri. Formålet skulle være å hindre overgang fra øst over Glomma ved Sarpsborg.

Anlegget her ble påbegynt i 1908 og sto ferdig to år senere. Ravneberget fort var operativt som festningsverk fram til 1927. Det er anslått at med full kapasitet besto fortet av fire til seks kanonstillinger og 100 mann. Det var snakk om et såkalt posisjonsartilleri på vogner som sto skjult, og som raskt kunne settes i operasjon ute i terrenget. Kanonene var effektive til Skjebergkilen. Ravneberget og Greåker fort hørte til 6. befestningsbataljon, men i motsetning til anlegget på Greåker var ikke Ravneberget i kamp i aprildagene 1940. Heimevernet etablerte seg her i 1953, men har nå flyttet ut. Nå er det kvinnefengsel i den tidligere militærforlegningen. Festningen er imidlertid tilgjengelig, med flott utsikt over byen. Teksten er hentet fra Sarpsborg kommune sine websider.

Med hjelp av Google Maps er det ikke noe problem å finne frem til Ravneberget fort. Men hvis du kjører så langt som Google Maps vil at du skal kjøre, er det dog en viss fare for at du stanger i inngjerdingen til kvinnefengselet som holder hus i den gamle militærleiren på Ravneberget. Men rett før du kommer til fengselet er det en parkeringsplass på høyre side i sammenheng med to grønne lagerbygninger. Der står også det lett gjenkjennelige «Velkommen til Ravneberget fort» skiltet. Alle disse skiltene er laget over en og samme lest. Deretter er det bare å rusle på veien innover i skogen. Da kommer du først til et vanntårn av nyere dato og så til et vannbasseng av eldre dato. Dette stod ferdig nærmere bestemt i 1913. Når det nye vanntårnet kom på plass vet jeg dog ikke.

Når du kommer i enden av det gamle vannbassenget og gsm-antennene er det bare å gå mot venstre, så snubler du mer eller mindre over Ravneberget fort. Deler av fortet er gjerdet inn, da dette ikke er sikret. Og man skjønner veldig fort hvorfor nettopp dette er gjerdet inn. Beltet rundt Ravneberg fort med grisehaler/spydspisser og piggtråd står der nemlig enda. Dette og den gamle slusedøren er gjerdet inn rundt hele. Det er jo greit at ikke noen plutselig flyr på dette, sant? Det var også veldig artig å se den gamle slusedøren som står der fortsatt. Alt er selvfølgelig forferdelig rustent, men det er kanskje ikke så rart etter så mange år.

Det er ett brystvern som løper rundt det meste av fortsområdet, i tillegg har vi to kanonbrønner for 10,5 cm kanoner, en kommandoplass og et utkikkstårn litt i bakkant av området. Hovedinngangen til anlegget med årstallet 1910 over og dørene i bakkant av hver av de to kanonbrønnene står på gløtt, men de er sveiset fast, jeg har sjekket. I tillegg til at dørene er sveiset fast på gløtt, er det også murt igjen med betong på baksiden. Så det er ikke noen stor mulighet for å komme på innsiden av dette anlegget. Men jeg synes ihvertfall at det er veldig fint at de har latt ståldørene få stå igjen litt på gløtt, mens betongen er bak på baksiden. Det hadde sett ganske mye kjedeligere og mer «ramponert» ut hvis dørene hadde blitt fjernet og det bare var betong igjen. Ravneberget fort hadde også et jernbanespor i bakkant av anlegget (på nedsiden av det gamle vannbassenget) for en egen 10,5 cm kanon!

Jeg må innrømme at jeg gikk litt berserk på Ravneberget fort her om dagen, det ble veldig mange bilder. Og det blir det fort når jeg finner noe spennende å ta bilder av. Det gjør ikke saken noe bedre at jeg tok bilder både med 10- og 18 mm. Da blir det lett for at man tar litt «dobbelt opp», siden motivene blir seende ganske annerledes ut med de to objektivene. I tillegg måtte jeg «leke» litt med sola på noen av bildene i tillegg. Men når man tar bilder med 10 mm, så er det faktisk så ekstremt vidvinkel at man må være obs på at man ikker får med sine egne bein f.eks. Spesielt når man tar høydebilder. Det er to av bildene jeg har lagt ut her som jeg har fått med mine egne bein, men det har vært bevisst for morro skyld fra min side. Enda værre er det nok hvis man bruker et fisheye objektiv. Men det er ikke noe jeg har selv, men jeg har lekt meg litt med det den gangen jeg jobbet som pressefotograf.

                                                                                                                                                                                                                 

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/02/27/ravneberget-fort-i-hdr/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.