Tjønneberget på Hvasser: Støttepunkt for Torås fort

Når jeg først var på Tjøme og besøkte Torås fort, var det bare et knapt kvarter å kjøre videre til Tjønneberget på Hvasser som var et støttepunkt for Torås fort. Der finner vi i dag Tjønneberget kystradarstasjon som fortsatt er operativt. Men det er bare en radarmast og et tilhørende bygg som er inngjerdet. Den militære tilstedeværelsen på Tjønneberget har vært mye mer omfattende tidligere. Under andre verdenskrig etablerte okkupasjonsmakten lyskastere, en mindre kanonstilling og stillinger for nærforsvar på nettopp Tjønneberget på Hvasser. Senere satt også tyskerne opp en radar på stedet. Dette anlegget var underlagt Torås fort, den gang MKB 4/501 Toraas. Med unntak av det inngjerdede området til Tjønneberget kystradarstasjon er resten av området tilbakeført til allmennheten.

Under andre verdenskrig ble det satt opp en 150 cm lyskaster underlagt Torås fort, den gang MKB 4/501 Toraas. Det ble også etterhvert satt opp en radar av typen FuMo 2 Calais på stedet. Det er også en kanonstilling for 76 mm Bofors og to stillinger for 20 mm Madsen maskingevær. I tillegg kommer stillinger for nærforsvar, bunkere for personell, bunker for ammunisjon og bunker for et strømaggregat som skulle gi strøm til lyskasteren på stedet. Etter andre verdenskrig overtok det norske forsvaret stasjonen på Tjønneberget og oppdaterte radaren med en mer moderne radar, da FuMo 2 Calais-radaren som tyskerne satt opp allerede var umoderne i 1945. Radarstasjonen til forsvaret på Tjønneberget var operativt frem til slutten av 1990-årene. Området ble solgt  til Tjøme kommune i 2007.

For min del var det mye mer å se på Tjønneberget enn jeg hadde regnet med. Nå er det riktignok noen år siden området ble gjort tilgjengelig for allmennheten etter at det ble solgt til Tjøme kommune, men det har ikke fanget min oppmerksomhet før den senere tid. Og når man først er på Tjøme, er det en såpass kort tur ut dit, at jeg måtte ta en tur ut for å ta en titt. Man kommer helt frem til området med bil og det er en liten parkeringsplass hvor man kan stå inntil 2 timer på stedet. Mer enn det trenger man uansett ikke for å utforske området. Det er ikke så veldig stort. Men det er private hus og eiendommer tett innpå området, så for min del måtte jeg gå litt omvei for å unngå å gå tvers over eiendommen til folk for å komme ut til de ytterste stillingene på området.

Det begynte etterhvert å bli dårlig med lys, siden det var en del skyer på himmelen og sola var på vei ned. Men det resulterte i at jeg fikk en magisk halvtimes tid på Tjønneberget! Når jeg skulle over fjorden til Tjøme denne lørdagen, valgte jeg å kjøre Oslofjordtunnellen, etter at den hadde blitt gratis å kjøre igjennom. De siste årene har jeg benyttet meg mye av Bastøferga fra Moss til Horten. Og det har jeg planer om å fortsette med, for det er utrolig mye lengre å kjøre rundt via Oslofjordtunnellen og det tar veldig mye mer tid. Istedenfor å kjøre 9 mil ble det 19 mil til Tjøme. På vei tilbake fra Tjøme valgte jeg derfor å kjøre til Horten og ta Bastøferga over til Moss. Og vips så er man hjemme i løpet av mye kortere tid. Det ble 8.297 skritt i løpet av turen på Tjøme og Hvasser.

                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/10/10/tjonneberget-pa-hvasser-stottepunkt-for-toras-fort/

3 kommentarer

  • Axel Haga8 februar, 2018 kl 21:00

  Dette var kjempe kjekt og se😊Jeg hadde førstegangstjenesten min der,tror vi var siste kullet som tjenestegjorde der😊Tusen takk til deg som delte disse flotte bildene og satte minner om fine sommerkvelder i sving😉

  • kak9 februar, 2018 kl 23:03
   Forfatter

  Takk for veldig hyggelig tilbakemelding, Axel! Artig å kunne sette i gang gode minner! 🙂

  • Jostein Nilsen22 november, 2023 kl 08:22

  Jeg var radaroperatør der i 94. Ser ganske så likt ut bortsett fra at den store radaren er borte og ett par andre små elementer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.