Ny tur til Ravneberget fort

Jeg har lenge hatt lyst til å ta en ny tur til Ravneberget fort her i Sarpsborg etter at jeg besøkte fortet for første gang i februar i fjor. Dagen etter turen til Fredriksten festning, benyttet jeg anledningen til å ta en ny tur til Ravneberget fort i deltskiftpausa mi på jobben. Dette er et festningsanlegg som ble vedtatt bygd i 1907 og stod ferdig i 1910. Ravneberget fort inngår som en del av Sarpsborg befestninger sammen med Greåker fort og Sarpsborg østre– og vestre batteri. Sarpsborg østre- og vestre batteri har jeg fortsatt ikke besøkt, og etter hva jeg kan se på bilder så er det vestre batteriet som har mest å by på i dag. Østre batteri ligger innpå boligbebyggelse i dag. Jeg får ta en tur til disse to batteriene senere.

Ravneberget fort er et lite og kompakt fort med en fantastisk utsikt. Her er det også satt opp krakker og mulighet for å grille for dem som ønsker det! Ravneberget fort hadde kanoner i nedsprengte brønner og en jernbane med en mindre kanon. Det vil si at denne kanonen kunne flyttes rundt på fortet på jernbaneskinnene. Men jeg har ikke sett restene etter denne jernbanen enda, jeg har ikke lett etter den heller må jeg innrømme. Men den ligger på «baksiden» av Ravneberget fort nedenfor det gamle vannbassenet, det nye vanntårnet og etter hva jeg kan skjønne helt ned til den langstrakte bygningen som er bygning nummer 3. Det er ihvertfall slik jeg tolker tegningen over Ravneberget fort hvor jernbaneskinene for den bevegelige kanonen. Alle tre kanonene på Ravneberget fort var på 10,5 cm. I tillegg hadde Ravneberget fort feltkanoner.

Jeg tok nå også litt bilder av de bygningene som tilhører Ravneberget fort. Spesielt en av dem er i elendig forfatning. Det virker som dem står og råtner på rot. Jeg benyttet også anledningen til å ta bilder av litt mer detaljer fra de to informasjonsskiltene som er å finne på Ravneberget fort. Både av kanonene, kartet over fortet og litt av informasjonen som er å finne på disse skiltene! I likhet med veldig mange andre norske innenlandsbefestninger, fjernet tyskerne også kanonene fra Ravneberget fort under andre verdenskrig. De ble derfor benyttet på andre fort langs kysten, der tyskerne hadde mer bruk for dem enn «inni skauen» i Sarpsborg. Bygningsmassen ved Ravneberget fort som HV benyttet seg av i etterkrigstiden frem til 2005 er i dag et kvinnefengsel.

                                                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/10/31/ny-tur-til-ravneberget-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.