Kalvøysund festning

Etter å ha besøkt Sandvigen fort på Hisöen utenfor Arendal tok jeg en tur til Kalvøysund festning på Flostaöen utenfor Tvedestrand. Kalvøysund festning, også kalt Flostaøya batteri, var et tysk kystfort etablert i 1941 under navnet HKB 34/979 Flostaöen. Først var fortet utstyrt med fire stykk 10, 5 cm K332 franske kanoner som opprinnelig het Canon de 105 L mle 1936 Schneider. Det er samme type kanon som ble brukt på Sandvigen fort. Men i 1945 ble disse byttet ut med fire stykk 10,5 cm K331 franske kanoner som opprinnelig het Canon de 105 mle 1913 Schneider. Dette var også en 10,5 cm kanon, men det var en mye lettere kanon og litt kortere rekkevidde. K332 veide 3.920/3.540 kg (traktor/hest) og hadde en rekkevidde på 16.000 meter. K331 veide 2.300 kg og hadde en rekkevidde på 12.000 meter.

Kommandobunkeren var av typen (Regelbau) R636 og var vanlige i norske kystfort under krigen. Fra å ikke sett en eneste R636 kommandobunker inntil for to uker siden, har jeg nå i løpet av kort tid sett tre av dem. Nemlig på Ergan kystfort, Sandvigen fort og nå på Kalvøysund festning! Den er ikke vanskelig å kjenne igjen med sin runde form! Og ingen av de tre R636 kommandobunkerne har vært murt igjen i front, som jeg har sett noen har blitt! En annen ting som var artig, var at det så ut til at mye av bunkerne ute på Kalvøysund festning stod åpne, men jeg har forstått det slik at det bare ser slik ut! Det er ikke så langt «inn» man kommer. Men siden jeg var såpass uheldig med været denne dagen, ble det et raskt besøk og prøvde å få tatt bilder av så mye som mulig før jeg sø ut som en druknet katt. Det begynte å regne såpass mye på slutten at jeg både ble våt, sleit med å holde objektivet fritt for vanndråper og lyset var fryktelig dårlig til slutt. Men det var en av inngangene jeg gikk rett på innsiden av for å søke ly av regnet.

Mer om Kalvøysund festning fra wikipedia:

Kalvøysund Festning, også kalt "Flostaøya batteri", var et tysk kystfort ved Kalvøysund på Flostaøya i Arendal kommune, bygget under andre verdenskrig. Det skulle dekke det østre innløpet til Arendal, og var på 42 dekar.

Anlegget ble etablert i 1941 under navnet "HKB 34./979 Flostaöen" og bestod av et 50-talls bygninger og bunkere. Fra mai 1941 til august 1944 sto det fire stykk 10,5 cm K332(f) kanoner av fransk opprinnelse (Canon de 105 L mle 1936 Schneider) på fortet. Disse ble byttet ut med fire 10,5 cm K331(f) kanoner ("Canon de 105 mle 1913 Schneider") fra februar 1945, også disse franske. Rekkevidden var 11 til 12 000 meter. Hovedbunkeren er av typen R636, som var vanlige i norske kystfort under krigen.

Etter krigen ble festningen drevet av det norske forsvaret inntil den ble avviklet 1. juli 1959. Det var to øvelser på fortet etter krigen, i 1948 og 1954. Staten overtok området 15. april 1953. I 1960 ga Forsvaret disposisjonsretten til Statens Friluftsråd, som i 1967 overlot denne til Moland kommune, som senere ble slått sammen med Arendal kommune. I dag er anlegget et friområde, og benyttes mye av lokalbefolkningen.

Både Sandvigen fort og Kalvøysund festning var utrolig fine områder med fin utsikt. På Kalvøysund festning kunne man også se Ytre Møkkalasset fyr. Jeg visste ikke at det het det når jeg var der ute, det fant jeg ut først når jeg kom hjem. Et utrolig navn på et fyr eller? I likhet med Sandvigen fort, har jeg også flere gode grunner til å besøke Kalvøysund festning på nytt. Jeg tror ikke jeg rakk å få med meg alt, selv om jeg tror jeg fikk med meg det vesentlige. Men det jeg derimot ikke fikk med meg, var å utforske de bunkerne som så ut til å være åpne. Selv om jeg har lest meg til i ettertid at det er svært lite som er åpent. Selv om det tilsynelatende ser åpent ut fra utsiden, er det ikke så langt inn man kommer. Men det hadde allikevel vært artig å utforske nærmere og ta flere bilder. Det hadde også vært hyggelig med et nytt besøk en dag værgudene er litt hyggeligere til sinns. Det gjør jo opplevelsen enda bedre, og ikke minst mye enklere å ta bilder.

                                                                                                                                     

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/08/14/kalvoysund-festning/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.